Σάββατο 22 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Το Πολυτεχνείο δεν μπαίνει στο μουσείο

Ανακοίνωση των "Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας" για την πρόταση νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή, περί καθιέρωσης "εθνικής επετείου"

"Κατάφωρη πρόκληση για την ιστορία των αγώνων του λαού και της νεολαίας", χαρακτηρίζουν οι "Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας" την πρόταση νόμου που κατέθεσε στη Βουλή στις 17 Νοέμβρη, ανήμερα της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ο α αντιπρόεδρος της Βουλής Παν. Κρητικός για την "καθιέρωση της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου ως ημέρας τιμής στην ελληνική νεολαία και ως επετείου της Δημοκρατικής Αντίστασης του λαού". Οι ΠΚΣ, με ανακοίνωσή τους, τονίζουν ότι "επιχειρείται η αλλοίωση και παραχάραξη των μηνυμάτων του Νοέμβρη" και η "μετατροπή της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου σε μουσειακό έκθεμα".

"Η συγκεκριμένη ενέργεια αποκτά ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις, όταν γίνεται ανήμερα της επετείου της εξέγερσης του Νοέμβρη" υπογραμμίζουν οι ΠΚΣ, επισημαίνοντας ότι:

  • Αποκρύβεται ο αντιιμπεριαλιστικός χαρακτήρας της εξέγερσης, η πάλη ενάντια στην αμερικανοκρατία και στην υποταγή.
  • Αποκρύβεται ο παλλαϊκός χαρακτήρας της εξέγερσης, η ενότητα φοιτητικού- λαϊκού κινήματος, που έδωσε γενικό χαρακτήρα στην εξέγερση.
  • Επιχειρείται να απομακρυνθεί ο γιορτασμός, από την κάθε φορά συγκεκριμένη πραγματικότητα, να παίρνει σάρκα και οστά το τρίπτυχο "ψωμί - παιδεία - ελευθερία" μέσα από τις νέες ανάγκες, τα νέα προβλήματα.
  • Επιχειρείται να απαγορευτεί διά νόμου η συμμετοχή του εργατικού - λαϊκού κινήματος στη διοργάνωση των εορταστικών εκδηλώσεων.
  • Επιχειρείται ο κυβερνητικός έλεγχος του περιεχομένου του γιορτασμού, καθώς αυτός θα καθορίζεται από Προεδρικό Διάταγμα".

"Προφανώς, οι δύο τελευταίες επιτυχημένες, μαζικές, παλλαϊκές γιορταστικές εκδηλώσεις, όχι μόνο έβαλαν σε σκέψεις τα επιτελεία του "εκσυγχρονισμού", αλλά τα πανικόβαλαν κιόλας", τονίζουν στην ανακοίνωσή τους οι ΠΚΣ. Και καταλήγουν: "Να μην έχουν, όμως, αυταπάτες. Το φοιτητικό και εργατικό κίνημα δε θα υποχωρήσουν. Δε θα μπουν στα όρια των Προεδρικών τους Διαταγμάτων. Οι αγώνες δεν μπαίνουν στα μουσεία. Το εργατικό και φοιτητικό κίνημα θα συνεχίζει να τιμάει τη μνήμη του Νοέμβρη, με το περιεχόμενο και τον τρόπο που το ίδιο επιλέγει".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ