Κυριακή 30 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 42
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
"Κολομβιοποίηση" της οικονομίας

Η λέξη "τρομοκρατία" δε χρησιμοποιείται στην περίπτωση της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου "κατά συνθήκην". Ηδη εκκρεμούν μηνύσεις για επιθέσεις, ξυλοδαρμούς, καταστροφές περιουσιών. "Πλανάται" η αίσθηση στους κατοίκους πως κάποιοι προσπαθούν να τους αναγκάσουν να φύγουν, για να γίνει η πόλη πιο εύκολα "προσβάσιμη" σε δραστηριότητες που δεν έχουν καμία σχέση με τον χαρακτήρα της. "Κάποιοι" που απολαμβάνουν, τουλάχιστον, ανοχής από τις αρχές, όπως οι ίδιοι οι κάτοικοι καταγγέλλουν.

"Λογικό είναι ότι πάνε να καλύψουν τις ανομίες τους και λογικό είναι να μην παραδεχτούν ότι υπάρχει αυτή η εγκληματικότητα", λέει ο Τάσος Γιακιμτσούκης,πρόεδρος της Ενωσης για τα Δικαιώματα του Πολίτη και κάτοικος της παλιάς πόλης, σχολιάζοντας τις διαπιστώσεις της δημοτικής αρχής."Σημασία έχει τι λέει ο κόσμος, τι υπομένουν καθημερινά οι άνθρωποι που ζουν στην πόλη αυτή. Αλλωστε, υπάρχουν και στοιχεία. Τα καταθέτουν οι ίδιοι. Επί ενάμιση χρόνο ήμουν σχεδόν καθημερινά στο Αστυνομικό Τμήμα Ρεθύμνου και αναγκάστηκα να κάνω ασφαλιστικά μέτρα, για να εφαρμοστεί η αστυνομική διάταξη περί ηχορύπανσης! Οι εγκληματικές πράξεις γίνονται με την ανοχή των διαφόρων αρχών και το καταγγέλλουμε αυτό".

Ο Νίκος Λελεδάκης,μέλος του ΔΣ της Ενωσης, κάτοικος κι αυτός της παλιάς πόλης και ο τελευταίος τσαγκάρης που απόμεινε σε αυτήν, αλλά και ο Τ. Γιακιμτσούκης, είναι θύματα επίθεσης. Οταν ρωτήσαμε τι είναι αυτό που φοβάται ο κόσμος ο Ν. Λελεδάκης απάντησε "αυτό" και έδειξε τους μώλωπες. Ο ίδιος δε δίστασε να μιλήσει και για "κολομβιοποίηση" της οικονομίας του Ρεθύμνου.

Κάλυψη συμφερόντων

Σύμφωνα με αναφορά των δύο θυμάτων προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, ο Τάσος Γιακιμτσούκης ξυλοκοπήθηκε και απειλήθηκε ότι θα χάσει τη ζωή του επειδή, όπως οι ίδιοι οι θύτες του είπαν, διαμαρτύρεται για την ηχορύπανση δύο συγκεκριμένων μπαρ στην παλιά πόλη. Ο Ν. Λελεδάκης είχε την ίδια τύχη επειδή τον υπερασπίστηκε!

Στην αναφορά αφήνονται σαφείς αιχμές ότι η αστυνομία προσπάθησε να υποβαθμίσει το γεγονός. Καταγγέλλουν ότι οι δράστες απέφυγαν το Αυτόφωρο επειδή ο εισαγγελέας παραπληροφορήθηκε από την αστυνομία ότι θα γίνει συμβιβασμός. Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι ένας μόνιμος αξιωματικός του Στρατού και ένας υπάλληλος της Πυροσβεστικής.

Ενα ακόμη θύμα τρομοκράτησης είναι και ο Δημήτρης Λιπιδάκης,ο οποίος βρήκε το μαγαζί του κατεστραμμένο. "Εχω ένα μαγαζί μέσα στην παλιά πόλη 13 χρόνια και το αποτέλεσμα αυτής της δουλιάς μου είναι αυτό". Μας δείχνει αποδείξεις δανείων. "Συνεχόμενοι δανεισμοί από τράπεζες για να συντηρήσω της επιχείρησή μου. Χρωστάω αυτή τη στιγμή 19,5 εκατομμύρια. Θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω πανεύκολα το δρόμο που χρησιμοποιούν αυτοί. Να κάνω τις κατάλληλες επαφές. Αλλά γεννήθηκα και μεγάλωσα στο λιμάνι και αυτό που είχαμε προσπαθούμε να το κρατήσουμε. Δεν παλεύω για την τσέπη μου. Αξίζει αυτός ο τόπος μια καλύτερη τύχη. Εχουμε ακόμη πράγματα που μπορούμε να αξιοποιήσουμε".

Οργανωμένο έγκλημα

Τα κομμάτια του "παζλ" για τις μεθόδους "αναβάθμισης" της παλιάς πόλης αρχίζουν να παρουσιάζουν μια εικόνα που παραπέμπει σε πρακτικές οργανωμένου εγκλήματος, αν και μόνο η αναφορά στον όρο προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις των αρχών. Ωστόσο, ο Μ. Κουνδουράκης λέει, ότι "ο ίδιος ο νομάρχης μάς είπε σε μια συνάντηση των φορέων, ότι η πόλη του Ρεθύμνου διακινεί ναρκωτικά, όπλα, νονούς της νύχτας. Σε όλα αυτά προστίθεται και το κυκλοφοριακό κομφούζιο. Η παλιά πόλη του Ρεθύμνου είναι κακοποιημένη και δεν πρέπει να ωραιοποιεί την κατάσταση ο δήμος. Ο δήμος καλύπτει τα συμφέροντα του κεφαλαίου".

Θύμα αυτής της πολιτικής είναι και η πλατεία Πετιχάκη, "το πιο υπέροχο μέρος της παλιάς πόλης", όπως λέει ο Μ. Κουνδουράκης και συνεχίζει: "Με το ΠΔ έχει χαρακτηριστεί σαν χώρος πράσινου για τους κατοίκους. Ο δήμος το πεζοδρόμησε και το νοικιάζει στις ταβέρνες. Και μιλάω γενικά για τις πολιτικές που ακολούθησαν οι τελευταίες δημοτικές αρχές. Δεν έχουν αφήσει πεζοδρόμιο ελεύθερο. Το καλοκαίρι οι δρόμοι έχουν καταληφθεί από εμπορεύματα των μαγαζιών. Κάτι που πολλές φορές έχουμε επισημάνει. Εχω ένα έγγραφο από τον διοικητή της Πυροσβεστικής του Ρεθύμνου που στάλθηκε και στο δήμο και στην Αστυνομία. Αν υπάρξει πυρκαγιά στην παλιά πόλη θα καούν όλοι σαν τα ποντίκια, αφού έχουμε περιπτώσεις και 100% κατάληψης των δρόμων. Λόγω παλαιότητας των δικτύων το βραχυκύκλωμα είναι πολύ εύκολο να συμβεί. Οχι μόνο δε λήφθηκαν μέτρα, αλλά δεν είχαν και την ευθιξία να του απαντήσουν. Η εικόνα είναι τραγική".

"Κάθε βράδυ", λέει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χ. Σφακιανάκης, "και διακίνηση ναρκωτικών γίνεται και πυροβολισμοί πέφτουνε και όπλα διακινούνται και "προστασία" υπάρχει στην παλιά πόλη, γιατί είναι συγκεντρωμένα όλα τα μπαράκια εκεί και κάτι πρέπει να γίνει. Να καθοριστούν οι χρήσεις γης".

"Η μόνη διέξοδος στα προβλήματα είναι ένας δημοτικός συνδυασμός από τα σπλάχνα των κατοίκων. Οι ίδιοι οι κάτοικοι πρέπει να κινητοποιηθούν γι' αυτό. Οχι μόνο για την παλιά πόλη, αλλά για όλη την πόλη", υπογραμμίζει ο Μ. Κουνδουράκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ