Σάββατο 22 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ
Στο "θερμοκήπιο" του καπιταλισμού οι αιτίες του

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδη στη συζήτηση της Ολομέλειας του ΕΚ για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος

Την ανάγκη, το κύριο βάρος της καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος να ριχθεί στην πρόληψη και την ανάγκη αναζήτησης των αιτιών του στο "θερμοκήπιο", που δημιουργεί το οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό καθεστώς που επικρατεί σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο,επισήμανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Βασίλης Εφραιμίδης, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση της Ολομέλειας του ΕΚ για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.

Υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι οι εκθέσεις και οι ομιλίες έχουν μερικές ενδιαφέρουσες ιδέες και προτάσεις, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι έχουν, όμως, και μια κοινή βάση, κοινή λογική. Αντιμετωπίζουν το πρόβλημα "οργανωμένο έγκλημα" σε εθνική, ευρωπαϊκή και διεθνή κλίμακα, μονόπλευρα.Μόνο με τη μεθοδολογία, τη φιλοσοφία και, επομένως, την πρακτική της καταστολής.

"Νομίζω ότι είναι ματαιοπονία. Με αυτή τη μεθοδολογία, επί δεκαετίες και πάνω, συζητείται και δεν αντιμετωπίζεται, δεν εξαλείφτηκε, ούτε περιορίστηκε αποφασιστικά το οργανωμένο έγκλημα, αλλά, αντίθετα, αναπτύχθηκε, γιγαντώθηκε στις μέρες μας", υπογράμμισε ο Β. Εφραιμίδης.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε πως το πρόβλημα πρέπει να εξετάζεται συνδυασμένα και να ρίχνεται το κύριο βάρος στην πρόληψη."Να δούμε δηλαδή ότι το "θερμοκήπιο" που μέσα του γεννιέται το οργανωμένο έγκλημα είναι το οικονομικό, το κοινωνικό, το πολιτικό καθεστώς, που επικρατεί στις χώρες μας - οι πάνω από 20 εκατ. άνεργοι, οι 50 εκατ. πεινασμένοι, ανάλογα ή περισσότερα εκατ. άστεγοι, αποκλεισμένοι από την πρόσβαση στην παιδεία, στις πολιτιστικές αξίες, καταφρονεμένοι στην αξιοπρέπειά τους. Μέσα απ' αυτό φυτρώνει, ανδρώνεται, γιγαντώνεται το οργανωμένο έγκλημα σε ευρωπαϊκή, σε εθνική κλίμακα. Μην το ξεχνάμε αυτό και βάσει αυτού πρέπει να ερευνηθεί το πρόβλημα! Ακόμα να μην ξεχάσουμε ότι το οργανωμένο έγκλημα είναι συνδεδεμένο σε διαπλοκή, με αστυνομικές, δικαστικές, διοικητικές αρχές, ακόμα και πολιτικές ηγεσίες και κυβερνήσεις. Μην ξεχνάμε ποια είναι η δύναμη του κυκλώματος των ναρκωτικών, του λαθρεμπορίου των όπλων, της μετανάστευσης, της σύγχρονης δουλείας δηλαδή", τόνισε ο Β. Εφραιμίδης.

Για να καταλήξει, επισημαίνοντας: "Επομένως, εμείς πιστεύουμε στο συνδυασμό των δύο μεθόδων. Πρόληψη άμεση και, φυσικά, τα επιβαλλόμενα μέτρα καταστολής, αλλά με προσοχή. Γιατί φοβούμαι ότι η επέκταση των μέτρων καταστολής που εισηγείστε, θα είναι πρόσχημα για να δημιουργήσετε δεσμοφύλακα των ελευθεριών των πολιτικών και φρουρούς των συμφερόντων μιας ελάχιστης κερδοσκοπικής μειοψηφίας κατεστημένων συμφερόντων".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενίσχυση των μέτρων καταστολής για την ασφάλεια των μονοπωλίων (2015-04-29 00:00:00.0)
Ωμοί εκβιασμοί και καταστολή (2011-10-08 00:00:00.0)
"Φρέσκος αέρας" όλα όσα συζητάμε (1998-10-27 00:00:00.0)
Τεράστιο οικολογικό έγκλημα (1998-07-02 00:00:00.0)
Ερώτηση για την ποινικοποίηση των αγώνων (1997-10-10 00:00:00.0)
ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να απολογηθούν για το έγκλημα (1995-01-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ