ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ
Αγωνιστική απάντηση στην υπονόμευση της παιδείας

Παράσταση διαμαρτυρίας χτες στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο. Κινητοποιήσεις προγραμματίζουν φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας, την ερχόμενη βδομάδα. Παμφοιτητικό συλλαλητήριο την Τετάρτη

Δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χτες φοιτητές στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, ενάντια στα σχέδια για δημιουργία Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής από το Πανεπιστήμιο. Την ερχόμενη Τετάρτη, 26 Νοέμβρη, φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας διοργανώνουν παμφοιτητικό συλλαλητήριο ενάντια στα μέτρα που προωθούνται στην παιδεία, μέσα από το νόμο για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

Με απόφαση των συλλόγων τους, φοιτητές του Οικονομικού Τμήματος της Νομικής, του Μαθηματικού, του Παντείου και της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών συγκεντρώθηκαν στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο και ενημέρωναν τους συμφοιτητές τους για το πραγματικό στόχο των Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής, που υποβαθμίζουν τις πανεπιστημιακές σπουδές, παρέχοντας γνώσης μιας χρήσης και λειτουργούν στην κατεύθυνση αποσύνδεσης του πτυχίου από τα επαγγελματικά δικαιώματα. Στους διαδρόμους και σε αμφιθέατρα της σχολής, τα συνθήματα "Μέχρι τις Βρυξέλλες να ακουστεί καλά, μόρφωση, ειδίκευση για όλους μας δουλιά", "Η μόρφωση δεν είναι κονσέρβα να πουλιέται, δικαίωμά μας είναι με αγώνες κατακτιέται", καλούσαν τους φοιτητές να εναντιωθούν στην εφαρμογή του νόμου που δημιουργεί πτυχία πολλών ταχυτήτων με τα ΠΣΕ και το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.

Οι φοιτητές πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο του πρύτανη, όπου δήλωσαν ότι κάθε προσπάθεια εφαρμογής του θεσμού των Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής θα βρει αντιμέτωπους τους φοιτητές και το λαό. Ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου, από την πλευρά του, είπε στους φοιτητές ότι δεν υπάρχει πρόθεση για δημιουργία Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, ενώ έκανε λόγο για πρόταση που έχει γίνει από το Οικονομικό Τμήμα για τη δημιουργία δύο Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής.

Την ερχόμενη Τετάρτη, φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας διοργανώνουν παμφοιτητικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια, στις 11 π.μ. και στη συνέχεια πορεία προς το υπουργείο Παιδείας. Ηδη, έχουν αποφασίσει να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο οι Γενικές Συνελεύσεις των Φοιτητικών Συλλόγων Οικονομικού,Μαθηματικού,Ιατρικής,Καλών Τεχνών,Παντείου και ΤΕΦΑΑ.Τη Δευτέρα, ο Σύλλογος Οικονομικού θα κλείσει την οδό Σόλωνος, ενώ την Τρίτη, οι φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών θα κλείσουν την Πειραιώς.

Το Πολυτεχνείο δεν μπαίνει στο μουσείο

Ανακοίνωση των "Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας" για την πρόταση νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή, περί καθιέρωσης "εθνικής επετείου"

"Κατάφωρη πρόκληση για την ιστορία των αγώνων του λαού και της νεολαίας", χαρακτηρίζουν οι "Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας" την πρόταση νόμου που κατέθεσε στη Βουλή στις 17 Νοέμβρη, ανήμερα της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ο α αντιπρόεδρος της Βουλής Παν. Κρητικός για την "καθιέρωση της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου ως ημέρας τιμής στην ελληνική νεολαία και ως επετείου της Δημοκρατικής Αντίστασης του λαού". Οι ΠΚΣ, με ανακοίνωσή τους, τονίζουν ότι "επιχειρείται η αλλοίωση και παραχάραξη των μηνυμάτων του Νοέμβρη" και η "μετατροπή της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου σε μουσειακό έκθεμα".

"Η συγκεκριμένη ενέργεια αποκτά ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις, όταν γίνεται ανήμερα της επετείου της εξέγερσης του Νοέμβρη" υπογραμμίζουν οι ΠΚΣ, επισημαίνοντας ότι:

  • Αποκρύβεται ο αντιιμπεριαλιστικός χαρακτήρας της εξέγερσης, η πάλη ενάντια στην αμερικανοκρατία και στην υποταγή.
  • Αποκρύβεται ο παλλαϊκός χαρακτήρας της εξέγερσης, η ενότητα φοιτητικού- λαϊκού κινήματος, που έδωσε γενικό χαρακτήρα στην εξέγερση.
  • Επιχειρείται να απομακρυνθεί ο γιορτασμός, από την κάθε φορά συγκεκριμένη πραγματικότητα, να παίρνει σάρκα και οστά το τρίπτυχο "ψωμί - παιδεία - ελευθερία" μέσα από τις νέες ανάγκες, τα νέα προβλήματα.
  • Επιχειρείται να απαγορευτεί διά νόμου η συμμετοχή του εργατικού - λαϊκού κινήματος στη διοργάνωση των εορταστικών εκδηλώσεων.
  • Επιχειρείται ο κυβερνητικός έλεγχος του περιεχομένου του γιορτασμού, καθώς αυτός θα καθορίζεται από Προεδρικό Διάταγμα".

"Προφανώς, οι δύο τελευταίες επιτυχημένες, μαζικές, παλλαϊκές γιορταστικές εκδηλώσεις, όχι μόνο έβαλαν σε σκέψεις τα επιτελεία του "εκσυγχρονισμού", αλλά τα πανικόβαλαν κιόλας", τονίζουν στην ανακοίνωσή τους οι ΠΚΣ. Και καταλήγουν: "Να μην έχουν, όμως, αυταπάτες. Το φοιτητικό και εργατικό κίνημα δε θα υποχωρήσουν. Δε θα μπουν στα όρια των Προεδρικών τους Διαταγμάτων. Οι αγώνες δεν μπαίνουν στα μουσεία. Το εργατικό και φοιτητικό κίνημα θα συνεχίζει να τιμάει τη μνήμη του Νοέμβρη, με το περιεχόμενο και τον τρόπο που το ίδιο επιλέγει".

ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ
Στις γενικές συνελεύσεις ο λόγος

Την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας στις 12 Δεκέμβρη με συλλαλητήρια στις μεγάλες πόλεις της χώρας εισηγείται το ΔΣ της ΟΛΜΕ στις γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ, με απόφαση της ΔΑΚΕ, της ΣΥΝεργασίας και των "Παρεμβάσεων", ενόψει της ολομέλειας των προέδρων των ΕΛΜΕ στις 30 Δεκέμβρη.

Το πρόγραμμα δράσης που προτείνει η Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών περιλαμβάνει κάλεσμα στα ΔΣ της ΟΛΜΕ και των ΕΛΜΕ να αναλάβουν πρωτοβουλίες συντονισμού για τη δημιουργία μετώπου από εκπαιδευτικούς, εργατικούς φορείς, γονείς, μαθητές, ενάντια στον αντιεκπαιδευτικό νόμο και την πολιτική λιτότητας, για πανελλαδικά παλλαϊκά συλλαλητήρια το πρώτο δεκαήμερο του Δεκέμβρη σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Λάρισα, Ηράκλειο, 24ωρη απεργία στις 4/12 και 48ωρη για τις 10 και 11 Δεκέμβρη, ενώ νέα Γενική Συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ να πραγματοποιηθεί μέσα στο Γενάρη για το συντονισμό της δράσης των εκπαιδευτικών για το επόμενο διάστημα.

ΜΕΝΙΔΙ
Πρώτη δύναμη η ΔΕΕ στους δασκάλους

Πρώτη δύναμη αναδείχτηκε η Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών (ΔΕΕ) στις εκλογές για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου στο Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Μενιδίου "Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ" και την εκλογή αντιπροσώπων για την 67η Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο του 1998.

Στις εκλογές η ΔΕΕ πήρε 276 ψήφους, κατέκτησε 4 έδρες στο ΔΣ και εξέλεξε 3 αντιπροσώπους για τη γενική συνέλευση του Ιουνίου (είχε 230 ψήφους, 3 μέλη στο ΔΣ και 2 αντιπροσώπους). Η ΠΑΣΚ πήρε 90 ψήφους, μία έδρα στο ΔΣ και έναν αντιπρόσωπο (είχε 91 ψήφους, μία έδρα και έναν αντιπρόσωπο). Η ΔΑΚΕ πήρε 56 ψήφους, μία έδρα στο ΔΣ και έναν αντιπρόσωπο (είχε 71 ψήφους, μια έδρα και έναν αντιπρόσωπο). Η προσκείμενη στο ΣΥΝ παράταξη πήρε 39 ψήφους, μία έδρα και έναν αντιπρόσωπο (είχε 49 ψήφους, μία έδρα και έναν αντιπρόσωπο), ενώ οι Ανεξάρτητες Αγωνιστικές Κινήσεις (ΑΑΚ) πήραν 38 ψήφους και δεν εξέλεξε καμία έδρα στο νέο ΔΣ (είχαν μία) και κανένα αντιπρόσωπο.

Υποβαθμίζεται η Κτηνιατρική

Σε κοινούς διεκδικητικούς αγώνες προσανατολίζονται να προχωρήσουν οι φοιτητές της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Κτηνιάτρων, μπροστά στα νέα εργασιακά και εκπαιδευτικά αδιέξοδα που δημιουργούνται από την πολιτική της κυβέρνησης. Οπως κατήγγειλαν εκπρόσωποι του Συλλόγου Φοιτητών, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης την Πέμπτη με τον εκπρόσωπο του Πανελλήνιου Συλλόγου Κτηνιάτρων, η εκπαιδευτική λειτουργία της σχολής παραλύει, λόγω "κατάρρευσης" της υλικοτεχνικής υποδομής.

Αναφέρθηκαν στα εργασιακά προβλήματα των κτηνιάτρων, καθώς επίσης και στην προσπάθεια που γίνεται από το υπουργείο Παιδείας να υποβαθμίσει παραπέρα τη σχολή. Γεγονός που αποδεικνύεται από τη συνεχή υποχρηματοδότησή της και τα απαρχαιωμένα προγράμματα σπουδών. Εκτιμώντας πολιτικά τα νέα μέτρα για την παιδεία, αλλά και τις εξελίξεις στο χώρο της αγροτικής παραγωγής, τόσο οι φοιτητές, όσο και ο εκπρόσωπος των κτηνιάτρων σημείωσαν ότι η κτηνοτροφία και η Κτηνιατρική δέχονται τις επιπτώσεις από τη συνολικότερη επίθεση της ΕΕ και της κυβέρνησης στην αγροτική οικονομία της χώρας μας.

Σημείωσαν ότι απαιτείται ο σχηματισμός ευρύτερου και αρραγούς μετώπου που θα διεκδικήσει τα προγράμματα των μεταδοτικών νοσημάτων να διεξάγονται αποκλειστικά από κτηνιάτρους, να χρηματοδοτηθούν άμεσα τα αγροτικά κτηνιατρεία και να στηριχτεί η Δημόσια Κτηνιατρική Υπηρεσία. Επίσης την προκήρυξη και πλήρωση 20 θέσεων στο υπουργείο Γεωργίας και 27 στα Ινστιτούτα που προβλέπει ο νόμος, εξυγίανση της ΑΓΝΟ χωρίς απολύσεις και έλεγχό της από τους παραγωγούς. Κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων των αποφοίτων στο πτυχίο και προπτυχιακή ειδίκευση. Τέλος απαιτούν αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15% από τον κρατικό προϋπολογισμό.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συμπαράσταση στους απεργούς πείνας

Συγκέντρωση συμπαράστασης στους δύο αδιόριστους εκπαιδευτικούς, απεργούς πείνας, Ελένη Παλιοτζήκα και Δημήτρη Κούγκα, γίνεται σήμερα στις 12 το μεσημέρι, στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Αδιόριστων Εκπαιδευτικών και των ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης. Στο συλλαλητήριο, αλλά και στη συναυλία συμπαράστασης, που θα δοθεί στις 9 μμ, στην Α Φοιτητική Εστία του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης θα παρευρεθούν αντιπροσωπείες του Πανελλήνιου Συλλόγου Αδιόριστων Εκπαιδευτικών και της ΟΛΜΕ.

Οι δύο εκπαιδευτικοί, που ξεκίνησαν την απεργία πείνας στις 10 Οκτώβρη, ζητούν την άμεση κατάργηση του αντιεκπαιδευτικού νόμου, που υπονομεύει το δικαίωμα στην εργασία και προωθεί τη χειραγώγηση των εκπαιδευτικών. Ζητούν, επίσης, τη διατήρηση του θεσμού της επετηρίδας και τη διαφύλαξη του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης.

Οι απεργοί εκπαιδευτικοί δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν την απεργία πείνας, ακόμη και αν νοσηλευτούν στο νοσοκομείο. Ο Σύλλογος Αδιορίστων καλεί όλους τους αδιόριστους εκπαιδευτικούς, τους διδασκαλικούς και φοιτητικούς συλλόγους, καθώς και τα μαθητικά συμβούλια να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο συμπαράστασης και να συνεχίσουν τον αγώνα για την ανατροπή του νόμου για την "εκπαιδευτική μεταρρύθμιση".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ