ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Μήνυμα αγώνα από τη Ζώνη

Απεργία και πορεία χτες. Απαράδεκτη η στάση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας. Με κλιμάκωση των αγώνων προειδοποιούν οι εργαζόμενοι

"Η Ζώνη παλεύει και θα νικήσει"!Αυτό το μήνυμα έστειλαν χτες στην κυβέρνηση οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης,οι οποίοι πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία, συγκέντρωση και δυναμική πορεία στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.Οι απεργοί δήλωσαν αποφασισμένοι ότι με τον αγώνα τους θα αναγκάσουν την κυβέρνηση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της, οι οποίες μέχρι σήμερα υπάρχουν μόνο στα χαρτιά.

Οι απεργοί συγκεντρώθηκαν γύρω στις 10.30 στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά,όπου ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου ΠειραιάΙ. Πουντίδης,ενημέρωσε για τα αποτελέσματα των μέχρι τώρα συναντήσεων με τους αρμόδιους υπουργούς και υφυπουργούς. "Εδώ και δυο χρόνια - τόνισε - η κυβέρνηση έχει αναλάβει κάποιες δεσμεύσεις, η υλοποίηση των οποίων δεν έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα. Το ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις στέλνοντας σχεδόν κάθε έξι μήνες υπουργούς στον Πειραιά να κάνουν ξανά εξαγγελίες μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, δείχνει ότι δεν έχει πρόθεση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της. Μόνο με τη συσπείρωση και τον αγώνα μας θα καταφέρουμε να δημιουργήσουμε ρήγματα σ' αυτήν την πολιτική".

Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυνε ο Δήμαρχος Περάματος Γ. Πατσιλινάκος, ο οποίος κάλεσε τους εργαζόμενους σε κοινό αγώνα. "Είναι ο μοναδικός δρόμος - κατέληξε - για να υποχρεώσουμε την κυβέρνηση ν' αλλάξει πολιτική. Εχουμε τη δύναμη να το κάνουμε".

"Φτιάχνετε καράβια στη Γερμάνια και μας καταδικάζετε στην ανεργία", "όχι άλλα "θα" από τα υπουργεία, θέλουμε δουλιά και όχι ανεργία", ήταν μερικά από τα συνθήματα που φώναζαν οι απεργοί κατά τη διάρκεια της πορείας τους προς το ΥΕΝ. Αντιπροσωπεία των εργαζομένων μαζί με τον δήμαρχο Περάματος συναντήθηκαν με τον υπουργό Στ. Σουμάκη και κατήγγειλε την αναξιοπιστία και την αδιαφορία της κυβέρνησης απέναντι στους εργαζόμενους.

Ο Ι. Πουντίδης, ενημερώνοντας τους συγκεντρωμένους για τη συνάντηση χαρακτήρισε απαράδεκτη τη στάση του υπουργού και ενδεικτική για τις κυβερνητικές προθέσεις απέναντι στη Ζώνη. Οπως είπε, ειδικότερα στο ζήτημα της κατασκευής και επισκευής του ακτοπλοϊκού στόλου στη Ζώνη, ο υπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση περιμένει απάντηση από τους τραπεζίτες, για να προχωρήσει! Στο πλευρό των ανέργων και εργαζόμενων βρέθηκαν ο Δ. Τσουμπρής και ο Π. Ζαφειρόπουλος από την ΠΟΕΜ, αντιπροσωπεία της Ενωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής"Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ",αντιπροσωπεία των συνταξιούχων Μετάλλου και ο Β. Ξένος μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Εκλεισαν τα μεταλλεία Βάβδου

Στην ανεργία 100 εργαζόμενοι. Κοντά τους βρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Στ. Παναγιώτου

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Μετά 40 χρόνια λειτουργίας, τα μεταλλεία Βάβδου Χαλκιδικής διέκοψαν τη λειτουργία τους, καθώς έληξε η σύμβαση της γερμανο - αυστριακής εταιρίας MAGNOMIN με το Ελληνικό Δημόσιο, με αποτέλεσμα να είναι άνεργοι αυτή τη στιγμή 100 εργαζόμενοι. Το κλείσιμο των μεταλλείων σημαίνει τον οικονομικό μαρασμό πολλών κοινοτήτων της γύρω περιοχής και ειδικότερα του Βάβδου.

Σε συνάντηση που είχαν την Κυριακή στο Βάβδο μέλη του Σωματείου Εργαζομένων με τον βουλευτή του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου,επισήμαναν ότι η MAGNOMIN σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης, έχει το δικαίωμα μέχρι τις 23/1/98, να αποξηλώσει όλες τις μηχανολογικές εγκαταστάσεις, με συνέπεια να μην είναι δυνατή η επαναλειτουργία του μελλοντικά. Οπως είπε ο γραμματέας του σωματείου Δρόσος Μπιγίτης,παρά τις μέχρι τώρα προσπάθειες που έχουν κάνει με επισκέψεις στους αρμόδιους παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης δεν έχει βρεθεί λύση για την επαναλειτουργία του Μεταλλείου. Σε έκτακτη Γενική Συνέλευση των μελών του σωματείου αποφασίστηκαν μια σειρά κινητοποιήσεις, όπως η κατάληψη του χώρου των μεταλλείων σε περίπτωση που η εταιρία προχωρήσει στην αποξήλωση των υπαρχουσών εγκαταστάσεων. Πριν μια βδομάδα έγινε συμβολική κατάληψη του δρόμου Θεσσαλονίκης - Πολυγύρου και πορεία εργαζομένων προς τη Νομαρχία Χαλκιδικής.

Στα μεταλλεία από τα προπολεμικά ακόμη χρόνια γινόταν εξόρυξη λευκολίθου και υπάρχουν τεράστια αποθέματα, αφού από τα 15 χιλ. στρέμματα που είναι ιδιοκτησία της MAGNOMIN μόνο στα 5 χιλ. έχουν γίνει εξορύξεις, χωρίς, ωστόσο, να προβεί η ξένη εταιρία σε αποκατάσταση του περιβάλλοντος. Μάλιστα, μελέτες έχουν δείξει ότι η περιοχή είναι ιδιαίτερα πλούσια σε δύο πολύτιμα ορυκτά, το δουνίτη και σερπεντίνη, που παράγονται αυτόματα κατά την εξόρυξη του λευκολίθου. Με τελευταίο τους ψήφισμα οι εργαζόμενοι ζητούν από τη Νομαρχία Χαλκιδικής και το υπουργείο Ανάπτυξης να βρεθεί φόρμουλα για την άμεση επαναλειτουργία των Μεταλλείων και από το ΥΠΕΧΩΔΕ τη δέσμευση των εγκαταστάσεων ως αντάλλαγμα για τη μη αποκατάσταση του περιβάλλοντος. Επίσης, ζητούν από το υπουργείο Εργασίας την ένταξη των εργαζομένων στα ειδικά προγράμματα.

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Στη μάχη για τον εκδημοκρατισμό

Συγκέντρωση σήμερα στα δικαστήρια του Πειραιά, όπου εκδικάζεται αγωγή της ΠΕΜΕΝ κατά του πρόσφατου νόθου, ψευτοσυνεδρίου της ΠΝΟ

Η μάχη για τον εκδημοκρατισμό του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος συνεχίζεται. Με υπόμνημά που φέρει προς το παρόν εκατοντάδες υπογραφές, αλλά και με συγκέντρωση σήμερα στις 9 το πρωί έξω από τα δικαστήρια του Πειραιά,οι ναυτεργάτες στέλνουν μήνυμα προς τους εγκάθετους της ΠΝΟ,ότι μπορεί η "παρασυναγωγή", που χαρακτήρισαν 25ο Πανναυτικό Συνέδριο, να τελείωσε, όμως "δεν τελειώσαμε"! Την ώρα αυτή στο Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά θα εκδικάζεται η αίτηση που κατέθεσε η ΠΕΜΕΝ κατά της νομιμότητας του ψευτοσυνεδρίου και ειδικότερα κατά του αυθαίρετου αποκλεισμού εκλεγμένων αντιπροσώπων της.

"Ο αγώνας για τον εκδημοκρατισμό της ΠΝΟ είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την υπεράσπιση του δικαιώματος στη δουλιά, των ασφαλιστικών συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων μας, τις διεκδικήσεις για καλύτερες συνθήκες δουλιάς και αμοιβής των ναυτεργατών, για μια ναυτιλία προς όφελος της οικονομίας της χώρας μας", υπογραμμίζουν με κοινή τους ανακοίνωση η ΠΕΜΕΝ και "Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ". Παράλληλα καταγγέλλουν: "Η πραξικοπηματική παρασυναγωγή που οργάνωσαν οι υποταγμένοι συνδικαλιστές των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ με τη συμμετοχή των εφοπλιστών, των προέδρων της ΓΣΕΕ και του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, την προκλητική παρέμβαση της αστυνομίας, με επικεφαλής τον διευθυντή της Ασφάλειας Πειραιά, τον αποκλεισμό και τη νόθευση της σύνθεσης των αντιπροσώπων των ναυτεργατών, ολοκληρώθηκε με την "εκλογή" του γενικού γραμματέα Γ. Χαλά και των "αντιπροσώπων" για τη ΓΣΕΕ με υποψήφιους τους συνδικαλιστές ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ στο ίδιο ψηφοδέλτιο!".

Στο μεταξύ χτες το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά αποφάσισε να ανασταλούν οι εργασίες της Εφορευτικής Επιτροπής στην Πανελλήνια Ενωση Μαγείρων,μετά από σχετική αίτηση που κατέθεσε η παράταξη Αγωνιστική Κίνηση Μαγείρων.Η απόφαση αυτή αφήνει έκθετο τον πρόεδρο της Ενωσης Μαγείρων Γιώργο Μαρουλάκη,στέλεχος της ΠΑΣΚΕ και μέλος της διοίκησης του ΕΚ Πειραιά. Ο Γ. Μαρουλάκης παραβιάζοντας το Καταστατικό του σωματείου και αλλοιώνοντας τη θέληση των μαγείρων, ανέλαβε την ευθύνη να εκλεγεί η Εφορευτική Επιτροπή, με το πλειοψηφικό σύστημα και όχι με το σύστημα της απλής αναλογικής, όπως ρητά αναφέρει το Καταστατικό.

Ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Γιώργος Τούσας,σημείωσε σχετικά: "Η παραχάραξη της βούλησης των ναυτεργατών, δεν πρόκειται να "ταξιδέψει" για αρκετό διάστημα. Είναι έκθετοι οι εγκάθετοι των εφοπλιστών, συνδικαλιστικά στελέχη των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, για τις παράνομες ενέργειές τους. Οι ναυτεργάτες είναι αποφασισμένοι να επιβάλουν άμεσα τον εκδημοκρατισμό του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, τη σύγκληση συνεδρίου για την εκλογή τριμελούς επιτροπής, η οποία θα αναλάβει να τροποποιήσει το Καταστατικό της ΠΝΟ σύμφωνα με το νόμο 1264/82 για την απλή αναλογική".

Θρασύτατη πρόκληση μεγαλοξενοδόχων

Αγωγή κατά του ΟΜΕΔ και της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού κατέθεσε η Ομοσπονδία Ξενοδόχων, ζητώντας να κηρυχτεί άκυρη η διαιτητική απόφαση που όριζε τους όρους εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων για το 1997! Η ενέργεια αυτή των ξενοδόχων εντάσσεται στους στόχους τους για κατάργηση των συμβάσεων, ενώ στηρίζεται στον ισχυρισμό ότι η νέα διαιτητική απόφαση εκδόθηκε πριν τη συμπλήρωση ενός έτους και τη λήξη της ισχύος της προηγούμενης απόφασης του ΟΜΕΔ, τον Αύγουστο του 1996!

Σχολιάζοντας τα παραπάνω, ο Χ. Κατσώτης, γγ της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον επισιτισμό - τουρισμό, τόνισε: "Οι ξενοδόχοι, εκμεταλλευόμενοι την υποχωρητικότητα της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας, τις αδυναμίες της οργανωμένης παρέμβασης του κλάδου, προχωρούν σε ολομέτωπη επίθεση, αμφισβητώντας όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων. Υστερα από το απερίγραπτο κείμενο, στο οποίο ζητούν την πλήρη απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων, τη νομιμοποίηση των αυθαιρεσιών τους, επιδιώκουν με την αγωγή αυτή την ακύρωση της σύμβασης του '97, αμφισβητούν κι αυτές τις κολοβές ρυθμίσεις του Ν. 1876/90. Η κίνησή τους αυτή εντάσσεται στους σχεδιασμούς τους για την πλήρη κατάργηση των συμβάσεων. Την απάντηση πρέπει να τη δώσουν οι εργαζόμενοι".

Συνέλευση Ιδιωτικών σήμερα

Να πάρουν μέρος στη Γενική Συνέλευση που πραγματοποιείται σήμερα Τετάρτη, στις 5.30μμ, στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας καλεί τα μέλη του ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων.Τα θέματα που θα απασχολήσουν τη συνέλευση είναι η κλαδική σύμβαση εργασίας για το 1998 και ο κρατικός προϋπολογισμός.

Από τη χτεσινή κινητοποίηση



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ