ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σε κατάσταση πολιορκίας η Βόρεια Χαλκιδική!

Επικαλούμενος Βασιλικά και Νομοθετικά Διατάγματα της χούντας, προφανώς με εντολή της κυβέρνησης, ο αστυνομικός διευθυντής Χαλκιδικής "αποφάσισε και διέταξε" απαγόρευση δημοσίων συναθροίσεων, πορειών, διαδηλώσεων κλπ. για να προστατευτούν τα συμφέροντα της πολυεθνικής εταιρίας TVX

"Αποφασίζουμε και απαγορεύουμε την πραγματοποίηση κάθε δημόσιας, σε ανοιχτό χώρο, συνάθροισης, πορείας, διαδήλωσης κλπ. πεζή ή με οποιοδήποτε τροχαίο μέσο...". Με αυτήν την απόφαση, την οποία υπογράφει ο Αστυνομικός Διευθυντής Χαλκιδικής, προφανώς κατόπιν κυβερνητικής εντολής, αναβιώνει η χουντική τρομοκρατία και η Βόρεια Χαλκιδική τέθηκε από χτες σε κατάσταση πολιορκίας, για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα της πολυεθνικής εταιρίαςTVX.

Επικαλούμενος διάφορους νόμους, μεταξύ των οποίων το Νομοθετικό Διάταγμα 794/1971 "περί δημοσίων συναθροίσεων" και το Βασιλικό Διάταγμα 269/1972 "περί εγκρίσεως του Κανονισμού διαλύσεως δημοσίων συναθροίσεων", ο εντολοδόχος της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, προϊστάμενος των δυνάμεων καταστολής στο νομό Χαλκιδικής, δημοσιοποίησε αυτήν την απόφαση, η οποία ακόμη και από το "Ασοσιέιτεντ Πρες" χαρακτηριστική "μορφή στρατιωτικού νόμου". Οσο για τον "εχθρό λαό" απειλείται με τα περαιτέρω, εάν δε συμμορφωθεί.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες χτες, διμοιρίες των ισχυρότατων δυνάμεων που βρίσκονται στην περιοχή (περίπου 600 άνδρες) άρχισαν να αναπτύσσονται και να καταλαμβάνουν θέσεις στους δρόμους μεταξύ της Ολυμπιάδας και της Βαρβάρας.Ανάμεσα στις δύο αυτές κοινότητες στήθηκαν 8 μπλόκα της Αστυνομίας με αύρες και κλούβες. Στις 7 το πρωί άλλες δυνάμεις των ΜΑΤ περικύκλωσαν την Ολυμπιάδα και συνέλαβαν όσους κατοίκους βρίσκονταν την ώρα εκείνη στα κιόσκια που έχουν στήσει. Συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Χαλκιδικής στον Πολύγυρο τρεις κάτοικοι της Ολυμπιάδας, οι Δ. Καλφάκης,Σ. Ιωαννίδης και Αθ. Ψωμάς.Ο πρόεδρος της ΟλυμπιάδαςΝικ. Μήτσιου,που πήγε να δει τι συμβαίνει, συνελήφθη και αυτός. Σε κάποιους κτηνοτρόφους που επιχείρησαν να περάσουν με τα αυτοκίνητα για να πάνε στα κοπάδια τους τους απαγόρευσαν να συνεχίσουν. Μια μητέρα που πήγε τα παιδιά της στο σχολείο και επέστρεφε στο σπίτι της, δεν της το επέτρεψαν και όταν ο παπάς του χωριού πήγε να τους παρακαλέσει να την αφήσουν, οι ΜΑΤατζήδες του φέρθηκαν με το χειρότερο τρόπο.

Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε λίγη ώρα αργότερα. Οι αξιωματικοί και οι ΜΑΤατζήδες ασκούσαν ψυχολογική βία και προκαλούσαν τους κατοίκους, απαγορεύοντάς τους να προσεγγίσουν στο χώρο εργασίας τους. "Φωνάξτε και τους άλλους να τους δείρουμε να τελειώνουμε",έλεγαν με προκλητικό ύφος στους κατοίκους που πλησίαζαν στα μπλόκα της αστυνομίας.

Οι πληροφορίες για τις νέες προκλήσεις της πολυεθνικής και της κυβέρνησης δημιούργησαν αναβρασμό στις κοινότητες του Στρυμονικού Κόλπου. Ο κόσμος βγήκε στους δρόμους, αποδοκιμάζοντας την κυβερνητική απόφαση να επιβάλει στην περιοχή τη χουντική τρομοκρατία και πολλοί έλεγαν χαρακτηριστικά "μόνο το πουλί της χούντας δεν κρέμασαν ακόμη". Τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής άρχισαν να συγκεντρώνονται στο Κοινοτικό κατάστημα της Ολυμπιάδας. Λίγο αργότερα έβγαλαν ανακοίνωση στην οποία αναφέρονταν:

"21η Απριλίου 1967. Σήμερα ο χρόνος γύρισε πίσω στην περιοχή του Στρυμονικού Κόλπου. Βρισκόμαστε σε κατάσταση πολιορκίας. Αναστατώθηκε η κοινωνικοοικονομική ζωή της περιοχής. Ολα αυτά χωρίς να υπάρχει συγκέντρωση των κατοίκων ούτε καμία άλλη ενέργεια που να δικαιολογεί τέτοιου είδους επιχειρήσεις. Επαναλαμβάνουμε ότι έχει κηρυχτεί στρατιωτικός νόμος. Ζητάμε την παρέμβαση κάθε δημοκρατικού πολιτικού φορέα. Προστατέψτε μας. Βοηθήστε να λυθεί το πρόβλημά μας ειρηνικά".

Επίσης, η Επιτροπή Αγώνα καταγγέλλει τη σύλληψη κατοίκων και του προέδρου της Ολυμπιάδας με προκατασκευασμένες κατηγορίες. Η Αστυνομία ανακοινώνει ότι σε έρευνα που έγινε κοντά στο κιόσκι βρέθηκαν 99 βόμβες μολότοφ!

"Αν πράγματι υπήρχαν τέτοια πράγματα, πρόκειται για προβοκάτσια. Αυτό όμως που βρήκαν όπως πληροφορηθήκαμε, ήταν άδεια μπουκάλια μπίρας. Με τέτοιες προκατασκευασμένες κατηγορίες πιστεύουν θα μας εξοντώσουν. Κάνουν όμως λάθος", τονίζει η Επιτροπή Αγώνα.

Η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι αδυνατεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα πολιτικά. Πάντως, οι προκλήσεις και τα σημερινά γεγονότα αποδείχνουν ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μαγειρέματα των αποτελεσμάτων της μελέτης. Μπορεί να πιστεύουν ότι μ' αυτά θα μας εξαντλήσουν για να εγκαταστήσουν το εργοστάσιο ακόμη και μέσα στην κοιλάδα της Ολυμπιάδας", δήλωσε στο "Ρ" ο Βασ. Ναούμ,μέλος της Επιτροπής.

Λίγο μετά το μεσημέρι οι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι κατόπιν εισαγγελικής εντολής. Οταν ο πρόεδρος της Ολυμπιάδας Νικ. Μήτσιου ρωτήθηκε, αν έχει εκφραστεί αλληλεγγύη για τη νέα του περιπέτεια από κάποιους φορείς ή κόμματα, απάντησε ότι "έχω λάβει μόνο το μήνυμα συμπαράστασης του ΚΚΕ".

Σε έκτακτη συνεδρίαση χτες το βράδυ η Επιτροπή Αγώνα των Κοινοτήτων του Στρυμονικού, με αφορμή τη χουντικής προέλευσης και νοοτροπίας, όπως χαρακτηρίζει, απόφαση του Αστυνομικού Διευθυντή Χαλκιδικής για κήρυξη στρατιωτικού νόμου στην περιοχή, καταγγέλλει "την προκλητική και απρόκλητη παρουσία εκατοντάδων ανδρών των ΜΑΤ, επανδρωμένων με αύρες και πυροσβεστικά οχήματα, που απέκλεισαν τη διέλευση στους δρόμους γύρω από τα χωριά, επιβάλλοντας καθεστώς πολιορκίας και βρίζοντας απλούς πολίτες, ακόμα και τον εφημέριο της Ολυμπιάδας".

Η Επιτροπή Αγώνα "καλεί την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα, αλλά και την Αυτοδιοίκηση να συναισθανθούν την ευθύνη τους για τις τραγικές εξελίξεις, που πιθανόν θα ακολουθήσουν".

Καλεί την κυβέρνηση "να καταθέσει τη μελέτη του ΙΓΜΕ τώρα και να προωθήσει λύση έξω από τον υδροκρίτη του Στρυμονικού Κόλπου. Οχι άλλα μαγειρέματα".

Καλεί, επίσης, το λαό της περιοχής "να επιδείξει πνεύμα αυτοσυγκράτησης και ψυχραιμίας, μια και είναι μάταιος κόπος να περιμένει κανείς κάτι τέτοιο από τους αρμόδιους παράγοντες".

Εκτός από το ΚΚΕ, που καταδίκασε έντονα αυτήν την κατάπτυστη απόφαση (ολόκληρη η ανακοίνωση δημοσιεύεται δίπλα), ανακοίνωση εξέδωσε και το ΔΗΚΚΙ, στην οποία κατηγορεί την κυβέρνηση ότι "απώλεσε και το τελευταίο ίχνος δημοκρατικότητας, ολισθαίνοντας σε φασίζουσες λογικές". Επίσης, ο εκπρόσωπος της ΠΟΛ. ΑΝ Α. Γεροντόπουλος δήλωσε ότι "σε καμιά περίπτωση δεν επιτρέπεται να περιορίζονται τα πολιτικά δικαιώματα που κατοχυρώνονται από το Ελληνικό Σύνταγμα".

"Σοσιαλιστικά" αποφασίζομεν και διατάσσομεν

Από χτες και μέχρι τις 4 Δεκέμβρη απαγορεύτηκε, με απόφαση του αστυνομικού διευθυντή Χαλκιδικής, κάθε δημόσια συνάθροιση, πορεία και διαδήλωση στην ευρύτερη περιοχή της Ολυμπιάδας - Βαρβάρας στη Χαλκιδική, στα πλαίσια του από καιρό εκπονημένου κυβερνητικού σχεδίου καταστολής των αντιδράσεων των κατοίκων του Στρυμονικού Κόλπου, που αντιτίθενται στη λειτουργία της μεταλλουργίας χρυσού.

Εδώ και αρκετό διάστημα η κυβέρνηση έχει αρχίσει να αποκαλύπτει το αυταρχικό της πρόσωπο, στην προσπάθεια εφαρμογής των αντιλαϊκών επιλογών της. Τόσο οι αγρότες, όσο και άλλα κοινωνικά στρώματα, και κυρίως οι εργαζόμενοι, έχουν γίνει αποδέκτες της μεθοδευμένης επιχείρησης τρομοκράτησης τους, με στόχο τη διάλυση κάθε αγωνιστικής αντίδρασης στις ευρω-εντολές. "Αγροτοδικεία" έχουν στηθεί σε όλη τη χώρα, τα ΜΑΤ διαλύουν ειρηνικές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις εργαζομένων και συνταξιούχων. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης ζητά την ενίσχυση της Αστυνομίας για την αντιμετώπιση του εσωτερικού εχθρού και το αποκορύφωμα ήρθε χτες με την ενεργοποίηση χουντοβασιλικών διατάξεων σε βάρος των αγωνιζόμενων κατοίκων. Και όλα αυτά για την προστασία των ιδιωτικών συμφερόντων, των ντόπιων και ξένων μονοπωλίων. Για την εφαρμογή των προγραμμάτων "σύγκλισης" και την εγκαθίδρυση της "νέας τάξης πραγμάτων" των οικονομικά ισχυρών της Ευρώπης σε βάρος του λαού και των εργαζομένων.

Είναι ίσως η δεύτερη φορά μετά την ανατροπή της χούντας, που κυβέρνηση προχωρά σε τέτοιας ευρείας έκτασης απαγορευτικά μέτρα.

Συγκεκριμένα, η απόφαση του αστυνομικού διευθυντή Χαλκιδικής αναφέρει: "Απαγορεύουμε την πραγματοποίηση κάθε δημόσιας σε ανοιχτό χώρο συνάθροισης, πορείας, διαδήλωσης κλπ., πεζή ή με οποιοδήποτε τροχαίο μέσο στη διασταύρωση των οδών Στρατωνίου - Σταυρού, με οδό Ολυμπιάδας - Βαρβάρας, όπου τα πρόχειρα παραπήγματα (κιόσκια) και στην ευρύτερη περιοχή των Κοινοτήτων Ολυμπιάδας και Βαρβάρας από 00.01 ώρας της 24.11.1997 μέχρι 24.00 ώρα της 4.12.1997, για τους λόγους που αναφέρονται παραπάνω, ήτοι για αποτροπή σοβαρού κινδύνου της δημόσιας ασφάλειας και απειλής σοβαρής διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής της περιοχής των Κοινοτήτων Ολυμπιάδας και Βαρβάρας Χαλκιδικής".

Καταλήγοντας η απόφαση προειδοποιεί πως σε περίπτωση που συμβεί κάτι από τα παραπάνω, "θα αντιμετωπιστεί με κάθε νόμιμο μέσο και κατά των παραβατών θα διενεργηθούν τα νόμιμα σε εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 171 του ΠΚ ή άλλων κατά περίπτωση συναφών διατάξεων".

Το άρθρο 171 του ΠΚ προβλέπει φυλάκιση μέχρι 6 μηνών ή χρηματική ποινή, σε όσους προβούν σε πράξεις κατά της αρχής κλπ. Οσοι επίσης δε συμμορφώνονται στις εντολές των αστυνομικών θα τιμωρούνται μέχρι 1 χρόνο φυλάκιση ή θα τιμωρούνται με χρηματική ποινή.

Η παραπάνω απόφαση στηρίζεται στο άρθρο 11 του Συντάγματος, στη διάταξη της παραγράφου 1 του άρθρου 131 του ΠΔ 141/91 και στο άρθρο 52 του Ν. 2049/1992, που προβλέπουν την απαγόρευση συγκεντρώσεων στο ύπαιθρο αν από αυτές επίκειται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια και αν σε ορισμένη περιοχή απειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής. Παράλληλα, στηρίζεται στην ενεργοποίηση χουντοβασιλικών διατάξεων. Του Νομοθετικού Διατάγματος 794/71 "περί δημοσίων συναθροίσεων" και του Βασιλικού Διατάγματος 269/72 "περί εγκρίσεως του κανονισμού διαλύσεως δημοσίων συναθροίσεων".

Πώς φτάσαμε στο "χουντοεκσυγχρονισμό"

Το 1990 σηματοδότησε και τις μετέπειτα εξελίξεις για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας. Ηταν η χρονιά που σταμάτησε κάθε προσπάθεια εκσυγχρονισμού του εξοπλισμού και των εγκαταστάσεων και άρχισε η σταδιακή μείωση του προσωπικού.

Το '94 η εταιρία μπαίνει σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης. Ακολούθησαν δύο άκαρποι διαγωνισμοί. Το φθινόπωρο του '95 έγινε ο τρίτος διαγωνισμός και από το Δεκέμβρη η εταιρία πέρασε στα χέρια της πολυεθνικής TVX GOLD έναντι μόλις 11,5 δισ. δραχμών, ποσό εξευτελιστικά χαμηλό για την πραγματική αξία της γης, των εγκαταστάσεων και των αξιοποιήσιμων μεταλλευμάτων.

Η σύμβαση - ξεπούλημα υπογράφηκε από όλα τα κόμματα της Βουλής, πλην του ΚΚΕ, που ευθύς τάχθηκε κατά, απ' τον Αύγουστο του 1996.

Ηδη από το 1995 οι υπεύθυνοι της εταιρίας πραγματοποιούν μελέτες και εκπονούν σχέδια, ενώ στο τέλος του 1997 αναμενόταν η μελέτη σκοπιμότητας για το κοίτασμα.

Εδώ και 640 μέρες, οι κάτοικοι της Ολυμπιάδας και του Στρυμονικού βρίσκονται σε διαρκή αγώνα, προκειμένου να αποτρέψουν την υλοποίηση της επένδυσης στην περιοχή τους, αφού ακόμα και σύμφωνα με τις μελέτες επιστημόνων κρίθηκε πως θα αποβεί καταστροφική για το περιβάλλον και την ντόπια οικονομία, που κυρίως εξαρτάται από τον τουρισμό.

Στο μεταξύ, το ΙΓΜΕ και το ΙΠΑ είχαν αναλάβει τις έρευνες για την υπόδειξη των εναλλακτικών θέσεων χωροθέτησης της μεταλλουργίας χρυσού και των θέσεων εναπόθεσης των αποβλήτων. Αυτή η μελέτη ακόμη δεν έχει παραδοθεί στους αρμόδιους φορείς, αν και καταληκτική ημερομηνία είχε οριστεί η 21 Νοέμβρη του '97. Η Επιτροπή Αγώνα των κατοίκων καταγγέλλει ότι η καθυστέρηση αυτή οφείλεται σε όργιο πιέσεων και εκβιασμών, με σκοπό το μαγείρεμα των αποτελεσμάτων της μελέτης, ώστε να ικανοποιηθούν πλήρως οι επιθυμίες της TVX.

Στο διάστημα από το '95 μέχρι σήμερα οι κάτοικοι χτυπήθηκαν από τα ΜΑΤ 4 φορές. Οι μαύρες ημερομηνίες που οι χιλιάδες κάτοικοι της περιοχής βρέθηκαν αντιμέτωποι με το αστυνομοκρατικό και αυταρχικό πρόσωπο της κυβέρνησης είναι: 15-9-96, 17-10-96, 25-7-97 και 9-11-97. Ποτέ όμως δεν κάμφθηκαν. Αντίθετα, διαδήλωναν με κάθετο τρόπο την αποφασιστικότητά τους να προστατέψουν το μέλλον τους από τα καταστροφικά σχέδια κυβέρνησης και πολυεθνικής...

Επιχείρηση τρομοκράτησης μελών της ΚΝΕ
  • "Αγνωστοι" επιτέθηκαν σε μέλος του Γραφείου της Σπουδάζουσας χτες στη Νομική
  • Το Σάββατο το βράδυ, με το πρόσχημα της εξακρίβωσης στοιχείων, αστυνομικοί οδήγησαν στο τμήμα μέλος της ΚΝΕ
  • "Η τρομοκρατία δε θα περάσει" τονίζουν το ΚΣ της ΚΝΕ και η Επιτροπή Πόλης της ΚΟΑ του ΚΚΕ

Στο επίκεντρο επιχείρησης τρομοκράτησης βρέθηκαν τις τελευταίες μέρες μέλη της ΚΝΕ, που ήρθαν αντιμέτωποι με τον αστυνομικό αυταρχισμό και επιθέσεις "αναρχικών". Το ΚΣ της ΚΝΕ με ανακοίνωσή του καταδικάζει την επιχείρηση αυταρχισμού και τρομοκρατίας και δηλώνει ρητά ότι "σε ΚΚΕ και ΚΝΕ δεν περνάει η τρομοκρατία", ενώ η Επιτροπή Πόλης της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας δηλώνει ότι "ο αντικομμουνισμός και η κρατική τρομοκρατία δε θα περάσουν".

Αντιμέτωπος με τον αστυνομικό αυταρχισμό βρέθηκε το Σάββατο το βράδυ μέλος της ΚΝΕ, σπουδαστής σε ιδιωτική σχολή, όταν αστυνομικοί σταμάτησαν αυτόν και την παρέα του στην πλατεία Κάνιγγος για εξακρίβωση στοιχείων. Παρόλο που κανένας δεν είχε μαζί του την αστυνομική του ταυτότητα, οι αστυνομικοί "επέλεξαν" το μέλος της ΚΝΕ, το οποίο και οδήγησαν στο αστυνομικό τμήμα για εξακρίβωση στοιχείων, φορώντας του μάλιστα χειροπέδες, ενώ δέχτηκε και προπηλακισμούς μέσα στο περιπολικό. Οπως φάνηκε, η εξακρίβωση στοιχείων ήταν το πρόσχημα, καθώς - όπως δήλωσαν αστυνομικοί - τον αναγνώρισαν από τη συμμετοχή του στην κινητοποίηση συνδικαλιστών, που διαμαρτύρονταν για την υπονόμευση των λαϊκών αγώνων μέσα από τη ΝΕΤ. Μετά από παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλου,αφέθηκε ελεύθερος, ωστόσο εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η καταγγελία για τη συμπεριφορά των αστυνομικών δεν καταγράφτηκε στο βιβλίο συμβάντων του Αστυνομικού Τμήματος Εξαρχείων όπου τον μετέφεραν. Εξάλλου από το τμήμα φαίνεται ότι δεν ενημέρωσαν ούτε την προϊστάμενη Διεύθυνση Αστυνομίας Αθηνών, αφού ο ταξίαρχος Γ. Σκαλτσάς όταν ρωτήθηκε σχετικά, δήλωνε άγνοια.

Χτες το πρωί, ο Γ. Παπαδόπουλος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Φοιτητών Οικονομικού και μέλος του Γραφείου της Σπουδάζουσας, δέχτηκε επίθεση από αγνώστους στη Νομική. Σε ό,τι αφορά το λόγο της επίθεσης, οι έξι "άγνωστοι" δεν άφησαν περιθώρια για αμφιβολίες, καθώς τον πλησίασαν και τον ρώτησαν αν είναι μέλος της ΚΝΕ και αν συμμετείχε στην περιφρούρηση του Πολυτεχνείου (!). Στη συνέχεια, με το γνωστό άνανδρο τρόπο, τον χτύπησαν σε όλο του το σώμα και διέφυγαν.

Το ΚΣ της ΚΝΕ

Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ με αφορμή τα παραπάνω περιστατικά εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία τονίζει: "Επιχείρηση αυταρχισμού και τρομοκρατίας σε βάρος μελών της ΚΝΕ βρίσκεται σε εξέλιξη, στην οποία παίρνουν μέρος αστυνομία και "αναρχικοί". Η σημαντική συμβολή της Οργάνωσης στην επιτυχία των εκδηλώσεων του Πολυτεχνείου, στην περιφρούρησή τους, η μαζική συμμετοχή της νεολαίας στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία στην Αμερικάνικη Πρεσβεία, η άνοδος του κύρους της ΚΝΕ και της επιρροής του ΚΚΕ στη νεολαία, έχει θορυβήσει πολλούς, που προσπαθούν με κάθε τρόπο να τρομοκρατήσουν τα μέλη της Οργάνωσης, να χτυπήσουν το νεολαιίστικο κίνημα, χτυπώντας την ίδια την καρδιά του, την ΚΝΕ.

Το Σάββατο το βράδυ, αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στην Πλατεία Κάνιγγος, συνέλαβαν στέλεχος της ΚΝΕ, με το πρόσχημα της εξακρίβωσης στοιχείων, στην ουσία όμως, όπως οι ίδιοι δήλωσαν, επειδή τον αναγνώρισαν από τη συμμετοχή του σε πρόσφατη κινητοποίηση συνδικαλιστών και εργαζομένων έξω από τη ΝΕΤ. Αφού του φόρεσαν χειροπέδες, με απειλές για την αγωνιστική του δράση και χτυπήματα, μέσα στο περιπολικό, τον οδήγησαν στο αστυνομικό τμήμα.

Σήμερα (σ. σ. χτες), ομάδα αναρχοφασιστοειδών επιτέθηκαν άνανδρα στο σύντροφο Γιάννη Παπαδόπουλο, μέλος του Γραφείου της Οργάνωσης Σπουδάζουσας της ΚΝΕ, μέσα στη Νομική Σχολή, κι αφού τον χτύπησαν άσχημα, έσπευσαν να εξαφανιστούν.

Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι ούτε ο αυταρχισμός, ούτε οι τραμπουκισμοί είναι σε θέση να τρομοκρατήσουν τα μέλη της ΚΝΕ. Δυναμώνοντας τους αγώνες μας, δυναμώνοντας την Οργάνωσή μας, απαντάμε στην επιχείρηση τρομοκρατίας, από όπου κι αν προέρχεται.

Καλούμε τα μέλη της ΚΝΕ, τη νεολαία, όλο το λαό να δώσουν άμεση και αποφασιστική απάντηση στον αυταρχισμό και τους τραμπουκισμούς.

Σε ΚΚΕ και ΚΝΕ δεν περνάει η τρομοκρατία", καταλήγει η ανακοίνωση.

Η Επιτροπή Πόλης της ΚΟΑ

Η Επιτροπή Πόλης της ΚΟΑ του ΚΚΕ καταγγέλλει το νέο κρούσμα της κυβερνητικής πολιτικής, με την παράνομη σύλληψη μέλους της ΚΝΕ, το Σάββατο 22 Νοέμβρη, στην πλατεία Κάνιγγος, από δυνάμεις των ΜΑΤ.

"Οι δυνάμεις των ΜΑΤ συνέλαβαν και προπηλάκισαν το μέλος της ΚΝΕ για τη συμμετοχή του στην πρόσφατη διαδήλωση εκατοντάδων συνδικαλιστών στις 12/11 έξω από το υπουργείο Τύπου και ΜΜΕ, με αίτημα να σταματήσει από την κρατική ΝΕΤ η επιχείρηση παραχάραξης της ιστορίας του τόπου, του χυδαίου αντικομμουνισμού και της συκοφάντησης των λαϊκών αγώνων", τονίζεται. "Η παράνομη σύλληψη μέλους της ΚΝΕ και η μεταφορά του με χειροπέδες (!!) στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων είναι ένα ακόμα δείγμα του αντικομμουνιστικού - αντιλαϊκού κατήφορου της κυβέρνησης. Αποκαλύπτεται ο φόβος κυβέρνησης - ολιγαρχίας μπροστά στην άνοδο της πολιτικής επιρροής του ΚΚΕ σε πλατύτερα λαϊκά στρώματα, στην άνοδο των λαϊκών αγώνων".

Η ΕΠ της ΚΟΑ τονίζει ότι "ο αντικομμουνισμός και η κρατική τρομοκρατία δε θα περάσουν.Η ΕΠ της ΚΟΑ του ΚΚΕ, τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ, προχωράμε για την επιτυχία του συλλαλητηρίου Λαϊκής Αντεπίθεσης, κόντρα στην πολιτική κυβέρνησης - ολιγαρχίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης την Τετάρτη 3 Δεκέμβρη 7 μ.μ. στο Πεδίον του Αρεως", καταλήγει η ανακοίνωση.

Παρέμβαση στο Ευρωκοινοβούλιο

Ερώτηση κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Βασ. Εφραιμίδης

Τη νέα αυταρχική ενέργεια των αρχών σε βάρος του λαϊκού κινήματος στην Ελλάδα, καταγγέλλει με Ερώτησή του στην Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Βασίλης Εφραιμίδης και την καλεί να καταδικάσει την απόφαση των αστυνομικών αρχών, να απαγορεύσουν την ελεύθερη κυκλοφορία και τη συνάθροιση άνω των 5 ατόμων στην περιοχή των Κοινοτήτων Ολυμπιάδας και Βαρβάρας Χαλκιδικής.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ καλεί την Επιτροπή να ζητήσει την άμεση άρση αυτών των απαράδεκτων αντιδημοκρατικών μέτρων. Στα μέτρα αυτά καταφεύγει η κυβέρνηση, μέσω του αστυνομικού διευθυντή Χαλκιδικής και που ελήφθησαν στη βάση χουντικών νόμων. Αυτή η κυβερνητική πρακτική έχει ως στόχο να προστατεύσει τα συμφέροντα της TVX HELLAS, η οποία μέσω μιας ουσιαστικά αποικιοκρατικής συμφωνίας εκμεταλλεύεται τα μεταλλεία της περιοχής και σκοπεύει να εγκαταστήσει βιομηχανία χρυσού. Αυτό θα έχει αναπότρεπτες οικολογικές συνέπειες και θα συρρικνώσει το σύνολο των οικονομικών δραστηριοτήτων των κατοίκων, διογκώνοντας την ανεργία και υποβαθμίζοντας την περιοχή.

Ο Βασίλης Εφραιμίδης στην Ερώτησή του υπενθυμίζει τις καταγγελίες των κατοίκων της περιοχής για σωρεία παραβιάσεων της κοινοτικής νομοθεσίας, οι οποίες έχουν μείνει αναπάντητες από τα κοινοτικά όργανα. Καλεί την Επιτροπή να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτραπεί η εγκατάσταση της βιομηχανίας χρυσού, για τη χρηματοδότηση της οποίας θα χρησιμοποιηθούν κοινοτικοί πόροι και να σεβαστεί την ομόφωνη απόφαση των κατοίκων να μην επιτραπεί η εγκατάσταση αυτής της βιομηχανίας, που θα καταστρέψει την περιοχή τους.

Αναβιώνει η χουντική τρομοκρατία

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

"Σε μια πρωτοφανή κλιμάκωση του αντιδραστικού της κατήφορου η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μέσω του αστυνομικού διοικητή Χαλκιδικής, καταφεύγει στην ενεργοποίηση, ανάμεσα σε άλλα, και των χουντικών νόμων 794/71 και 269/72 "περί διαλύσεως δημοσίων συναθροίσεων", για να αντιμετωπίσει τις κινητοποιήσεις κατοίκων της Κοινότητας Ολυμπιάδας Χαλκιδικής.

Για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση αποδεικνύει, ότι προκειμένου να υπηρετήσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου, στη συγκεκριμένη περίπτωση της καναδέζικης πολυεθνικής χρυσού, δε διστάζει να τσαλαπατήσει στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα του λαού. Η εξασφάλιση υπερκερδών για το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο είναι η πυξίδα για την πολιτική της.

Επιβεβαιώνεται η θέση του ΚΚΕ, ότι οι πολυεθνικές γίνονται κράτος εν κράτει, πράγμα εξαιρετικά επικίνδυνο, όταν κυβερνούν δυνάμεις που εξυπηρετούν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας.

Το ΚΚΕ εκφράζει για μια ακόμη φορά τη συμπαράστασή του στους κατοίκους της Ολυμπιάδας. Τους καλεί να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους για την απομάκρυνση του ορυχείου χρυσού από την περιοχή. Καλεί τους εργαζόμενους να εκφράσουν με κάθε τρόπο τη συμπαράστασή τους στους κατοίκους της περιοχής. Η κυβέρνηση ν' αποσύρει αμέσως την κατάπτυστη αστυνομική διαταγή. Στο ζήτημα αυτό, που έχει γενικότερη σημασία, πρέπει να τοποθετηθούν όλα τα κόμματα".

Αντιπυρηνική εκδήλωση στο Κερατσίνι

Το Σάββατο, 29 Νοέμβρη, στις 6 το απόγευμα, στο πολιτιστικό κέντρο Αμφιάλης "Μελίνα Μερκούρη"

Η Επιτροπή Ειρήνης Κερατσινίου και η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη" μαζί με άλλους δώδεκα μαζικούς φορείς της πόλης (αθλητικούς, πολιτιστικούς, γυναικείους, ένωση γονέων, ΠΕΑΕΑ και άλλους), διοργανώνουν το Σάββατο 29 Νοέμβρη στις 6 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Αμφιάλης "Μ. Μερκούρη" (Εμ. Μπενάκη 70),εκδήλωση ενάντια στα πυρηνικά όπλα. Κεντρικό σύνθημα της εκδήλωσης είναι: "Οχι στην πυρηνική τρομοκρατία της νέας τάξης πραγμάτων, να φύγουν τα πυρηνικά όπλα από τον Αραξο".

Η εκδήλωση περιλαμβάνει: Προβολή βίντεο. Συζήτηση για τα πυρηνικά, με εισηγητές τον Θ. Γεράνιο,καθηγητή της πυρηνικής φυσικής και τονΓρ. Πετρόπουλο,οργανωτικό γραμματέα της ΕΕΔΥΕ. Καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τον Γ. Θωμόπουλο.Επίσης κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα βραβευτούν οι τρεις καλύτερες εκθέσεις μαθητών μετά από διαγωνισμό που έγινε μεταξύ των μαθητών της τρίτης τάξης των επτά γυμνασίων του Κερατσινίου με θέμα τα πυρηνικά όπλα.

Οι διοργανωτές της εκδήλωσης καλούν τους νέους και τις νέες, τους γονείς και τους εργαζόμενους του Κερατσινίου να στηρίξουν το αντιπυρηνικό μέτωπο στην πόλη τους. "Η παρουσία τους στην εκδήλωση, τονίζουν, είναι και η απάντηση κάθε καλοπροαίρετου και φιλειρηνικού ανθρώπου απέναντι στα ολέθρια "πυρηνικά" ψέματα. Οχι στην αδράνεια, στην ανοχή και σιωπή. Συσπείρωση στο φιλειρηνικό κίνημα της πόλης μας ενάντια στον πόλεμο, στην πείνα, στην πολιτιστική και περιβαλλοντική υποβάθμιση ".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ