Τετάρτη 3 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΟΦΤΕΞ
Ξεπούλημα με ακόμα χειρότερους όρους

Ολοταχώς για την ολοκλήρωση του χρονοδιαγράμματος κατάργησης του Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων (ΟΑΕ) μέσα στο 1998 - που εκτός των άλλων προϋποθέτει βέβαια και την ιδιωτικοποίηση των επιχειρήσεων ΣΟΦΤΕΞ, "Βωξίτες Ελευσίνας", ΜΕΛ, "Κεραφίνα" και ΛΑΡΚΟ, από τις οποίες οι 4 πρώτες έχουν ήδη βγει στο "σφυρί" - βαδίζει η κυβέρνηση. Η πρόσφατη σύσκεψη στο πρωθυπουργικό γραφείο με τους συναρμόδιους υφυπουργούς, συμβούλους και τραπεζίτες, αποδείχτηκε καθοριστική για την επίσπευση των διαδικασιών των ιδιωτικοποιήσεων των παραπάνω επιχειρήσεων. Η απόφαση της Εθνικής Τράπεζας να άρει υπό προϋποθέσεις τις αξιώσεις της ως πιστωτής, αλλά και ως μέτοχος σε άλλες περιπτώσεις, ξεμπλόκαρε τις εξελίξεις στην ιδιωτικοποίηση τόσο της ΜΕΛ και της ΚΕΡΑΦΙΝΑ όσο και των "Βωξιτών Ελευσίνας", αλλά και της ΣΟΦΤΕΞ.

Ετσι την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να δημοσιευτεί η προκήρυξη για δεσμευτικές προσφορές, για την πώληση της ΣΟΦΤΕΞ, από τους 11 συνολικά υποψήφιους αγοραστές, ντόπιους και ξένους. Η δημοσίευση της προκήρυξης, πέρα από ένα καθοριστικό βήμα στην πορεία ιδιωτικοποίησης της εταιρίας, αποτελεί ταυτόχρονα και ένα ακόμη βήμα στην υπονόμευσή της, καθώς, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το πλέον πιθανό είναι να αναφέρεται σε πώληση ενεργητικού και όχι μετοχών, όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί και βγήκε στο πρώτο στάδιο του διαγωνισμού (μη δεσμευτικές προσφορές). Το αρμόδιο επιτελείο στο υπουργείο Ανάπτυξης φαίνεται να κατέληξε σε αυτή την απόφαση, ύστερα από απαίτηση των υποψηφίων αγοραστών και αυτός φαίνεται να ήταν ένας ακόμη από τους βασικούς λόγους καθυστέρησης της δημοσίευσης της προκήρυξης. Η υπαναχώρηση αυτή της κυβέρνησης, εκτιμάται ότι δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο το μέλλον της επιχείρησης, αφού η πώληση του ενεργητικού δε διασφαλίζει τη λειτουργία της, αλλά και δεν αποκλείει τη σαλαμοποίησή της και την πώληση των αποκαλούμενων "φιλέτων" της, για τα οποία και ενδιαφέρονται οι αγοραστές, αδιαφορώντας για την ίδια τη λειτουργία της. Επιπλέον οι υποψήφιοι, με την πώληση του ενεργητικού επιδιώκουν τη διαγραφή των χρεών της επιχείρησης.

Στο μεταξύ, μέσα στην ερχόμενη βδομάδα αναμένεται και η επιλογή του συμβούλου που θα αναλάβει τη μελέτη για τη διάλυση του ΟΑΕ, στα πλαίσια σχετικής απόφασης της κυβερνητικής επιτροπής. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τελική επιλογή αναμένεται μεταξύ των κοινοπραξιών "Banko of America - Price Waterhouse - Δικηγορικό γραφείο Δρυλεράκη" και "Coopers and Lybrand - Δικηγορικό γραφείο Κυριακίδη". Η ΕΤΕΒΑ φαίνεται να προσανατολίζεται στην επιλογή της δεύτερης κοινοπραξίας, που προσφέρει το χαμηλότερο τίμημα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οδηγούνται στον αφανισμό ΣΟΦΤΕΞ - ΜΕΛ και ΚΕΡΑΦΙΝΑ (1998-03-10 00:00:00.0)
Βιάζονται να ξεπουλήσουν τις επιχειρήσεις του ΟΑΕ (1997-09-04 00:00:00.0)
Τις βγάζουν στο "σφυρί" (1997-05-28 00:00:00.0)
Επιταχύνεται το "εκσυγχρονιστικό" ξεπούλημα (1997-01-19 00:00:00.0)
Αποφάσισαν το ξεπούλημα των Ναυπηγείων Ελευσίνας (1997-01-16 00:00:00.0)
Στο "σφυρί" ό,τι έχει απομείνει (1996-11-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ