ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οι φοιτητές αντιστέκονται και διεκδικούν
  • Σήμερα το παμφοιτητικό συλλαλητήριο, στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια και πορεία προς το υπουργείο Παιδείας
  • Χτες, οι φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών προχώρησαν στο κλείσιμο της Πειραιώς

Σαφές μήνυμα ότι η αντιεκπαιδευτική πολιτική δε θα περάσει και ότι ο νόμος για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση θα καταργηθεί στην πράξη, θα στείλουν σήμερα φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας, οι οποίοι διοργανώνουν παμφοιτητικό συλλαλητήριο. Οι φοιτητές θα συγκεντρωθούν στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια, ενώ στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν πορεία προς το υπουργείο Παιδείας. Στο μεταξύ, χτες το μεσημέρι οι φοιτητές της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών προχώρησαν στο κλείσιμο της Πειραιώς, στο ύψος της σχολής, διαμαρτυρόμενοι για την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της παιδείας και του πολιτισμού.

Με τα συνθήματα "Οχι στην εμπορευματοποίηση Τέχνης και Παιδείας. Κάτω ο νόμος Αρσένη και το νομοσχέδιο Βενιζέλου. Δωρεάν παιδεία για όλους",που αναγράφονταν στο πανό τους, οι φοιτητές έδωσαν το δικό τους μήνυμα ότι με ενωτικό αγώνα, με όλους τους φορείς της εκπαίδευσης και του πολιτισμού, θα αντισταθούν και δε θα επιτρέψουν να περάσει η συντηρητική πολιτική της κυβέρνησης.

Οι φοιτητές μοίραζαν στους περαστικούς κείμενο με τα αιτήματά τους, στο οποίο αναφέρονται και συγκεκριμένα προβλήματα που αφορούν τη σχολή τους. Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση τονίζεται ότι το περιεχόμενο σπουδών είναι περιορισμένο και μονόπλευρο γιατί προσανατολίζει τη μάθηση στις ανάγκες του εμπορίου της Τέχνης και όχι στις ανάγκες της κοινωνίας. "Ο θεμέλιος λίθος της καλλιτεχνικής δημιουργίας, το σχέδιο, δε διδάσκεται επαρκώς στην ΑΣΚΤ. Ιδιωτικές επιχειρήσεις έχουν συνδέσει άμεσα τη δραστηριότητά τους με τα προγράμματα της σχολής. Διενεργούν "διαγωνισμούς και εκθέσεις" με απώτερο σκοπό την ισοπέδωση της καλλιτεχνικής δημιουργίας, τη χειραγώγηση των καλλιτεχνών, τη δημιουργία ελίτ", σημειώνεται.

Η Α. Κότση,μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών ΑΣΚΤ, μας είπε ότι η χτεσινή κινητοποίηση ήταν μόνο η αρχή και ότι οι φοιτητές θα αντιδράσουν ώστε να μην περάσει η ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της παιδείας και του πολιτισμού. "Επισημοποιείται πλέον η διείσδυση των ιδιωτικών συμφερόντων στην παιδεία και τον πολιτισμό. Η εκπαίδευση υποτάσσεται στις ορέξεις του μεγάλου κεφαλαίου, καταργώντας το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της, ενώ στον πολιτισμό επισημοποιείται πλέον η εκμετάλλευση της πολιτιστικής κληρονομιάς και συνολικά παραδίδεται και επίσημα η καλλιτεχνική δημιουργία στο χώρο του εμπορίου", είπε η Α. Κότση.

Στο σημερινό παμφοιτητικό συλλαλητήριο απόφαση για να συμμετάσχουν ήδη έχουν πάρει οι Γενικές Συνελεύσεις των Φοιτητικών Συλλόγων Οικονομικού,Μαθηματικού,Ιατρικής,Καλών Τεχνών,Παντείου,ΤΕΦΑΑ,ΣΕΥΠ και ΣΕΛΕΤΕ καθώς και το ΔΣ του Τμήματος Νηπιαγωγών.

ΜΑΘΗΤΕΣ
Συγκεντρώσεις αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία στο υπουργείο Παιδείας πραγματοποιούν αύριο στις 11.30 το πρωί μαθητές σχολείων της Αθήνας, με απόφαση των μαθητικών συμβουλίων τους, ενώ κινητοποίηση πραγματοποιούν αύριο και στη Θεσσαλονίκη. Στο μεταξύ, οι μαθητές συνεχίζουν μέσα από τις γενικές συνελεύσεις των τμημάτων και των 15μελών μαθητικών συμβουλίων τους να συζητούν τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση.

Οι μαθητές αντιδρούν στην εφαρμογή του νόμου για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που στέλνει ακόμα περισσότερο τους μαθητές στα φροντιστήρια για να αντεπεξέλθουν στις συνεχείς εξετάσεις από το Γυμνάσιο ακόμα, ενώ διαδηλώνουν ενάντια στην υπονόμευση του θεσμού των μαθητικών συμβουλίων και διεκδικούν αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15% του προϋπολογισμού, επίλυση των προβλημάτων υλικοτεχνικής υποδομής και έλλειψης καθηγητών κ.ά. Ανάμεσα στα σχολεία που μέχρι χτες είχαν αποφασίσει να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση είναι τα 1ο και 2ο ΓΕΛ Μπραχαμίου, τα 1ο και 4ο ΓΕΛ Ν. Ιωνίας, το ΕΠΛ Νέας Φιλαδέλφειας, το ΕΠΛ Αιγάλεω, το 3ο ΓΕΛ Χολαργού, το 2ο ΓΕΛ Αιγάλεω, το 1ο ΓΕΛ Πετρούπολης και το 3ο ΓΕΛ Βύρωνα.

Στη Θεσσαλονίκη, οι μαθητές θα συγκεντρωθούν αύριο στην Καμάρα στις 5 το απόγευμα και θα πραγματοποιήσουν πορεία στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Στην πορεία θα συμμετάσχουν με απόφαση 15μελών και 5μελών συμβουλίων τους, το 2ο ΓΕΛ Συκεών, το 2ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, τμήματα του 11ου ΤΕΛ "Ευκλείδη" και ΤΕΛ Ευόσμου.

ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΕΞΑΜΕΝΗΣ
Κινδυνεύει το καφενεδάκι

Παραμένει ο κίνδυνος για την καταστροφή ενός από τους τελευταίους παραδοσιακούς χώρους αναψυχής στην Αθήνα, το καφενεδάκι της Δεξαμενής.Ο Δήμος Αθηναίων, αν και έδειξε να υποχωρεί πρόσφατα, ύστερα από τις αντιδράσεις της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα" και δημοσιεύματα του Τύπου, επανέρχεται τώρα προωθώντας την ...ανακατασκευή του καφενείου και τη μετατροπή του σε ογκώδες πολυτελές εστιατόριο, που θα επεκταθεί σε χώρο πράσινου.

Να θυμηθούμε ότι το λιτό κυλικείο έχει συνδεθεί ιστορικά με την Πλατεία Δεξαμενής στο Κολωνάκι και αποτελεί σημείο αναφοράς για τους κατοίκους της περιοχής, που βρίσκουν ένα χώρο προσιτό οικονομικά και ήπιο αισθητικά για να συναντηθούν με τους φίλους τους, να μιλήσουν, να ξεκουραστούν.

Ο Δ. Αβραμόπουλος έχει όμως άλλα ...σχέδια, ανάλογα μ' αυτά που επιφυλάσσει και για άλλες περιοχές της πόλης, οι οποίες με το πρόσχημα της ανάπλασης, χάνουν το χαρακτήρα τους και καταλήγουν αφιλόξενες για τα... περιττά προφανώς χαμηλά εισοδηματικά στρώματα.

"Η ανακατασκευή του κτίσματος του κυλικείου, σημειώνει σε σχετική χτεσινή ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας" Λεων. Αυδής,αν και κατ' αρχήν θα μπορούσε να μην αλλοιώσει το χαρακτήρα του χώρου, φαίνεται ότι εντάσσεται στην κατηγορία των μεγαλομανών σχεδίων, που κοινό παρονομαστή έχουν την απώθηση των ασθενέστερων εισοδημάτων από τους χώρους του κέντρου και τη δημιουργία χώρων πολυτελείας. Ετσι, τα σχέδια του νέου κυλικείου προβλέπουν κάλυψη 56,10 τετραγωνικά μέτρα, ύψος οικοδομής 3,85 μέτρα και συνολικό όγκο 207,76, αλλά ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 46.000.000 δραχμές. Αυτό σημαίνει ότι προγραμματίζεται υπερπολυτελής κατασκευή και δημιουργία χώρου για τους οικονομικά ισχυρούς. Με τις προδιαγραφές αυτές, είναι ορατός ο κίνδυνος επεκτάσεων και στους παρακείμενους χώρους πράσινου".

Η "Αγωνιστική Συνεργασία για την Αθήνα" ζητά να εγκαταλειφθούν τα σχέδια πολυτελών κατασκευών και ή να μείνει το κτίσμα όπως είναι σήμερα ή να κατασκευαστεί ένα απλό κτίριο.

ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
Συγκέντρωση την ερχόμενη Τετάρτη

Με συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος, ώρα 12 μ., και πορεία στη Βουλή θα γιορτάσουν την 3η Δεκέμβρη τα Ατομα Με Ειδικές Ανάγκες (ΑΜΕΑ). Η 3η Δεκέμβρη έχει καθιερωθεί σαν Παγκόσμια Μέρα για τα δικαιώματα των ΑΜΕΑ και ενόψει της μέρας αυτής συγκροτήθηκε επιτροπή αγώνα - αποτελείται από 17 μέλη που εκπροσωπούν όλο το φάσμα του αναπηρικού κινήματος - με σκοπό τη διοργάνωση εκδηλώσεων για την ανάδειξη των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα ΑΜΕΑ.

"Σε μια εποχή που τα πάντα έχουν μετατραπεί σε εμπόρευμα, που υποτάσσονται στη λογική της ανταποδοτικότητας και τους κέρδους, που η πλειοψηφία του ελληνικού λαού στενάζει κάτω από το βάρος της ανεργίας και της φτώχειας, τα ΑΜΕΑ δεν μπορεί να ευημερούν", τονίζει σε ανακοίνωσή της η επιτροπή αγώνα.

Η ανακοίνωση συνεχίζει: "Η ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική είναι αυτή που εδώ και χρόνια μειώνει τις δαπάνες για την πρόνοια, υποβαθμίζει τους τομείς υγείας - παιδείας, για να τις ξεπουλήσει στην ιδιωτική πρωτοβουλία, για να υπάρχουν διάφοροι "φιλάνθρωποι". Είναι αυτή η πολιτική που προσπαθεί να μας κάνει όλους συνυπεύθυνους για την τραγική κατάσταση που βρίσκονται οι τομείς υγείας - πρόνοιας - παιδείας. Μέσα σε τέτοια λογική εντάσσεται και ο ειδικός φόρος υπέρ ΑΜΕΑ που έχει πρόθεση να επιβάλει η κυβέρνηση".

Η επιτροπή αγώνα διεκδικεί, μεταξύ άλλων, τη συμμετοχή της στις εκπομπές που θα διοργανωθούν στα Μέσα Ενημέρωσης.

Για τον καλύτερο συντονισμό του αγώνα, η επιτροπή καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους σε σύσκεψη, σήμερα, ώρα 4.30 μ.μ., στην Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργών (Χαλκοκονδύλη 37, 5ος όροφος).

Γλέντι Μυτιληνιών

Η Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής καλεί τους Μυτιληνιούς της Αθήνας να γλεντήσουν την Παρασκευή 28 Νοέμβρη και ώρα 9.30 μ.μ. στην ταβέρνα "Ο Θόδωρος", οδός Αχιλλέως 107, στο Π. Φάληρο.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ
Πανθεσσαλικό συλλαλητήριο αύριο

Πανθεσσαλικό συλλαλητήριο πραγματοποιούν αύριο, στα Τρίκαλα, οι αστυνομικοί, διεκδικώντας τη λύση των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφάλειας.

Στη συγκέντρωση, που θα γίνει στις 5 μμ στην πλατεία ΟΣΕ της πόλης - σε περίπτωση κακοκαιρίας θα πραγματοποιηθεί στο κλειστό γυμναστήριο της Μπάρας - θα προβάλουν τα γενικότερα, αλλά και τοπικά αιτήματα του κλάδου, ενώ έχουν κληθεί να παραστούν βουλευτές, οι τοπικές αρχές, εκπρόσωποι των μαζικών φορέων των θεσσαλικών νόμων και οι πρόεδροι των Ομοσπονδιών ΠΟΑΣΥ και ΠΕΝΑΑ (αξιωματικών) της ΕΛ.ΑΣ.

Εκλογοαπολογιστική συνέλευση παραπληγικών

Η εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Συλλόγου Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων για την ανάδειξη νέας διοίκησης θα γίνει στις 29 - 30 Νοέμβρη.

Η "Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση" (ΕΣΚ) Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων επιδιώκει τη συσπείρωση όλων των μελών του συλλόγου στη βάση των οξυμένων προβλημάτων των ΑΜΕΑ, την αγωνιστική υπεράσπιση, αλλά και διεύρυνση των κατακτήσεών τους, την προώθηση των ουσιαστικών δικαιωμάτων τους στη μόρφωση, στην εργασία, στην αποκατάσταση, σε μια ποιότητα ζωής με γνώμονα τις ανάγκες τους.

"Οι εκλογές μπορούν να αποτελέσουν ξεκίνημα για τον αγωνιστικό προσανατολισμό του συνδικαλιστικού κινήματος των παραπληγικών - τετραπληγικών και κινητικά αναπήρων στη χώρα μας", σημειώνει σε ανακοίνωση η ΕΣΚ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ