Τετάρτη 26 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αυξάνεται επικίνδυνα η σεξουαλική εκμετάλλευση γυναικών

Τη συνεργασία των κρατικών υπηρεσιών με μη κυβερνητικές οργανώσεις και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης των γυναικών και των ανήλικων παιδιών, ζήτησε χτες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Ρωμαίος, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών σχετικού σεμιναρίου. Η σεξουαλική εκμετάλλευση είναι πλέον φαινόμενο ιδιαίτερα ανησυχητικό στις χώρες της Ευρώπης, αφού έχει προσλάβει τη μορφή εγκληματικών ενεργειών με διεθνείς διακλαδώσεις.

Το σεμινάριο γίνεται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας υπό την αιγίδα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Συμμετέχουν 170 Ελληνες και ξένοι αξιωματικοί, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των γυναικείων οργανώσεων, της Γενικής Γραμματείας Ισότητας, της ΓΣΕΕ κλπ.

Η καθηγήτρια Αλίκη Μαραγκοπούλου τόνισε ότι ένα από τα κύρια αίτια της εξέλιξης της εμπορικής εκμετάλλευσης είναι η μεγάλη φτώχεια σε μερικές χώρες. Ιδιαίτερα, μάλιστα, στις πρώην σοσιαλιστικές, συνδυάζεται με τη μεγάλη ανεργία, με αποτέλεσμα να πέφτουν πιο εύκολα θύματα διαφόρων παγίδων που στήνουν οι σωματέμποροι. Σημαντική αιτία αποτελεί επίσης η διαρκώς αυξανόμενη κατάρρευση αξιών, με μόνη ψευδοαξία, το χρήμα. Το αποτέλεσμα είναι ακόμη και ο ίδιος ο άνθρωπος, ακόμα και το παιδί, να γίνεται εμπόρευμα. Εξάλλου, λόγω της σημερινής τεχνολογικής προόδου, τόσο στον τομέα της διεθνούς μετακίνησης, όσο και στον τομέα των επικοινωνιών, επιτρέπεται η ανάπτυξη πολυεθνικών μαφιών.

Σύμφωνα με έρευνα του Γρ. Λάζου,για τη βία που ασκείται στις πόρνες, η οποία είχε παρουσιαστεί για πρώτη φορά σε σεμινάριο που έγινε το 1996 στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, τονίζεται ότι στην Ελλάδα το 26 - 28% των αλλοδαπών πορνών, βγήκαν στην πορνεία, λόγο άμεσης ψυχικής ή και σωματικής βίας. Ενώ ένα 51 - 52% των αλλοδαπών εκπορνεύτηκαν μέσω έμμεσης ψυχολογικής ή σωματικής βίας. Συνολικά, οι αλλοδαπές πόρνες που βρίσκονται κάτω από καθεστώς βίας, είναι, κατά το ελάχιστο, 75%. Ουσιαστικά όμως, όπως τονίζεται στην έρευνα, δεν υπάρχουν ελεύθερες αλλοδαπές.

Στο χαιρετισμό της, η εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Ισότητας Μ. Κουτσιλαίου σημείωσε ότι πρέπει να αναπτυχθούν μηχανισμοί πρόληψης με τη δημιουργία "καταφυγίων" και "γραμμών SOS", ώστε να υπάρχει ένα περιβάλλον προσιτό στα θύματα των κυκλωμάτων σεξουαλικής εκμετάλλευσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ