ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 30 Νοέμβρη 1997
Σελ. /56
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Προσκλητήριο αγώνα

Παλλαϊκό χαρακτήρα παίρνει το πανθεσσαλικό συλλαλητήριο που διοργανώνει στις 5 Δεκέμβρη στη Λάρισα η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα

Στο τελικό στάδιο βρίσκονται οι προετοιμασίες για την επιτυχία του πανθεσσαλικού παλλαϊκού συλλαλητηρίου,που διοργανώνει στις 5 Δεκέμβρη η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των αγροτών.Κλιμάκια των Ομοσπονδιών των Αγροτικών Συλλόγων των τεσσάρων νομών και των Νομαρχιακών Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα, όλες τις τελευταίες μέρες, "όργωσαν" τη θεσσαλική ύπαιθρο, ενημερώνοντας τους αγρότες και καλώντας τους να πάρουν μαζικά και δυναμικά μέρος στο συλλαλητήριο. Με πρωτοβουλίες κοινοταρχών και άλλων τοπικών φορέων, ναυλώνονται λεωφορεία που θα μεταφέρουν τους αγρότες, "συν γυναιξί και τέκνοις", στην κεντρική πλατεία της θεσσαλικής πρωτεύουσας. Ταυτόχρονα, μαζικοί φορείς των εργαζομένων, των επαγγελματοβιοτεχνών, των συνταξιούχων, των μαθητών και άλλων, εκδηλώνουν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα της αγροτιάς και καλούν τον κόσμο να συμμετάσχει στο συλλαλητήριο, δίνοντας σ' αυτό παλλαϊκό χαρακτήρα.

Το πρώτο μήνυμα για την επιτυχία του συλλαλητηρίου έστειλαν οι μαζικές και δυναμικές αγροτικές κινητοποιήσεις - σ' αρκετές και με τη συμμετοχή τρακτέρ και άλλων αγροτικών μηχανημάτων - που πραγματοποιήθηκαν τη βδομάδα που πέρασε σε επαρχίες και χωριά της Λάρισας και θα συνεχιστούν και αυτή την βδομάδα.

Με τη μαζική συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο στις 5 Δεκέμβρη, οι αγρότες, αλλά και άλλοι εργαζόμενοι θα δώσουν μια ακόμη απάντηση στην αντιαγροτική - αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. Θ' απαιτήσουν λύσεις στα προβλήματα και σταμάτημα του κυβερνητικού αυταρχισμού που εκφράζεται με τη χρησιμοποίηση των κατασταλτικών μηχανισμών και την ποινικοποίηση των λαϊκών αγώνων. Οι αγρότες θα "δηλώσουν", με την αγωνιστική παρουσία τους, πως δε θα επιτρέψουν ποτέ και με καμία κυβέρνηση το ξεκλήρισμα από τη γη τους και την ερήμωση της υπαίθρου και ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους - μαζί με τις άλλες λαϊκές τάξεις και στρώματα, σ' ένα κοινό μέτωπο πάλης - για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Οι Θεσσαλοί εργαζόμενοι, οι επαγγελματοβιοτέχνες και οι μικρέμποροι, οι νέοι και οι συνταξιούχοι θα συμπαρασταθούν έμπρακτα στον αγώνα της αγροτιάς, διότι έχουν συνειδητοποιήσει ότι - ιδιαίτερα σε μια αγροτική περιοχή, όπως είναι η Θεσσαλία - τα προβλήματα είναι κοινά, τα συμφέροντα κοινά, ο αντίπαλος κοινός, άρα και η πάλη θα πρέπει να είναι κοινή.

Στη σημερινή κατάσταση, με τον πολλαπλασιασμό και την όξυνση των λαϊκών προβλημάτων που προκαλεί η πολιτική της κυβέρνησης, κανείς δεν πρέπει να λείψει από το προσκλητήριο αγώνα. Εναν αγώνα ενωτικό, αφού καμιά πολιτική και κομματική διαφοροποίηση, καμιά αμφιταλάντευση, κανένας ενδοιασμός, δεν είναι αρκετά να κρατήσουν κάποιους αδιάφορους στο σπίτι τους.

Το σύνθημα της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα ότι "στις 5 Δεκέμβρη πρέπει να "βουλιάξει" η Λάρισα από κόσμο για να σταλεί μήνυμα αντίστασης και αντεπίθεσης στην αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνώντων" απευθύνεται σ' όλους τους Θεσσαλούς που δε "βολεύονται" με τη σημερινή κατάσταση πραγμάτων.

Η αγροτιά δίνει "ζωή" στην οικονομία

Με το πανθεσσαλικό συλλαλητήριο που διοργανώνει, στις 5 Δεκέμβρη στη Λάρισα, η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, δίνεται συνέχεια στις μεγαλειώδεις αγροτικές κινητοποιήσεις των τριών τελευταίων χρόνων στη Θεσσαλία που συγκλόνισαν ολόκληρη την Ελλάδα. Στον αγώνα της η αγροτιά θα έχει μαζί της και τους άλλους εργαζόμενους, τους επαγγελματοβιοτέχνες, τους νέους, διότι γνωρίζουν όλοι αυτοί πως χωρίς αγροτικό εισόδημα, δεν μπορεί να κινηθεί η οικονομία της Θεσσαλίας. Οτι τα συμφέροντά τους είναι κοινά μ' αυτά της αγροτιάς και κοινός πρέπει να είναι ο αγώνας εναντίον της πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ που πλήττει και τους ίδιους.

Μια περιοχή στο κέντρο της Ελλάδας, η Θεσσαλία, αποτελεί την "καρδιά" της αγροτικής οικονομίας της χώρας μας. Τόπος ευλογημένος και εύφορος παράγει τα πάντα: βαμβάκι, σιτηρά, καλαμπόκι, ζαχαρότευτλα, καπνό, οπωροκηπευτικά, αμπελοοινικά, βιομηχανική ντομάτα, ελιές κ. ά. Το 57% της πανελλαδικής παραγωγής βαμβακιού γίνεται στη Θεσσαλία.

Ο πρωτογενής τομέας εξακολουθεί να είναι καθοριστικός στην εξέλιξη της θεσσαλικής οικονομίας, καθώς αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο μέρος του περιφερειακού εισοδήματος και παρέχει τις πρώτες ύλες για ένα μεγάλο μέρος της βιομηχανικής δραστηριότητάς της.

Συμβάλλει με ποσοστό 36% στο Ακαθάριστο Περιφερειακό Προϊόν της Θεσσαλίας κι αποτελεί το 16,31% του συνολικού πρωτογενούς προϊόντος της χώρας μας.

Ο πλέον γεωργικός νομός είναι η Καρδίτσα, όπου ο πρωτογενής τομέας παράγει το 47,10% του συνολικού προϊόντος.

Στη Θεσσαλία καλλιεργούνται περίπου 5.000.000 στρέμματα κι απ' αυτά τα 2.500.000 στρέμματα είναι αρδευόμενα. Το 80% των καλλιεργειών είναι αροτριαίες.

Η παραγωγή των βασικών προϊόντων κατανέμεται ανά νομό ως εξής:

  • Βαμβάκι Λάρισα 41%,Καρδίτσα 43%,Τρίκαλα 11%,Μαγνησία 5%.
  • Σιτηρά Λάρισα 70%,Καρδίτσα 12%,Τρίκαλα 10%,Μαγνησία 8%.
  • Καπνός Λάρισα 32%,Καρδίτσα 43%,Τρίκαλα 21%.
  • Μήλα Λάρισα 56%,Μαγνησία 37%.
  • Τομάτα Λάρισα 37%,Μαγνησία 39%.

Στην κτηνοτροφία υπάρχουν στη Θεσσαλία 88.000 βοοειδή, 25.000 αγελάδες γαλακτοπαραγωγής και 18.000 λοιπές αγελάδες, 171.000 χοίροι και 1.468.000 αιγοπρόβατα. Παράγονται 50.170 τόνοι κρέατος, 216.709 τόνοι γάλακτος, 15.616 τόνοι τυρί μαλακό, 4.695 τυρί σκληρό, 105.000 τεμάχια αυγών.

Η απασχόληση στον πρωτογενή τομέα, από 40,50% της συνολικής απασχόλησης το 1988, έπεσε στο 36%.Σήμερα, πάντως, απασχολούνται σε γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία και δασική οικονομία πάνω από 120.000 άνθρωποι, ενώ γενικά ο αγροτικός πληθυσμός ξεπερνάει το 56% του συνολικού πληθυσμού της Θεσσαλίας.

Προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας είναι:

  • Η λειψυδρία.Το πρόβλημα είναι έντονο, λόγω κυρίως της έλλειψης υποδομών και της μη ύπαρξης φορέα για την ορθολογική εκμετάλλευση των επιφανειακών υδάτων και των υπόγειων αποθεμάτων. Τα έργα του ταμιευτήρα της Κάρλας και της εκτροπής του Αχελώου αν κατασκευάζονταν θα συνέβαλαν στη μείωση της έντασης του προβλήματος, αφού θα αρδεύονταν 1,6 εκατομμύρια στρέμματα επιπλέον.
  • Ο μικρός κλήρος (περίπου 45 στρέμματα), ο κατακερματισμός του και η διασπορά του.
  • Η έλλειψη σύγχρονης οργάνωσης στο κύκλωμα παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίας των προϊόντων,λόγω κυρίως της υποβάθμισης του ρόλου των συνεταιρισμών.

Το μέγιστο, βεβαίως, πρόβλημα είναι η αντιαγροτική πολιτική που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις, ακολουθώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Μια πολιτική που επιβάλλει μεγάλους περιορισμούς στις καλλιέργειες και στην παραγωγή, αυξάνει το κόστος παραγωγής και μειώνει τις τιμές των προϊόντων, δεν προχωρεί σε έργα υποδομής. Μια πολιτική που έχει διακηρύξει πως στοχεύει στο ξεκλήρισμα της πλειοψηφίας των μικρομεσαίων αγροτών, δηλώνοντας ότι το ποσοστό των αγροτών στον συνολικό οικονομικό ενεργό πληθυσμό της χώρας θα μειωθεί από το 20% που είναι σήμερα στο 8%.

Στα πλαίσια αυτής της αντιαγροτικής πολιτικής η αγροτιά της Θεσσαλίας δεν έχει μέλλον. Γι' αυτό και πρωτοστατεί στους αγώνες για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Π. Ρ.

"Βράζουν" τα χωριά της Καρδίτσας

(ΑΠΟΣΤΟΛΗ: Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ).-

Αγωνιστικός αναβρασμός επικρατεί στα χωριά της Καρδίτσας. Τα καφενεία έχουν μετατραπεί σε λαϊκά δικαστήρια και οι αγρότες καταδικάζουν την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης, που τους οδηγεί στο ξεκλήρισμα. Το κλίμα δείχνει ότι οι αγώνες θα συνεχιστούν πιο μαζικά, πιο δυναμικά. Οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι να "συγκρουστούν" με την κυβερνητική πολιτική και να ανατρέψουν τα "φιλόδοξα" σχέδια για μαζικό ξεκλήρισμα. Το μαχαίρι έχει φτάσει στο κόκαλο. Οι ξωμάχοι αγωνίζονται πλέον για να έχουν μέλλον. Η οργή τους είναι έκδηλη. Οι συζητήσεις στα καφενεία έντονες. Τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν δεν αφήνουν πλέον περιθώρια. Κάθε λέξη βγαίνει με πίκρα από τα χείλη τους. Τα μάτια τους βγάζουν "φλόγες". Αγανάκτηση και πείσμα: "Στα μπλόκα της αγροτιάς, θα σπάσει ο τσαμπουκάς τους", είναι το σύνθημα. Και η υπόσχεση κοινή απ' όλους: Θα αγωνιστούν μέχρι τη νίκη...

Δουλεύουν για τα χρέη...

Πρώτος σταθμός του οδοιπορικού μας το χωριό Φύλλο.Ενα χωριό με περίπου 1.000 κατοίκους, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία ασχολούνται με τη γεωργία. Στο Παγκαρδιτσιώτικο συλλαλητήριο είχαν μαζική συμμετοχή."Πενήντα τρακτέρ κατεβάσαμε χτες στην Καρδίτσα. Ο κόσμος δεν αντέχει, είμαστε όλοι καταχρεωμένοι. Σε λίγους μήνες ούτε λάδι, ούτε και αλάτι δε θα έχουμε να αγοράσουμε...", λέει ο Γιώργος Χήρας.Και συνεχίζει: "Κάθε χρόνο έμπαινα μέσα από το βαμβάκι, άρχισα λοιπόν να ξενοικιάζω τα κτήματα. Λένε, θέλουν να μειώσουν την αγροτιά, δε μας είπαν όμως πού θα τη στείλουν, πώς θα θρέψουν τόσα στόματα".

Ο Αλέξανδρος Μπεραντής δίνει μια άλλη διάσταση. "Ακόμα και αυτοί που καλλιεργούν 100 στρέμματα βαμβάκι, δύσκολα τα φέρνουν βόλτα. Το κόστος παραγωγής έχει φτάσει στις 40.000 δραχμές το στρέμμα και αποφέρει 60.000 δραχμές. Η διαφορά είναι είκοσι χιλιάρικα. Βάλτα επί εκατό μας κάνουν δυο εκατομμύρια. Ζει μια οικογένεια με τόσα;".

Ο Κ. Τριανταφύλλου δεν είναι αγρότης. Είναι ένα από τα παιδιά του θεσσαλικού κάμπου που πήρε το δρόμο της ξενιτιάς. "Εζησα 32 χρόνια στη Σουηδία και εδώ και κάποια χρόνια γύρισα στον τόπο μου. Βλέπω την κατάσταση των αγροτών και γυρίζω τη μνήμη μου πολλά χρόνια πίσω τότε που αναγκάστηκα να φύγω από το χωριό, γιατί δεν υπήρχε ελπίδα για να επιβιώσω. Αυτοί οι άνθρωποι ζουν στη δυστυχία. Κινδυνεύουν να χάσουν και την περιουσία που έχουν. Η τράπεζα τους έχει δέσει χειροπόδαρα. Δανείζει με 18% και 20%. Είναι τοκογλύφος σε νόμιμα πλαίσια. Αν δεν υπάρξουν κίνητρα για τους αγρότες, αυτά τα χωριά θα χαθούν από το χάρτη".

Ο Γιάννης Αδαμόπουλος κάνει λόγο για την ασφάλιση των αγροτών. "Στην τελευταία κατηγορία πρέπει να πληρώσουμε 98.000 δραχμές. Να είστε σίγουροι ότι ούτε οι μισοί αγρότες δε θα ασφαλιστούν".

"Οι κατασχέσεις είναι μπροστά μας", λέει ο Πασχάλης Καρούμπας."Ο συνεταιρισμός του χωριού μας έχει τέσσερα δισεκατομμύρια χρέος στην τράπεζα. Με 235 δραχμές το κιλό στο βαμβάκι δεν μπορούμε να ξεχρεώσουμε με τίποτα. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, δε χρειάζεται να 'ρθει η τράπεζα. Μόνοι μας θα τα πουλήσουμε τα χωράφια. Αυτός ο τόπος είναι καταραμένος. Ενα έργο υποδομής δεν έχουμε δει. Γέρασα και ακόμα η σήραγγα του Σμόκοβου δεν έγινε. "Γκάνιαξα" να περιμένω".

Μόνο οι δυναμικοί αγώνες θα δώσουν λύσεις

Επόμενος σταθμός οι Γοργοβίτες,ένα χωριό στο οποίο οι αγρότες είχαν πάρει μαζικά μέρος στις προηγούμενες κινητοποιήσεις. Σήμερα δηλώνουν περισσότερο από ποτέ αποφασισμένοι να συνεχίσουν πιο δυναμικά τον αγώνα τους. Ο Βησσάριος Γκέκας είναι νέος αγρότης. "Κάνουμε και αλλού μεροκάματα. Δε βγαίνει, άμα περιμένουμε μόνο από τα χωράφια. Η παραγωγή χαμηλή, ακόμα χαμηλότερες οι τιμές, δε βγαίνουμε με τίποτα. Στην κατάσταση που έχουμε έρθει δε βλέπω άλλη λύση, για να πείσουμε για τα δικαιώματά μας εκτός από τον αγώνα. Χρειάζεται, όμως, πιο δυναμικός αγώνας. Πρέπει να γίνει καλή οργάνωση και να πιστέψουμε ότι με τον αγώνα μας θα ανατρέψουμε αυτή την πολιτική".

"Οι αγώνες θα είναι πολύ δυναμικοί, γιατί ο κόσμος δεν μπορεί να αντέξει άλλο. Μετά τα Χριστούγεννα, αν δε δίνουν πίστωση οι έμποροι θα μείνουν οικογένειες χωρίς φαϊ και θέρμανση", λέει ο Χρ. Καψάλης,ταμίας του Αγροτικού Συνεταιρισμού. Επισημαίνει επίσης ότι ακόμα και να θέλουν οι αγρότες να πουλήσουν τη γη τους, για να συντηρηθούν, θα τη δώσουν για ένα κομμάτι ψωμί. "Η αξία της γης έχει πέσει κατακόρυφα. Από 750.000 δραχμές το στρέμμα, έχει φτάσει σήμερα τις 350.000 δραχμές... ".

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Θωμάς Κυρίτσης τονίζει: "Πέρσι κάναμε αγώνες και είχαμε κάποιααιτήματα. Η κυβέρνηση δεν ικανοποίησε κανένα από αυτά. Αντίθετα, συνεχίζει να μας προκαλεί και να μας διώκει πλέον και ποινικά. Είναι ντροπή και για τους κυβερνώντες, αλλά και για την αντιπολίτευση, να παίζουν με τον καημό και την αγωνία χιλιάδων αγροτών. Να είναι σίγουροι ότι θα πάρουν την αγωνιστική απάντηση που τους αξίζει".

Το συμφέρον μας είναι κόντρα στην πολιτική τους

Τελευταίος σταθμός το Μακρυχώρι.Στο καφενείο που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία, ο κόσμος λιγοστός. Πριν προλάβουμε να δηλώσουμε την ιδιότητά μας και να αρχίσουμε την κουβέντα μαζί τους, μας πρόλαβε το κέρασμα, δύο "πενηνταράκια" τσίπουρο. Νιώσαμε τρομερά άσχημα όταν διαπιστώσαμε ότι αυτή η ευγενική χειρονομία, "φόρτωσε" ακόμη περισσότερο το τεφτέρι. Το τεφτέρι που δυστυχώς επανεμφανίζεται όλο και περισσότερο, ιδιαίτερα στα χωριά.

"Αυτή τη στιγμή καλλιεργώ 45 στρέμματα βαμβάκι και καμιά 20αριά με τεύτλα και καλαμπόκι. Οι τιμές όμως που πουλάω είναι ξεφτίλα, δε βγαίνει εισόδημα. Αμα δε δούλευα και στα εκκοκκιστήρια, πήγαινα χαμένος και γω και η φαμίλια", μας λέει ο Γιώργος Σχοινάς.Και συνεχίζει: "Εμένα που με βλέπεις, υπήρξα β Γραμματέας στην οργάνωση του ΠΑΣΟΚ στην Καρδίτσα. Τώρα δε θέλω να τους βλέπω στα μάτια μου. Σήμερα δεν υπάρχει κόμμα. Βαδίζουμε στην καταστροφή και η κυβέρνηση μας σπρώχνει ακόμα πιο πολύ στον κατήφορο". Αυτή τη φορά τα λόγια του είναι οργισμένα. Η γροθιά του ανεβοκατεβαίνει με δύναμη στο τραπέζι. Δεν μπορεί να πιστέψει ότι το κόμμα για το οποίο πάλεψε, καταδικάζει χιλιάδες αγρότες στο ξεκλήρισμα.

Ο Κλεισθένης Σχοινάς μπαίνει απότομα στη συζήτηση και με έντονα τρόπο λέει: "Το μέλλον μας μόνο μόνοι μας θα το αλλάξουμε. Αν δεν κάνουμε αγώνες, θα χαθούμε χωρίς να το καταλάβουμε. Κανένας αγρότης δεν πρέπει να μείνει σπίτι, όταν πούμε βγαίνουμε στους δρόμους".

Το μεγαλειώδες συλλαλητήριο των αγροτών στην Καρδίτσα την προηγούμενη

Το μεγαλειώδες συλλαλητήριο των αγροτών στην Καρδίτσα την προηγούμενη Τετάρτη ήταν μόνο η αρχή...

Τα μπλόκα του προηγούμενου Δεκέμβρη θα επαναληφθούν σύντομα αν δεν αλλάξει η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης

"Είναι ντροπή για την κυβέρνηση αλλά και την αντιπολίτευση να παίζουν με την αγωνία χιλιάδων αγροτών", τονίζει ο Θωμάς Κυρίτσης

Δουλεύουμε για να ξεπληρώσουμε τα χρέη στις τράπεζες. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, επισημαίνουν οι αγρότες στην Κοινότητα Φύλλο



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ