ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
55 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠ' ΤΗΝ ΑΝΑΤΙΝΑΞΗ ΤΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ
"Βρόντηξε" ο Γοργοπόταμος

Χιλιάδες άνθρωποι όλων των ηλικιών, στη μεγαλύτερη συγκέντρωση που έγινε τα τελευταία χρόνια, τίμησαν την Κυριακή τους ήρωες και τον πρωτοκαπετάνιο του ΕΛΑΣ, Αρη Βελουχιώτη. Κι έδωσαν την υπόσχεση πως οι αγώνες θα συνεχιστούν, ώσπου να εκπληρωθούν τα οράματα και τα ιδανικά της Εθνικής Αντίστασης

(Της απεσταλμένης μας Μπέρρυ ΤΣΟΥΓΚΡΑΝΗ)

Ηταν όλοι εκεί. Για να αποτίσουν φόρο τιμής στους ήρωες που πριν 55 χρόνια με τη λάμψη τους έδωσαν θάρρος κι ελπίδα στους σκλαβωμένους λαούς της Ευρώπης, που δυνάμωσαν την πάλη του λαού μας για εθνική ανεξαρτησία. Ηταν όλοι εκεί - νέοι, μεσήλικες και ηλικιωμένοι - για να δώσουν ξανά την υπόσχεση πως οι αγώνες θα συνεχιστούν έως ότου εκπληρωθούν τα οράματα, έως ότου τα ιδανικά της Εθνικής Αντίστασης γίνουν πραγματικότητα.

Οι κόκκινες σημαίες που ανέμιζαν, τα μάτια των παλιών αγωνιστών που καθ' όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους, τα σφιγμένα πρόσωπα των νέων, που έδειχναν πως το παρελθόν είναι ο οδηγός τους για το μέλλον, δημιούργησαν το πρωί της Κυριακής στο Γοργοπόταμο μια ανεπανάληπτη ατμόσφαιρα. Ενα εκπληκτικά ζωντανό κλίμα, που "ανάγκασε" τον γραμματέα της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ) Φοίβο Τσέκερη,να πει διά μικροφώνου πως "ποτέ άλλοτε δεν έχει συγκεντρωθεί τόσος κόσμος σ' αυτόν τον ιστορικό τόπο".

Εκτός, όμως, απ' τη συγκίνηση και την αγωνιστικότητα έκδηλη ήταν και η οργή των συγκεντρωμένων για τους παραχαράκτες της ιστορίας της Εθνικής Αντίστασης, για όλους αυτούς που τον τελευταίο καιρό "καπηλεύονται κι εμπορεύονται τον Α. Βελουχιώτη, που γράφουν βιβλία με υλικά κλεμμένα". "Αίσχος" και "Τιμημένο ΚΚΕ" ήταν η απάντηση που έστειλαν προχτές χιλιάδες κομμουνιστές απ' το Γοργοπόταμο.

Ανεκπλήρωτα τα οράματα

"Πρέπει οι πάντες να καταλάβουν ότι καμιά παραχάραξη της Ιστορίας δεν μπορεί να περάσει και όση λάσπη και αν ρίχνεται από διάφορους κύκλους και διάφορα μέσα δεν μπορεί να αμαυρώσει την ιστορία της Εθνικής Αντίστασης και δεν μπορεί να μειώσει την ακτινοβολία, τη δόξα του ΕΑΜ. Γιατί το ΕΑΜ έχει ριζώσει βαθιά μέσα στην καρδιά του λαού μας", τόνισε ο Γιώργος Αντωνάκος,πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Αξιωματικών και Υπαξιωματικών Εθνικής Αντίστασης και κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης.

Ο Γ. Αντωνάκος κατηγόρησε την κυβέρνηση, γιατί την προηγούμενη βδομάδα γιόρτασε την ημέρα της Εθνικής Αντίστασης, χωρίς την Εθνική Αντίσταση! Στη συνέχεια, κι αφού αναφέρθηκε στο ιστορικό του Γοργοπόταμου, τόνισε: "Σήμερα 53 χρόνια μετά τη συντριβή του ναζισμού, ο λαός μας είναι δέσμιος της πολιτικής του Μάαστριχτ. Μιας πολιτικής που εκπορεύεται από το Διευθυντήριο των Βρυξελλών. Που τον οδηγεί στη μονόπλευρη λιτότητα, στην ανεργία, στη μιζέρια. Που οδηγεί τη χώρα στην αποβιομηχάνιση".

Ο πρόεδρος της ΠΕΑΥΕΑ επισήμανε πως τα οράματα του ΕΑΜ βρίσκονται μπροστά μας ανεκπλήρωτα, τα ιδανικά της Εθνικής Αντίστασης παραμένουν απραγματοποίητα και η εθνική μας ανεξαρτησία ανύπαρκτη. "Οι αποφάσεις που αφορούν στην υπόσταση της χώρας, στην επιβίωση του λαού, παίρνονται στις Βρυξέλλες, κατευθύνονται από τους ΝΑΤΟ-αμερικάνους και εφαρμόζονται πειθήνια από τις ελληνικές κυβερνήσεις. Στο όνομα της Ευρωπαϊκής Ενωσης ο λαός μας ταλαιπωρείται. Του αρπάζουν το εισόδημά του και νέες περιπέτειες μπορούν να του παρουσιαστούν ανά πάσα στιγμή. Ας γνωρίζουν όμως οι πάντες ότι ο λαός μας ξέρει να αγωνίζεται, να αντιστέκεται και να δίνει σκληρά μαθήματα σ' αυτούς που επιβουλεύονται την ασφάλειά του, τη ζωή του, την ακεραιότητα της χώρας του", υπογράμμισε ο Γ. Αντωνάκος.

Λαϊκό μέτωπο πάλης

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην κυβερνητική πολιτική. Χαρακτήρισε την κυβέρνηση τη χειρότερη απ' τη μεταπολίτευση και μετά, η οποία αυξάνει καθημερινά τη δυσαρέσκεια του κόσμου και πληθαίνει τις φωνές αντίστασης.

"Η κυβέρνηση ψάχνει συμμάχους, για να κάνει ακόμα μεγαλύτερη την επίθεσή της στο λαϊκό κίνημα. Και δυστυχώς βρίσκει πρόθυμους συμμάχους: Τη ΝΔ, της οποίας έτσι κι αλλιώς τής έχει κλέψει όλα τα νεοφιλελεύθερα συνθήματα και την πολιτική. Βρίσκει σύμμαχο, πρώτο και καλύτερο από όλους, τον ΣΥΝ που με την πολιτική τού "τραβάτε με κι ας κλαίω" δίνει άλλοθι, γίνεται σωσίβιο σε μια πολιτική εχθρική για τα συμφέροντα του λαού και του τόπου. Δυστυχώς, η κυβέρνηση αναζητά συμμάχους και σε όσους ταλαντεύονται, σε όσους ακόμα δεν έχουν αποφασίσει "με ποιους πρέπει να πάνε και ποιους ν' αφήσουν"", τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας.

Στη συνέχεια επισήμανε πως οι θέσεις του ΚΚΕ βρίσκουν σήμερα απήχηση και προβληματίζουν ευρύτερα. Κι αυτό γιατί, όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε, το ΚΚΕ έχει συμμάχους όλους τους τίμιους ανθρώπους, τους αγωνιστές, αυτούς που δεν κοροϊδεύουν, που δεν παίζουν με τον πόνο του λαού, με τις προσδοκίες και τη λαχτάρα του για ένα καλύτερο αύριο. Εχει συμμάχους αυτούς που θέλουν να αντισταθούν σε επιμέρους και συνολικότερα μέτωπα, να συστρατευθούν, να συσπειρωθούν, να παλέψουν μαζί με το ΚΚΕ για τη συγκρότηση του λαϊκού μετώπου πάλης ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, για το σοσιαλισμό, σε κάθε χώρο, σε κάθε γωνιά της ελληνικής γης.

Ο καθένας κρίνεται μέχρι τη στερνή του ώρα

Ο Δ. Κουτσούμπας ανέφερε, ωστόσο, πως η ανάπτυξη του λαϊκού και νεολαϊστικου κινήματος, η δράση του ΚΚΕ - μπροστά μάλιστα στο γιορτασμό των 80 χρόνων από την ίδρυσή του - είναι αναμενόμενο να ανησυχεί την άρχουσα τάξη, τον κρατικό και κυβερνητικό μηχανισμό, το παρακράτος. Αυτό έχει αποτέλεσμα να εντείνονται τα κρούσματα ενάντια στο λαϊκό κίνημα, το ΚΚΕ και την ΚΝΕ. Ιδιαίτερα υπογράμμισε την ενορχηστρωμένη μαύρη προπαγάνδα, που γίνεται μέσω τηλεοπτικών εκπομπών, αλλά και με άρθρα εφημερίδων, όπως και με την έκδοση βιβλίων κυρίως από διάφορους αποστάτες. "Με αυτόν τον τρόπο προσπαθούν να σπιλώσουν την ιστορική αλήθεια, τους αγωνιστές που έδωσαν και τη ζωή τους στον αγώνα, να αμαυρώσουν το τιμημένο κόμμα της εργατικής τάξης, το ΚΚΕ. Μάταιος ο κόπος τους", υπογράμμισε.

Για να καταλήξει ο Δ. Κουτσούμπας, λέγοντας: "Το ΚΚΕ είναι σάρκα από τη σάρκα του λαού, είναι η ίδια η ιστορία του τόπου. Το ΚΚΕ είναι ο Μπελογιάννης και ο Πλουμπίδης, ο Βελουχιώτης και ο Διαμαντής, είναι τα χιλιάδες μέλη και στελέχη του που δολοφονήθηκαν, μάτωσαν, βασανίστηκαν, εξορίστηκαν, είναι οι χιλιάδες ζώντες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, είναι οι σημερινοί κομμουνιστές, οι χιλιάδες νεολαίοι που στρατεύονται στο πλάι του ΚΚΕ.

Στη συνείδηση του αγωνιζόμενου λαού δεν πρόκειται ποτέ να νομιμοποιηθούν οι διάφοροι ριψάσπιδες, οι κάθε λογής αποστάτες και υποτακτικοί τους. Οι διάφοροι αυτοί κύριοι δεν μπορούν, όσο κι αν πασχίζουν, να "βρωμίσουν" τους ήρωες κομμουνιστές. Οι λαϊκοί ήρωες πέθαιναν σαν κομμουνιστές, ζητωκραυγάζοντας υπέρ του ΚΚΕ! Δε θέλησαν να δώσουν το δικαίωμα σε κανέναν εχθρό του λαού να τους χρησιμοποιήσει ενάντια στο Κόμμα. Γι' αυτό άλλωστε και η ιστορία, το Κόμμα τούς τιμά σαν ήρωες. Κι ο καθένας κρίνεται καθημερινά, ακατάπαυστα, μέχρι τη στερνή του ώρα"...

Δύναμη για νέους αγώνες

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε, εκ μέρους της ΚΝΕ, η Ολυμπία Κυζίλη.Η νεαρή Κνίτισσα επισήμανε πως η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου αποτελεί για όλους τους νέους κομμουνιστές μάθημα αξιοπρέπειας και αγώνα."Γι' αυτό και όλοι οι νέοι δεν ξεχνάμε το ΕΑΜ, την ΕΠΟΝ, τον ΕΛΑΣ και τους χιλιάδες ανώνυμους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης που έδωσαν τη ζωή τους για τη λευτεριά. Η θυσία τους αποτελεί για μας ορόσημο, μας δίνει δύναμη για νέους αγώνες", τόνισε η Ο. Κυζίλη για να "εισπράξει" το πιο δυνατό χειροκρότημα.

Μίλησε ακόμα ο πρόεδρος της Κοινότητας Γοργοπόταμου Κώστας Παρηγόρης,που χαρακτήρισε την ανατίναξη της γέφυρας "γεγονός παγκόσμιας ακτινοβολίας".

Μετά τις ομιλίες, στο ψήφισμά που διαβάστηκε οι αντιστασιακοί ζητούν απ' την κυβέρνηση την ηθική και υλική αποκατάστασή τους, να απαιτήσει το κατοχικό δάνειο και τις επανορθώσεις απ' τη Γερμανία, να σταματήσει η διαστρέβλωση της αλήθειας σχετικά με την ΕΑΜική Αντίσταση, να καθιερωθεί η διδασκαλία της Εθνικής Αντίστασης στα σχολεία, ενώ καταγγέλλουν την αντιλαϊκή και αντεργατική φορολογική πολιτική της κυβέρνησης.

Αμέσως μετά στο μνημείο κατέθεσαν στεφάνια το ΚΚΕ,η ΚΝΕ,το ΑΚΕ,το Κεντρικό Συμβούλιο της ΠΕΑΕΑ,η Πανελλήνια Ενωση Αξιωματικών και Υπαξιωματικών Εθνικής Αντίστασης,η Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων Θυμάτων Εθνικής Αντίστασης,η Ενωση Θυμάτων Κατοχής ο "Φοίνικας",η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών και Φίλων Εθνικής Αντίστασης,η Ενωση Αγωνιστών Μακρονησιωτών και ο πρόεδρος της Κοινότητας Γοργοπόταμου.Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ακόμα ο Κ. Βουλγαρόπουλος μέλος της Γραμματείας της ΚΕ, ο Λουκάς Γκούνης μέλος της ΚΕ, επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας της ΕΠ Αν. Στερεάς - Εύβοιας του Κόμματος κ. ά.

Στο "πόδι" η Θεσσαλία

Παλλαϊκός ο χαρακτήρας του Πανθεσσαλικού συλλαλητηρίου που διοργανώνει η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των αγροτών, στις 5 Δεκέμβρη στη Λάρισα

Αγωνιστικός ενθουσιασμός και ετοιμότητα επικρατεί στα χωριά του Θεσσαλικού κάμπου, ενόψει του πανθεσσαλικού συλλαλητηρίου που διοργανώνει την ερχόμενη Παρασκευή, 5 Δεκέμβρη στη Λάρισα, η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των αγροτών (ΠΑΣΕ).

Τα κλιμάκια της ΠΑΣΕ, των Νομαρχιακών Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα και των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων, που περιοδεύουν καθημερινά στις επαρχίες και τα χωριά των Θεσσαλικών νομών, βρίσκονται ενώπιον αποφασισμένων αγροτών, οι οποίοι δηλώνουν, παντού και πάντα, ότι θα συμμετάσχουν μαζικά και δυναμικά στο συλλαλητήριο, προκειμένου να στείλουν το μήνυμα στην κυβέρνηση και την ΕΕ, πως η αγροτιά δε θα δεχτεί το ξεκλήρισμά της, θα παλέψει ενωτικά για τη λύση των οξυμένων προβλημάτων της και για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής που εφαρμόζεται.

Ταυτόχρονα με τη μαζική συμμετοχή του στο συλλαλητήριο, ο αγροτικός κόσμος της περιοχής θ' απαντήσει περήφανα και ατρόμητα στην τρομοκρατική επιχείρηση της κυβέρνησης, η οποία με την ποινικοποίηση των αγροτικών αγώνων, προσπαθεί να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα της αγροτιάς, για να περάσει "αβρόχοις ποσί" την πολιτική της ΕΕ.

Ο αγώνας θα συνεχιστεί

Στελέχη του αγροτικού κινήματος της Θεσσαλίας επισημαίνουν ότι το συλλαλητήριο της 5ης του Δεκέμβρη δε θ' αποτελέσει μια "τουφεκιά στον αέρα", αλλά την απαρχή νέων αγώνων για την επίλυση αγροτικών προβλημάτων, αφού η κυβέρνηση δε φαίνεται να θέλει ν' ακούσει την απεγνωσμένη και οργισμένη φωνή των αγωνιζόμενων αγροτών και δηλώνει επισήμως - όπως ο αρμόδιος υπουργός Γεωργίας από τη Λάρισα, πρόσφατα - πώς θα συνεχίσει την πολιτική ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Ταυτόχρονα, τονίζουν πως το πρόβλημα δεν είναι "σώνει και καλά" να επαναληφθεί ο "καυτός Δεκέμβρης του 1996", αλλά οι αγρότες θα βρουν τους αγωνιστικούς τρόπους - χρησιμοποιώντας κάθε μέσο που διαθέτουν - να προβάλλουν τα δίκαια αιτήματά τους και να εξαναγκάσουν την κυβέρνηση ν' ασχοληθεί μ' αυτά και να δώσει λύσεις. Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζουν, η κυβέρνηση πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη της ότι ο θεσσαλικός κάμπος "βράζει" κι αυτό αποδεικνύεται από την ανταπόκριση του θεσσαλικού κόσμου στο κάλεσμα της ΠΑΣΕ και τη συμμετοχή του στις προειδοποιητικές κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται αυτό το διάστημα σε επαρχίες και χωριά της περιοχής, παρά το γεγονός ότι οι αγροτικές εργασίες βρίσκονται στο "φόρτε" τους και δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα οι εξοφλήσεις από την παράδοση των προϊόντων, για να κάνει ο αγρότης τον τελικό λογαριασμό και διαπιστώσει το μεγάλο έλλειμμα.

Οργανωμένη συμμετοχή

Πράγματι, οι κινητοποιήσεις που έγιναν την προηγούμενη βδομάδα στη Λάρισα, διακρίθηκαν για τον όγκο τους και τον αγωνιστικό παλμό τους.

Στα Φάρσαλα πάνω από 200 τρακτέρ και πλήθος αγροτών συμμετείχαν στο συλλαλητήριο.

Ανάλογες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Ελασσόνα,το Ελευθέριο,το Συκούριο,την Αγιά,την Κοιλάδα,τα Τέμπη.

Προχτές Κυριακή εκατοντάδες αγρότες, από τα χωριά Πλατύκαμπος, Χάλκη, Γλαύκη και Ομορφοχώρι,συμμετείχαν και με τρακτέρ, στο συλλαλητήριο που έγινε στη διασταύρωση της παλαιάς Εθνικής Οδού Βόλου με τον Πλατύκαμπο. Σήμερα, συγκέντρωση θα πραγματοποιήσουν οι αγρότες των χωριών Αμπελώνα και Φαλάνης.Στο μεταξύ με οργανωμένο τρόπο θα "κατέβουν" την ερχόμενη Παρασκευή στη Λάρισα οι αγρότες από τους τέσσερις Νομούς της Θεσσαλίας για να συμμετάσχουν στο πανθεσσαλικό συλλαλητήριο.

Με λεωφορεία που ναυλώνουν κοινοτάρχες κι άλλοι φορείς των χωριών της περιοχής οι αγρότες θα ξεκινήσουν "συν γυναιξί και τέκνοις" για το μεγάλο "ραντεβού".

Κάθε νομός θα έχει το δικό του μπλοκ, με "πανό", πικέτες, μαύρες σημαίες και με πορεία από τις παρυφές τις πόλης θα φτάσουν στο χώρο του συλλαλητηρίου. Οι Καρδιτσιώτες θα συγκεντρωθούν στην Ιτέα κι από εκεί θα ξεκινήσει το "κομβόι" των λεωφορείων και ΙΧ αυτοκινήτων για τη Λάρισα. Ως τόπο προσυγκέντρωσης οι Τρικαλινοί θα έχουν το Ζάρκο. Με πορείες θα φτάσουν στη συγκέντρωση και οι αγρότες των επαρχιών και των χωριών της Λάρισας.

Ολοι μαζί στον αγώνα

Διακηρυγμένος στόχος της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα είναι, το συλλαλητήριο στις 5 Δεκέμβρη να πάρει παλλαϊκό χαρακτήρα. Στο κάλεσμα αυτό της ΠΑΣΕ ανταποκρίνονται οι μαζικοί φορείς των εργαζομένων, των ΕΒΕ, των συνταξιούχων, των μαθητών της περιοχής, δηλώνοντας την έμπρακτη συμπαράσταση και αλληλεγγύη τους στον αγώνα της αγροτιάς.

Αλλωστε στη Θεσσαλία έχει προ πολλού συνειδητοποιηθεί πως ο αγώνας όλων των τάξεων και στρωμάτων εναντίον της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ πρέπει να είναι κοινός, αφού έχον κοινά συμφέροντα κι αυτή η πολιτική πλήττει το ίδιο, όλους. Γνωρίζουν οι άνεργοι, οι εργάτες, οι ΕΒΕ, οι νέοι πως χωρίς αγροτικό εισόδημα και πολύ περισσότερο με το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, δεν μπορεί να λειτουργήσει η οικονομία σε μια αγροτική περιοχή, δε μπορούν οι εργαζόμενοι να έχουν μεροκάματο, οι ΕΒΕ πελάτες, οι νέοι μόρφωση και δουλιά.

ΗΜΑΘΙΑ - ΠΕΛΛΑ
Ξεσηκώνονται οι ροδακινοπαραγωγοί

Συλλαλητήρια διαμαρτυρίας σήμερα σε Βέροια και Σκύδρα

Αγωνιστικά θα διεκδικήσουν σήμερα οι ροδακινοπαραγωγοί της Ημαθίας και της Πέλλας την άμεση καταβολή δίκαιων αποζημιώσεων, με δυναμικές συγκεντρώσεις και πορείες, που θα πραγματοποιήσουν το πρωί σε Βέροια και Σκύδρα. Οι χιλιάδες πληγέντες ροδακινοπαραγωγοί της Ημαθίας και της Πέλλας, που καταστράφηκαν την περασμένη άνοιξη από τους παγετούς, απαιτούν: Αύξηση κατά 20% των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, άμεση καταβολή των χρημάτων μέσα στο 1997 και τήρηση των δεσμεύσεων του υπουργείου Γεωργίας για ενίσχυση του ΕΛΓΑ, ώστε να μπορέσει να καταβάλει δίκαιες αποζημιώσεις στο ύψος των διαπιστωμένων ζημιών που υπολογίζονται περίπου στα 55 δισ. δραχμές.

Οι ροδακινοπαραγωγοί της Πέλλας έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση στις 10 π.μ. στην πλατεία της Σκύδρας και στη συνέχεια πορεία με τα τρακτέρ στη Νομαρχία, στην πόλη της Εδεσσας. Οι αγρότες της Ημαθίας θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση την ίδια ώρα στον κινηματογράφο "Σταρ" της Βέροιας και στη συνέχεια πορεία προς τη Νομαρχία.

Σε πρόσφατη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Σκύδρα με εκπροσώπους των ροδακινοπαραγωγών και από τους δύο νομούς, και με τη συμμετοχή των Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι αγρότες κατήγγειλαν ότι οι τιμές αποζημίωσης που ανακοινώθηκαν για τις καταστροφές της φετινής παραγωγής από τους παγετούς της περασμένης άνοιξης, υπολείπονται ακόμη και των αποζημιώσεων του 1995, ενώ από τότε μέχρι τώρα το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί τουλάχιστον κατά 20%.

Οι ζημιές της φετινής παραγωγής είχαν εκτιμηθεί σε σύσκεψη που έγινε το Μάη στο υπουργείο Γεωργίας, γύρω στα 50 - 55 δισ. δραχμές. Ομως, ο ΕΛΓΑ έρχεται τώρα να καταβάλει μόνο τα 30 δισ. στους χιλιάδες κατεστραμμένους ροδακινοπαραγωγούς!

Οι αγρότες των δύο νομών της χώρας προειδοποιούν την κυβέρνηση και το υπουργείο Γεωργίας πως αν δεν ικανοποιηθούν άμεσα τα αιτήματά τους θα προχωρήσουν σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Εμπαίζουν τους παραγωγούς εσπεριδοειδών

Σύσκεψη για το "θεαθήναι" και όχι και για την επίλυση των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν φέτος οι παραγωγοί εσπεριδοειδών, εξαιτίας της καταστροφικής πολιτικής της ΕΕ και της ολέθριας πολιτικής της κυβέρνησης, έγινε χτες στο υπουργείο Γεωργίας.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας δεν έδωσε καμία ουσιαστική απάντηση στα προβλήματα των παραγωγών εσπεριδοειδών, που φέτος εξαναγκάζονται να πουλούν την παραγωγή τους σε εξευτελιστικές τιμές. Το όλο σκηνικό στήθηκε για ριχτεί στάχτη στα μάτια των οργισμένων παραγωγών που βλέπουν φέτος να οδηγούνται στην καταστροφή και να εξυπηρετηθούν για άλλη μια φορά τα συμφέροντα των εμπόρων - εξαγωγέων και των βιομηχάνων - μεταποιητών. Οι φωνές αγωνίας και αγανάκτησης που ακούστηκαν στη διάρκεια της σύσκεψης δεν "ίδρωσαν" τα αυτιά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας.

Ο υπουργός Στ. Τζουμάκας και ο υφυπουργός Δ. Σωτηρλής,εκμεταλλευόμενοι τις "σικέ" παρεμβάσεις των εκπροσώπων των υποτακτικών διοικήσεων των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων και των εμπόρων - βιομηχάνων, αναφέρθηκαν σε θέματα που δεν αφορούν τα πραγματικά προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί και τις αιτίες που τα προκαλούν. Ο πρώτος αρκέστηκε να πει ότι θα ζητήσει να ανοίξει ο φάκελος των οπωροκηπευτικών στην ΕΕ και να στείλει επιστολή στον Επίτροπο Γεωργίας για τη χυμοποίηση, ενώ για τη θέμα της απόσυρσης είπε ότι δεν μπορούν να ισχύσουν τα περσινά. Επίσης ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμο το Μητρώο Εξαγωγικών Επιχειρήσεων.

Με τη σειρά του ο Δ. Σωτηρλής είπε ότι θα δοθεί τρίμηνη παράταση στην εφαρμογή του προγράμματος βιολογικής αποσύνθεσης και λιπασματοβιομηχανοποίησης των εσπεριδοειδών και πως η απόσυρση από τις ομάδες παραγωγών για τη φετινή παραγωγή (δηλαδή το 35% της παραγωγής που θα πουληθεί) θα γίνει με ένα μεικτό σύστημα (βιολογικό και μη). Επίσης είπε ότι αποφασίστηκε η άμεση λειτουργία των βιομηχανίων χυμοποίησης, οι οποίες για τις επόμενες δύο βδομάδες θα μπορούν θα παραλαμβάνουν το προϊόν με 24ώρες καταστάσεις αναγγελίας του όγκου που πηγαίνει προς χυμοποποίηση και όχι με εβδομαδιαίες καταστάσεις, όπως προβλέπει η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Γεωργίας.

Οι δηλώσεις αυτές σε καμία περίπτωση δε δίνουν απαντήσεις στα αιτήματα των παραγωγών εσπεριδοειδών που είναι: Ανατροπή του καταστροφικού κανονισμού της ΕΕ για τα εσπεριδοειδή, ανατροπή των όσων ορίζει η συμφωνία της ΓΚΑΤΤ και να μπουν δασμοί στις εισαγωγές εσπεριδοειδών και χυμών, αναζήτηση αγορών για την προώθηση της παραγωγής και τιμές που να αφήνουν ένα λογικό κέρδος στους παραγωγούς.

Την 55η επέτειο της ανατίναξης του Γοργοποτάμου τίμησαν την Κυριακή το πρωί, στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, οι Νομαρχιακές Επιτροπές της ΠΕΑΕΑ Θεσσαλονίκης, η ΠΕΕΠΠ και η ΠΕΑΤΑΘ.

Στεφάνια κατέθεσαν οι επικεφαλής των τριών παραπάνω οργανώσεων, οι αντιπροσωπείες της ΚΟΘ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, εκπρόσωποι κινήσεων ειρήνης κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ