Τρίτη 25 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πώς φτάσαμε στο "χουντοεκσυγχρονισμό"

Το 1990 σηματοδότησε και τις μετέπειτα εξελίξεις για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας. Ηταν η χρονιά που σταμάτησε κάθε προσπάθεια εκσυγχρονισμού του εξοπλισμού και των εγκαταστάσεων και άρχισε η σταδιακή μείωση του προσωπικού.

Το '94 η εταιρία μπαίνει σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης. Ακολούθησαν δύο άκαρποι διαγωνισμοί. Το φθινόπωρο του '95 έγινε ο τρίτος διαγωνισμός και από το Δεκέμβρη η εταιρία πέρασε στα χέρια της πολυεθνικής TVX GOLD έναντι μόλις 11,5 δισ. δραχμών, ποσό εξευτελιστικά χαμηλό για την πραγματική αξία της γης, των εγκαταστάσεων και των αξιοποιήσιμων μεταλλευμάτων.

Η σύμβαση - ξεπούλημα υπογράφηκε από όλα τα κόμματα της Βουλής, πλην του ΚΚΕ, που ευθύς τάχθηκε κατά, απ' τον Αύγουστο του 1996.

Ηδη από το 1995 οι υπεύθυνοι της εταιρίας πραγματοποιούν μελέτες και εκπονούν σχέδια, ενώ στο τέλος του 1997 αναμενόταν η μελέτη σκοπιμότητας για το κοίτασμα.

Εδώ και 640 μέρες, οι κάτοικοι της Ολυμπιάδας και του Στρυμονικού βρίσκονται σε διαρκή αγώνα, προκειμένου να αποτρέψουν την υλοποίηση της επένδυσης στην περιοχή τους, αφού ακόμα και σύμφωνα με τις μελέτες επιστημόνων κρίθηκε πως θα αποβεί καταστροφική για το περιβάλλον και την ντόπια οικονομία, που κυρίως εξαρτάται από τον τουρισμό.

Στο μεταξύ, το ΙΓΜΕ και το ΙΠΑ είχαν αναλάβει τις έρευνες για την υπόδειξη των εναλλακτικών θέσεων χωροθέτησης της μεταλλουργίας χρυσού και των θέσεων εναπόθεσης των αποβλήτων. Αυτή η μελέτη ακόμη δεν έχει παραδοθεί στους αρμόδιους φορείς, αν και καταληκτική ημερομηνία είχε οριστεί η 21 Νοέμβρη του '97. Η Επιτροπή Αγώνα των κατοίκων καταγγέλλει ότι η καθυστέρηση αυτή οφείλεται σε όργιο πιέσεων και εκβιασμών, με σκοπό το μαγείρεμα των αποτελεσμάτων της μελέτης, ώστε να ικανοποιηθούν πλήρως οι επιθυμίες της TVX.

Στο διάστημα από το '95 μέχρι σήμερα οι κάτοικοι χτυπήθηκαν από τα ΜΑΤ 4 φορές. Οι μαύρες ημερομηνίες που οι χιλιάδες κάτοικοι της περιοχής βρέθηκαν αντιμέτωποι με το αστυνομοκρατικό και αυταρχικό πρόσωπο της κυβέρνησης είναι: 15-9-96, 17-10-96, 25-7-97 και 9-11-97. Ποτέ όμως δεν κάμφθηκαν. Αντίθετα, διαδήλωναν με κάθετο τρόπο την αποφασιστικότητά τους να προστατέψουν το μέλλον τους από τα καταστροφικά σχέδια κυβέρνησης και πολυεθνικής...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ