ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 7 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"ΑΤΖΕΝΤΑ 2000":
Ενίσχυση και διεύρυνση της εξουσίας των μονοπωλίων

Σε μια βδομάδα, στις 12 και 13 Δεκέμβρη, στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που θα γίνει στο Λουξεμβούργο, οι δεκαπέντε ηγέτες των χωρών - μελών θα συζητήσουν ένα κείμενο ιδιαίτερης σημασίας, την "Ατζέντα 2000". Πρόκειται για ένα πρόγραμμα δράσης, που αφορά, κυρίως, στους γενικούς πολιτικούς προσανατολισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης μέχρι το 2006, ενόψει της διεύρυνσης και μετά απ' αυτήν. Η κυβέρνηση, όπως και οι κυβερνήσεις των άλλων χωρών - μελών, έχει αποσιωπήσει τη σημασία αυτού του κειμένου και πολύ περισσότερο τις συνέπειες που θα έχει η υλοποίησή του στους εργαζόμενους, στους αγρότες, στην οικονομία της χώρας, ακόμα και στα κυριαρχικά δικαιώματα.

Η "Ατζέντα 2000" διαμορφώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αποτελείται από 12 τόμους. Το πρώτο μέρος αναφέρεται στην ανάπτυξη των εσωτερικών πολιτικών της Ενωσης, στις μεταρρυθμίσεις των διαρθρωτικών πολιτικών και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Το δεύτερο μέρος ασχολείται με την προσεχή διεύρυνση, περιέχει τα συμπεράσματα και τις γνωμοδοτήσεις για τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες και αναλύει τις επιπτώσεις της διεύρυνσης. Τέλος, το τρίτο μέρος αναφέρεται στην οικονομική πολιτική της ΕΕ για το διάστημα 2000 - 2006 και στο θέμα του μελλοντικού συστήματος χρηματοδότησης.

Ουσιαστικά, με την "Ατζέντα 2000", επιχειρείται να καλυφθούν τα κενά που άφησε η Συνθήκη του Αμστερνταμ και να εξειδικευτούν οι αποφάσεις της. Δηλαδή να εδραιωθεί, να ενισχυθεί και να διευρυνθεί η εξουσία των μονοπωλίων. Επιχειρείται ακόμη να οριστικοποιηθεί η συγκέντρωση της πολιτικής ισχύος στον "σκληρό πυρήνα" των κρατών που θα διαμορφώσουν το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, το ΕΥΡΩ.

Στο επίκεντρο της "Ατζέντας 2000", βρίσκεται το θέμα της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την ένταξη (σε πρώτη φάση) έξι τουλάχιστον χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Με τη διεύρυνση αυτή, η Ενωση αποκτά σύνορα με τη Ρωσία, ένας σημαντικός αριθμός πλουτοπαραγωγικών πηγών περιέρχεται στα χέρια των πολυεθνικών, τίθενται υπό έλεγχο ορισμένοι καίριας σημασίας δρόμοι ενεργειακών υλών, στρατιωτικοποιούνται νέες περιοχές στρατηγικής σημασίας για την εξυπηρέτηση των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων. Τα παραπάνω θα συνοδευτούν από την εξαθλίωση εκατομμυρίων εργαζομένων στις χώρες αυτές.

Η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ομολογεί ότι "η προσαρμογή είναι πιθανόν να αποδειχθεί ιδιαίτερα επώδυνη σε περιοχές ή κλάδους που ήδη αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπερπροσφοράς στην αγορά εργασίας ή πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας στους ονομαζόμενους ευαίσθητους τομείς".Και όχι μόνο αυτό, αφού η Επιτροπή τονίζει ότι "για μια μακρά χρονική περίοδο μετά τη διεύρυνση θα είναι αναπόφευκτη η άσκηση έντονων πιέσεων για προσαρμογή σε τομεακό και περιφερειακό επίπεδο. Αυτό ενδέχεται να προκαλέσει οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές εντάσεις".Οπως και στην περίπτωση της Ελλάδας, έτσι και για τις υποψήφιες χώρες προσφέρεται το δέλεαρ των Ταμείων Συνοχής, δηλαδή το "καρότο" πριν από το "μαστίγιο" των προγραμμάτων σύγκλισης.

Κάθε πτυχή της "Ατζέντας 2000" αφορά άμεσα την Ελλάδα και, μάλιστα, με δυσμενείς συνέπειες. Ηδη, στο θέμα της διεύρυνσης, έχουν εμπλακεί οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, αφού οι ισχυροί εταίροι απαιτούν από την κυβέρνηση να υποχωρήσει από τις διακηρυγμένες θέσεις της και να αποδεχτεί τη συμμετοχή της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη, στην οποία θα πάρουν μέρος όλες οι υποψήφιες χώρες. Κάτι τέτοιο θα σημάνει αυτομάτως νομιμοποίηση των τουρκικών αμφισβητήσεων και βλέψεων. Ταυτόχρονα, η ελληνική κυβέρνηση, έχοντας σχεδιάσει όλη την πολιτική της στο θέμα αυτό με κεντρικό στόχο την ένταξη της Κύπρου, γίνεται δέκτης των εκβιασμών εκ μέρους του ηγεμονικού γερμανογαλλικού άξονα. "Η Κύπρος δεν μπορεί να ενταχθεί, αν δε λυθεί το Κυπριακό", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Κλάους Κίνκελ. Και φυσικά, όλοι γνωρίζουν ποια "λύση" εννοεί ο Κίνκελ. Τη διχοτόμηση, που προωθεί ο Ρ. Χόλμπρουκ.

Η αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, όπως περιγράφεται στην "Ατζέντα 2000", ισοδυναμεί με χαριστική βολή στην αγροτική οικονομία της χώρας, με "πογκρόμ" κατά των μικρομεσαίων αγροτών.

Τέλος, όσον αφορά τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις, ειδικότερα των Ταμείων Συνοχής, προβλέπεται ότι θα προσανατολιστούν για την εξυπηρέτηση των πολιτικών στόχων, με ταυτόχρονη μείωση του μεριδίου της Ελλάδας και των άλλων "φτωχών" χωρών - μελών.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να συγκαλύψει όλα τα παραπάνω με το "πακέτο Σαντέρ". Διοχετεύει στα μέσα ενημέρωσης ότι έρχεται ένας νέος "πακτωλός", μεγαλύτερος και από το "Δεύτερο Πακέτο Ντελόρ", ενώ δεν έχει αποφασιστεί ακόμη τίποτα.

Η αλήθεια είναι ότι, πίσω απ' τα μεγάλα λόγια που θα ακουστούν τους επόμενους μήνες, τα επόμενα χρόνια, για μια "ισχυρότερη και ευρύτερη" οικονομία, κρύβονται η μεγαλύτερη ανεργία, η καταστροφή χιλιάδων αγροτικών νοικοκυριών, η μεγαλύτερη φαλκίδευση των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Στο απόσπασμα οι μικρομεσαίοι αγρότες

Τι κόστισε μέχρι σήμερα η εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Τι προβλέπει η "Ατζέντα 2000" για τα ελληνικά προϊόντα. Ζ. Σαντέρ: Θα μειώσουμε τις τιμές, θα μειώσουμε το εισόδημα!

Η αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) είναι ένα από τα βασικά στοιχεία της "Ατζέντας 2000". Οι συνέπειες από τη Συνθήκη της ΓΚΑΤΤ, που πλήττουν το σύνολο της αγροτικής οικονομίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση προς όφελος των αμερικανικών συμφερόντων, οι πιέσεις των μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό για την πλήρη "απελευθέρωση" των αγορών και η ένταξη των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης με μεγάλο γεωργικό τομέα, είναι οι τρεις παράγοντες που καθορίζουν την κατεύθυνση και το περιεχόμενο της αναθεώρησης της ΚΑΠ. Είναι χαρακτηριστικό ότι και οι τρεις παράγοντες προκαλούν σκληρές συνέπειες για την ελληνική αγροτική οικονομία, ειδικότερα για τη μικρομεσαία αγροτιά, που θα συρρικνωθεί δραματικά.

Κερδισμένοι και χαμένοι

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που εισηγείται την "Ατζέντα 2000" στηρίζει την αναθεώρηση της ΚΑΠ στα αποτελέσματα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που ασκήθηκε από το 1992 ως σήμερα. Χαρακτηρίζει μάλιστα αυτά τα αποτελέσματα ικανοποιητικά, ενώ ο αρμόδιος για τη Γεωργία επίτροπος Φραντς Φίσλερ δήλωσε πρόσφατα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα, ότι "η Ελλάδα έχει πλήρως επωφεληθεί από την ΚΑΠ, ειδικότερα μετά τη μεταρρύθμιση του 1992".Βεβαίως, υπάρχουν κάποιοι που όντως επωφελήθηκαν, οι πολυεθνικές των τροφίμων που αγόραζαν φθηνότερα τις πρώτες ύλες και πουλούσαν ακριβότερα τα προϊόντα τους στους καταναλωτές, οι πολυεθνικές εφοδίων στη γεωργία (φυτοφάρμακα, μηχανήματα, λιπάσματα, καύσιμα κ.ά.), που πούλησαν πολύ ακριβότερα στους αγρότες τα αναγκαία μέσα για να καλλιεργήσουν. Είναι ακόμη οι μεγαλοαγρότες, οι οποίοι, αν και αποτελούν λιγότερο από 20% του αγροτικού πληθυσμού, καρπώνονται περισσότερο από το 80% των ενισχύσεων.

Τι στοίχισε η Κοινή Αγροτική Πολιτική

Στην πραγματικότητα, οι συνέπειες από την ΚΑΠ για την ελληνική αγροτική οικονομία είναι βαρύτατες. Μόνο από τις "αναδιαρθρώσεις" στον καπνό στο διάστημα 1992 - 1996 η παραγωγή μειώθηκε κατά 36% και ξεκληρίστηκαν πάνω από 7.000 μικροπαραγωγοί. Οι τιμές και οι επιδοτήσεις παραγωγού μειώθηκαν από 7,8 ως 65,9%. Ο μεγαλύτερος όγκος των προϊόντων έχει υποστεί μειώσεις στις τιμές και τις επιδοτήσεις περίπου κατά 40%, σε σταθερές τιμές, για το διάστημα 1980 - 1994. Μειώθηκαν οι γεωργικές επενδύσεις και αυξήθηκε το κόστος παραγωγής. Το αγροτικό εισόδημα περιορίζεται στο 60% του μέσου κατά κεφαλήν εισοδήματος της χώρας. Το θάψιμο στις χωματερές εκατομυρίων τόνων φρούτων είχαν σαν αποτέλεσμα την απώλεια αγορών και θέσεων εργασίας. Μειώθηκε η παραγωγή μιας σειράς παραδοσιακών και συναλλαγματοφόρων προϊόντων (σταφίδα, καπνά, καλαμπόκι, κρασί, σιτηρά κ.ά.). Εκλεισαν πολλές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, ενώ δημιουργήθηκαν νέα χρέη στους συνεταιρισμούς.

Η χαριστική βολή

Οι προτάσεις που περιέχονται στην "Ατζέντα 2000" για την αναθεώρηση της ΚΑΠ θα έχουν σκληρές συνέπειες για την ελληνική αγροτική οικονομία και ειδικότερα τους μικρομεσαίους αγρότες. Οι επιπτώσεις αυτές πολλαπλασιάζονται, αν ληφθεί υπόψη ότι το ποσοστό των μικρομεσαίων νοικοκυριών είναι το υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η ελληνική γεωργία αντιμετωπίζει τα περισσότερα διαρθρωτικά προβλήματα και, το κυριότερο, τα μεσογειακά προϊόντα (λάδι, καπνός, κρασί στην αρχή, ενώ θα ακολουθήσουν και τα άλλα) θα δεχτούν τα μεγαλύτερα πλήγματα, αφού πρόθεση της Επιτροπής είναι να μειώσει τις ενισχύσεις σε αυτά σε ποσοστά πολύ μεγαλύτερα απ' ό,τι σε άλλα προϊόντα.

Ο επίτροπος Φρ. Φίσλερ, παρουσιάζοντας τους στόχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τόνισε: "Η προτεινόμενη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ αποσκοπεί στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής γεωργίας στην εγχώρια και την παγκόσμια αγορά, στη βελτίωση των προδιαγραφών ασφαλείας των τροφίμων, της εικόνας και της ποιότητας, καθώς και να διατηρήσει το ευρωπαϊκό πολιτιστικό τοπίο και τη βιωσιμότητα των αγροτικών περιοχών στις μελλοντικές γενεές". Πίσω όμως απ' αυτά τα ωραία λόγια, αναδύεται η εικόνα της ελληνικής γεωργίας, έτσι όπως διαμορφώνεται από την ΚΑΠ και την πολιτική της κυβέρνησης, που σπεύδει να προσυπογράψει το κείμενο της "Ατζέντας 2000". Κυνική ομολογία

"Η Επιτροπή προβλέπει μείωση των θεσμικών τιμών", διακηρύσσει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Σαντέρ και συμπληρώνει ότι "δεν πρέπει να αντισταθμίσουμε σε υπερβολικό βαθμό τη μείωση των εισοδημάτων, που θα προέλθει από την πτώση των τιμών!Κυνική ομολογία, χωρίς περιστροφές.

Γρηγορότεροι ρυθμοί του ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών, ερήμωση μειονεκτικών και νησιωτικών περιοχών, αύξηση των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων, συμπληρώνουν την εικόνα.

Διεύρυνση της ανεργίας, της εξαθλίωσης, των κερδών

Η "Ατζέντα 2000" περιγράφει τις υποψήφιες χώρες σαν "λεία" από την ανατροπή του σοσιαλιστικού συστήματος

Ολόκληρη η "Ατζέντα 2000" κινείται γύρω από τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης μέσα στα επόμενα χρόνια, με την ένταξη χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και της Κύπρου. Οι χώρες αυτές αντιμετωπίζονται σαν "λεία" που προήλθε από την ανατροπή του σοσιαλιστικού συστήματος. Θεωρούνται νέες σημαντικές αγορές, αλλά και σαν υποψήφιες για τη λεηλασία των πλουτοπαραγωγικών τους πηγών. Βέβαια για τους λαούς προβλέπεται ένα μέλλον εφιαλτικό, το οποίο οι ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Ενωσης το χαρακτηρίζουν περίπου σαν απαραίτητο τίμημα για το πέρασμα στο "θαυμαστό κόσμο" της "ελεύθερη αγοράς". Στην "Ατζέντα" λοιπόν προσδιορίζονται η στρατηγική για τη διεύρυνση, οι επιπτώσεις που θα υπάρξουν τόσο στις υποψήφιες χώρες, όσο και στις σημερινές χώρες - μέλη, το ποιος θα πληρώσει το κόστος της, η συγκέντρωση και το μοίρασμα της πολιτικής ισχύος στα νέα δεδομένα της διευρυμένης Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Υποψήφιες για ένταξη χώρες είναι οι Σλοβενία, Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Πολωνία, Βουλγαρία, Λιθουανία, Ρουμανία, Εσθονία, Λετονία και Κύπρος. Απ' αυτές έχουν προεπιλεγεί η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Εσθονία, η Τσεχία και η Σλοβενία. Η προεπιλογή τους έγινε με κριτήρια τις οικονομικές τους επιδόσεις, αλλά και την πολιτική τους "προσαρμοστικότητα".

Οι ιθύνουσες δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης έβαλαν στο στόχαστρο τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης από το 1990. Μετά την ανατροπή των σοσιαλιστικών καθεστώτων έσπευσαν να υποσχεθούν βοήθεια, θέτοντας όμως σκληρές προϋποθέσεις, όπως η άνευ όρων εφαρμογή των κανόνων της "ελεύθερης αγοράς", η σαρωτική και με εξευτελιστικούς όρους "αποκρατικοποίηση", η δυνατότητα για ελεύθερη πρόσβαση των πολυεθνικών και η κατάργηση οποιουδήποτε εμποδίου στη δράση τους και τέλος, η πολιτική υποταγή τους στις απαιτήσεις της "νέας τάξης". Το αποτέλεσμα ήταν η κατάρρευση των οικονομιών, η ραγδαία άνοδος της ανεργίας, η εξαθλίωση μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού. Ομως δεν έμειναν σ' αυτά. Με δική τους ευθύνη άρχισε ο διαμελισμός αυτών των χωρών με την υποδαύλιση των εθνικών αντιπαλοτήτων. Τόσο ο διαμελισμός της Σοβιετικής Ενωσης, όσο και ο διαμελισμός της Γιουγκοσλαβίας και της Τσεχοσλοβακίας, φέρουν τη σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και φυσικά των ΗΠΑ.

Η κατάσταση που επικρατεί στις υπό ένταξη χώρες της ΚΑΕ αποτυπώνεται ως ένα βαθμό και στο δείκτη του κατά κεφαλήν εισοδήματος. Αν δεχτούμε ότι το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα στις 15 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι 100 μονάδες, στις χώρες αυτές είναι: Ουγγαρία 19, Πολωνία, 14, Ρουμανία 7, Σλοβακία 14, Λετονία 8, Εσθονία 11, Λιθουανία 5, Βουλγαρία 7, Τσεχία 20, και Σλοβενία 42. Συνολικά σ' αυτές τις 10 χώρες το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα είναι 13. Αντιλαμβάνεται κανείς ποια διαφορά χωρίζει τις ισχυρές χώρες της ΕΕ από τις υποψήφιες. Σκεφθείτε λοιπόν ότι αν το μέσο εισόδημα του Δανού είναι 146 μονάδες, το εισόδημα του Λιθουανού είναι μόλις 5.

Η ήδη υψηλή ανεργία στις υποψήφιες χώρες, όπως ομολογεί η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην "Ατζέντα 2000" θα αυξηθεί δραματικά. "Η υψηλή ανεργία τόσο στην ΕΕ, όσο και στις περισσότερες από τις υποψήφιες χώρες, αναφέρεται στην "Ατζέντα", καθιστούν δυσχερέστερη την εξεύρεση νέων θέσεων απασχόλησης", ενώ παρακάτω τονίζεται ότι "δεδομένων των υψηλών δεικτών ανεργίας σε ολόκληρη την Ευρώπη, κάθε προσαρμογή, η οποία προκαλεί απώλεια θέσεων απασχόλησης, θα είναι δυσχερής από πολιτική άποψη".

Ομως το Διευθυντήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όχι μόνο δεν προτείνει μέτρα για τη μείωση της ανεργίας, αλλά αντίθετα σημειώνει τις θετικές επιπτώσεις που θα έχει η υψηλή ανεργία για τα κέρδη των πολυεθνικών. "Η ένταση του ανταγωνισμού στην αγορά εργασίας - είτε αυτό γίνει απευθείας μέσω της μετανάστευσης ή εμμέσως μέσω της εμφάνισης νέων ανταγωνιστών - θα οδηγήσει ενδεχομένως στη συγκράτηση των μισθών στη Δυτική Ευρώπη"!

ΝΕΑ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Πλέγμα στραγγαλισμού των λαών

Αφού "έπεσαν" οι υπογραφές της επικύρωσης της νέας δομής του ΝΑΤΟ, άρχισε αγώνας δρόμου για την ερμηνεία της σε φόντο εθνικοπατριωτικό αφ' ενός, αλλά και κοσμοπολίτικο ταυτόχρονα. Το ελληνικό κράτος έγινε επιτέλους "ισότιμος" εταίρος στη συμμαχία, αναφωνεί ο Κ. Σημίτης για να κατακεραυνώσει όσους του καταλογίζουν "εθνική μειοδοσία" απέναντι στον "αιώνιο εχθρό", εξ Ανατολών. Να λοιπόν και μια ομολογία. Δηλαδή μέχρι την αναπροσαρμογή της δομής του στρατιωτικοπολιτικού μοχλού προώθησης και, "διά πυρός και σιδήρου" επιβολής, της "νέας τάξης πραγμάτων", το ελληνικό κράτος ήταν ανισότιμο μέλος της λυκοσυμμαχίας, "αδικία" που διορθώθηκε χάρις στην "εκσυγχρονιστική" πολιτική της κυβέρνησης! Μέσω του οργανισμού που επιβάλει, όπου Γης, τα συμφέροντα του αμερικανικού μονοπωλιακού κεφαλαίου, αλλά και την ταξική κυριαρχία του στα κράτη - μέλη του, αλλά και στα κράτη που επεμβαίνει. Μόνο που η "ισοτιμία", παραμένει ανισότιμη και δε γίνεται διαφορετικά. Τα συμφέροντα των ΗΠΑ πρώτ' απ' όλα καθορίζουν τη στρατηγική της "νέας τάξης".

* * *

Απο την πρώτη στιγμή της επικύρωσης της συμφωνίας οξύνθηκε η "αντιπολιτευτική δράση" με κορόνες πατριδοκαπηλίας, από πολιτικές δυνάμεις, ακόμα και μέσα στο κυβερνών κόμμα, που θεωρούν πιο συμφέρουσα την παλιά δομή του ΝΑΤΟ. Ο Τύπος και τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, άδραξαν την ευκαιρία με πρωτοσέλιδα και εικόνες για οξύτατες ενδοκυβερνητικές διαμάχες, σαν το κύριο πρόβλημα από τη συμφωνία στη νέα δομή του ΝΑΤΟ. Χάνουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, λένε, (είναι πράγματι αλήθεια) και παραδίδονται στον άσπονδο "σύμμαχο" το τουρκικό κράτος. Αλλά αυτά είχαν ήδη παραδοθεί, μόνο που όλοι αυτοί νόμισαν ότι ανακάλυψαν ξαφνικά "το αυγό του Κολόμβου" και μαζί μ' αυτό την Αμερική... γιατί δεν ορίζονται επιχειρησιακά όρια στο Αιγαίο ή πιο σωστά, η επιχειρησιακή ευθύνη σ' αυτό, είναι ΝΑΤΟικο-ελληνοτουρκική, δηλαδή ΝΑΤΟική. Εστίασαν λοιπόν, όλοι αυτοί την άκρως αγανακτισμένη αποστροφή τους στην κυβέρνηση γι' αυτό και μόνο το σημείο. Είναι δε ταυτόσημη σχεδόν η επιχειρηματολογία αυτών των δυνάμεων που κατά τα άλλα υπηρετούν το κατεστημένο, τόσο μέσα στο ΠΑΣΟΚ, όσο και στη ΝΔ, στην ηγεσία του ΣΥΝ, που δεν είπε κουβέντα για το σκοπό και το ρόλο του ΝΑΤΟ, στο ΔΗΚΚΙ, που με εθνικιστικές αποχρώσεις, μιλάει για μειοδοσία απέναντι στην Τουρκία. Ολοι δε αυτοί θυμήθηκαν κατόπιν εορτής, δηλαδή μετά την υπογραφή της κυβέρνησης και την επισφράγιση της συμφωνίας της με τη νέα δομή, την "εν κρυπτώ" δράση της, για θέματα "υψίστης εθνικής σημασίας", από τον ελληνικό λαό και τη Βουλή, αίτημα που διεκδικείται τώρα και ας το είχε ζητήσει το ΚΚΕ, πολύ πριν την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Βεβαίως, όλη αυτή η τακτική απ' αυτές τις πολιτικές δυνάμεις και τα ΜΜΕ, μπορεί να κρατά στην επικαιρότητα το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά και να δημιουργεί μια αίσθηση στις λαϊκές μάζες ότι υπάρχουν σημαντικές αντιθέσεις απ' όλο το φάσμα του πολιτικού κόσμου στην επίσημη κυβερνητική πολιτική, για ένα κρίσιμο για τη χώρα ζήτημα. Αλλά ακριβώς σ' αυτό βρίσκεται η άκρως επικίνδυνη, παραπλανητική τακτική για την πραγματική ουσία της νέας δομής, την αποστολή του ΝΑΤΟ, τις συνέπειες για τον ελληνικό και τους άλλους λαούς και τα πραγματικά τους συμφέροντα. Γεγονός που συσκοτίζει τον προσανατολισμό στην πάλη και στο ποια πολιτική δύναμη μπορεί αντικειμενικά να ηγηθεί αυτής της πάλης, με ποιους στόχους και διεκδικήσεις, με ποια πολιτική ενάντια σε ποιον εχθρό.

* * *

Το ΝΑΤΟ προσαρμόζει τη δράση του στις συνθήκες κυριαρχίας του ιμπεριαλισμού, αλλά και της μονοκρατορίας του για την ώρα, σαν στρατιωτικοπολιτικός οργανισμός της "νέας τάξης". Εχθρός του είναι τα λαϊκά κινήματα τόσο των χωρών - μελών του, όσο και των χωρών όπου έχουν συμφέροντα οι "σύμμαχοι", δηλαδή το πολυεθνικό κεφάλαιο, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Επομένως, η νέα δομή του καθορίζεται από τους ταξικούς σκοπούς των μονοπωλίων που το διαφεντεύουν και μέσω αυτού διαφεντεύουν και τους λαούς,προκειμένου να εξασφαλίζουν την εξουσία τους. Τα συμφέροντα της αστικής τάξης της Ελλάδας διαπλέκονται ολοένα και πιο οργανικά με αυτά του πολυεθνικού κεφαλαίου. Αρα και η συμμετοχή του κράτους στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς σημαίνει ταύτιση και συγχρονισμός με τη δράση τους. Αυτό πρακτικά και με απόλυτη συνέπεια εφαρμόζει με την πολιτική της η κυβέρνηση Σημίτη, γι' αυτό και ταυτίστηκε με την επιλογή της νέας δομής. Ενισχύεται έτσι ο κατ' εξοχήν αντίπαλος του εργατικού κινήματος στην ταξική πάλη. Το ίδιο βασικά θέλουν και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις του συστήματος και όσες ανέχονται τα όριά του, αλλά είναι και "αντιπολιτευόμενες". Η νέα δομή δεν ξεχωρίζει την άμυνα της καπιταλιστικής πατρίδας από την επιθετική δράση στις γειτονικές χώρες για τα συμφέροντα των επιχειρηματιών.Η Ελλάδα μετατρέπεται σε θύμα και θύτη ταυτόχρονα, αλλά ουσιαστικά θύμα είναι η εργατική τάξη και ο λαός, όπως και ο τουρκικός και οι άλλοι γείτονες λαοί. Οι Αμερικανοί δημιουργούν ζώνη συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή για τα πετρέλαια και όχι μόνο, και οι Ελληνες επιχειρηματίες παίζουν στο ίδιο παιχνίδι διεκδικώντας μοιρασιά ανάλογη με το μπόι τους. Δε νοιάζεται κανείς απ' αυτούς για τις ολέθριες, για τους λαούς, συνέπειες από τους τυχοδιωκτισμούς τους. Γι' αυτό και οι Ενοπλες Δυνάμεις προσαρμόζονται πλήρως σε διάρθρωση, εκπαίδευση και εξοπλισμούς στην επιθετική τακτική με τη συμμετοχή στις δυνάμεις ταχείας επέμβασης. Για όλα αυτά ο ελληνικός λαός, η νεολαία, μπορούν και πρέπει να ορθώσουν το δικό τους ρωμαλέο μέτωπο πάλης, ενάντια στην επαίσχυντη συμφωνία και τη νέα δομή, ενάντια στη συμμετοχή στη νέα στρατηγική του ΝΑΤΟ, να φύγει η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ, ενάντια συνολικά σ' αυτή την πολιτική στην προοπτική ανατροπήςτης. Το ΚΚΕ παραμένει αταλάντευτα στην πρώτη γραμμή αυτής της πάλης.

Σ. Κ.

Κείμενα: Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Κείμενα: Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ