Σάββατο 13 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΪΤΖ
Συχνότερη η ετεροφυλική μετάδοση του ιού

Συχνότερη είναι πλέον - όπως φαίνεται από τους αιμοδότες - η ετεροφυλική μετάδοση του ιού του ΕΪΤΖ από την ομοφυλική και την αμφιφυλική μετάδοση. Αυτό δείχνουν τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας που βασίζονται στις μέχρι σήμερα πληροφορίες από 40 Κέντρα Αιμοδοσίας, τα οποία συνέλεξαν συνολικά 298.435 μονάδες το 1996, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 54% του συνόλου του συλλεγέντος αίματος σε εθνικό επίπεδο.

Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν χτες στην Επιστημονική Ημερίδα, με θέμα "Επιδημιολογική διερεύνηση των λοιμώξεων που μεταδίδονται με το αίμα", που διοργάνωσε το Συντονιστικό Κέντρο Αιμοεπαγρύπνησης για τις λοιμώξεις του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων (ΚΕΕΛ).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας:

  • Στο 1% των μονάδων του συλλεγόμενου αίματος, από τις Αιμοδοσίες, υπάρχει κάποιος μολυσματικός παράγοντας. Το αίμα αυτό απορρίπτεται και δε μεταγγίζεται, όπως επίσης και το αίμα το οποίο παρουσιάζει αμφίβολα αποτελέσματα κατά τον εργαστηριακό έλεγχο.
  • Τους τελευταίους μήνες παρατηρείται στους αιμοδότες σημαντική μείωση της συχνότητας του αντί - HIV (αντισωμάτων του ΕΪΤΖ). Η συχνότητα που τα τελευταία χρόνια έφθανε περίπου στο 1,4 ανά 10.000 αιμοδότες, στο δεύτερο εξάμηνο του 1996 και στο πρώτο εξάμηνο του 1997 φθάνει στο 0,9 ανά 10.000 αιμοδότες.
  • Οι οροθετικοί, σε ηπατίτιδα Β, C, και HIV, αιμοδότες, είναι στη μεγάλη πλειοψηφία άνδρες ηλικίας 25 - 40 ετών.
  • Η συχνότητα της ηπατίτιδας Β, στους αιμοδότες, είναι 0,56%, ενώ της ηπατίτιδας C είναι 0,25%.

Χαιρετισμό στην ημερίδα απηύθυνε ο Κ. Γείτονας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ