Τετάρτη 26 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
75 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ
"Θυμόμαστε, συμμετέχουμε"

Εκατοντάδες Νικαιώτες, πλήθος μαζικών φορέων και προσφυγικών σωματείων συμμετείχαν στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσε η "Δημοκρατική Ενότητα" Νίκαιας

Συγκλονιστικές και συγκινητικές στιγμές έζησε τη Δευτέρα το βράδυ η Νίκαια, στην εκδήλωση μνήμης που συνδιοργάνωσαν η "Δημοκρατική Ενότητα" (ΔΕ) και τα προσφυγικά σωματεία της πόλης για τα 75 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Στην κατάμεστη αίθουσα τελετών της Ενωσης Σμυρναίων Νίκαιας - Πειραιά, εκατοντάδες Νικαιώτες, προσφυγικής και μη καταγωγής, έκαναν πράξη το σύνθημα των συνδιοργανωτών "Θυμόμαστε, συμμετέχουμε", απαντώντας συγχρόνως και στις τακτικές της προχειρότητας και της απονεύρωσης από τα νοήματά του, αυτού του συγκλονιστικού ιστορικού γεγονότος, από τη Δημοτική Αρχή, η οποία, αν και προσκαλέστηκε στην εκδήλωση, "έλαμψε" με την απουσία της.

Στο χαιρετισμό της, η επικεφαλής της ΔΕ, δημοτική σύμβουλος και πρώην δήμαρχος Βέρα Νικολαϊδου,τόνισε ότι με την εκδήλωση αυτή τιμάται η μνήμη ενός γεγονότος που αποτέλεσε τη μεγαλύτερη δοκιμασία στην εθνική ζωή του τόπου μας στον 20ό αιώνα, με τον ξεριζωμό του μικρασιατικού ελληνισμού και τους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες, αλλά και με το τεράστιο και σε μεγάλο βαθμό άλυτο για τη χώρα μας, προσφυγικό πρόβλημα.

Πρόσθεσε ότι η εκδήλωση αυτή είναι συνέχεια των εκδηλώσεων του '92, όταν η "Δημοκρατική Ενότητα" ήταν επικεφαλής της Δημοτικής Αρχής, όπου εκτός από το συντονισμό προβληματισμού και δράσης τέθηκαν και συγκεκριμένοι στόχοι για τα προβλήματα των προσφύγων μέσα από το διήμερο που είχε οργανωθεί με τη συμμετοχή δεκάδων αιρετών προσφυγικών δήμων και κοινοτήτων. Στόχοι, που άλλοι υλοποιήθηκαν, άλλοι όχι και άλλοι σήμερα έχουν υποβαθμιστεί.

Στη συνέχεια, η Βέρα Νικολαϊδου υπογράμμισε ότι η πολιτική των μεγάλων δυνάμεων στη μικρασιατική καταστροφή και η πολιτική υποταγής των τότε ελληνικών κυβερνήσεων στις επιδιώξεις τους αποτελούν ένα μεγάλο ιστορικό δίδαγμα για το λαό και σήμερα, αφού η οικονομική και πολιτική εξάρτηση που συνεχίζεται μπορεί να βάλει σε σοβαρό κίνδυνο τις λαϊκές ελευθερίες, τα εθνικά συμφέροντα, την εθνική ανεξαρτησία και ακεραιότητα. Κλείνοντας το χαιρετισμό της τόνισε ότι "θυμόμαστε, τιμάμε, αλλά και αγωνιζόμαστε, παλεύουμε, διεκδικούμε".

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε με παραδοσιακούς χορούς, μικρασιάτικα τραγούδια, απαγγελίες, ενώ η ιστορικός Αρχοντία Παπαδοπούλου μίλησε για το προσφυγικό πρόβλημα 75 χρόνια μετά. Επίσης, η ΔΕ βράβευσε πρόσφυγες πρώτης γενιάς.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν πλήθος μαζικών φορέων, ο μητροπολίτης Νίκαιας, καλλιτέχνες, η ΠΕΑΕΑ, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον γραμματέα της Αχτιδικής Επιτροπής Νίκαιας Νίκο Παπαγεωργάκη,της ΑΚΟΑ, ο Α. Χαλβατζάρας και ο βουλευτής της ΝΔ Α. Νεράτζης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ