Τρίτη 10 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΛΛΗΛΟΧΡΕΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Τακτοποιούνται αλλά με "ρυθμούς χελώνας"!

Από τα 450 δισ. δραχμές που υπολογιζόταν το ύψος των αλληλόχρεων λογαριασμών, μέχρι τέλη 1997, είχαν τακτοποιηθεί μόλις 60 δισ. δραχμές

Με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς προχωρούν οι διαδικασίες για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων και οφειλών μεταξύ φορέων του ελληνικού δημοσίου. Πρόκειται για το κομφούζιο που επικρατούσε - με τη ΔΕΗ να χρωστά στο ΙΚΑ, το ΙΚΑ στον ΟΤΕ, ο ΟΤΕ στη ΔΕΗ κλπ - και η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί να τακτοποιήσει μέχρι το τέλος του 1997, με τους αλληλόχρεους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ που είχαν δημιουργηθεί στο διάστημα μέχρι το Δεκέμβρη του 1996. Ωστόσο από σχετική εγκύκλιο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους προκύπτει ότι ένα μικρό μέρος μόνο των χρεαπαιτήσεων αυτών έχουν ήδη τακτοποιηθεί (γύρω στα 60 δισ. δρχ.), όταν οι περιπτώσεις που εκκρεμούσαν στο τέλος του 1997 υπολογίζονταν γύρω στα 450 δισ. δρχ.

Σε εγκύκλιο που απέστειλε πριν λίγες μέρες το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, καλεί όλους τους αρμόδιους φορείς να το ενημερώσουν για τα εξής:

  • Αν οι ληξιπρόθεσμες έως 31-12-1996 οφειλές και απαιτήσεις τους προς τις ΔΕΚΟ και άλλους φορείς του δημοσίου (ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΙΚΑ, ΟΑ, Ασφαλιστικά Ταμεία κλπ.) έχουν τακτοποιηθεί εντός του 1997 και αν όχι τι μέρος έχει τακτοποιηθεί.
  • Να ενημερώσουν για τις ανεξόφλητες υποχρεώσεις και απαιτήσεις τους που δημιουργήθηκαν εντός του οικονομικού έτους 1997 προς ΔΕΚΟ και άλλους φορείς του δημοσίου, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο προτίθενται ή έχουν ήδη προγραμματίσει να τακτοποιήσουν τις εν λόγω υποχρεώσεις τους.

Τέλος, με την εγκύκλιο καλούνται όλοι οι φορείς να φροντίσουν το συντομότερο δυνατό, για την κατά προτεραιότητα (έστω και τμηματικά) τακτοποίηση του συνόλου των υποχρεώσεών τους, εντός του συνολικού ύψους του προϋπολογισμού τους, περιορίζοντας ή συμπιέζοντας άλλες ελαστικού χαρακτήρα δαπάνες τους.

Η κυβέρνηση εκτιμούσε ότι μέχρι το Νοέμβρη του 1997 το συνολικό ύψος των αλληλόχρεων λογαριασμών ΔΕΚΟ υπολογιζόταν γύρω στα 450 δισ. δρχ. περίπου. Με δεδομένο ότι μέχρι σήμερα έχουν τακτοποιηθεί εκκρεμότητες ύψους περίπου 60 δισ. δρχ, είναι φανερό πως ελάχιστα έχουν γίνει σ' αυτή την κατεύθυνση, αν αναλογιστούμε ότι ο νόμος για τις κρατικές δαπάνες όριζε ότι τέτοιες εκκρεμότητες έπρεπε να είχαν ρυθμιστεί μέχρι το τέλος του 1997. Ο νόμος για τον "περιορισμό και βελτίωση της αποτελεσματικότητας των κρατικών δαπανών", προέβλεπε επίσης ότι οι οφειλές και υποχρεώσεις που θα δημιουργούνταν από 1.1.1997 και μετά, τακτοποιούνται το αργότερο μέσα στο επόμενο έτος από την οριστικοποίησή τους, μέσω της σταδιακής παρακράτησης αποδόσεων εσόδων, πόρων που έχουν θεσμοθετηθεί υπέρ των οφειλετών, καθώς και επιχορηγήσεων με ευθύνη του υπουργείου Οικονομικών.

Β. Μπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ