Σάββατο 22 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΑΜΟΥ
Καλύπτει μόλις το 55% των αναγκών

Οι σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό και βοηθητικό προσωπικό έχουν δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στο νοσοκομείο Σάμου, το οποίο αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες 35.000 ανθρώπων

Σε οριακό σημείο βρίσκεται το Νομαρχιακό Γενικό Νοσοκομείου Σάμου εξαιτίας των μεγάλων ελλείψεων σε ιατρικό, παραϊατρικό και βοηθητικό προσωπικό, αλλά και λόγω της αδυναμίας του το τελευταίο διάστημα να πληρώσει τις δεδουλευμένες υπερωρίες του προσωπικού.

Συγκεκριμένα, η μεγάλη έλλειψη παραϊατρικού προσωπικού, έχει σαν αποτέλεσμα το νοσοκομείο να μην μπορεί να φέρει σε πέρας ακόμη και απλές ιατρικές εξετάσεις. Οσο για τις 17 καθαρίστριες που υπάρχουν σήμερα, δεν αρκούν ούτε στο ελάχιστο, καθώς πριν δύο χρόνια μπήκε σε εφαρμογή το νέο πρόσθετο κτίριο του νοσοκομείου, με αποτέλεσμα να διπλασιαστούν οι χώροι του.

Επιπλέον, ενώ υπάρχει ο χώρος, δεν έχει λειτουργήσει ακόμη η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού. Απόδειξη της έλλειψης στοιχειώδους προγραμματισμού, αλλά και ευαισθησίας από το κράτος είναι ότι υπάρχει και ο γιατρός, ενώ έχουν εξασφαλιστεί και τα χρήματα για την αγορά των μηχανημάτων. Το υπουργείο Εμπορίου, όμως, αν και από τις 14/4/97 έχει προκηρυχτεί ο διαγωνισμός για την ανάδειξη της εταιρίας που θα αναλάβει την προμήθεια των μηχανημάτων, ακόμη δεν έχει ανοίξει τις προσφορές. Το νοσοκομείο, παράλληλα, έχει ανάγκη εξοπλισμού με βασικά μηχανήματα, όπως π.χ. από αξονικό τομογράφο.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι το νοσοκομείο, που καλύπτει τις ανάγκες 35.000 ανθρώπων (Σάμο, Ικαρία, Φούρνους, Αϊ Στράτη) και που το καλοκαίρι, λόγω του τουρισμού, διπλασιάζονται, να μπορεί σήμερα, σύμφωνα με τους εργαζόμενους να καλύπτει μόνο το 55% των αναγκών.

Με "θα" απαντά και ο πρόεδρος του νοσοκομείου

Ο πρόεδρος του ΔΣ του νοσοκομείου, Γ. Διακογιάννης, δεν αρνήθηκε την ύπαρξη των προβλημάτων αλλά προσπάθησε, ως διορισμένος υπάλληλος, να παρουσιάσει το μαύρο άσπρο και υποστήριξε ότι όλα τα προβλήματα βρίσκονται σε τροχιά επίλυσης.

Οπως υποστήριξε στο "Ρ" για την έλλειψη παραϊατρικού προσωπικού στα μικροβιολογικά εργαστήρια, περιμένουν στις αρχές Γενάρη το ΑΣΕΠ να εγκρίνει την προκήρυξη των θέσεων. Για το θέμα της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, είπε πως έλαβε την υπόσχεση απ' το υπουργείο Εμπορίου ότι σύντομα θα ανοιχτούν οι προσφορές. Για το θέμα των καθαριστριών, είπε ότι "θα" προκηρυχτούν θέσεις για 7 καθαρίστριες και ότι ο αριθμός τους θα φτάσει τις 25, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες. Αναφορικά με τους γιατρούς τόνισε ότι είναι σε εκκρεμότητα 8 προσλήψεις διαφόρων ειδικοτήτων. Η πρόσληψή τους όμως καθυστερεί, όπως δήλωσε, γιατί από τις 21/8 έχει αλλάξει ο τρόπος επιλογής ιατρών και το υπουργείο έχει ζητήσει να περιμένουν να δημιουργηθεί νέα επιτροπή αξιολόγησης γιατρών που θα κρίνει με νέα κριτήρια.

Τέλος να σημειωθεί πως κατά 250.000.000 υπολείπονται οι πιστώσεις που έχει στη διάθεσή του το νοσοκομείο Σάμου, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση πληρωμών των υπερωριών του προσωπικού. Το πρόβλημα υπάρχει από τον Ιούνη και ήρθε στη δημοσιότητα μετά την ερώτηση - προ ημερησίας διάταξης - του νομαρχιακού συμβούλου Γ. Πασαγιάννη, ενώ επιβεβαιώθηκε από τον γιατρό Κ. Καβάδα.

Γιώργος ΜΙΧΑΗΛΑΡΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οχι άλλα θύματα στο βωμό της υποχρηματοδότησης της Υγείας (2019-09-10 00:00:00.0)
Οξυμένα προβλήματα στις κρατικές δομές Υγείας (2017-04-20 00:00:00.0)
Μεγάλες ελλείψεις στο Νοσοκομείο και στα Κέντρα Υγείας (2014-06-07 00:00:00.0)
Χρόνια και μεγάλα τα προβλήματα (2008-07-08 00:00:00.0)
Σήμερα η απεργία στο «Ασκληπιείο» (2000-09-26 00:00:00.0)
Ο "εκσυγχρονισμός" μεταφράζεται σε εγκατάλειψη (1997-06-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ