Τρίτη 10 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οδηγούνται στον αφανισμό ΣΟΦΤΕΞ - ΜΕΛ και ΚΕΡΑΦΙΝΑ

Την ώρα που η κυβέρνηση πασχίζει να ξεπουλήσει τις προβληματικές του ΟΑΕ και να δείξει έργο στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, κυβερνητικά στελέχη αναζητούν λύσεις για νέες προβληματικές

Ολο και πιο ορατός γίνεται ο κίνδυνος του αφανισμού των υπό ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεων του ΟΑΕ, αποδεικνύοντας ότι ο πραγματικός στόχος της κυβερνητικής επιλογής των ιδιωτικοποιήσεων είναι η συρρίκνωση της παραγωγής, προς ενίσχυση μονοπωλιακών ιδιωτικών συμφερόντων. Παράλληλα, η κυβέρνηση προωθεί με γοργούς ρυθμούς την εκποίηση της περιουσίας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), με βάση όσα δήλωσε η υπουργός Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου σε συνέντευξη Τύπου στη Διεθνή Εκθεση Τουρισμού στο Βερολίνο.

Σε ό,τι αφορά την εκποίηση επιχειρήσεων του ΟΑΕ, η περίπτωση της ΣΟΦΤΕΞ, της ΜΕΛ και της ΚΕΡΑΦΙΝΑ και οι εξελίξεις που μέχρι τώρα έχουν δρομολογηθεί γύρω από την ιδιωτικοποίησή τους, είναι ενδεικτικές. Λίγο πριν εκπνεύσει η προθεσμία της παράτασης για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για τη ΣΟΦΤΕΞ και ενώ ο μοναδικός υποψήφιος αγοραστής είναι ο ιδιοκτήτης της αιματοβαμμένης ΔΙΑΝΑ Π. Ζερίτης, ο οποίος - όπως προσφάτως αποκάλυψε ο "Ρ" - υπόσχεται τη διάλυση της εταιρίας, η επιχείρηση φέρεται να βρίσκεται μπροστά σε ένα νέο οικονομικό κλοιό. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η Εφορία "ξαναχτύπησε" για την είσπραξη των οφειλών της, γεγονός που έχει ανησυχήσει τη διοίκηση της εταιρίας, η οποία ομολογεί στους αρμόδιους του υπουργείου Ανάπτυξης ότι πρόκειται για υπέρογκο ποσό που αδυνατεί να καταβάλει. Πρόκειται για ενέργεια της Εφορίας, η οποία δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για τις προθέσεις της, καθώς με την έναρξη της ιδιωτικοποίησης είχε επέλθει συμφωνία για πάγωμα των χρεών. Μετά την απαίτηση αυτή της Εφορίας, η εταιρία κινδυνεύει να αντιμετωπίσει πρόβλημα προμήθειας πρώτων υλών και κατ' επέκταση λειτουργίας, εάν δεν της παραχωρείται φορολογική ενημερότητα.

Στο μεταξύ, οι αγοραστές των ΜΕΛ και ΚΕΡΑΦΙΝΑ, ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ ΑΕ και ΝΕΟΚΑΤ αντίστοιχα, αρνούνται να υπογράψουν τις σχετικές συμβάσεις προβάλλοντας νέα αιτήματα, που σχετίζονται με παροχές εγγυήσεων από πλευράς του δημοσίου για το καταβαλλόμενο τίμημα, αλλά και ρυθμίσεις για το φόρο μεταβίβασης από τον οποίο επιθυμούν να απαλλαγούν. Αξίζει δε να σημειωθεί, ότι ο ΟΑΕ, αναγκάστηκε να ενημερώσει τη ΝΕΟΚΑΤ, ότι εάν δεν προσέλθει για την υπογραφή της σύμβασης, θα προχωρήσει στην κήρυξη του διαγωνισμού σε άγονο.

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση κάνει ό,τι περνά από το χέρι της να δείξει έργο στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων και να πείσει εκείνους που ανησυχούν, βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα κύμα νέων προβληματικών ιδιωτικών επιχειρήσεων που αναζητούν επειγόντως "λύσεις". Χθες για το σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης με τη συμμετοχή των υφυπουργών Α. Διαμαντοπούλου και Χρ. Πρωτόπαππα και του συμβούλου του πρωθυπουργού Τ. Γιανίτση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ