Σάββατο 22 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΕΙΣ
"Στα νύχια" ιδιωτικών εταιριών οι αγρότες - κτηνοτρόφοι

Συρρικνώνεται ο ΕΛΓΑ και στη θέση του "βάζουν πόδι" οι ιδιώτες. Μέσω της εναρμόνισης της ελληνικής νομοθεσίας με όσα επιτάσσει η Ευρωπαϊκή Ενωση και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, εισάγονται τέτοιες διατάξεις και περιορισμοί, που οδηγούν αναγκαστικά στους ιδιώτες ασφαλιστές

Νομοσχέδιο - έκτρωμα που θα επιβάλει ολέθριες αλλαγές στην ασφάλιση της φυτικής και ζωικής παραγωγής, ετοιμάζεται να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή το υπουργείο Γεωργίας. Η βασική φιλοσοφία των αλλαγών που προωθούνται είναι η κατάργηση του ΕΛΓΑ με τη σημερινή του μορφή και η αντικατάστασή του με ένα σύστημα, όπου θα συνυπάρχει ένας νέος ΕΛΓΑ με περιορισμένο αντικείμενο, με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, στα δίχτυα των οποίων θα σπρωχτούν οι αγρότες! Ταυτόχρονα, αγρότες και κτηνοτρόφοι θα κληθούν να πληρώνουν υπέρογκα ποσά για να έχουν πολύ χειρότερη ασφαλιστική κάλυψη την παραγωγής και του κεφαλαίου τους, όπως άλλωστε έγινε ήδη και με το νόμο για το νέο ΟΓΑ.

Με βάση το προσχέδιο νόμου που έχει καταρτιστεί για την αναμόρφωση του ΕΛΓΑ και των γεωργικών ασφαλίσεων, προωθείται η εναρμόνιση με τις καταστροφικές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τη συνθήκη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ). Στα πλαίσια, αυτά προωθείται η κατάργηση του ΕΛΓΑ και η δημιουργία στη θέση του ενός νέου φορέα με μειωμένες δραστηριότητες (κατά 50% σε σχέση με τώρα), ενώ ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για τη δράση των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών, ώστε να καλυφτεί αυτό το κενό...

Το καινούριο σύστημα που βαφτίστηκε Εθνικό Σύστημα Προστασίας του Αγροτικού Εισοδήματος (ΕΣΠΑΕ),θα βρίσκεται υπό την εποπτεία του κράτους και θα το αποτελούν δύο μηχανισμοί:

  • Ο Μηχανισμός Αντιμετώπισης Καταστροφών,που θα περιλαμβάνει ό,τι απομείνει από τον ΕΛΓΑ. Εσοδά του θα είναι η υποχρεωτική εισφορά των αγροτών, η οποία είναι σήμερα 3% του τζίρου με βάση τα τιμολόγια. Μέχρι τώρα, το ποσοστό της εισφοράς άλλαζε με νόμο. Σύμφωνα με το προσχέδιο, θα μπορεί να αλλάζει με μια απλή υπουργική απόφαση και μάλιστα να κλιμακώνεται από περιοχή σε περιοχή, ανάλογα με τις "ζώνες επικινδυνότητας" που εισάγονται. Σε περιοχές δηλαδή, που οι φυσικές καταστροφές είναι συχνές, η υποχρεωτική εισφορά θα είναι μεγαλύτερη.

Εσοδο θα είναι επίσης η ετήσια κρατική επιχορήγηση, που ορίζεται στο 40% του μέσου όρου των αποζημιώσεων που καταβλήθηκαν τα 10 τελευταία χρόνια. Πράγμα που είναι αμφίβολο αν θα γίνει, αφού μέχρι τώρα το κράτος δεν κατέβαλε ποτέ την επιχορήγηση για τον ΕΛΓΑ - ενώ για την επιδότηση των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών δε διευκρινίζεται ποιο θα είναι το ύψος της...

  • Ο Μηχανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων,όπου θα περιληφθούν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, στις οποίες θα οδηγηθούν εκ των πραγμάτων οι αγρότες. Οι εταιρίες αυτές, εκτός από τα υψηλά ασφάλιστρα που θα εισπράττουν από τους αγρότες, θα επιδοτούνται και από τον κρατικό προϋπολογισμό, ή από κοινωνικό πόρο!

Επίσης, πρωοθείται και η δημιουργία ενός ακόμα νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία Οργανισμός Διοίκησης και Αντασφάλισης του ΕΣΠΑΕ,που θα λειτουργεί προς όφελος των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών και θα καθορίζει τους όρους του "παιχνιδιού", προφανώς σε βάρος του μηχανισμού που θα αντικαταστήσει τον ΕΛΓΑ.

Πονηρές αλλαγές

Το κακό όμως δε σταματά στα παραπάνω. Στο προσχέδιο νόμου περιλαμβάνονται μια σειρά από... πονηρές διατάξεις, σύμφωνα με τις οποίες αρκετά θέματα ουσίας θα ρυθμίζονται με προεδρικά διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις. Εκτός από το ποσοστό εισφοράς που αναφέρθηκε παραπάνω, βασικό θέμα τέτοιας ρύθμισης είναι το ποσοστό ζημιάς πάνω από το οποίο δίνεται αποζημίωση. Στο προσχέδιο ορίζεται ότι καλύπτονται ζημιές μεγαλύτερες του 20% για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και μεγαλύτερες του 30% για τους κατόχους αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Ομως, η ουσία των αλλαγών είναι η διαδικασία εκείνη που θα σπρώξει αναγκαστικά τους αγροτοκτηνοτρόφους στις ιδιωτικές εταιρίες. Αυτό γίνεται μέσω της εναρμόνισης με τους κανονισμούς της ΕΕ και τις διατάξεις του ΠΟΕ. Για πρώτη φορά εισάγονται οι όροι "αγροτικό εισόδημα" και "καταστροφικός κίνδυνος".

Το πρώτο σημαίνει ότι οι αποζημιώσεις θα καταβάλλονται από το ΜΑΚ όταν η ζημιά που θα υποστεί ένας αγροτοκτηνοτρόφος θα υπερβαίνει το 30% του συνολικού εισοδήματός του. Αν πχ ένας αγρότης, που καλλιεργεί βαμβάκι, τεύτλα και στάρι και κηπευτικά, πάθει ζημιά στο βαμβάκι ακόμα και 100%, εφόσον η ζημιά αυτή είναι μικρότερη του 30% του συνολικού εισοδήματος που θα εισπράξει από όλες τις καλλιέργειες μαζί, τότε δε θα δικαιούται αποζημίωσης από το ΜΑΚ.

Ο όρος "καταστροφικός κίνδυνος" έρχεται να αντικαταστήσει τον όρο "φυσική καταστροφή" και στον πρώτο προστίθενται άλλοι δύο όροι "κατ' ένταση" και "κατ' έκταση".

Αν πχ ένας κεραυνός σκοτώσει όλα τα ζώα ενός μεμονωμένου κτηνοτρόφου, τότε τίθεται όρος κατ' έκταση, που σημαίνει ότι οι άλλοι κτηνοτρόφοι της περιοχής δεν έπαθαν ζημιά και έτσι δε δικαιούται αποζημίωσης από το ΜΑΚ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ