Τετάρτη 17 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΟΗΕ
Χωρίς αποτελέσματα ολοκληρώθηκε η επίσκεψη Μπάτλερ

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Χωρίς κανένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα ολοκλήρωσε, χτες, την επίσκεψή του στην ιρακινή πρωτεύουσα ο Ρίτσαρντ Μπάτλερ, επικεφαλής της ειδικής επιτροπής επιθεωρητών των Ηνωμένων Εθνών για τον αφοπλισμό του Ιράκ. Ο Μπάτλερ είχε πολύωρες συναντήσεις τόσο την Κυριακή, όσο και τη Δευτέρα με τον Ιρακινό αναπληρωτή πρωθυπουργό Ταρέκ Αζίζ χωρίς, όμως, να επιτύχει, τελικά, τη δέσμευση της ιρακινής ηγεσίας ως προς την ελεύθερη πρόσβαση των επιθεωρητών της UNSCOM στα δεκάδες προεδρικά παλάτια του Σαντάμ Χουσεϊν.

Στις συζητήσεις των δύο ανδρών φαίνεται ότι, εκτός από το θέμα των προεδρικών μεγάρων, ανταλλάχτηκαν απόψεις και πληροφορίες για το χημικό και βιολογικό οπλοστάσιο του Ιράκ, αν και ο Μπάτλερ παραδέχτηκε ότι δεν έγιναν μεγάλα βήματα προόδου ανάμεσα στις δύο πλευρές εκτός, ίσως, από την απόφαση της ιρακινής ηγεσίας να επιτραπεί η είσοδος στους επιθεωρητές σε ορισμένες απαγορευμένες, μέχρι σήμερα, εγκαταστάσεις, εκτός των παλατιών. Επιπλέον, η ιρακινή ηγεσία δέχτηκε να αυξηθεί ο αριθμός των επιθεωρητών, ενώ τόνισε ότι δεν είναι πλέον σημαντική η εθνικότητά τους. Εντούτοις, σχετικά αισιόδοξος εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος της UNSCOM στη Βαγδάτη, ο Αλαν Ντάσεϊ, ο οποίος υπογράμμισε ότι η επίσκεψη Μπάτλερ δεν ήταν εντελώς αποτυχημένη, έστω και αν τα Ηνωμένα Εθνη δεν εκμαίευσαν όλα όσα επιθυμούσαν από την ιρακινή ηγεσία.

Ο Μπάτλερ αναχώρησε, χτες, από τη Βαγδάτη και πρόκειται να παρουσιάσει τα αποτελέσματα της επίσκεψής του στο Συμβούλιο Ασφαλείας την Πέμπτη. Εντονη, όμως, υπήρξε η αντίδραση του Αμερικανού πρεσβευτή στα Ηνωμένα Εθνή, Μπιλ Ρίτσαρντσον, ο οποίος με δηλώσεις του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC εκτίμησε ότι το "Ιράκ για άλλη μια φορά κοροϊδεύει τη διεθνή κοινότητα" και συμπλήρωσε ότι "οι υπάρχουσες αποφάσεις του ΟΗΕ αφήνουν τα περιθώρια στην Ουάσινγκτον να αναλάβει στρατιωτική δράση", σπεύδοντας, όμως, να διευκρινίσει ότι κάτι τέτοιο δεν είναι ακόμα σίγουρο. Από την πλευρά του, ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ, αν και κάλεσε τη Βαγδάτη να συμμορφωθεί με τις επιθυμίες και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, επανέλαβε ότι η Γαλλία "αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα των οικονομικών κυρώσεων, καθώς αυτές πλήττουν περισσότερο τον αθώο ιρακινό λαό και όχι την ηγεσία του".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ