Τετάρτη 26 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οι φοιτητές αντιστέκονται και διεκδικούν
  • Σήμερα το παμφοιτητικό συλλαλητήριο, στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια και πορεία προς το υπουργείο Παιδείας
  • Χτες, οι φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών προχώρησαν στο κλείσιμο της Πειραιώς

Σαφές μήνυμα ότι η αντιεκπαιδευτική πολιτική δε θα περάσει και ότι ο νόμος για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση θα καταργηθεί στην πράξη, θα στείλουν σήμερα φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας, οι οποίοι διοργανώνουν παμφοιτητικό συλλαλητήριο. Οι φοιτητές θα συγκεντρωθούν στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια, ενώ στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν πορεία προς το υπουργείο Παιδείας. Στο μεταξύ, χτες το μεσημέρι οι φοιτητές της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών προχώρησαν στο κλείσιμο της Πειραιώς, στο ύψος της σχολής, διαμαρτυρόμενοι για την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της παιδείας και του πολιτισμού.

Με τα συνθήματα "Οχι στην εμπορευματοποίηση Τέχνης και Παιδείας. Κάτω ο νόμος Αρσένη και το νομοσχέδιο Βενιζέλου. Δωρεάν παιδεία για όλους",που αναγράφονταν στο πανό τους, οι φοιτητές έδωσαν το δικό τους μήνυμα ότι με ενωτικό αγώνα, με όλους τους φορείς της εκπαίδευσης και του πολιτισμού, θα αντισταθούν και δε θα επιτρέψουν να περάσει η συντηρητική πολιτική της κυβέρνησης.

Οι φοιτητές μοίραζαν στους περαστικούς κείμενο με τα αιτήματά τους, στο οποίο αναφέρονται και συγκεκριμένα προβλήματα που αφορούν τη σχολή τους. Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση τονίζεται ότι το περιεχόμενο σπουδών είναι περιορισμένο και μονόπλευρο γιατί προσανατολίζει τη μάθηση στις ανάγκες του εμπορίου της Τέχνης και όχι στις ανάγκες της κοινωνίας. "Ο θεμέλιος λίθος της καλλιτεχνικής δημιουργίας, το σχέδιο, δε διδάσκεται επαρκώς στην ΑΣΚΤ. Ιδιωτικές επιχειρήσεις έχουν συνδέσει άμεσα τη δραστηριότητά τους με τα προγράμματα της σχολής. Διενεργούν "διαγωνισμούς και εκθέσεις" με απώτερο σκοπό την ισοπέδωση της καλλιτεχνικής δημιουργίας, τη χειραγώγηση των καλλιτεχνών, τη δημιουργία ελίτ", σημειώνεται.

Η Α. Κότση,μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών ΑΣΚΤ, μας είπε ότι η χτεσινή κινητοποίηση ήταν μόνο η αρχή και ότι οι φοιτητές θα αντιδράσουν ώστε να μην περάσει η ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της παιδείας και του πολιτισμού. "Επισημοποιείται πλέον η διείσδυση των ιδιωτικών συμφερόντων στην παιδεία και τον πολιτισμό. Η εκπαίδευση υποτάσσεται στις ορέξεις του μεγάλου κεφαλαίου, καταργώντας το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της, ενώ στον πολιτισμό επισημοποιείται πλέον η εκμετάλλευση της πολιτιστικής κληρονομιάς και συνολικά παραδίδεται και επίσημα η καλλιτεχνική δημιουργία στο χώρο του εμπορίου", είπε η Α. Κότση.

Στο σημερινό παμφοιτητικό συλλαλητήριο απόφαση για να συμμετάσχουν ήδη έχουν πάρει οι Γενικές Συνελεύσεις των Φοιτητικών Συλλόγων Οικονομικού,Μαθηματικού,Ιατρικής,Καλών Τεχνών,Παντείου,ΤΕΦΑΑ,ΣΕΥΠ και ΣΕΛΕΤΕ καθώς και το ΔΣ του Τμήματος Νηπιαγωγών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σκέψεις πάνω στον Πολιτισμό και στην ΑΣΚΤ (2021-06-18 00:00:00.0)
Πάλη για την ανεμπόδιστη πρόσβαση του λαού στην αληθινή τέχνη (2011-12-11 00:00:00.0)
Νέες κινητοποιήσεις αύριο (2007-04-18 00:00:00.0)
Αύριο το παμφοιτητικό συλλαλητήριο (2002-11-06 00:00:00.0)
Εικαστική παιδεία και εκπαίδευση (1997-09-06 00:00:00.0)
"Πέρασαν", αλλά έμειναν έξω (1996-12-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ