ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ
Συνεχίζεται η αναζήτησή τους

Συνεχίζεται η ανεύρεση βυζαντινών εικόνων και τεμαχισμένων τοιχογραφιών που προέρχονται από τις λεηλατημένες εκκλησίες και μοναστήρια της κατεχόμενης Κύπρου, όπως ανακοινώνει η Επιτροπή για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κύπρου.

Στο άμεσο μέλλον θα μεταβεί στη Γερμανία ο βυζαντινολόγος - πρώην διευθυντής του Τμήματος Αρχαιοτήτων της Κύπρου, Α. Παπαγεωργίου,προκειμένου να αναγνωρίσει και να ταυτίσει την προέλευση των πρόσφατα κατασχεθέντων έργων τέχνης. Μετά την αποπεράτωση των ανακρίσεων από τη γερμανική αστυνομία θα αποφασιστεί εάν θα γίνει ή όχι στη Γερμανία η ποινική δίωξη του Τούρκου αρχαιοκάπηλου Ντικμέν,υπεύθυνου για την καταστροφή των εκκλησιών του Αντιφωνητή,της Κανακαριάς και του Αγίου Θεμωνιανού.Είναι μάλιστα πιθανόν τα ανευρεθέντα τμήματα τοιχογραφιών να συμπληρώνουν μεγάλο μέρος του ζωγραφικού διάκοσμου του ναού του Αντιφωνητή.Εξάλλου, αναμένεται να αποφασιστεί η έκδοση του Τούρκου αρχαιοκάπηλου στην Κύπρο, θέμα που αφορά τις εισαγγελικές αρχές της Γερμανίας και της Κύπρου.

"Κινηματογραφιστής" και προβολές

Ενα νέο διμηνιαίο περιοδικό για τα οπτικοακουστικά πρόκειται να κυκλοφορήσει από το Γενάρη του 1998, φιλοδοξώντας να αποτελέσει ένα εξειδικευμένο έντυπο που θα απευθύνεται στους κινηματογραφιστές όλων των ειδικοτήτων, στους σπουδαστές των οπτικοακουστικών κτλ. Η ύλη του "Κινηματογραφιστή" θα περιλαμβάνει αναλυτικά ρεπορτάζ για γυρίσματα ταινιών, για νέες κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές, για τα σημαντικότερα διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου, συνεντεύξεις καλλιτεχνών και τεχνικών του χώρου, παρουσιάσεις μηχανημάτων και σύγχρονης κινηματογραφικής τεχνολογίας, κριτικές και σχόλια, ενημέρωση για ευρωπαϊκά προγράμματα στο οπτικοακουστικό, διανομές ταινιών, οδηγούς αγοράς, μικρές αγγελίες κ. ά.

Ενα μέρος της ύλης θα αποτελεί συνεργασία με το περιοδικό "American Cinematographer". Το δοκιμαστικό τεύχος του περιοδικού περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ρεπορτάζ από τα γυρίσματα της νέα ταινίας του Παντελή Βούλγαρη,συνέντευξη με τον Αρτούρο Ριπστάιν,το post produktion της νέας ταινίας του Νίκου Περάκη,συνεντεύξεις των υποψήφιων για Οσκαρ διευθυντών φωτογραφίας, συνέντευξη του διευθυντή φωτογραφίας Αγγελου Βισκαδουράκη,παρουσίαση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος "Media II" και του Πολυνομοσχεδίου του ΥΠΠΟ σχετικά με τον κινηματογράφο, άρθρο για τη σκηνογράφο Αναστασία Αρσένη και έκθεση της νέας κινηματογραφικής τεχνολογίας.

  • Με αφορμή το αφιέρωμα στον Κλοντ Σαμπρόλ,που έγινε στο πλαίσιο του 38ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών διοργανώνει μια αναδρομή στον Γάλλο σκηνοθέτη από 2-10/12. Το πρόγραμμα των προβολών: Σήμερα, 8μμ "Les Godelureaux", 10μμ "Σατανικός εκβιαστής". 4/12 8μμ "Μαρί Σαντάλ εναντίον δρος Κα", 10μμ "Οι ελαφίνες". 5/12, 8μμ "Η άπιστη γυναίκα", 10μμ "Να πεθάνει το κτήνος". 6/12, 6μμ "Ο χασάπης", 8.15μμ "Ο χωρισμός", 10μμ "Λίγο πριν νυχτώσει". 7/12, 6μμ "Ματωμένος γάμος", 8.15μμ "Επιχείρηση μηδέν" (χωρίς υπότιτλους), 10μμ "Violette Noziere" (χωρίς υπότιτλους). 8/12, 8μμ "Betty", 10μμ "Poulet au vinaigre". 9/12, 8μμ "Μάσκες", 10μμ "Une affaire de femmes". 10/12, 8μμ "Σε ζηλεύω", 10μμ "Η τελετή". Γενική είσοδος 1.500 δρχ. Με την επίδειξη της κάρτας IFA 1.000 δρχ. ταινία του Ντάνι Λέβι "Αγια Νύχτα" προβάλλεται στο Ινστιτούτο Γκαίτε (Ομήρου 14-16) σήμερα (8μμ), στο πλαίσιο του αφιερώματος "Καιρός να γελάσουμε, νέες γερμανικές κωμωδίες".
"Αριστείον '97" στη Θεσσαλονίκη

Το "Ολύμπιον" της Θεσσαλονίκης θα φιλοξενήσει, στις 7 Δεκέμβρη (7μμ), την τελετή απονομής των Ευρωπαϊκών Βραβείων Λογοτεχνίας και Μετάφρασης "Αριστείον '97".

Τα βραβεία θα απονείμουν ο γενικός διευθυντής της Ουνέσκο, Φεντερίκο Μαγιόρ,και ο υπουργός Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλος,ενώ η τελετή θα περιλαμβάνει και καλλιτεχνικό πρόγραμμα με το "Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο" και τον Μιχάλη Κωνσταντινίδη.

Τα φετινό Βραβείο Λογοτεχνίας απονέμεται στον Ιταλό συγγραφέα Αντόνιο Ταμπούκι για το βιβλίο του "...έτσι ισχυρίζεται ο Περέιρα" και το Βραβείο Μετάφρασης στον Γερμανό συγγραφέα Χανς Κρίστιαν Εζερ για τη μετάφραση στα γερμανικά του έργου του Ιρλανδού συγγραφέα Πάτρικ Μακ Κέιμπ "Ο γιος του κρεοπώλη".

Πριν από την τελετή απονομής διοργανώνονται και οι εξής εκδηλώσεις: Στις 5/12,στο βιβλιοπωλείο "Ιανός" (Αριστοτέλους 7) θα παραβρεθεί ο Αντόνιο Ταμπούκι για την παρουσίαση της ελληνικής μετάφρασης του βιβλίου του. Στις 6/12,στο Ιταλικό Ινστιτούτο (Φλέμιγκ 1Β) θα προβληθεί η ταινία βασισμένη στο βιβλίο του βραβευόμενου Ιταλού συγγραφέα, με πρωταγωνιστή τον Μαρτσέλο Μαστρογιάνι.Τέλος, στις 7/12 (5.30μμ) στο Ινστιτούτο Γκαίτε (Λεωφόρος Νίκης 13) θα παρουσιαστεί το έργο του Χαν Κρίστιαν Εζερ.

"Μαύρο βιβλίο"

Σε δεκαπέντε γλώσσες μεταφράστηκε το πολυδιαβασμένο (70.000 αντίτυπα) στην πατρίδα του, την Τουρκία, "Μαύρο βιβλίο" του Ορχάν Παμούκ (το 5ο μυθιστόρημά του). Το βιβλίο, σε μετάφραση Στέλλας Βρετού - Σοφιανίδου,παρουσιάστηκε χτες από τις εκδόσεις "Ωκεανίδα",παρουσία του συγγραφέα (γνωστού στο ελληνικό κοινό και από άλλα μυθιστορήματά του), με ομιλητή τον Μένη Κουμανταρέα.Το ερωτικού πυρήνα μυθιστόρημα, με ιστορικές και εγκυκλοπαιδικές αποχρώσεις, μέσω του κεντρικού ήρωα - του νεαρού δικηγόρου Γκαλίπ - αποτελεί και μια περιήγηση στα δαιδαλώδη σοκάκια της Κωνσταντινούπολης.

Δώρα τέχνης

Πολλά καινούρια αντικείμενα, τα οποία θα σας βοηθήσουν στην έγκαιρη επιλογή των δώρων σας για τις γιορτές, παρουσιάζονται στο πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη.Κατά το καθιερωμένο έθιμο του Μουσείου διατίθενται ήδη η σειρά των φετινών ευχετηρίων, καθώς και το φλουρί της Πρωτοχρονιάς. Το Πωλητήριο βρίσκεται προσωρινά στην καινούρια πτέρυγα του Μουσείου με είσοδο από Βασ. Σοφίας 17. Από τις 2/12 έως τις 31/12 θα λειτουργεί κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή, από 9πμ έως 7μμ και τις υπόλοιπες μέρες 9πμ έως 3μμ.

"Βλέμμα" ψυχής

Το μουσικό της "βλέμμα" μάς έχει συντροφέψει πολλές φορές, ταξιδεύοντάς μας σε κόσμους απίστευτης ομορφιάς κι ευαισθησίας. Ο λόγος για την Ελένη Καραϊνδρου,που πέντε χρόνια μετά την τελευταία της ζωντανή εμφάνιση (στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου) θα δώσει δύο συναυλίες στη μεγάλη αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής, στις 19 και 20 Φλεβάρη.Στις συναυλίες θα παρουσιαστεί σε πρώτη παγκόσμια (ζωντανή) εκτέλεση η μουσική, που έγραψε για την ταινία του Θ. Αγγελόπουλου "Το βλέμμα του Οδυσσέα",ένα έργο που έχει αποσπάσει, διεθνώς, διθυραμβικές κριτικές. Στις δύο συναυλίες θα συμμετάσχει η Αμερικανίδα (αρμενικής καταγωγής) βιολίστρια Κιμ Κασκασιάν,καθώς και ο ομποϊστας Βαγγέλης Χριστόπουλος (εξαίρετη η ερμηνεία και των δύο στην ηχογράφηση του έργου).

Θα παρουσιαστούν, επίσης, μερικά από τα πιο δημοφιλή έργα της συνθέτριας από ένα σύνολο γνωστών Ελλήνων σολίστ, τους οποίους θα πλαισιώσει η Ορχήστρα Δωματίου της Στουτγάρδης,υπό τη διεύθυνση του διάσημου Αμερικανού μαέστρου Ντένις Ράσελ Ντέιβις.Την καλλιτεχνική επιμέλεια των συναυλιών υπογράφει ο γνωστός Γερμανός παραγωγός Μάνφρεντ Αϊχερ,διευθυντής της δισκογραφικής εταιρίας "ECM".

Σεμινάρια με θέμα την πορεία της Νέας Ελληνικής Λογοτεχνίας από το Δημοτικό τραγούδι έως τη μεταπολεμική ποίηση και πεζογραφία πραγματοποιούνται από το Δήμο Γαλατσίου, κάθε Τετάρτη (7.30μμ), στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου (Αρχιμήδους 2 και Ιπποκράτους).

Το φωτογραφικό οδοιπορικό των Τάσου Βρεττού, Νίκου Κασέρη και Νίκου Οικονομόπουλου στη Θράκη αποτυπώνεται στο βιβλίο "Θράκη, Terra incognita",που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις "Rodos Image" και θα παρουσιαστεί σήμερα (6μμ), στου "Ελευθερουδάκη" (Πανεπιστημίου 17). Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο τέως πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Γιάννης Πανούσης και ο ιστορικός Τέχνης Μάνος Στεφανίδης.

Νέες παραστάσεις

Ξεκίνησαν, στον Κάτω Οροφο του "Εμπρός",οι παραστάσεις της "Αγγέλας" του Γιώργου Σεβαστίκογλου,σε σκηνοθεσία Τάσου Μπαντή,σκηνικά - κοστούμια Ελένης Μανωλοπούλου,μουσική Ανρί Κεργκομάρ,χορογραφία Αγγελικής Στελλάτου και διπλή διανομή των ρόλων, εκτός από το ρόλο της Αννας που ερμηνεύει η Καλλιόπη Ταχτσόγλου.Και στις δύο διανομές συμμετέχουν 10 νέοι ηθοποιοί, απόφοιτοι της δραματικής σχολής των "Μορφών": Πέτρος Αλατζάς, Τζωρτζίνα Δαλιάνη, Αγις Εμμανουήλ, Μαρία Καλλιμάνη, Ιωάννα Παγιατάκη κ. ά.

  • Αρχίζουν, αύριο, στο "Πειραματικό Θέατρο της Πόλης" οι παραστάσεις των τριών μονολόγων της Σιμόν ντε Μποβουάρ,με γενικό τίτλο "Προδομένη γυναίκα",σε θεατρική απόδοση Μαριέττας Ριάλδη,δραματουργική σκηνοθετική επέμβαση Λούλας Αναγνωστάκη,σκηνικά Μανόν Καϊρη,κοστούμια Λουκίας.Οι μονόλογοι είναι: "Προδομένη γυναίκα", "Διακριτική ηλικία", "Μονόλογος μιας γυναίκας".Παίζουν: Εύα Κοταμανίδου, Βέρα Ζαβιτσιάνου, Μαριέττα Ριάλδη.
  • Πρεμιέρα, σήμερα στο "Αλίκη",με το "Το κλουβί με τις τρελές" του Ζαν Πουαρέ,σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Σειληνού,μετάφραση Αννας Βαρβαρέσου- Τζόγια,διασκευή Κώστα Τσόκαλη,μουσική Νίκου Στρατηγού,σκηνικά Κάρολου Ρωμούση,κοστούμια Κωνσταντίνου Κασπίρη.Παίζουν: Σωτήρης Μουστάκας, Σπύρος Φωκάς, Μαρία Μπονέλου, Τάσος Κωστής, Ηρώ Μουκίου, Βασίλης Κούκουρας κ. ά.
Ημέρα των εκπαιδευτικών

"Ημέρα των Εκπαιδευτικών" η σημερινή στο Δήμο Ηρακλείου Αττικής.Το Πολιτιστικό Κέντρο (με σχετική πρόταση της αντιδημάρχου του ΠΚ Μαίρης Ιγγλέση) και η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας διοργανώνουν για δεύτερη συνεχή χρονιά εκδήλωση τιμής των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων. Στην εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί (7μμ) στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου Γυμνασίου - Λυκείου (οδός Πεύκων 50) για τον "Εκπαιδευτικό στην κοινωνία του εκσυγχρονισμού" θα μιλήσει ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Χρήστος Γιανναράς. Η βραδιά περιλαμβάνει και βραβεύσεις εκπαιδευτικών και σχολείων του δήμου για την ιδιαίτερη προσφορά τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ