Σάββατο 22 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΕΙΣΜΟΙ
Οι έλεγχοι αποκαλύπτουν νέες καταστροφές

Σοβαρές ζημιές σε εκατοντάδες σπίτια και πολλά δημόσια κτίρια αποκαλύπτει ο καθημερινός έλεγχος των ειδικών στις περιοχές που επλήγησαν από το σεισμό των 6,6 Ρίχτερ την περασμένη Τρίτη.

Εξήντα σπίτια στα Φιλιατρά και 10 στην Κυπαρισσία σημαδεύτηκαν από τους μηχανικούς με κόκκινο χρώμα, που σημαίνει ότι είναι ακατάλληλα να κατοικηθούν, ενώ μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα, όταν και θα έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος όλων των σπιτιών, ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί κατά πολύ. Στα Φιλιατρά εκτός από τα 60 σπίτια στα οποία οι ζημιές είναι ανεπανόρθωτες, άλλα 80 κρίθηκαν προσωρινώς ακατάλληλα - για να κατοικηθούν πρέπει να επισκευαστούν πρώτα - ενώ σε 50 ακόμα υπάρχουν ζημιές, όμως μπορούν να κατοικηθούν. Προσωρινώς ακατάλληλα κρίθηκαν ακόμα το 3ο Δημοτικό σχολείο και το Λύκειο Φιλιατρών. Μεγάλες είναι και οι ζημιές στις 5 εκκλησίες της περιοχής, αφού οι 3 είναι ακατάλληλες και οι 2 πρέπει να επισκευαστούν. Σημειώνεται ότι μέχρι χτες είχαν υποβληθεί 480 αιτήσεις κατοίκων για έλεγχο στα σπίτια τους, από τις οποίες τα συνεργεία των τεχνικών έχουν εξετάσει τις 180.

Και στην Κυπαρισσία 10 σπίτια κρίθηκαν ακατάλληλα, ενώ άλλα 80 πρέπει να επισκευαστούν για να κατοικηθούν. Ο δήμαρχος Κυπαρισσίας Ηλ. Τσιγγάνος επισήμανε στο "Ρ" ότι "το πρόβλημα είναι μεγάλο και οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα στέγης", ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά την περίπτωση 10 άστεγων οικογενειών, για τις οποίες αναζητείται σπίτι από την υπηρεσία Πρόνοιας. Στο Γυμνάσιο της πόλης 6 αίθουσες έχουν κριθεί ακατάλληλες και στο Λύκειο 3, με αποτέλεσμα οι μαθητές να κάνουν μάθημα στους διαδρόμους και στις αίθουσες των καθηγητών. Συνολικά έχουν υποβληθεί 420 αιτήσεις για έλεγχο σε κατοικίες από τις οποίες έχουν εξεταστεί οι 120. Περίπου 130 σχολεία στο Νομό Ηλείας έχουν υποστεί ζημιές και χρήζουν επισκευών, ενώ τα συνεργεία της νομαρχίας δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμα τον έλεγχο στα σπίτια. Μικρότερες πάντως είναι οι ζημιές στη Ζάκυνθο, αφού μέχρι τώρα δεν έχουν βρεθεί σπίτια ακατάλληλα να κατοικηθούν.

Επικίνδυνη διχογνωμία

Σύγχυση σε γονείς και μαθητές έχει προκαλέσει η διχογνωμία μεταξύ της "Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων" (ΥΑΣ) και του "Τομέα Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων" (ΤΑΣ) για το αν πρέπει ή όχι να γίνονται μαθήματα στο 1ο Δημοτικό σχολείο Φιλιατρών. "Το ΤΑΣ έκρινε το κτίριο προσωρινώς ακατάλληλο, ωστόσο ο προϊστάμενος της ΥΑΣ έδωσε εντολή να γίνουν κανονικά τα μαθήματα", δήλωσε στο "Ρ" ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου φιλιατρών, Β. Τσαφάρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ