Σάββατο 22 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Δύο δρόμοι για την Αυτοδιοίκηση

Τη χρησιμοποίηση του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ ως ενός ακόμα βήματος για τη μετατροπή της ΤΑ σε προέκταση του κρατικού μηχανισμού, κατήγγειλε χτες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Σπύρος Χαλβατζής,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Η συνέντευξη δόθηκε λίγο μετά την αποχώρηση της ΤΕΔΚΝΑ, γεγονός που επιβεβαίωσε, όπως σημείωσε ο Σπύρος Χαλβατζής, ότι δεν υπάρχει πλέον καμιά απόφαση - θέση της ΚΕΔΚΕ που να προσιδιάζει στην ιστορία, στο χαρακτήρα και το ρόλο της ΤΑ. Η βασική λογική που κυριαρχεί, είπε, είναι να μετατραπεί η ΤΑ σε μια μεγάλη επιχείρηση πανελλαδικού χαρακτήρα, η οποία θα πουλά έργα, υπηρεσίες, αρμοδιότητες ή θα εκχωρεί έργα, υπηρεσίες και δραστηριότητές της στο μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο. Η διεκδικητική αντίληψη, που κάποτε κυριαρχούσε στο χώρο της ΤΑ, που ήταν και ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα των αιρετών, έχει πλέον απεμποληθεί από τη μεγάλη πλειοψηφία των αιρετών.

Σήμερα, συνέχισε, ύστερα και από αυτές τις εξελίξεις, θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο παρουσιάζονται, στην ελληνική κοινωνία αλλά και στο χώρο της ΤΑ, δύο βασικοί δρόμοι.

Ο ένας δρόμος είναι αυτός που κυριαρχεί πλέον ως αντίληψη και πρακτική, ο ρόλος της υποβάθμισης της ΤΑ, ο ρόλος της μετατροπής των αιρετών σε απλά εκτελεστικά όργανα εφαρμογής αντιλαϊκών, κρατικών και κυβερνητικών επιλογών.

Ο άλλος δρόμος είναι ο δρόμος που έχει μια ιστορία, έχει μια συνέχεια, έχει και μια προοπτική. Είναι ο δρόμος εκείνων των αιρετών οι οποίοι κατανοούν τη θέση τους ως θέση μάχης, συμμετοχής, δράσης, υπεράσπισης των αιτημάτων του λαού και συμμετοχής στην πάλη των εργαζομένων και του λαού. Είναι αυτός ο δρόμος, ο οποίος αναβαθμίζει αντικειμενικά και τον ίδιο το ρόλο της ΤΑ.

Από αυτήν την εκτίμηση πηγάζουν και οι δύο δράσεις που θα αναπτυχθούν στο χώρο της ΤΑ.

Μία δράση τη ζούμε και αυτές τις ώρες, που διεξάγεται το συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, στα πλαίσια μιας έκθεσης εμπορικής. Είναι η δράση που αναφέρεται και στα οικονομικά της ΤΑ και στα θεσμικά της ΤΑ και στη στάση των αιρετών, η οποία στρέφεται εναντίον των εργαζομένων, εναντίον των διεκδικήσεών τους, εναντίον κάθε συλλογικής δράσης.

Ο άλλος δρόμος θεωρούμε ότι είναι η στάση αντίστασης των αιρετών, είναι ο δρόμος τον οποίο μπορεί και πρέπει να ακολουθήσει η ΤΑ. Είναι η ανάγκη να ενισχυθεί αυτή η αγωνιστική διεκδικητική αντίληψη, η αντίληψη της αντίστασης και της αντεπίθεσης μπροστά σ' αυτή την κατάσταση. Είναι η ανάγκη, για να ενισχυθεί αυτός ο δρόμος, να αλλάξουν οι συσχετισμοί και μέσα στην ίδια την ΤΑ. Να δράσουν οι αιρετοί στη βάση των προβλημάτων των εργαζομένων, στη στήριξη και υποστήριξη αυτών των αιτημάτων.

Στη συνέχεια της τοποθέτησής του ο Σπ. Χαλβατζής χαρακτήρισε το συνέδριο "προεκλογικού χαρακτήρα", όπου τα κονταροχτυπήματα είναι ανούσια γιατί οι δυνάμεις του δικομματισμού και όσοι συνεταιρίζονται μαζί τους δε διαφωνούν επί της ουσίας. Και η ουσία είναι να μετατρέψουν την ΤΑ σε προέκταση του κρατικού μηχανισμού.

Το τελευταίο που θέλουμε να σημειώσουμε, είπε, είναι η υποκρισία. Υποκρίνονται ότι ενδιαφέρονται για τους εργαζόμενους, για το λαό, για τους δημότες. Χρησιμοποιούν κατά κόρον τη διατύπωση "τοπικές κοινωνίες" και αυτές τις τοπικές κοινωνίες τις γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους και προχωρούν σε συμφωνίες κυρίων, που έρχονται σε αντίθεση όχι μόνο με τη γνώμη, με την άποψη των λεγόμενων τοπικών κοινωνιών, αλλά τις περιφρονούν, ας μου επιτραπεί η φράση, τις φτύνουν. Εμείς πιστεύουμε ότι ο ρόλος της ΤΑ είναι πολύ πιο ουσιαστικός από αυτόν που θέλουν να της δώσουν και που της δίνουν ήδη, το ρόλο της προέκτασης του κρατικού μηχανισμού.

Ο Σπ. Χαλβατζής εξέφρασε επίσης τη συμφωνία του ΚΚΕ με την απόφαση της ΤΕΔΚΝΑ για αποχώρηση, σημειώνοντας ότι όλοι όσοι εκλέχτηκαν με την υποστήριξη του ΚΚΕ έχουν αυτήν ακριβώς τη θέση. Δεν μπορούν και δεν πρέπει, κατέληξε, αιρετοί, αγωνιστές να νομιμοποιήσουν όλη αυτή την απαράδεκτη αντιλαϊκή και αντιδραστική έως φασίζουσα αντίληψη των κυρίαρχων δυνάμεων στο χώρο της ΤΑ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για την καλύτερη δράση των μονοπωλίων... (2005-06-24 00:00:00.0)
Τίμησε την Αυτοδιοίκηση (2003-01-17 00:00:00.0)
Σήμερα η ψηφοφορία (2000-11-05 00:00:00.0)
Καταδικάστε την αντεργατική πολιτική (1998-10-06 00:00:00.0)
Για πόλεις - επιχειρήσεις (1997-11-18 00:00:00.0)
Αποκέντρωση στο πνεύμα των Βρυξελλών (1995-02-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ