ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Στην πρωτεύουσα οι γαλακτοπαραγωγοί

ΡΩΜΗ.-

Οι Ιταλοί γαλακτοπαραγωγοί συνεχίζουν με αμείωτη ένταση τον αγώνα τους συμπληρώνοντας την πέμπτη βδομάδα των κινητοποιήσεών τους, διαμαρτυρόμενοι για τα άδικα πρόστιμα που επιβλήθηκαν από την "εικονική" υπερπαραγωγή γάλακτος του περασμένου έτους, αλλά και τις νέες ποσοστώσεις στα αγροτικά προϊόντα από την ΕΕ.

Χτες οι γαλακτοπαραγωγοί μετέφεραν το κέντρο των διαμαρτυριών τους στην ιταλική Γερουσία, την ώρα που αυτή συζητούσε προ ημερησίας διατάξεως το θέμα των γαλακτοπαραγωγών. Οι γαλακτοπαραγωγοί έχουν μεταφερθεί από την Κυριακή στην πρωτεύουσα του κράτους και τη μέρα της άφιξής τους, η εκπρόσωπος των αγροτών, μία ασπρόμαυρη αγελάδα, που ακούει στο όνομα Καρολίνα, είχε μεταφέρει τις διαμαρτυρίες και τα αιτήματα των αγροτών στον ίδιο τον Πάπα, στην καθιερωμένη εβδομαδιαία ακρόασή του, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

Η κυβέρνηση Πρόντι έχει υποσχεθεί την επιστροφή του μεγαλύτερου μέρους των προστίμων, περίπου το 80%, αλλά οι γαλακτοπαραγωγοί αρνούνται να δεχτούν αυτό το διακανονισμό μια και το θεωρούν εντελώς άδικο και απαιτούν τη συνολική επιστροφή τους.

Από το περασμένο Σαββατοκύριακο οι γαλακτοπαραγωγοί μαζί με τους ελαιοπαραγωγούς έχουν στήσει κοινά οδοφράγματα στη Νότια Ιταλία, συντονίζοντας τον αγώνα τους εναντίον της αγροτικής πολιτικής της ιταλικής κυβέρνησης.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΟΓΚΡΕΣΟΥ
Εισήγηση από τον Ν. Μαντέλα

MAΦIKENΓK.-

Τον τελευταίο του λόγο ως ηγέτης του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC) απηύθυνε χτες ο Νοτιοαφρικανός Πρόεδρος, Νέλσον Μαντέλα, στη διάρκεια της πρώτης μέρας των εργασιών του 50ού Συνεδρίου του κόμματος, που πραγματοποιείται στο Μάφικενγκ. Ο Μαντέλα άδραξε την ευκαιρία και έκανε δριμύτατη επίθεση στους πολιτικούς αντιπάλους του και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τα οποία κατηγόρησε ότι καταφέρονται κατά της ανάπτυξης της μετά απαρτχάιντ Νότιας Αφρικής.

"Η μειονότητα ορισμένων Αφρικάνερ εξακολουθεί να επιθυμεί να συντηρήσει τις τακτικές του απαρτχάιντ για να προστατεύσει τα προνόμια του παρελθόντος", σημείωσε ο απερχόμενος πρόεδρος του ANC, προσθέτοντας ότι "εκείνοι που δεν έχουν αποδεχτεί την πραγματικότητα της εξουσίας της πλειοψηφίας είναι, μεταξύ άλλων, εκείνοι που συμμετέχουν σε εγκλήματα ολκής και άλλες πράξεις, που σαμποτάρουν την οικονομία και χρησιμοποιούν τα ΜΜΕ για τη διάδοση προπαγάνδας κατά του ANC"!

Στη διάρκεια της τετράωρης ομιλίας του, ο 79χρονος Μαντέλα αναρωτήθηκε:"Ποιος σ' αυτή τη χώρα θα μπορούσε να τα πάει καλύτερα απ' το ΑΝC;". Ο Νοτιοαφρικανός ηγέτης, που θα παραμείνει στην Προεδρία της χώρας μέχρι τις εκλογές του 1999, έκανε κριτική και στη δική του παράταξη, υποστηρίζοντας ότι ορισμένα ηγετικά στελέχη διεφθάρησαν χρησιμοποιώντας το κόμμα ως εφαλτήριο για την επίτευξη προσωπικών στόχων. Η ομιλία ολοκληρώθηκε με το ιστορικό σύνθημα "Εξουσία στο λαό", κάτι που έκανε το πλήθος των 3,064 συνέδρων να εγερθεί και να χειροκροτήσει ρυθμικά...

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η παρουσία της αντιπροσωπείας από το Κόμμα της Ελευθερίας "Ινκάθα" των Ζουλού, πολύχρονων πολιτικών αντιπάλων του ANC. Το γεγονός αυτό σχολιάστηκε από τους πολιτικούς παρατηρητές ως μία νέα εποχή "αναθέρμανσης" των σχέσεων των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της μαύρης νοτιοαφρικανικής κοινότητας. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικά δύο τινά: Πρώτον, η αναγόρευση του Μανγκοσούθου Μπουτελέζι, ηγέτη του "Ινκάθα", από τον Πρόεδρο Μαντέλα ως "ηγέτη δικού σας και δικού μου", και δεύτερον, η υποψηφιότητα του Τζάκομπ Ζούμα (που είναι μέλος της φυλής των Ζουλού) για τη θέση του αντιπροέδρου του ANC.

ΙΡΑΚ - ΟΗΕ
Χωρίς αποτελέσματα ολοκληρώθηκε η επίσκεψη Μπάτλερ

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Χωρίς κανένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα ολοκλήρωσε, χτες, την επίσκεψή του στην ιρακινή πρωτεύουσα ο Ρίτσαρντ Μπάτλερ, επικεφαλής της ειδικής επιτροπής επιθεωρητών των Ηνωμένων Εθνών για τον αφοπλισμό του Ιράκ. Ο Μπάτλερ είχε πολύωρες συναντήσεις τόσο την Κυριακή, όσο και τη Δευτέρα με τον Ιρακινό αναπληρωτή πρωθυπουργό Ταρέκ Αζίζ χωρίς, όμως, να επιτύχει, τελικά, τη δέσμευση της ιρακινής ηγεσίας ως προς την ελεύθερη πρόσβαση των επιθεωρητών της UNSCOM στα δεκάδες προεδρικά παλάτια του Σαντάμ Χουσεϊν.

Στις συζητήσεις των δύο ανδρών φαίνεται ότι, εκτός από το θέμα των προεδρικών μεγάρων, ανταλλάχτηκαν απόψεις και πληροφορίες για το χημικό και βιολογικό οπλοστάσιο του Ιράκ, αν και ο Μπάτλερ παραδέχτηκε ότι δεν έγιναν μεγάλα βήματα προόδου ανάμεσα στις δύο πλευρές εκτός, ίσως, από την απόφαση της ιρακινής ηγεσίας να επιτραπεί η είσοδος στους επιθεωρητές σε ορισμένες απαγορευμένες, μέχρι σήμερα, εγκαταστάσεις, εκτός των παλατιών. Επιπλέον, η ιρακινή ηγεσία δέχτηκε να αυξηθεί ο αριθμός των επιθεωρητών, ενώ τόνισε ότι δεν είναι πλέον σημαντική η εθνικότητά τους. Εντούτοις, σχετικά αισιόδοξος εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος της UNSCOM στη Βαγδάτη, ο Αλαν Ντάσεϊ, ο οποίος υπογράμμισε ότι η επίσκεψη Μπάτλερ δεν ήταν εντελώς αποτυχημένη, έστω και αν τα Ηνωμένα Εθνη δεν εκμαίευσαν όλα όσα επιθυμούσαν από την ιρακινή ηγεσία.

Ο Μπάτλερ αναχώρησε, χτες, από τη Βαγδάτη και πρόκειται να παρουσιάσει τα αποτελέσματα της επίσκεψής του στο Συμβούλιο Ασφαλείας την Πέμπτη. Εντονη, όμως, υπήρξε η αντίδραση του Αμερικανού πρεσβευτή στα Ηνωμένα Εθνή, Μπιλ Ρίτσαρντσον, ο οποίος με δηλώσεις του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC εκτίμησε ότι το "Ιράκ για άλλη μια φορά κοροϊδεύει τη διεθνή κοινότητα" και συμπλήρωσε ότι "οι υπάρχουσες αποφάσεις του ΟΗΕ αφήνουν τα περιθώρια στην Ουάσινγκτον να αναλάβει στρατιωτική δράση", σπεύδοντας, όμως, να διευκρινίσει ότι κάτι τέτοιο δεν είναι ακόμα σίγουρο. Από την πλευρά του, ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ, αν και κάλεσε τη Βαγδάτη να συμμορφωθεί με τις επιθυμίες και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, επανέλαβε ότι η Γαλλία "αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα των οικονομικών κυρώσεων, καθώς αυτές πλήττουν περισσότερο τον αθώο ιρακινό λαό και όχι την ηγεσία του".

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κρίσιμη συνεδρίαση για τον προϋπολογισμό και την αποχώρηση

ΤΕΛ - ΑΒΙΒ.-

Μια ημέρα πριν από την αναχώρηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου για το Παρίσι, όπου θα συναντηθεί με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ, συνεδρίαζε, χθες το βράδυ, το ισραηλινό Υπουργικό Συμβούλιο, με στόχο να λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις για την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Δυτική Οχθη. Ο υπουργός Αμυνας Γιτζάκ Μορντεχάι, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, θα προτείνει τη διατήρηση υπό ισραηλινή κυριαρχία, μετά την ολοκλήρωση της αποχώρησης, του 52% της Δυτικής Οχθης συμπεριλαμβανομένων των 42 από τους 144 υπάρχοντες εβραϊκούς οικισμούς. Από την άλλη, ο "σκληρός" υπουργός Υποδομής Αριέλ Σαρόν προβλέπει, στο σχέδιό του, να παραμείνει το 63% υπό ισραηλινή κυριαρχία, συμπεριλαμβανομένων όλων των οικισμών.

Εντούτοις, πολλές ήταν οι αντιδράσεις από ακροδεξιά συγκυβερνώντα κόμματα, που απειλούν ότι θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση σε περίπτωση που αποφασιστεί η οποιαδήποτε αποχώρηση. Πάντως, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, δεν πιέζεται, πλέον, έντονα από την Ουάσιγκτον να παρουσιάσει ολοκληρωμένη οριστική πρόταση αποχώρησης, καθώς ο Αμερικανός απεσταλμένος Μάρτιν Ιντικ φέρεται να διαβεβαίωσε τον Νετανιάχου, κατά τη συνάντησή τους την Κυριακή, ότι πρωταρχικός στόχος είναι να κρατηθεί στην κυβέρνηση εν όψει της ψήφισης του προϋπολογισμού.

Οργή για την αύξηση της ανεργίας

Προβλήματα, όμως, με τον προϋπολογισμό έχει ο Νετανιάχου και σχετικά με τις προτάσεις για περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες. Η πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας ότι το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε κατά 1,2% από τον μήνα Οκτώβρη έχει επιτείνει τη λαϊκή δυσαρέσκεια, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Νταβίντ Λεβί απειλεί να αποχωρήσει, μαζί με το κόμμα του από την κυβέρνηση, σε περίπτωση που δεν αυξηθούν οι κοινωνικές δαπάνες. Στο μεταξύ, η οργή των Ισραηλινών ξεχείλισε, χθες, στην πόλη Οφακίμ, στο νότιο Ισραήλ, όπου η ανεργία έχει αγγίξει το 14,3%. Κλειστές έμειναν χτες οι δημοτικές υπηρεσίες, τα καταστήματα και τα σχολεία στην Οφακίμ, ενώ εκατοντάδες διαδηλωτές συγκρούστηκαν με αστυνομικές δυνάμεις στους δρόμους της πόλης κατά τη διάρκεια διαδήλωσης διαμαρτυρίας.

ΤΣΕΧΙΑ
Ο Γ. Τοσόφσκι νέος πρωθυπουργός;

ΠΡΑΓΑ.-

Ο Γιόσεφ Τοσόφσκι, διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας έως σήμερα, θα είναι πιθανά ο νέος πρωθυπουργός της χώρας. Την ανακοίνωση έκανε ο Πρόεδρος της Τσεχικής Δημοκρατίας, Βάτσλαβ Χάβελ,ο οποίος πήρε τη σχετική απόφαση αργά χτες το απόγευμα, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο CTK, επικαλούμενο δήλωση του ίδιου προς τους δημοσιογράφους.

Η επίσημη ανακοίνωση θα γίνει από τον Χάβελ σήμερα και θα ακολουθηθεί η προσήκουσα διαδικασία μέχρι να πάρει την ψήφο εμπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο και να ορκιστεί. Ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί αν ο Τοσόφσκι θα εκτελεί χρέη καθαρά υπηρεσιακού πρωθυπουργού μέχρι τις εκλογές ή θα αποφασιστεί τελικά να παραμείνει στον πρωθυπουργικό θώκο για ένα χρονικό διάστημα.

Ο Χάβελ είχε να επιλέξει μεταξύ τεσσάρων υποψηφίων για να αντικαταστήσουν τον απερχόμενο πρωθυπουργό Βάτσλαβ Κλάους, ενώ δεν ήταν σαφές εάν ο πρόεδρος Χάβελ θα επέλεγε απαραίτητα κάποιον απ αυτούς. Οι τέσσερις που φέρονταν ως οι πιθανότεροι υποψήφιοι ήταν ο Γιάροσλαβ Σεντίβι,68 χρόνων, πρώην υπουργός Εξωτερικών, ο Γιόσεφ Τοσόφσκι,47 χρόνων, ο οικονομολόγος Γιάν Σβέιναρ,44 χρόνων και ο γερουσιαστής Γιόσεφ Γιάραμπ,60 χρόνων.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός του απερχόμενου πρωθυπουργού Κλάους, κατέρρευσε στις 29 του Νοέμβρη, και ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να παραιτηθεί εξαιτίας των οικονομικών σκανδάλων που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας και ενέπλεκαν τόσο τον ίδιο όσο και μέλη της κυβέρνησής του.

Φονικό ψύχος σαρώνει το Μεξικό

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-

Φονικό αποδεικνύεται το δριμύ κύμα ψύχους που πλήττει τις τελευταίες τέσσερις μέρες το Μεξικό. Οι νεκροί ξεπερνούν τους 32, καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι ασυνήθιστοι στις χιονοπτώσεις και στις χαμηλές θερμοκρασίες Μεξικάνοι αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα.

Αρκετά απ' τα θύματα έχασαν τη ζωή τους, εξαιτίας των αναθυμιάσεων μονοξειδίου του άνθρακα που εξέπεμπαν οι σόμπες με κάρβουνο που είχαν στα σπίτια τους.

Στη βόρεια Τσιουάουα το θερμόμετρο κατέβηκε στους μείον 23 βαθμούς Κελσίου (!), θερμοκρασίες που είναι πρωτόφαντες για τους πληθυσμούς της περιοχής, ενώ στη Γουαδαλαχάρα ο πάγος έκανε την εμφάνισή του για πρώτη φορά τα τελευταία 116 χρόνια.

Οι ασυνήθιστα χαμηλές θερμοκρασίες προκάλεσαν πλήθος προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων, αναγκάζοντας πολλούς οδηγούς να γυρέψουν προστασία στα καταφύγια. Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία, το κύμα ψύχους θα διατηρηθεί και κατά τις προσεχείς μέρες.

Ο Ν. Μαντέλα παρακολουθεί τις εργασίες του συνέδριου

Ο Ν. Μαντέλα παρακολουθεί τις εργασίες του συνεδρίου



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ