ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΟΤ
"Οχι" στη διάλυση του Οργανισμού

Συγκέντρωση και πορεία προς τη Βουλή πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι στις διευθύνσεις και τις υπηρεσίες του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) σε όλη τη χώρα, καταγγέλλοντας την αιφνιδιαστική, όπως τονίζουν, κατάρτιση τροπολογίας, με την οποία διαλύονται οι περιφερειακές υπηρεσίες του ΕΟΤ και μεταφέρονται οι αρμοδιότητες και το προσωπικό τους στις περιφέρειες. Εάν γίνει κάτι τέτοιο, αναφέρεται στο ψήφισμα που κατέθεσαν στη Βουλή, ο ΕΟΤ θα χάσει τον εθνικό του ρόλο στο όνομα μιας ψευδεπίγραφης αποκέντρωσης και θα αχρηστευτεί ένα πολύτιμο εργαλείο υλοποίησης τουριστικής πολιτικής. Πραγματική αποκέντρωση, υποστηρίζουν, θα αποτελούσε η ίδρυση σε κάθε διοικητική περιφέρεια μιας αυτοτελούς υπηρεσίας του ΕΟΤ, η οποία θα ασκεί όλες τις αρμοδιότητες του Οργανισμού στην περιφέρεια.

Παράλληλα, ο Σύλλογος Υπαλλήλων ΕΟΤ, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Φεστιβάλ Αθηνών, ο Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών ΕΟΤ και ο Σύλλογος ΠΥΑ - ΔΥΑ και Βοηθών και Υπαλλήλων Αορίστου Χρόνου, καταγγέλλουν ομόφωνα τη διοίκηση του Οργανισμού γιατί, όπως επισημαίνουν, "εσκεμμένα, με συγκεκριμένες πράξεις και παραλείψεις οδηγούν σε χρεοκοπία και διάλυση τον ΕΟΤ".

Συγκεκριμένα καταγγέλλουν ότι η διοίκηση:

  • Παραλείπει για μεγάλο χρονικό διάστημα να προχωρήσει σε σύνταξη του Κανονισμού των Υπηρεσιών του ΕΟΤ.
  • Αρνείται να εφαρμόσει δικαστικές αποφάσεις.
  • Προσλαμβάνει και χρησιμοποιεί συμβούλους χωρίς κανένας νόμος να το προβλέπει και επιβαρύνει αδικαιολόγητα τον προϋπολογισμό του ΕΟΤ.
  • Αδιαφορεί για τις μονάδες του ΕΟΤ οδηγώντας τις σε μαρασμό και ολιγωρεί για την είσπραξη των οφειλομένων μισθωμάτων από τους μισθωτές της περιουσίας του.
  • Καταστρατηγεί τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό για να ικανοποιήσει επιλεκτικά απαιτήσεις συγκεκριμένων περιοχών.

Στο ψήφισμά τους οι εργαζόμενοι σε όλες τις υπηρεσίες του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού:

  • Καταδικάζουν τις μεθοδεύσεις της πολιτικής ηγεσίας, που "βεβιασμένα και με προχειρότητα κατακερματίζει τον Οργανισμό, οδηγώντας τον σε διάλυση".
  • Ζητούν από τα πολιτικά κόμματα να αποτρέψουν την ψήφιση της τροπολογίας, που στην ουσία διαλύει τον ΕΟΤ και να απαιτήσουν τη συνεργασία της πολιτικής ηγεσίας με τους εμπλεκόμενους στην τουριστική ανάπτυξη για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του ΕΟΤ μετά από επιστημονική έρευνα, μελέτη και διάλογο.
  • Δηλώνουν ότι θα αγωνιστούν για ένα ισχυρό, ενιαίο, αυτοδύναμο και δημιουργικό ΕΟΤ, που θα εξακολουθήσει να συμβάλει αποτελεσματικά στην τουριστική και στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Τα σχέδια ευρωενεργειακής διασύνδεσης 13 χωρών

Βορά στα συμφέροντα των πολυεθνικών προσφέρει η Κομισιόν τα εθνικά ενεργειακά σχέδια των κρατών - μελών. Με ένα ακόμη πρόγραμμα διασυνοριακών ενεργειακών διασυνδέσεων των χωρών της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, η ΕΕ επιχειρεί να κατευθύνει τις ενεργειακές επενδύσεις και τον σχεδιασμό των κρατών με βάση πάντα την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολυεθνικών συμφερόντων του κλάδου. Στα πλαίσια αυτά στις 28 του Νοέμβρη πραγματοποιείται Διάσκεψη των υπουργών Ενέργειας των Παρευξείνειων χωρών και των Χωρών της ΝΑ Ευρώπης, στην οποία και αναμένεται να εγκριθούν 30 συνολικά επενδυτικά σχέδια ενεργειακής διασύνδεσης των παραπάνω χωρών και συγκεκριμένα στον τομέα του ηλεκτρισμού, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Τα παραπάνω προκύπτουν από χτεσινή συνέντευξη Τύπου των εκπροσώπων της ΕΕ που χειρίζεται το Πρόγραμμα SYNERGY. Από την ίδια συνέντευξη προέκυψε ότι οι πρόσφατες εξαγγελίες της υπουργού Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου περί διασυνδέσεως Ελλάδας - Ιταλίας με υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου στα πλαίσια της εξασφάλισης εναλλακτικού προμηθευτή φυσικού αερίου, αποτελούν απλώς πυροτέχνημα. Οι εκπρόσωποι της αρμόδιας διεύθυνσης της ΕΕ απαντώντας σε σχετική ερώτηση διαβεβαίωσαν ότι δεν έχει υποβληθεί από ελληνικής πλευράς ανάλογη πρόταση. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εδώ κυβερνητικοί παράγοντες σε μια προσπάθεια απ' ό,τι φαίνεται να δείξουν ότι δεν έχουν προσδεθεί στο άρμα και μόνο των συμφερόντων του ομίλου Κοπελούζου έχουν δηλώσει ότι ανάλογη πρόταση έχει γίνει και μάλιστα τυγχάνει και της αποδοχής της Ευρωπαϊκής Ενωσης!

Στα πλαίσια του προγράμματος SYNERGY, κατατέθηκαν συνολικά 56 ενεργειακά έργα από τα οποία τελικά εγκρίθηκαν 30. Από αυτά τα 15 αφορούν επενδύσεις στον τομέα του ηλεκτρισμού, 11 στο φυσικό αέριο και 4 στον τομέα του πετρελαίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι στον τομέα του πετρελαίου έχουν εγκριθεί δύο επενδύσεις για τη μεταφορά των ρωσικών πετρελαίων και συγκεκριμένα και ο αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη αλλά και ο αγωγός Μπουργκάς - Αυλώνα, γεγονός που ερμηνεύεται όπως εξάλλου υποστήριξαν και οι αρμόδιοι στη χτεσινή συνέντευξη ότι η Κοινότητα αφήνει ξεκάθαρα το θέμα στην αγορά και ειδικότερα στις πολυεθνικές. Ενδεικτικό των προτεραιοτήτων της Κομισιόν, είναι και το γεγονός ότι από τα συνολικά 56 επενδυτικά σχέδια απέρριψε τα 19 ως έργα εθνικού ενδιαφέροντος και όχι διακρατικού, μεταξύ των οποίων και τον αγωγό για τη μεταφορά πετρελαίου από τον Ασπρόπυργο στο αεροδρόμιο των Σπάτων.

ΦΟΡΟΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ
Μετατίθεται για το... '98 η είσπραξη του φόρου

Πάνω από 50.000 ειδοποιητήρια αναμένεται να αποσταλούν τις επόμενες μέρες από το Κέντρο Πληροφορικής του υπουργείου Οικονομικών (ΚΕΠΥΟ) προς τους φορολογούμενους οι οποίοι θα καλούνται να συμπληρώσουν τη δήλωση για το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ). Για το παραπάνω θέμα χτες πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Δρυ και του γενικού γραμματέα του ΚΕΠΥΟ Π. Γεωργιάδη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη μέχρι στιγμής επεξεργασία των στοιχείων που περιλαμβάνουν τα Ε9 που υπέβαλλαν φέτος οι φορολογούμενοι για την ακίνητη περιουσία που είχαν στην κατοχή τους την 1-1-1997, διαπιστώθηκε ότι παρουσιάζουν "φορολογικό ενδιαφέρον" περίπου 100.000 έντυπα.Αυτό σημαίνει ότι περίπου 100.000 φορολογούμενοι - με τις μέχρι τώρα διαπιστώσεις - εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα όρια πάνω από τα οποία καλούνται να καταβάλουν ΦΜΑΠ. Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών αναμένεται τελικά να καταβάλουν ΦΜΑΠ περίπου 200.000 φορολογούμενοι, ενώ το ποσό που έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 1997 από το συγκεκριμένο φόρο ανέρχεται σε 25 δισ. δρχ.

Από τα παραπάνω, θεωρείται πλέον δεδομένο ότι δε θα καταστεί δυνατή η είσπραξη του αναλογούντος ΦΜΑΠ από τους υπόχρεους φορολογούμενους πριν τις αρχές του επόμενου έτους. Το δεδομένο αυτό επιβεβαιώνει τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα παρατείνει το οικονομικό έτος 1997 κατά 3 μήνες στο 1998 (όπως συνέβη και με το προηγούμενο έτος), προκειμένου τα ποσά που θα εισπραχθούν κατά το πρώτο τρίμηνο του '98 από ΦΜΑΠ, να εγγραφούν στα έσοδα του φετινού προϋπολογισμού. Πρόκειται στην ουσία για ακόμα ένα "τρικ" που θα εφαρμόσει το υπουργείο Οικονομικών, επιδιώκοντας να εμφανίσει μικρότερη την αναμενόμενη υστέρηση στα έσοδα του φετινού προϋπολογισμού.

Δώρα για πιστωτικές κάρτες

Μοιράζοντας τίτλους των αμοιβαίων της κεφαλαίων, προσπαθεί τώρα η Ιονική Τράπεζα να προσελκύσει ενδιαφερόμενους να αποκτήσουν την πιστωτική της κάρτα ΙΟΝΟΚΑΡΤΑ/VISA. Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση της Τράπεζας, όποιος καταθέσει αίτηση για να αποκτήσει πιστωτική κάρτα μέχρι το τέλος του χρόνου θα του δοθούν ως δώρο 5 μερίδια του Αμοιβαίου Κεφαλαίου "Ιονική - Athens Index Fund" (περίπου 7.000 δρχ). Ετσι μετά από τα ραδιοφωνάκια και τα ξυπνητήρια, η Ιονική επιχειρεί να δελεάσει με... "επενδυτικές προσφορές". Αιτήσεις για την έκδοση της ΙΟΝΟΚΑΡΤΑΣ και το δώρο θα γίνονται δεκτές στα 225 υποκαταστήματα της Ιονικής σε όλη την Ελλάδα.

ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Ερωτηματικά για τη στάση του σωματείου

Ερωτηματικά και απορίες δημιουργούν με τις χτεσινές τους δηλώσεις οι εκπρόσωποι του Σωματείου Εργαζομένων στη Μονάδα Χρυσού στα Μεταλλεία Κασσάνδρας, που τάχθηκαν αναφανδόν υπέρ των σχεδίων της πολυεθνικής, συνεπικουρούμενοι από εκπροσώπους της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και του Εργατικού Κέντρου Χαλκιδικής. Παραβλέποντας τις γενικότερες επιπτώσεις από την υλοποίηση των σχεδίων της TVX GOLD, τα στελέχη του σωματείου έφτασαν στο σημείο να στραφούν ευθέως κατά των κατοίκων της περιοχής που αντιδρούν, τους οποίους μάλιστα ο πρόεδρος του Σωματείου αποκάλεσε κάποια στιγμή "αντιπάλους". Ο ίδιος χρέωσε στους κατοίκους, που αντιδρούν στα κερδοσκοπικά σχέδια της πολυεθνικής, προθέσεις για κλείσιμο συνολικά των Μεταλλείων, ενώ το μέτωπο είναι σαφές ότι αφορά τη ματαίωση της Μονάδας Χρυσού.

Ανάμεσα στα άλλα "επιχειρήματα" που πρόβαλαν ήταν και το αναμάσημα των όσων κατά καιρούς υποστηρίζει τόσο η διοίκηση της πολυεθνικής όσο και η κυβέρνηση και σύμφωνα με τα οποία "η καναδέζικη εταιρία έχει διαμηνύσει προς κάθε κατεύθυνση ότι εάν οι κάτοικοι προβούν σε νέα κινητοποίηση, θα φύγει". Πρόκειται για δήλωση που δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για το πώς κατανοούν την ανάπτυξη της περιοχής τους, η οποία σαφώς δεν μπορεί να στηριχτεί σε εκβιασμούς κάποιων συμφερόντων. Ανάλογα ερωτηματικά προκαλεί και το επιχείρημα της απασχόλησης, το οποίο μάλιστα έσπευσε να υπερασπίσει και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος, όταν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι πρώτα απ' όλους γνωρίζουν ότι εκατοντάδες συνάδελφοί τους πήραν το δρόμο της ανεργίας κατ' απαίτηση των Καναδών, ενώ μόλις πρόσφατα άλλοι 4 διώχτηκαν για τη συμμετοχή τους σε κινητοποιήσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ