ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /31
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Καταδίκες αγροτών σε Σέρρες και Κατερίνη

Σε 8μηνη φυλάκιση με διετή αναστολή καταδικάστηκαν χτες από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Σερρών 4 αγρότες, μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, για τη συμμετοχή και παρακίνηση των κινητοποιήσεων των καπνοπαραγωγών του νομού, τον Απρίλη του 1994. Οι κατηγορίες που βάρυναν τους 4 αγρότες αφορούσαν τον αποκλεισμό του δικτύου του ΟΣΕ στο ύψος Λιβαδειάς - Κερκίνης από τις 6-13 Απρίλη. Η δίκη έγινε μετά από αγωγή που κατέθεσε ο ΟΣΕ διεκδικώντας διαφυγόντα κέρδη από την παρακώλυση της κυκλοφορίας.

Στο εδώλιο αναμενόταν να καθίσουν χτες άλλοι 73 αγρότες που κατηγορούνταν για τον αποκλεισμό άλλων κομβικών σημείων του οδικού δικτύου του νομού, την ίδια περίοδο, όμως η δίκη τους αναβλήθηκε για τον Οκτώβρη του 1998. Η επόμενη προγραμματισμένη δίκη αγροτών είναι στις 8 Γενάρη με κατηγορούμενους περισσότερους από 50 αγρότες.

Στο μεταξύ σε 4μηνη φυλάκιση με τριετή αναστολή καταδικάστηκαν προχτές 11 αγρότες από την Πιερία, για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις της Ανοιξης του '94 και τον αποκλεισμό της Εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Αθηνών στο ύψος της Κατερίνης.

Οι αγρότες - παρά τις ποινές - ήδη προγραμματίζουν τα επόμενα αγωνιστικά τους βήματα για να αντιπαλέψουν τη νέα αντιαγροτική λαίλαπα κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης.

ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
Συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Αγωνιστικό προσκλητήριο της "Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης" για να καταδικαστεί η κυβερνητική πολιτική, καθώς και η πλειοψηφία της ηγεσίας της Συνομοσπονδίας

Κάτω από την πίεση των οξυμένων προβλημάτων και του ξεσπάσματος των κινητοποιήσεων, που δεν μπορεί να ελέγξει, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΑΕΑ) αναγκάστηκε να αλλάξει τακτική, προκηρύσσοντας την ερχόμενη βδομάδα δύο κινητοποιήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στη Θεσσαλονίκη θα γίνει την Τρίτη 16 Δεκέμβρη συγκέντρωση, ώρα 10 π.μ., στο άγαλμα του Βενιζέλου και θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Στην Αθήνα θα γίνει στις 17 Δεκέμβρη συγκέντρωση, ώρα 10.30 π.μ., στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και πορεία στη Βουλή. Η ΕΣΑΕΑ, μετά την πορεία στην Αθήνα, ζητεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Στο υπόμνημα, που απέστειλε χτες στον πρωθυπουργό η ΕΣΑΕΑ, δεν τοποθετείται ξεκάθαρα απέναντι στην κυβερνητική πολιτική, ενώ επιχειρεί να δικαιολογήσει την ηγεσία του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας για τις όποιες ελλείψεις, λέγοντας ότι "δεν υπάρχουν οικονομικά μέσα". Δεν καταδικάζει την επιδοματική πολιτική, αλλά ζητεί αύξηση των επιδομάτων. Επίσης, δεν καταδικάζει τις εκδηλώσεις φιλανθρωπίας που έχουν κατακλύσει το χώρο της πρόνοιας.

"Ανεξάρτητα από τις όποιες σκοπιμότητες της κυβερνητικής πλειοψηφίας της διοίκησης της ΕΣΑΕΑ, οι αγωνιστικές δυνάμεις των ατόμων με ειδικές ανάγκες παίρνουν πρωτοβουλίες και μέτρα για την επιτυχή έκβαση των κινητοποιήσεων", τόνισε ο Χ. Χουρδάκης,μέλος του ΔΣ της ΕΣΑΕΑ και εκπρόσωπος της "Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης" (ΕΣΚ) των ΑΜΕΑ.

Η ΕΣΚ καλεί όλα τα άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ), τους γονείς και κηδεμόνες τους, να αξιοποιήσουν αυτές τις κινητοποιήσεις της ΕΣΑΕΑ για την προβολή των μεγάλων προβλημάτων των ατόμων αυτών και της πρόνοιας και να καταδικάσουν την κυβερνητική πολιτική, που θέλει τα ΑΜΕΑ να ζουν στο περιθώριο, έρμαια της φιλανθρωπίας, της εμπορευματοποίησης και ρουσφετολογικής εκμετάλλευσης των αναγκών τους. Τους καλεί να καταδικάσουν με τη συμμετοχή τους τον αντιλαϊκό - αντιαναπηρικό προϋπολογισμό του 1998, που στο όνομα των δεικτών του Μάαστριχτ και του προγράμματος "σύγκλισης", συρρικνώνει τις δαπάνες για πρόνοια, υγεία και παιδεία. Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό που εξαθλιώνει ακόμη περισσότερο τα άτομα με ειδικές ανάγκες και το λαό γενικότερα.

Πρόνοια στα λόγια

Το κέντρο "Θεοτόκος" για την Αποκατάσταση και Εκπαίδευση των Ατόμων με Νοητική Στέρηση επέλεξε χτες ο υφυπουργός Υγείας και Πρόνοιας Θ. Κοτσώνης,για να απαμβλύνει τις αλγεινές εντυπώσεις που προκάλεσε το ρεπορτάζ αγγλικού καναλιού για τα ΠΙΚΠΑ Σερρών και Καρδίτσας.

Στο Κέντρο αυτό κάλεσε χτες τους δημοσιογράφους για να μιλήσει για την επίθεση των Αγγλων, μπλέκοντας αυτή τη φορά τον τουρισμό και τα Ελγίνεια μάρμαρα. Την επιλογή ενός κέντρου εκτός του ΠΙΚΠΑ ο υφυπουργός τη δικαιολόγησε με τη μνημειώδη εκσυγχρονιστική φράση: "Ο ελληνικός λαός πρέπει να μάθει ότι σε αυτή τη χώρα γίνεται και έργο...".

Ενα έργο που προϋπήρχε και το οποίο έθεσε εν αμφιβόλω η κυβέρνηση Σημίτη, καθώς πέρυσι έφτασε και το Κέντρο "Θεοτόκος" στο αμήν και ανάγκασε το προσωπικό και τους γονείς να κατεβούν στους δρόμους διεκδικώντας κονδύλια για να συνεχιστεί η λειτουργία του. Αλλά και φέτος υπήρξαν καθυστερήσεις στις πληρωμές του προσωπικού - όπως επίσης υπάρχουν καθυστερήσεις σε παρόμοια με το "Θεοτόκος" Κέντρα.

Οταν ο πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων Λευτέρης Μαγιάκης,ρώτησε τον υφυπουργό, αν μέσα από το νέο νομοσχέδιο θα λυθεί το πρόβλημα της χρηματοδότησης των κέντρων, με απευθείας χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, ο Θ. Κοτσώνης αρκέστηκε να πει: "Τον προϋπολογισμό των Κέντρων τον έχει αναλάβει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Εμείς πάντως εξασφαλίσαμε την πολυπόθητη υπογραφή από τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Χριστοδουλάκη και μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουν πληρωθεί όλοι οι εργαζόμενοι...".

Κατά τα άλλα ο Θ. Κοτσώνης επανέλαβε εκείνα τα περίφημα... περί βελτίωσης των συνθηκών περίθαλψης και φροντίδας στους χώρους των ιδρυμάτων και το διορισμό 500 ατόμων στα ιδρύματα πρόνοιας.

Βαλκάνια και ψυχική υγεία

Επιστημονική συνάντηση διαβαλκανικής συνεργασίας με θέμα "Βαλκάνια και Ψυχική Υγεία", θα πραγματοποιηθεί στις 19-20 Δεκέμβρη στη Θεσσαλονίκη, στο παλαιό κτίριο της Φιλοσοφικής Σχολής. Η εκδήλωση, που θα ξεκινήσει και τις δύο μέρες στις 9.30 πμ, διοργανώνεται από την Πανελλήνια Ενωση Νοσοκομειακών Ψυχολόγων και τα "Τετράδια Ψυχιατρικής" - την περιοδική έκδοση της επιστημονικής ένωσης του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής.

Στα Ανω Λιόσια τα απόβλητα της Ψυττάλειας

Στη χωματερή των Ανω Λιοσίων θα επιρρίπτει η ΕΥΔΑΠ τα απόβλητα του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Ψυττάλειας, σύμφωνα με απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Στο ανώτατο διοικητικό δικαστήριο προσέφυγε η ΕΥΔΑΠ, ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση του δημάρχου Ανω Λιοσίων, με την οποία αναστελλόταν η λειτουργία της χωματερής, ως χώρος διάθεσης αποβλήτων κέντρων βιολογικού καθαρισμού.

Λεζάντα 2ου

Για να μην ξεχνιούνται οι ανάγκες των Κέντρων πρόνοιας... Η φωτογραφία είναι απ' κινητοποίηση των γονιών και των εργαζομένων το Δεκέμβρη του 1996, λόγω έλλειψης κονδυλίων...

Σκοτώθηκε οικοδόμος

Οικοδόμος σκοτώθηκε την ώρα του μεροκάματου. Χτες στις 9.10 το πρωί, σε νεοανεγειρόμενη οικοδομή στην οδό Κοραή 7 στη Νέα Σμύρνη, σκοτώθηκε ο 35χρονος Βασίλειος Χαλίλης. Ο άτυχος οικοδόμος τραυματίστηκε από σωλήνα σιλό μπετονιέρας, μεταφέρθηκε στον "Ευαγγελισμό" όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Ερευνα για παράνομες βίζες

Προκαταρκτική έρευνα διέταξε χτες ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Γ. Κολιοκώστας, με βάση ορισμένα δημοσιεύματα στον Τύπο, που αναφέρουν ότι υπάλληλοι του ελληνικού προξενείου στο Αργυρόκαστρο πωλούν βίζες σε Αλβανούς έναντι 300.000 δρχ.

Ηδη αναχώρησε για το Αργυρόκαστρο ο εισαγγελέας Γ. Κασαλιάς, μαζί με τρεις αστυνομικούς, προκειμένου να εξετάσει για το ζήτημα αυτό τον πρόξενο Κ. Κακιούση και τους υπαλλήλους του προξενείου. Επίσης, θα ελέγξει τις καταστάσεις, για να διαπιστώσει αν δόθηκαν παράνομες βίζες σε άτομα που μετανάστευσαν στην Ελλάδα από τις αρχές αυτού του χρόνου μέχρι σήμερα.

ΕΪΤΖ
Συχνότερη η ετεροφυλική μετάδοση του ιού

Συχνότερη είναι πλέον - όπως φαίνεται από τους αιμοδότες - η ετεροφυλική μετάδοση του ιού του ΕΪΤΖ από την ομοφυλική και την αμφιφυλική μετάδοση. Αυτό δείχνουν τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας που βασίζονται στις μέχρι σήμερα πληροφορίες από 40 Κέντρα Αιμοδοσίας, τα οποία συνέλεξαν συνολικά 298.435 μονάδες το 1996, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 54% του συνόλου του συλλεγέντος αίματος σε εθνικό επίπεδο.

Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν χτες στην Επιστημονική Ημερίδα, με θέμα "Επιδημιολογική διερεύνηση των λοιμώξεων που μεταδίδονται με το αίμα", που διοργάνωσε το Συντονιστικό Κέντρο Αιμοεπαγρύπνησης για τις λοιμώξεις του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων (ΚΕΕΛ).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας:

  • Στο 1% των μονάδων του συλλεγόμενου αίματος, από τις Αιμοδοσίες, υπάρχει κάποιος μολυσματικός παράγοντας. Το αίμα αυτό απορρίπτεται και δε μεταγγίζεται, όπως επίσης και το αίμα το οποίο παρουσιάζει αμφίβολα αποτελέσματα κατά τον εργαστηριακό έλεγχο.
  • Τους τελευταίους μήνες παρατηρείται στους αιμοδότες σημαντική μείωση της συχνότητας του αντί - HIV (αντισωμάτων του ΕΪΤΖ). Η συχνότητα που τα τελευταία χρόνια έφθανε περίπου στο 1,4 ανά 10.000 αιμοδότες, στο δεύτερο εξάμηνο του 1996 και στο πρώτο εξάμηνο του 1997 φθάνει στο 0,9 ανά 10.000 αιμοδότες.
  • Οι οροθετικοί, σε ηπατίτιδα Β, C, και HIV, αιμοδότες, είναι στη μεγάλη πλειοψηφία άνδρες ηλικίας 25 - 40 ετών.
  • Η συχνότητα της ηπατίτιδας Β, στους αιμοδότες, είναι 0,56%, ενώ της ηπατίτιδας C είναι 0,25%.

Χαιρετισμό στην ημερίδα απηύθυνε ο Κ. Γείτονας.

Απορρίφθηκε η προσφυγή Κατριβάνου

Απορρίφθηκε ως αβάσιμη και λόγω έλλειψης έννομου συμφέροντος η αίτηση τουΘεοδ. Κατριβάνου κατά της εκλογής του Ευ. Κουλουμπή στις εκλογές της 16 - 23 Οκτώβρη 1994, για την ανάδειξη του προέδρου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

Η Ολομέλεια του ανωτάτου διοικητικού δικαστηρίου με την υπ' αριθμό 5061/1997 απόφασή της απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς του Θ. Κατριβάνου για αυθαίρετη ανακατανομή των τεσσάρων νομαρχιών στο λεκανοπέδιο της Αττικής και για καταστρατήγηση των συνταγματικών διατάξεων, προκειμένου να ευνοηθούν οι κυβερνητικοί υποψήφιοι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ