Κυριακή 30 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 45
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
1Η ΔΕΚΕΜΒΡΗ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΪΤΖ
Θεωρητικά, μόνο, αφιερωμένη στα παιδιά

Ανεπαρκής η ενημέρωση στα σχολεία

Μολονότι μέχρι και το 1996 παρουσιάστηκε αυξητική τάση των κρουσμάτων ΕΪΤΖ στη χώρα μας και την Πορτογαλία, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εντούτοις το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας επιχειρεί να αποποιηθεί των ευθυνών του στο ζήτημα της ανεπαρκούς ενημέρωσης και πρόληψης. Μάλιστα, διατείνεται ότι το 1997 παρατηρείται μείωση του αριθμού των κρουσμάτων, όταν ομάδα Ελλήνων επιστημόνων ανακοίνωσε προχτές τα αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης, σύμφωνα με την οποία οι Ελληνες είναι πιο ευάλωτοι στον ιό του ΕΪΤΖ έναντι των λαών των χωρών της Β. Ευρώπης.

Η αυριανή Παγκόσμια Μέρα κατά του ΕΪΤΖ είναι αφιερωμένη στα παιδιά και το μήνυμα που υιοθέτησε το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων (ΚΕΕΛ) είναι: "Σε έναν κόσμο με ΕΪΤΖ, η προστασία των παιδιών είναι ευθύνη όλων μας". Ωστόσο, το παραπάνω μήνυμα η πολιτεία δεν το έχει ακόμη "περάσει" στα σχολεία. Η ενημέρωση των μαθητών για τη λήψη μέτρων προφύλαξης από τον ιό είναι ελλιπής, γεγονός που παραδέχονται τόσο η ηγεσία του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας όσο και εκπρόσωποι του ΚΕΕΛ.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, σε όλο τον κόσμο καταγράφονται καθημερινά 8.000 νέα κρούσματα, ενώ υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 23 εκατ. ενήλικες έχουν μολυνθεί από τον ιό του ΕΪΤΖ. Μεταξύ των 15 χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η χώρα μας κατέχει την 7η θέση, ενώ πριν από 2 - 3 χρόνια ήταν στην τελευταία θέση.

Στην Ελλάδα, από το 1982 μέχρι σήμερα, έχουν δηλωθεί περίπου 1.638 κρούσματα της νόσου, εκ των οποίων οι μισοί έχουν καταλήξει. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, οι φορείς του ιού που ζουν στη χώρα μας υπολογίζονται σε 6.000. Από την καταγραφή του αριθμού των κρουσμάτων στη χώρα μας, φαίνεται ότι το 1997 υπάρχει πτωτική τάση σε σχέση με τα δύο προηγούμενα χρόνια. Το 1994 είχαν καταγραφεί 207 νέα κρούσματα, 201 κρούσματα το 1995, 208 κρούσματα το 1996, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 1997 έχουν καταγραφεί 59 κρούσματα. Ωστόσο, το ΚΕΕΛ επισημαίνει ότι η παρατηρούμενη μείωση των κρουσμάτων το 1997 δεν πρέπει να οδηγεί σε εφησυχασμό επειδή τα κρούσματα που καταγράφονται σήμερα αφορούν μολύνσεις που συνέβησαν 5 - 15 χρόνια πριν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ