Τετάρτη 17 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΣΕΧΙΑ
Ο Γ. Τοσόφσκι νέος πρωθυπουργός;

ΠΡΑΓΑ.-

Ο Γιόσεφ Τοσόφσκι, διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας έως σήμερα, θα είναι πιθανά ο νέος πρωθυπουργός της χώρας. Την ανακοίνωση έκανε ο Πρόεδρος της Τσεχικής Δημοκρατίας, Βάτσλαβ Χάβελ,ο οποίος πήρε τη σχετική απόφαση αργά χτες το απόγευμα, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο CTK, επικαλούμενο δήλωση του ίδιου προς τους δημοσιογράφους.

Η επίσημη ανακοίνωση θα γίνει από τον Χάβελ σήμερα και θα ακολουθηθεί η προσήκουσα διαδικασία μέχρι να πάρει την ψήφο εμπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο και να ορκιστεί. Ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί αν ο Τοσόφσκι θα εκτελεί χρέη καθαρά υπηρεσιακού πρωθυπουργού μέχρι τις εκλογές ή θα αποφασιστεί τελικά να παραμείνει στον πρωθυπουργικό θώκο για ένα χρονικό διάστημα.

Ο Χάβελ είχε να επιλέξει μεταξύ τεσσάρων υποψηφίων για να αντικαταστήσουν τον απερχόμενο πρωθυπουργό Βάτσλαβ Κλάους, ενώ δεν ήταν σαφές εάν ο πρόεδρος Χάβελ θα επέλεγε απαραίτητα κάποιον απ αυτούς. Οι τέσσερις που φέρονταν ως οι πιθανότεροι υποψήφιοι ήταν ο Γιάροσλαβ Σεντίβι,68 χρόνων, πρώην υπουργός Εξωτερικών, ο Γιόσεφ Τοσόφσκι,47 χρόνων, ο οικονομολόγος Γιάν Σβέιναρ,44 χρόνων και ο γερουσιαστής Γιόσεφ Γιάραμπ,60 χρόνων.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός του απερχόμενου πρωθυπουργού Κλάους, κατέρρευσε στις 29 του Νοέμβρη, και ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να παραιτηθεί εξαιτίας των οικονομικών σκανδάλων που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας και ενέπλεκαν τόσο τον ίδιο όσο και μέλη της κυβέρνησής του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ