Κυριακή 30 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 42
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
"Πολιτισμός" για... τουρίστες

Παρά τα όσα συγκεκριμένα καταγγέλλονται λοιπόν, ο αντιδήμαρχος Ρεθύμνου Ευάγγελος Στεφανάκης λέει, ότι "οργανωμένο έγκλημα δεν είναι δυνατόν να το διανοηθούμε". "Οπως υπάρχουν σε όλες τις κοινωνίες περιθωριακά άτομα, υπάρχουν κι εδώ" λέει. "Η παλιά πόλη απλώς είναι πόλος έλξης, επειδή υπάρχουν κάποια κέντρα διασκέδασης. Οι πυροβολισμοί πέφτουν από ελάχιστα άτομα τα οποία εμείς, ως δημοτική αρχή, προσπαθούμε να τα αποβάλουμε, δημιουργώντας κάποιες συνθήκες και κανονιστικές πράξεις για την παλιά μας πόλη. Οπως το πρόβλημα της ελεγχόμενης κυκλοφορίας με τον δακτύλιο που επιβάλλεται κατά τους θερινούς μήνες οπότε και λειτουργούν όλα αυτά τα κέντρα. Συνήθως έχουμε παραβάσεις των κανόνων κοινής ησυχίας. Οι πυροβολισμοί που συνήθως γίνονται είναι από άτομα τα οποία είναι διερχόμενα. Είναι θρασύδειλοι. Δίνουμε έμφαση στον πολιτισμό, προκειμένου να καταλάβουν αυτοί οι ολίγοι ότι δεν είναι δυνατόν να συμπεριφέρονται έτσι. Φαντάζομαι ότι σε κάποια νυχτερινά κέντρα ή σε γωνιές γίνεται διακίνηση ναρκωτικών. Κάποιοι εγκέφαλοι θα υπάρχουν κι εδώ μπορούμε να μιλήσουμε για κάτι οργανωμένο".

Ο αντιδήμαρχος δε βλέπει πουθενά την εγκατάλειψη της πόλης, αντίθετα μιλάει για "εργασιακό οργασμό". Το ζήτημα βέβαια είναι για ποιον γίνονται όλα αυτά, αφού οι κάτοικοι της παλιάς πόλης την εγκαταλείπουν. Αλλά και όσοι μένουν δεν μπορούν να περπατήσουν στους δρόμους. Ο Τάσος Γιακουμτσάκης διηγείται την περίπτωση του 14χρονου γιου του που δέχτηκε χαστούκι (!) από μαγαζάτορα επειδή πέρασε με το ποδήλατό του μέσα από τα τραπεζοκαθίσματα! Ο μαγαζάτορας είπε στο παιδί ότι οι δρόμοι είναι για να περπατάνε οι τουρίστες...

Οσο για τις παραγωγικές δραστηριότητες και ειδικά τις παραδοσιακές, η παλιά πόλη έμεινε μόνο με ένα τσαγκαράδικο από τα πολλά που υπήρχαν παλιότερα. Πέρα απ' αυτό, οι κάτοικοι τονίζουν ότι η λογική του δακτύλιου είναι να απελευθερωθούν οι δρόμοι από τα αυτοκίνητα, για να καλυφθούν από εμπορεύματα και τραπεζοκαθίσματα.

Αλλά και η "έμφαση στον πολιτισμό", που υποτίθεται ότι δίνει ο δήμος, πέρα από τις ετήσιες πολιτιστικές εκδηλώσεις, στην καθημερινότητα εκφράζεται με καταστροφικές παρεμβάσεις σε παλαιά κτίρια, σε όσα από αυτά έχουν γίνει παρεμβάσεις, καθώς και σε εκδηλώσεις με έντονα τον εμπορικό - τουριστικό χαρακτήρα, όπως η βράβευση με το βραβείο Γραμμάτων και Τεχνών της πόλης στον Α. Κουίν.

"Είχα κατηγορήσει το δήμο για τη φιέστα της απόδοσης του βραβείου Γραμμάτων και Τεχνών στον Αντονι Κουίν", λέει ο Μ. Κουνδουράκης. "Το έχει υποβαθμίσει αυτό το βραβείο. Αποφασίζει μια μικρή ομάδα με τουριστικά συμφέροντα. Ο,τι πιο χειρότερο, το έχει κάνει αυτός ο δήμος".

Ανάλογα κρίνει την πολιτιστική πολιτική του δήμου και ο Γιώργος Λελεδάκης,πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Ρεθύμνου, ο οποίος μάς είπε ότι οι πολιτιστικές εκδηλώσεις δεν αρκούν. Μάλιστα μας έφερε για παράδειγμα ένα δημοτικό σχολείο της παλιάς πόλης που χτίστηκε το 1795 και έχει σήμερα περίπου 200 παιδιά. Το σχολείο παρουσιάζει στατικά προβλήματα,ήδη πέφτουν σοβάδες, ενώ το ΤΕΕ αποφάνθηκε ότι δεν πληρεί τους απαραίτητους όρους ασφαλείας. Μερικές δεκάδες εκατομμύρια θα αρκούσαν για να μην πέσει αυτό το στολίδι και να μην γίνουν ατυχήματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ