ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΟΦΤΕΞ
Ξεπούλημα με ακόμα χειρότερους όρους

Ολοταχώς για την ολοκλήρωση του χρονοδιαγράμματος κατάργησης του Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων (ΟΑΕ) μέσα στο 1998 - που εκτός των άλλων προϋποθέτει βέβαια και την ιδιωτικοποίηση των επιχειρήσεων ΣΟΦΤΕΞ, "Βωξίτες Ελευσίνας", ΜΕΛ, "Κεραφίνα" και ΛΑΡΚΟ, από τις οποίες οι 4 πρώτες έχουν ήδη βγει στο "σφυρί" - βαδίζει η κυβέρνηση. Η πρόσφατη σύσκεψη στο πρωθυπουργικό γραφείο με τους συναρμόδιους υφυπουργούς, συμβούλους και τραπεζίτες, αποδείχτηκε καθοριστική για την επίσπευση των διαδικασιών των ιδιωτικοποιήσεων των παραπάνω επιχειρήσεων. Η απόφαση της Εθνικής Τράπεζας να άρει υπό προϋποθέσεις τις αξιώσεις της ως πιστωτής, αλλά και ως μέτοχος σε άλλες περιπτώσεις, ξεμπλόκαρε τις εξελίξεις στην ιδιωτικοποίηση τόσο της ΜΕΛ και της ΚΕΡΑΦΙΝΑ όσο και των "Βωξιτών Ελευσίνας", αλλά και της ΣΟΦΤΕΞ.

Ετσι την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να δημοσιευτεί η προκήρυξη για δεσμευτικές προσφορές, για την πώληση της ΣΟΦΤΕΞ, από τους 11 συνολικά υποψήφιους αγοραστές, ντόπιους και ξένους. Η δημοσίευση της προκήρυξης, πέρα από ένα καθοριστικό βήμα στην πορεία ιδιωτικοποίησης της εταιρίας, αποτελεί ταυτόχρονα και ένα ακόμη βήμα στην υπονόμευσή της, καθώς, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το πλέον πιθανό είναι να αναφέρεται σε πώληση ενεργητικού και όχι μετοχών, όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί και βγήκε στο πρώτο στάδιο του διαγωνισμού (μη δεσμευτικές προσφορές). Το αρμόδιο επιτελείο στο υπουργείο Ανάπτυξης φαίνεται να κατέληξε σε αυτή την απόφαση, ύστερα από απαίτηση των υποψηφίων αγοραστών και αυτός φαίνεται να ήταν ένας ακόμη από τους βασικούς λόγους καθυστέρησης της δημοσίευσης της προκήρυξης. Η υπαναχώρηση αυτή της κυβέρνησης, εκτιμάται ότι δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο το μέλλον της επιχείρησης, αφού η πώληση του ενεργητικού δε διασφαλίζει τη λειτουργία της, αλλά και δεν αποκλείει τη σαλαμοποίησή της και την πώληση των αποκαλούμενων "φιλέτων" της, για τα οποία και ενδιαφέρονται οι αγοραστές, αδιαφορώντας για την ίδια τη λειτουργία της. Επιπλέον οι υποψήφιοι, με την πώληση του ενεργητικού επιδιώκουν τη διαγραφή των χρεών της επιχείρησης.

Στο μεταξύ, μέσα στην ερχόμενη βδομάδα αναμένεται και η επιλογή του συμβούλου που θα αναλάβει τη μελέτη για τη διάλυση του ΟΑΕ, στα πλαίσια σχετικής απόφασης της κυβερνητικής επιτροπής. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τελική επιλογή αναμένεται μεταξύ των κοινοπραξιών "Banko of America - Price Waterhouse - Δικηγορικό γραφείο Δρυλεράκη" και "Coopers and Lybrand - Δικηγορικό γραφείο Κυριακίδη". Η ΕΤΕΒΑ φαίνεται να προσανατολίζεται στην επιλογή της δεύτερης κοινοπραξίας, που προσφέρει το χαμηλότερο τίμημα.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ
Καταγγέλλουν μεθοδεύσεις ιδιωτικοποίησης

Τις δρομολογούμενες από την κυβέρνηση μεθοδεύσεις για την ιδιωτικοποίηση ή το κλείσιμο της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδος καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Υπαλλήλων Μηχανογραφικού Κέντρου Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδος (ΜΗ. Κ. ΕΣΥΕ).

Σε σχετική ανακοίνωση, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μετά από ομόφωνη απόφαση όλων των υπαλλήλων καταγγέλλει τους... νέους τρόπους άσκησης διοίκησης του γενικού γραμματέα της ΕΣΥΕ Ν. Καραβίτη και κάνει λόγο για αναιτιολόγητες μετακινήσεις στελεχών του Κέντρου Πληροφορικής της γενικής γραμματείας ΕΣΥΕ. Η ανακοίνωση αναφέρει τις περιπτώσεις μετακίνησης σε άλλη διεύθυνση δύο στελεχών χωρίς καμία απολύτως αιτιολογία, υπογραμμίζοντας ότι "οι μετακινήσεις και οι μεθοδεύσεις αυτές είναι πιθανό να σχετίζονται άμεσα με την ικανοποίηση προσωπικών φιλοδοξιών, ή με την ενεργοποίηση ειλημμένων αποφάσεων για αλλαγή νομικού πλαισίου της ΕΣΥΕ".

Ο σύλλογος αφού αναφέρει ακόμη ότι παρόμοιες ενέργειες του γενικού γραμματέα της ΕΣΥΕ γίνονται και σε άλλες διευθύνσεις της ΕΣΥΕ και όχι μόνο στη διεύθυνση Πληροφορικής, καταλήγει στην άποψη ότι το όλο κλίμα οδηγεί στο συμπέρασμα ότι "οι φήμες για ιδιωτικοποίηση ή κλείσιμο της ΕΣΥΕ ίσως να μην είναι μόνο φήμες, αλλά δρομολογημένες καταστάσεις".

ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Ψήφο στις συνεπείς αγωνιστικές δυνάμεις

Στις 7 και 8 του μήνα θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας για την ανάδειξη της νέας διοίκησης. Οι βιοτέχνες - μέλη του επιμελητηρίου καλούνται να δώσουν την ψήφο τους στις δυνάμεις που θα υποστηρίξουν με τον καλύτερο τρόπο, με συνέπεια και σταθερότητα τα συμφέροντά τους, μέσα σε ένα ασφυκτικό περιβάλλον, που έχουν δημιουργήσει οι επιταγές της "ελεύθερης αγοράς", που με ευλαβική συνέπεια πρεσβεύει η κυβέρνηση. Καλούνται να απορρίψουν το ρόλο που μέχρι σήμερα έχει δώσει η πλειοψηφία της απερχόμενης διοίκησης στο Επιμελητήριο, του να προωθεί και να εφαρμόζει την κυβερνητική πολιτική ενίσχυσης των μεγάλων, των "ανταγωνιστικών", όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, επιχειρήσεων οι οποίες καρπώνονται και τα πολυδιαφημισμένα προγράμματα της ΕΕ. Οι βιοτέχνες καλούνται να δυναμώσουν τις δυνάμεις της αντίστασης στο συμβιβασμό και την οπισθοδρόμηση, για να γίνει το επιμελητήριο πραγματικός σύμβουλος της κυβέρνησης υπέρ των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και όχι διαχειριστής χρημάτων σε όφελος των μεγάλων.

Μ' αυτό το μήνυμα καλεί ο συνδυασμός της Βιοτεχνικής Ενότητας, που υποστηρίζεται από τη ΔΗΚΕΒΕ, τους βιοτέχνες να συμμετέχουν μαζικά στις εκλογές για την οικοδόμηση ενός σύγχρονου επιμελητηρίου που θα είναι δίπλα στον βιοτέχνη.

Στο πρόγραμμά του ο συνδυασμός τονίζει ότι είναι υπόθεση του κάθε βιοτέχνη να αντισταθεί στην κυβερνητική πολιτική, να αντισταθεί στην επέλαση των μονοπωλίων και των πολυεθνικών, στην Ευρώπη της υποτέλειας, της ανεργίας και του αφανισμού των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, να παλέψει με την ψήφο του για τη συνεργασία των λαών της Ευρώπης, για να μην οδηγηθούν οι ΜΜΕ με το "φιλελευθερισμό του δικομματισμού στην οπισθοδρόμηση και στον αφανισμό".

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΗ ΙΣΟΤΙΜΙΑ ΔΡΑΧΜΗΣ
"Σκλήρυνε" το Νοέμβρη, "μαλάκωσε" στο δωδεκάμηνο

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, το Νοέμβρη η δραχμή ανατιμήθηκε σε 17 από τα 21 ξένα νομίσματα. Ομως, στο 12μηνο (Νοέμβρης '96/'97) η δραχμή ανατιμήθηκε σε 7 και υποτιμήθηκε στα άλλα 14

Ακόμη πιο "σκληρή" έγινε η δραχμή τον περασμένο μήνα Νοέμβρη σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα Οκτώβρη, όχι όμως και στην περίοδο του τελευταίου δωδεκαμήνου (σύγκριση Νοέμβρη '97 με το Νοέμβρη του 1996) που η δραχμή "μαλάκωσε" αρκετά, καθώς έχασε έδαφος απέναντι στα περισσότερα ξένα νομίσματα. Αυτό προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, που καταγράφει την πορεία της συναλλαγματικής ισοτιμίας της δραχμής. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι διακυμάνσεις της δραχμής έχουν και θετικές και αρνητικές παρενέργειες στην ελληνική οικονομία (επηρεάζουν τις εξαγωγές, τον πληθωρισμό, το δημόσιο χρέος, τον τουρισμό κλπ.). Και στη μια και στην άλλη περίπτωση κερδισμένοι είναι οι μεγαλοεπιχειρηματίες και χαμένοι οι εργαζόμενοι και τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Οι πρώτοι νέμονται με τις ευλογίες της κυβέρνησης τα οφέλη από την υποτίμηση - ανατίμηση της δραχμής, ενώ οι δεύτεροι μοιράζονται τις ζημιές που συνεπάγεται για την οικονομία τόσο η "σκληρή" όσο και η "μαλακή" δραχμή...

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, τον προηγούμενο μήνα Νοέμβρη συγκριτικά με τον Οκτώβρη του 1997 η συναλλαγματική ισοτιμία της δραχμής (μέση τιμή φίξινγκ), αυξήθηκε σημαντικά απέναντι και στο ιαπωνικού γιεν και στο δολάριο ΗΠΑ - Αυστραλίας - Καναδά και στα άλλα κυριότερα ευρωπαϊκά νομίσματα και μειώθηκε μόνο απέναντι σε 4 ξένα νομίσματα (Λίρα Αγγλίας, Ιρλανδίας, Κύπρου και ελβετικό φράγκο), καθώς και απέναντι στην Ευρωπαϊκή Νομισματική Μονάδα.

Δεν είναι ίδια, όμως, η εικόνα που παρουσιάζει η συναλλαγματική ισοτιμία της δραχμής, αν συγκριθεί με το Νοέμβρη του 1996. Μια τέτοια σύγκριση της μέσης τιμής φίξινγκ της δραχμής το Νοέμβρη του 1997, με το Νοέμβρη του 1996, δείχνει ότι:

  • Ανατιμήθηκαν απέναντι στη δραχμή (που σημαίνει ότι η δραχμή υποτιμήθηκε ή "μαλάκωσε") το δολάριο ΗΠΑ (14,13%), η Ευρωπαϊκή Νομισματική Μονάδα (ECU) (2,51%), η λίρα Αγγλίας (15,81%) και Ιρλανδίας (3,01%) και το γιεν Ιαπωνίας (2,50%), το δολάριο Καναδά (8,19%), η λίρα Κύπρου (3,04%) κλπ.
  • Υποτιμήθηκαν απέναντι στη δραχμή (δηλαδή η δραχμή ανατιμήθηκε ή έγινε "σκληρότερη") το μάρκο Γερμανίας (0,47%), το εσκούδο Πορτογαλίας (1,11%), η πεσέτα Ισπανίας (0,45%), το μάρκο Φιλανδίας (0,57%), το σελίνι Αυστρίας (0,42%), το φιορίνι Ολλανδίας (0,94%) και το φράγκο Βελγίου (0,55%).
ΦΟΡΟΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ
Αρχισε η αποστολή των πρώτων ειδοποιητηρίων

Στον "κυκεώνα" της συμπλήρωσης της δήλωσης Φόρου Μεγάλης Περιουσίας για το 1997, μπαίνουν εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, αφού ξεκίνησε ήδη από το Κέντρο Πληροφορικής του υπουργείου Οικονομικών (ΚΕΠΥΟ) η αποστολή των πρώτων 50.000 περίπου ειδοποιητηρίων στους φορολογούμενους που εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα αφορολόγητα όρια. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις, πάνω από 200.000 ιδιοκτήτες ακινήτων αναμένεται να κληθούν να υποβάλουν δήλωση ΦΜΑΠ και να πληρώσουν το φόρο που τους αναλογεί.

Στα πλαίσια αυτά το υπουργείο Οικονομικών απέστειλε εγκύκλιο στις αρμόδιες υπηρεσίες με διευκρινιστικές οδηγίες σχετικά με τη διαδικασία υποβολής δήλωσης Φόρου Μεγάλης Περιουσίας έτους 1997 από φυσικά πρόσωπα και κοινοπραξίες.

Στην εγκύκλιο υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του φορολογικού νόμου υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης είναι:

  • Τα φυσικά πρόσωπα που η αξία της ακίνητης περιουσίας τους υπερβαίνει το ποσό των 60 εκατομ. δρχ. Σε περίπτωση συζύγων θα πρέπει το άθροισμα της αξίας της περιουσίας και των δύο συζύγων να είναι μεγαλύτερο από 120 εκατομ. δρχ. (συν 20 εκατομ. δρχ. για καθένα από τα ανήλικα τέκνα).
  • Ολα τα νομικά πρόσωπα και οι κοινωνίες Αστικού Δικαίου.
  • Καθένας που καλείται με έγγραφο από τον προϊστάμενο δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας.

Στο ποσό των 260 δισ. δραχμών ανήλθαν οι καταθέσεις που έγιναν δεκτές κατά τη χτεσινή δημοπρασία αποδοχής καταθέσεων διάρκειας 8 ημερών με σταθερό επιτόκιο 13,75%, που διενήργησε η Τράπεζας της Ελλάδος. Οπως ανακοινώθηκε σχετικά, οι επιμέρους προσφορές των τραπεζών ικανοποιήθηκαν αναλογικά σε ποσοστό 71,41%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ