ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΘΗΤΕΣ - ΦΟΙΤΗΤΕΣ
Αγώνας για δημόσια δωρεάν παιδεία

Συγκεντρώσεις και πορείες και σήμερα σε Αθήνα, Γιάννενα και Λάρισα

Εντείνονται οι πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις των μαθητών και των φοιτητών, ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης. Αιχμή η κατάργηση του νόμου 2525/97 που βάζει τις βάσεις για τη διάλυση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης και της μετατροπής της, σύμφωνα με το μοντέλο που επιτάσσει το Διευθυντήριο των Βρυξελλών. Ταυτόχρονα, μαθητές και φοιτητές διεκδικούν μέτρα στήριξης και αναβάθμισης των δημόσιων σχολείων και πανεπιστημίων. Σήμερα γίνονται διαδηλώσεις σε Αθήνα, Γιάννενα, και Λάρισα, ενώ όλο και περισσότερα σχολεία και φοιτητικοί - σπουδαστικοί σύλογγοι αποφασίζουν να συμμετάσχουν στα συλλαλητήρια της 18ης Δεκέμβρη, ημέρας της πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας.

Στην Αθήνα, η συγκέντρωση των φοιτητών γίνεται στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια και θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Παιδείας. Στο μεταξύ, υπό κατάληψη βρίσκονται σχολές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, η Σχολή Καλών Τεχνών, το Οικονομικό και το Νομικό Τμήμα της Νομικής. Στα Γιάννενα,φοιτητικοί σύλλογοι, με αποφάσεις γενικών τους συνελεύσεων, πραγματοποιούν συγκέντρωση στο παλιό Πανεπιστήμιο και πορεία προς τη Νομαρχία.

Το Συντονιστικό Σχολείων της Αθήνας, ο σύλλογος σπουδαστών ΙΕΚ και το συντονιστικό νυχτερινών σχολείων της Αθήνας έχουν ήδη αποφασίσει να συμμετάσχουν στο απεργιακό συλλαλητήριο στις 18 Δεκέμβρη με συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στα Προπύλαια, ενώ με απόφαση της γενικής συνέλευσής τους συμμετέχουν η ΣΤΕΤΡΟΔ, η ΣΤΕΦ Πειραιά, η ΣΕΥΠ και η ΣΕΛΕΤΕ καθώς και οι Σχολές Καλών Τεχνών,Πληροφορικής,το Φυσικό και το Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθήνας. Αντίστοιχη απόφαση έχουν πάρει τα σχολεία που συγκροτούν το Συντονιστικό Ημερήσιων Σχολείων Θεσσαλονίκης.

Στη Λάρισα

Παμμαθητικό συλλαλητήριο διοργανώνουν σήμερα στις 11 π.μ. η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα και 15μελή μαθητικά συμβούλια σχολείων στη Λάρισα. Η συγκέντρωση θα γίνει στην πλατεία Ταχυδρομείου και θα ακολουθήσει πορεία στη Νομαρχία. Στην κινητοποίηση συμμετέχουν με απόφασή τους τα 12 από τα 14 Λύκεια της πόλης, διεκδικώντας να αποσυρθεί και να μην εφαρμοστεί ο νόμος της κυβέρνησης που μετατρέπει το σχολείο σε "παραμάγαζο" των φροντιστηρίων, να καταργηθούν άμεσα τα νέα τεστ της Α Λυκείου, να δοθεί το 15% του προϋπολογισμού για την παιδεία, να καταργηθεί η ιδιωτική παιδεία, να μη διαλυθούν τα μαθητικά όργανα και να γίνονται ενιαία οι μαθητικές εκλογές, να σταματήσει ο αυταρχισμός - δημοκρατία στα σχολεία.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα καλεί τους μαθητές, τους καθηγητές, τους φοιτητές, τους γονιούς, μαζί με όλους τους εργαζόμενους να δημιουργήσουν ένα ζωντανό, μαχητικό μέτωπο παιδείας για τα δικαιώματα στη μόρφωση και τη ζωή.

Στη Χαλκίδα

Σε κινητοποίηση την Τρίτη 16 Δεκέμβρη προχωρούν με απόφαση του συντονιστικού τους και σχολεία της Χαλκίδας και καλούν όλους τους μαθητές να συμμετάσχουν. Στο μεταξύ, ήδη, το 1ο, 2ο και Νυχτερινό ΤΕΛ καθώς και το 3ο ΓΕΛ βρίσκονται από τη Δευτέρα σε κατάληψη με κύρια αιτήματα την απόσυρση του νόμου για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15%, επίλυση ζητημάτων υλικοτεχνικής υποδομής (θέρμανση, αίθουσες, τουαλέτες κ. α.) στα κτίρια.

Στο μεταξύ, το ρόλο του διασπαστή των αγώνων των μαθητών, ανέλαβε ο "δημοκρατικός" και "εκσυγχρονιστής" διευθυντής του 2ου Λυκείου Χαλκίδας κ. Μπενέτος, ο οποίος προχώρησε σε προπηλακισμούς εκπροσώπων του 5μελούς και 15μελούς των μαθητών, προκειμένου να αποσοβήσει την πραγματοποίηση γενικής συνέλευσης, απειλώντας τους ότι "θα το πληρώσουν"... Μάλιστα, "βασιλικότερος τους βασιλέως", κοιμάται μέσα στο σχολείο, ενώ έχει καλέσει και την αστυνομία.

ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΥΦΛΩΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ
Αλληλεγγύη της ΚΝΕ στον αγώνα των μαθητών
  • Συνεχίζουν για 13η μέρα την κατάληψη
  • Επίσκεψη κλιμακίου της ΚΝΕ με επικεφαλής τον Νίκο Σοφιανό χτες

Θερμή υποδοχή επιφύλαξαν οι μαθητές του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών Καλλιθέας (ΚΕΑΤ) στο κλιμάκιο της ΚΝΕ, με επικεφαλής τον Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκο Σοφιανό,που τους επισκέφτηκε χτες το βράδυ για να εκφράσει τη συμπαράσταση στον πολυήμερο αγώνα τους.

Οι μαθητές έχουν προχωρήσει σε κατάληψη του ΚΕΑΤ εδώ και 13 μέρες και, όπως δήλωναν και χτες, θα συνεχίσουν την κατάληψη μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους για επέκταση του Οργανισμού λειτουργίας, ώστε να γίνει δυνατή η πρόσληψη του αναγκαίου αριθμού ειδικευμένου εκπαιδευτικού προσωπικού σε μόνιμη βάση, να ενταχθεί το ΚΕΑΤ στο υπουργείο Παιδείας, που είναι αρμόδιο για την εκπαίδευση, να επιλυθεί το πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών του γυμνασίου και λυκείου με ευθύνη του ΚΕΑΤ και να γίνει άμεση πρόσληψη νοσηλεύτριας (που δεν υπάρχει εδώ και 4 χρόνια), γιατί υπάρχουν οικότροφοι μαθητές που κάνουν θεραπείες.

Ο Ν. Σοφιανός μετέφερε την αλληλεγγύη της ΚΝΕ και του ΚΚΕ στον αγώνα των μαθητών και τόνισε πως οι κομμουνιστές στηρίζουν ανεπιφύλακτα τα δίκαια αιτήματά τους. Με αφορμή την πρόσφατη "Παγκόσμια Μέρα για τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες και το γνωστό τηλε-οίκτο που τον βάπτισαν "τηλεμαραθώνιο αγάπης", αλλά και τη χτεσινή "Παγκόσμια Μέρα του Παιδιού" και τον ανάλογο τηλεμαραθώνιο που προγραμματίζεται, ο Ν. Σοφιανός σημείωσε: "Συνηθίζουν να αφιερώνουν μια μέρα το χρόνο για κάθε περίπτωση, είτε αφορά το πρόβλημα των ναρκωτικών, είτε το περιβάλλον, είτε τα άτομα με ειδικές ανάγκες, θεωρώντας ότι έτσι λύνεται το πρόβλημα. Μια μέρα όμως δεν αρκεί για να λυθούν τα προβλήματα. Χρειάζεται διαρκής αγώνας της νεολαίας ώστε να ανατρέψει τα παιχνίδια που παίζονται στις πλάτες της".

Οι μαθητές του ΚΕΑΤ, από την πλευρά τους, αφού ενημέρωσαν τον Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ για τα αιτήματά τους, σημείωσαν ότι το ΚΚΕ και η ΚΝΕ έχουν εκφράσει έμπρακτα την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση στον αγώνα που κάνουν.

Μαθητές απλοί θεατές...

Ούτε τάξεις υποδοχής, ούτε το Πρόγραμμα Δημιουργικής Απασχόλησης Μαθητών Εργαζομένων Γονέων, λειτουργούν λόγω έλλειψης πιστώσεων, στις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης, όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός ομογενών αλλά και μεταναστών, κυρίως από την Αλβανία.

Τα παιδιά αυτών των οικογενειών - πολλά από τα οποία δε γνωρίζουν καθόλου την ελληνική γλώσσα - εντάσσονται στα δημοτικά σχολεία μέσα από τις διαδικασίες που ακολουθεί η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Τοποθετούνται σε τάξεις ανάλογα με την ηλικία τους και συνήθως παραμένουν απλοί θεατές, αφού δεν μπορούν να συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία. Αναφορικά με τη λειτουργία του προγράμματος Δημιουργικής Απασχόλησης Μαθητών Εργαζομένων Γονέων, σημειώνεται ότι οι δυτικές συνοικίες της πόλης κατοικούνται κυρίως από οικογένειες με χαμηλό εισόδημα που εργάζονται και οι δύο γονείς. Στις σχολικές μονάδες που λειτούργησε αυτό το Πρόγραμμα τα προηγούμενα χρόνια, προσέφερε κάποια ανάσα στη σκληρά δοκιμαζόμενη, εργαζόμενη μητέρα.

Με έγγραφό του στον υπουργό Παιδείας ο Δήμος Συκεών ζητά να διατεθούν όλες οι απαραίτητες πιστώσεις ώστε να λειτουργήσουν οι απαραίτητες τάξεις υποδοχής και το Πρόγραμμα Δημιουργικής Απασχόλησης στα σχολεία για να μπει επιτέλους ένας φραγμός στην περαιτέρω υποβάθμιση των δυτικών περιοχών της Θεσσαλονίκης.

ΧΙΟΣ
Δεν τόλμησαν να εμφανιστούν

Τελικά, η κυβέρνηση δεν τόλμησε... Προκειμένου να καταγραφεί εναντίον της η αντίδραση ενός κόσμου, που μέχρι χτες θεωρούνταν φιλήσυχος, προτίμησε να μη στείλει κανέναν υπουργό στη χτεσινή φιέστα εγκαινίων των ενοικιαζόμενων δωματίων σε φοιτητές, στο "Τάγμα του Δεσπότη".

Ετσι, έστειλε τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, αφού ούτε ο Γερ. Αρσένης τόλμησε να πάει στη Χίο, αντικρίζοντας το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, μια και έγινε κανονικά χτες στις 10.30 στο Ομήρειο, χωρίς την παρουσία του.

Με δυναμικό "παρών" και εξίσου δυναμικά συνθήματα, οι εκπαιδευτικοί πλημμύρισαν το χώρο γύρω από το Ομήρειο και έδωσαν άλλο ένα μάθημα υπερηφάνειας και αποφασιστικότητας του δωρεάν χαρακτήρα της παιδείας μας.

Ομως, το χτεσινό συλλαλητήριό τους εμπεριείχε και άλλο ένα μήνυμα.

Είναι τόσο αντιλαϊκή η πολιτική αυτής της κυβέρνησης, είναι τόση η οργή που συγκεντρώνει, που είναι πλέον προβληματική και αυτή ακόμα η δημόσια εμφάνιση των υπουργών της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ