ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Επιστρέφουν αρχαιότητες

Κλεμμένοι θησαυροί, κυπριακοί και ελληνικοί, γνωρίζουν το δρόμο της επιστροφής. Το βράδυ της Πέμπτης, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο,αναμενόταν η παράδοση 187 αρχαιοτήτων,προϊόντα λαθρανασκαφής στο ελληνικό έδαφος και παράνομης εξαγωγής στην Ιταλία. Πρόκειται για αρχαία που αποσπάστηκαν από περιοχές της Θεσσαλίας,της Μακεδονίας,της Βοιωτίας και της Αχαϊας.Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο παρέλαβε μυκηναϊκά αγγεία (ψευδόστομοι αμφορείς και υδρίες), χάλκινα κοσμήματα και μικροαντικείμενα από τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και την Ηπειρο, χάλκινα αγγεία μακεδονικών τάφων,14 ασημένια νομίσματα, κορινθιακά αγγεία (7ος αι. π.Χ.), βοιωτικά γυναικεία ειδώλια από λαθρανασκαφές νεκροταφείων της Τανάγρας και μαρμάρινα γλυπτά ελληνιστικών χρόνων (ανδρικός κορμός - παιδική κεφαλή).

Θυμίζουμε ότι τα αρχαία κατασχέθηκαν το 1994 από τις ιταλικές αρχές στα χέρια των Αχιλλέα Σακκά και Γεώργιου Κλείδωνα,ενώ στην υπόθεση εμπλεκόταν και ο ιδιοκτήτης γκαλερί του Μονάχου Αντονίνο Σαβόκα.Από τότε φυλάσσονταν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Εγνατίας, υπό μεσεγγύηση. Η θετική απόφαση του ιταλικού δικαστηρίου εκδόθηκε μετά από σειρά ενεργειών του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού.Το ΥΠΠΟ ζήτησε: Μεταφορά των χάλκινων αντικειμένων, επειδή έχριζαν άμεσης συντήρησης. Διενέργεια πραγματογνωμοσύνης για την προέλευση των αντικειμένων κ.ά.

Σημειώνουμε ότι η γερμανική αστυνομία ανακοίνωσε πως σε διαμέρισμα του Μονάχου βρέθηκαν ένας ολόκληρος θησαυρός,με 130 εικόνες, σπαράγματα μωσαϊκών, 25 τμήματα τοιχογραφιών, αγαλματίδια και άλλα αντικείμενα, που πιθανολογείται πως έχουν κλαπεί από εκκλησίες της κατεχόμενης Κύπρου και κυρίως και την Παναγία Κανακαριά και το Μοναστήρι του Αντιφωνητή. Οι γερμανικές αρχές οδηγήθηκαν στο διαμέρισμα από έγγραφα που βρέθηκαν στο σπίτι του Αϊντίν Ντ., στα χέρια του οποίου είχαν βρεθεί και κατασχεθεί το Οκτώβρη εικόνες, τοιχογραφίες και ψηφιδωτά από τα παραπάνω μνημεία. Σύμφωνα με τη γερμανική αστυνομία, τα κατασχεθέντα του Οκτωβρίου θα παραδοθούν στην Εκκλησία της Κύπρου μέσα στις προσεχείς βδομάδες, ενώ οι εμπειρογνώμονες εξετάζουν όσα πρόσφατα αποκαλύφθηκαν.

Ταξίδια με τραγούδια

Τραγούδια από τις δύο δισκογραφικές του δουλιές, καινούρια κομμάτια και μια επιλογή από παραδοσιακά και σμυρναίικα τραγούδια θα παρουσιάσει σήμερα (11μμ) ο Ανδρέας Κουμπαρούλης,στο "Μακάρι" (Ζ. Πηγής 125). Στον ίδιο χώρο την Κυριακή ο Γιώργος Παπαδόπουλος θα παρουσιάσει ένα "ταξίδι" από το φλαμένκο μέχρι την ανατολική μουσική.

  • "Πρελούδιο στο 2004" είναι ο τίτλος της μουσικής βραδιάς, που θα πραγματοποιήσει ο Σύλλογος Χορωδιακής Ελληνικής Παραδοσιακής και Κλασικής Μουσικής των υπαλλήλων του ΥΠΠΟ, τη Δευτέρα (8.30μμ), στο "Παλλάς", με ελεύθερη είσοδο. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με τη συμμετοχή του Εθνικού Ωδείου και περιλαμβάνει έργα των Παγκανίνι, Τσαϊκόφσκι, Μπετόβεν, Καλομοίρη, Θεοδωράκη, Χατζιδάκι κ. ά.
  • "Μονάχα για να ταξιδεύω" είναι ο τίτλος της νέας δισκογραφικής δουλιάς του Χρίστου Τσιαμούλη.Με αφορμή το δίσκο και η μουσική βραδιά που θα γίνει την Τρίτη στις "Γραμμές" (Κωνσταντινουπόλεως 111), με τη συμμετοχή των Χρ. Τσιαμούλη, Αλκίνοου Ιωαννίδη, Σοφίας Παπάζογλου και Κατερίνας Παπαδοπούλου.
  • Χοροί, τραγούδια, αφηγήσεις και Καραγκιόζης συνθέτουν το πρόγραμμα, που θα παρουσιαστεί την Τρίτη (10μμ), στον "Οντά της Κωνσταντίνας" (Κουντουριώτου 109, Πειραιάς). Ενα "ταξίδι" στο πανηγύρι της Παναγιάς του Μπουρνόβα, με "οδηγούς" τους Ν. Καρατάσο (σαντούρι), Ν. Σαραγούδα (ούτι, τραγούδι), Αλ. Αραπάκη (βιολί), Σ. Χονδρό (κιθάρα, τραγούδι). Μαζί τους ο Μάκης με το τουμπελέκι του και η Κωνσταντίνα (τραγούδι, ζήλια, κουταλάκια). Συμμετέχει η χορευτική ομάδα "Μάρκος Μπότσαρης" του ιδρύματος Π. Ζήση.
Αυλαίες... αυλαίες

Μετά από είκοσι χρόνια δημιουργικής πορείας, το "Θέατρο της Ανοιξης" απέκτησε τη δική του στέγη (Γερμανικού 20, Μεταξουργείο). Το "Θέατρο της Ανοιξης" εγκαινιάζει τον καινούριο χώρο του τη Δευτέρα, με μια δοκιμασμένη παράσταση, με ένα έργο που θεωρείται από τα αριστουργήματα της θεατρικής λογοτεχνίας, τον "Βόιτσεκ" του Μπίχνερ.Παράλληλα με τον "Βόιτσεκ" θα παίζονται, μόνο για σχολεία, οι "Ατρείδες",μια παράσταση - συμπαραγωγή με το Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο Χαλανδρίου,που παρουσιάστηκε το καλοκαίρι στο θέατρο Ρεματιάς. Τα δομικά υλικά που χρησιμοποιεί ο Μπίχνερ, για να φτιάξει τον "Βόιτσεκ" είναι ένας φαντάρος, ορντινάτσα ενός λοχαγού, ένας γιατρός που τον μετατρέπει σε πειραματόζωο, η Μαρία, μια φτωχή κοπέλα που θέλει να ζήσει, να ξεφύγει από τη μιζέρια και ένας θίασος σαλτιμπάγκων. Η παράσταση ανεβαίνει σε διασκευή και σκηνοθεσία Γιάννη Μαργαρίτη,μετάφραση Κοραλίας Σωτηριάδου,μουσική Θάνου Μικρούτσικου,σκηνικά - κοστούμια Αγνής Ντούτση.Παίζουν: Ελένη Αρβανίτη, Χρυσάνθη Δούζη, Γιώργος Ζιόβας, Αντώνης Μπαμπούνης κ. ά.

  • "Να ζει κανείς ή να συζεί; ", είναι ο τίτλος της κωμωδίας τουΛ. Κάσλερ που ανεβαίνει, τη Δευτέρα, από τη Β Σκηνή του Θεάτρου "Μουσούρη" και θα παίζεται κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη 9.30 και Παρασκευή μεταμεσονύχτια. Η παράσταση ανεβαίνει σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ,σκηνοθεσία Αναστάσιου Βασιλείου.Τους ρόλους ερμηνεύουν: Σύλβια Βενιζελέα, Δημήτρης Βογιατζής, Παναγιώτης Βίτσικας, Γιώργος Ευγενικός, Εφη Μεταγγιτσινού.Η υπόθεση του έργου έχει να κάνει με τη νυχτερινή έξοδο δύο νεαρών ζευγαριών. Αποδεικνύεται ότι η καθημερινότητα και οι ανθρώπινες σχέσεις κρύβουν εκπλήξεις.
  • Στο "Θέατρο Ελπίδας" άρχισαν, χτες, οι παραστάσεις του έργου "Ο Αρχισιδηρουργός" του Ζορζ Ονέ,που ανεβαίνει σε διασκευή Ελενας Τσαλδάρη,σκηνοθεσία Λεωνίδα Λοϊζίδη,σκηνικά - κοστούμια Δέσποινας Βολίδη και μουσική επιμέλεια Γιώργου Σκορδίλη.Παίζουν: Ελενα Τσαλδάρη, Βασίλης Πολίτης, Πίτσα Μπουρνόζου, Παντελής Καψάλης, Ζωή Βουδούρη κ. ά.
Οργανισμός Δικαιωμάτων Λόγου

Συστάθηκε ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Εργων και Λόγου και στις αρχαιρεσίες του (10/11) εξέλεξε το πρώτο, διεθνούς θητείας, Διοικητικό Συμβούλιό του. Το συμβούλιο συγκροτήθηκε σε Σώμα με την εξής σύνθεση: Πρόεδρος: Θανάσης Καστανιώτης, αντιπρόεδρος Αναστάσιος Βιστωνίτης, γραμματέας Δημήτρης Παντελέσκος, ταμίας Γεώργιος Παπασωτηρίου και μέλη: Φίλιππος Δρακονταειδής, Ειρήνη Κατσίμπρη, Αριστείδης Κλάδος, Κάτια Λεμπέση, Γεώργιος Ντουντούμης, Λύντια Στεφάνου, Στέφανος Τούλογλου.

Σκοπός του Οργανισμού είναι η διαχείριση και η προστασία των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων δημιουργών και εκδοτών και θα εισπράττει την αμοιβή για την ιδιωτική αναπαραγωγή, που ανέρχεται στο 4% της αξίας των φωτοτυπικών συσκευών και του φωτοτυπικού χαρτιού και σε 2% της αξίας των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Επίσης θα παραχωρεί την άδεια και θα εισπράττει την αντίστοιχη αμοιβή σε όσους αναπαράγουν έργα, όχι για ιδιωτική χρήση, για παράδειγμα, πανεπιστήμια, σχολεία, βιβλιοθήκες, υπουργεία και δημόσιοι οργανισμοί, ιδιωτικές επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες κλπ.

Ελληνες στα γαλλικά

Από το Κέντρο Νεοελληνικών Ερευνών του Πανεπιστημίου της Γαλλίας "Πολ Βαλερί Μονπελιέ ΙΙΙ" κυκλοφόρησαν (σε δίγλωσση έκδοση) τα βιβλία: "Νίκος Νικολαϊδης: "Οι υπηρέτες", "Παραμονή του Σωτήρος", "Ο σκλέθρας"",και "Γρηγορίου Ξενόπουλου "Ο τρελός με τους κόκκινους κρίνους"",και τα δύο σε μετάφραση στα γαλλικά της δρ. Ιστορίας και Πολιτισμού και λέκτορα των Ελληνικών στο πανεπιστήμιο αυτό, Ελπίδας Γκαζάλ - Κουλουμπρή.Επίσης κυκλοφόρησαν τέσσερα έργα του Παύλου Καλλιγά σε παρουσίαση, σχόλια, μετάφραση της διεθύντριας του Κέντρου Μαρί - Πολ Μασόν Βενκούρ,στην οποία οφείλεται και το έργο "Παύλος Καλλιγάς (1814 - 1996) και η ίδρυση του ελληνικού κράτους".

Tιμούν την Π. Δαράκη

Ο Σύνδεσμος Ελληνίδων Επιστημόνων θα τιμήσει στις 11/12 (7μμ) στο εντευκτήριό του (Βουλής 44α) την πρωτοπόρο αιρετή επί σειρά ετών δημοτική σύμβουλο της Αθήνας και συγγραφέα Πέπη Δαράκη.Στον ίδιο χώρο, θα παρουσιαστεί έκθεση των βιβλίων της. Θα ακολουθήσει δεξίωση.

Μνήμη Ρώτα

Το θεατρικό έργο του Βασίλη Ρώτα "Ελληνικά Νιάτα" παρουσιάζει, αύριο (7μμ), η Σικυώνια Σκηνή,στην αίθουσα Θεάτρου του Δημαρχείου Κιάτου. Η παράσταση θα επαναληφθεί στις 12 και 20 Δεκεμβρίου και πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργάνωσε ο Δήμος Σικυώνος για τα 20 χρόνια από το θάνατο του Βασίλη Ρώτα.

Οι ηθοποιοί ξεφαντώνουν και φέτος. Δευτέρα και ώρα 10.30 το ΣΕΗ σας καλεί για ένα ποτό στο "Silo Club". Στο ξεφάντωμα εκτός από τους ηθοποιούς συμμετέχουν και γνωστοί τραγουδιστές.

  • Ξεκινούν πάλι τα σεμινάρια αυτοσχεδιασμών και υποκριτικής της Νίκης Τριανταφυλλίδη,για τις εισαγωγικές εξετάσεις του υπουργείου Πολιτισμού. Πληροφορίες στο "Θέατρο Νίκης Τριανταφυλλίδη" (Στουρνάρη και Καπνοκοπτηρίου 8, τηλ. 82.27.185, 82.22.721 και 52.31.657).

Εκπολιτιστικό Σύλλογο δημιούργησαν σαράντα Ριζιώτες Εβρου,κάτοικοι Αθήνας και καλούν τους συντοπίτες τους να συμβάλουν στους σκοπούς του συλλόγου, που αφορούν στην αναβίωση των εθίμων και παραδόσεων της Θράκης. Αμεσοι στόχοι είναι η δημιουργία του πρώτου χορευτικού συγκροτήματος και η έκδοση εφημερίδας. Στην πρώτη συνάντηση των Ριζιωτών καθορίστηκε και η ημερομηνία της δεύτερης, που θα γίνει στις 13/12, σε ξενοδοχείο της Αθήνας. Οι ενδιαφερόμενοι, για περισσότερες πληροφορίες, Ριζιώτες μπορούν να απευθύνονται στον Νικόλαο Βαφειάδη, τηλ. 3310.782.

Η Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης "Φερών - Βελεστίνου - Ρήγα" οργανώνει (10/12, 12 μ) στην Παλιά Βουλή εκδήλωση, με ομιλία του προέδρου της δρ. Δημ. Απ. Καραμπελόπουλου, χαιρετισμό του γενικού γραμματέα της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας Ελλάδας Ι. Μαζαράκη - Αινιάν και παρουσίαση, από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Γ. Λεοντσίνη, των νέων εκδόσεων της εταιρείας: Κων. Αμάντου "Ανέκδοτα Εγγραφα περί Ρήγα Βελεστινλή",Δημ. Καραμπελόπουλου "Ονομα και καταγωγή του Ρήγα Βελεστινλή" και cd με το "Θούριο" του Ρήγα, σε επιμέλεια Χρ. Κυριακόπουλου, με τη χορωδία "Βυζαντινή Κυψέλη" και τη συνοδεία παραδοσιακών οργάνων.

  • Την περσινή, επιτυχημένη παράσταση της όπερας του Πουτσίνι "Μποέμ" επαναλαμβάνει και φέτος η Εθνική Λυρική Σκηνή.Οι παραστάσεις έχουν προγραμματισθεί για τις 21, 24, 26, 28 Δεκεμβρίου και 2, 4, 7 και 9 Ιανουαρίου. Η προπώληση των εισιτηρίων έχει ήδη ξεκινήσει.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ