Τετάρτη 26 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΕΞΑΜΕΝΗΣ
Κινδυνεύει το καφενεδάκι

Παραμένει ο κίνδυνος για την καταστροφή ενός από τους τελευταίους παραδοσιακούς χώρους αναψυχής στην Αθήνα, το καφενεδάκι της Δεξαμενής.Ο Δήμος Αθηναίων, αν και έδειξε να υποχωρεί πρόσφατα, ύστερα από τις αντιδράσεις της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα" και δημοσιεύματα του Τύπου, επανέρχεται τώρα προωθώντας την ...ανακατασκευή του καφενείου και τη μετατροπή του σε ογκώδες πολυτελές εστιατόριο, που θα επεκταθεί σε χώρο πράσινου.

Να θυμηθούμε ότι το λιτό κυλικείο έχει συνδεθεί ιστορικά με την Πλατεία Δεξαμενής στο Κολωνάκι και αποτελεί σημείο αναφοράς για τους κατοίκους της περιοχής, που βρίσκουν ένα χώρο προσιτό οικονομικά και ήπιο αισθητικά για να συναντηθούν με τους φίλους τους, να μιλήσουν, να ξεκουραστούν.

Ο Δ. Αβραμόπουλος έχει όμως άλλα ...σχέδια, ανάλογα μ' αυτά που επιφυλάσσει και για άλλες περιοχές της πόλης, οι οποίες με το πρόσχημα της ανάπλασης, χάνουν το χαρακτήρα τους και καταλήγουν αφιλόξενες για τα... περιττά προφανώς χαμηλά εισοδηματικά στρώματα.

"Η ανακατασκευή του κτίσματος του κυλικείου, σημειώνει σε σχετική χτεσινή ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας" Λεων. Αυδής,αν και κατ' αρχήν θα μπορούσε να μην αλλοιώσει το χαρακτήρα του χώρου, φαίνεται ότι εντάσσεται στην κατηγορία των μεγαλομανών σχεδίων, που κοινό παρονομαστή έχουν την απώθηση των ασθενέστερων εισοδημάτων από τους χώρους του κέντρου και τη δημιουργία χώρων πολυτελείας. Ετσι, τα σχέδια του νέου κυλικείου προβλέπουν κάλυψη 56,10 τετραγωνικά μέτρα, ύψος οικοδομής 3,85 μέτρα και συνολικό όγκο 207,76, αλλά ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 46.000.000 δραχμές. Αυτό σημαίνει ότι προγραμματίζεται υπερπολυτελής κατασκευή και δημιουργία χώρου για τους οικονομικά ισχυρούς. Με τις προδιαγραφές αυτές, είναι ορατός ο κίνδυνος επεκτάσεων και στους παρακείμενους χώρους πράσινου".

Η "Αγωνιστική Συνεργασία για την Αθήνα" ζητά να εγκαταλειφθούν τα σχέδια πολυτελών κατασκευών και ή να μείνει το κτίσμα όπως είναι σήμερα ή να κατασκευαστεί ένα απλό κτίριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ