Τρίτη 10 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
"Τσίμπησε" το επιτόκιο των εντόκων ετήσιας διάρκειας

Με "τσιμπημένο" το επιτόκιο πουλήθηκαν στη χτεσινή δημοπρασία τα έντοκα γραμμάτια του δημοσίου ετήσιας διάρκειας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα κρατικά ελλείμματα και το δημόσιο χρέος. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, στη χτεσινή δημοπρασία, υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 172 δισ. δρχ. για τα έντοκα γραμμάτια τρίμηνης διάρκειας και 100 δισ. δρχ. για τα έντοκα γραμμάτια ετήσιας διάρκειας. Επίσης, έγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους του δημοπρατηθέντος ποσού για κάθε κατηγορία τίτλων.

Το μέσο σταθμικό επιτόκιο που προέκυψε από τη δημοπρασία ανήλθε σε:

  • 12,8% για τα έντοκα γραμμάτια τρίμηνης διάρκειας (μικρή πτώση σε σύγκριση με το επιτόκιο 13,10% της προηγούμενης δημοπρασίας).
  • 12,9% για τα έντοκα γραμμάτια ετήσιας διάρκειας (μικρή άνοδο σε σύγκριση με το 12,7% της προηγούμενης δημοπρασίας).

Σημειωτέον ότι και η χτεσινή δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω του περίφημου θεσμού των Βασικών Διαπραγματευτών. Μέσω του θεσμού αυτού, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ευελπιστούσε να επιτύχει ...συγκράτηση και σταδιακή πτώση των επιτοκίων των κρατικών τίτλων και ιδιαίτερα των εντόκων ετήσιας διάρκειας, που δίνουν το "στίγμα" των διακυμάνσεων των επιτοκίων του δημοσίου! Αντίθετα, τα επιτόκια των συγκεκριμένων τίτλων εξακολουθούν να εμφανίζουν ανοδική πορεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ