Τετάρτη 26 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Ωρα για αντεπίθεση

Οι Γιαννιώτες της ρήξης και της αντεπίθεσης ανασυγκρότησαν προχτές το βράδυ τη Δημοτική Κίνηση, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Επιτροπής Πρωτοβουλίας.

Στη γεμάτη αίθουσα, ακούστηκε η άλλη αντίληψη και πρακτική εκείνων των δυνάμεων που θέλουν μια ΤΑ διεκδικητική, δίπλα και συμπαραστάτη στους αγώνες των δημοτών. Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας παρουσίασε τη διακήρυξη της Κίνησης και μετά από διάλογο και ανταλλαγή απόψεων κατέληξε στη Γραμματεία. Εγινε αναφορά και κάλεσμα σε όλους τους δημότες, σε όλους αυτούς που αντιστέκονται στον "Καποδίστρια", στη φορομπηχτική πολιτική στην κυβερνητική τακτική, που υλοποιεί και στους ΟΤΑ τις πολιτικές της "Λευκής - μαύρης Βίβλου". Σ' όλους αυτούς που λένε ΟΧΙ σε δήμο επιχειρηματία, σ' όλους αυτούς που συσπειρώθηκαν γύρω από την επιτροπή ενάντια στο σχέδιο νόμου για τον "Καποδίστρια", πέρα από πολιτικές πεποιθήσεις.

Σύμφωνα με το σχέδιο διακήρυξης, η Επιτροπή Πρωτοβουλίας προχώρησε στην ανασυγκρότηση της Κίνησης, γιατί θεωρεί αναγκαία την ύπαρξη μιας Δημοτικής Κίνησης, που θα έχει μια άλλη αντίληψη και πρακτική, για το ρόλο και τη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, από αυτή που έχουν σήμερα οι άλλες δημοτικές παρατάξεις. Η βασική αντίληψη που κυριαρχεί σήμερα είναι να μετατραπεί η ΤΑ σε μια μεγάλη επιχείρηση, που θα πουλά έργα, υπηρεσίες, αρμοδιότητες ή θα εκχωρεί έργα, υπηρεσίες και δραστηριότητες στο μεγάλο κεφάλαιο. Πολιτική, που εκπορεύεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και υλοποιείται από την κυβέρνηση.

Η σημερινή δημοτική αρχή στα Γιάννινα, συνεπικουρούμενη από τις άλλες δημοτικές παρατάξεις, πιστές στην παραπάνω πολιτική, τονίζεται στη διακήρυξη, προώθησε και προωθεί την κατάργηση του δημόσιου χαρακτήρα και κοινωνικού χαρακτήρα της ΤΑ, σχεδιάζει και εκτελεί την πολιτική μέσα από τους "ημέτερους", με παράλληλη υποβάθμιση του ρόλου του Δημοτικού Συμβουλίου και των υπηρεσιών, υλοποιεί τις κατευθύνσεις της "Λευκής Βίβλου", αλλάζοντας τις εργασιακές σχέσεις και καταργώντας τις κατακτήσεις των εργαζομένων, μέσα από τη δημιουργία δημοτικών επιχειρήσεων του Δήμου που λειτουργούν ως ΝΠΙΔ με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Επιπλέον προχώρησε σε ρουσφετολογικές προσλήψεις, επέβαλε εισπρακτικά μέτρα, συντέλεσε στην επιβάρυνση του περιβάλλοντος και δε στήριξε τους λαϊκούς αγώνες των δημοτών.

Επομένως, καταλήγει το σχέδιο διακήρυξης, η άλλη αντίληψη που καθιστά αναγκαία την ύπαρξη της Δημοτικής Κίνησης πρέπει να διέπεται από τις αρχές:- Διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ΤΑ. Καμία ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του δήμου.

- Αγωνιστική διεκδίκηση των πόρων και των οικονομικών που δικαιούται ο δήμος από την κεντρική εξουσία.

- Κανένας νέος φόρος στους δημότες.

- Καμία υποχώρηση στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος και μέτρα για την αποκατάστασή του.

- Δυναμική παρουσία του δήμου και δημιουργική συνεργασία και συμπαράταξη με τα εργατικά σωματεία και τους άλλους μαζικούς φορείς της πόλης στους γενικότερους αγώνες, ενάντια στην ανεργία, στην υποαπασχόληση και την κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους.

- Συμμετοχή στον αγώνα για δημόσια, δωρεάν, αναβαθμισμένη παιδεία.

- Εκστρατεία ενάντια στα ναρκωτικά και επαγρύπνηση στα θέματα ειρήνης, δημοκρατίας, παραγωγικής κοινωνικής ανάπτυξης και εθνικής ανεξαρτησίας.

Στη συγκέντρωση, παραβρέθηκαν και εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην Κίνηση, εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του Δικηγορικού Συλλόγου, του Συλλόγου Γυναικών, του Φαρμακευτικού Συλλόγου, του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Ιωαννίνων, καθώς και εκπρόσωποι μαζικών φορέων της πόλης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ