Κυριακή 30 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η αγροτιά δίνει "ζωή" στην οικονομία

Με το πανθεσσαλικό συλλαλητήριο που διοργανώνει, στις 5 Δεκέμβρη στη Λάρισα, η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, δίνεται συνέχεια στις μεγαλειώδεις αγροτικές κινητοποιήσεις των τριών τελευταίων χρόνων στη Θεσσαλία που συγκλόνισαν ολόκληρη την Ελλάδα. Στον αγώνα της η αγροτιά θα έχει μαζί της και τους άλλους εργαζόμενους, τους επαγγελματοβιοτέχνες, τους νέους, διότι γνωρίζουν όλοι αυτοί πως χωρίς αγροτικό εισόδημα, δεν μπορεί να κινηθεί η οικονομία της Θεσσαλίας. Οτι τα συμφέροντά τους είναι κοινά μ' αυτά της αγροτιάς και κοινός πρέπει να είναι ο αγώνας εναντίον της πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ που πλήττει και τους ίδιους.

Μια περιοχή στο κέντρο της Ελλάδας, η Θεσσαλία, αποτελεί την "καρδιά" της αγροτικής οικονομίας της χώρας μας. Τόπος ευλογημένος και εύφορος παράγει τα πάντα: βαμβάκι, σιτηρά, καλαμπόκι, ζαχαρότευτλα, καπνό, οπωροκηπευτικά, αμπελοοινικά, βιομηχανική ντομάτα, ελιές κ. ά. Το 57% της πανελλαδικής παραγωγής βαμβακιού γίνεται στη Θεσσαλία.

Ο πρωτογενής τομέας εξακολουθεί να είναι καθοριστικός στην εξέλιξη της θεσσαλικής οικονομίας, καθώς αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο μέρος του περιφερειακού εισοδήματος και παρέχει τις πρώτες ύλες για ένα μεγάλο μέρος της βιομηχανικής δραστηριότητάς της.

Συμβάλλει με ποσοστό 36% στο Ακαθάριστο Περιφερειακό Προϊόν της Θεσσαλίας κι αποτελεί το 16,31% του συνολικού πρωτογενούς προϊόντος της χώρας μας.

Ο πλέον γεωργικός νομός είναι η Καρδίτσα, όπου ο πρωτογενής τομέας παράγει το 47,10% του συνολικού προϊόντος.

Στη Θεσσαλία καλλιεργούνται περίπου 5.000.000 στρέμματα κι απ' αυτά τα 2.500.000 στρέμματα είναι αρδευόμενα. Το 80% των καλλιεργειών είναι αροτριαίες.

Η παραγωγή των βασικών προϊόντων κατανέμεται ανά νομό ως εξής:

  • Βαμβάκι Λάρισα 41%,Καρδίτσα 43%,Τρίκαλα 11%,Μαγνησία 5%.
  • Σιτηρά Λάρισα 70%,Καρδίτσα 12%,Τρίκαλα 10%,Μαγνησία 8%.
  • Καπνός Λάρισα 32%,Καρδίτσα 43%,Τρίκαλα 21%.
  • Μήλα Λάρισα 56%,Μαγνησία 37%.
  • Τομάτα Λάρισα 37%,Μαγνησία 39%.

Στην κτηνοτροφία υπάρχουν στη Θεσσαλία 88.000 βοοειδή, 25.000 αγελάδες γαλακτοπαραγωγής και 18.000 λοιπές αγελάδες, 171.000 χοίροι και 1.468.000 αιγοπρόβατα. Παράγονται 50.170 τόνοι κρέατος, 216.709 τόνοι γάλακτος, 15.616 τόνοι τυρί μαλακό, 4.695 τυρί σκληρό, 105.000 τεμάχια αυγών.

Η απασχόληση στον πρωτογενή τομέα, από 40,50% της συνολικής απασχόλησης το 1988, έπεσε στο 36%.Σήμερα, πάντως, απασχολούνται σε γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία και δασική οικονομία πάνω από 120.000 άνθρωποι, ενώ γενικά ο αγροτικός πληθυσμός ξεπερνάει το 56% του συνολικού πληθυσμού της Θεσσαλίας.

Προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας είναι:

  • Η λειψυδρία.Το πρόβλημα είναι έντονο, λόγω κυρίως της έλλειψης υποδομών και της μη ύπαρξης φορέα για την ορθολογική εκμετάλλευση των επιφανειακών υδάτων και των υπόγειων αποθεμάτων. Τα έργα του ταμιευτήρα της Κάρλας και της εκτροπής του Αχελώου αν κατασκευάζονταν θα συνέβαλαν στη μείωση της έντασης του προβλήματος, αφού θα αρδεύονταν 1,6 εκατομμύρια στρέμματα επιπλέον.
  • Ο μικρός κλήρος (περίπου 45 στρέμματα), ο κατακερματισμός του και η διασπορά του.
  • Η έλλειψη σύγχρονης οργάνωσης στο κύκλωμα παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίας των προϊόντων,λόγω κυρίως της υποβάθμισης του ρόλου των συνεταιρισμών.

Το μέγιστο, βεβαίως, πρόβλημα είναι η αντιαγροτική πολιτική που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις, ακολουθώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Μια πολιτική που επιβάλλει μεγάλους περιορισμούς στις καλλιέργειες και στην παραγωγή, αυξάνει το κόστος παραγωγής και μειώνει τις τιμές των προϊόντων, δεν προχωρεί σε έργα υποδομής. Μια πολιτική που έχει διακηρύξει πως στοχεύει στο ξεκλήρισμα της πλειοψηφίας των μικρομεσαίων αγροτών, δηλώνοντας ότι το ποσοστό των αγροτών στον συνολικό οικονομικό ενεργό πληθυσμό της χώρας θα μειωθεί από το 20% που είναι σήμερα στο 8%.

Στα πλαίσια αυτής της αντιαγροτικής πολιτικής η αγροτιά της Θεσσαλίας δεν έχει μέλλον. Γι' αυτό και πρωτοστατεί στους αγώνες για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Π. Ρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ