ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τα Χριστούγεννα του δικού μας Καραγκιόζη

Συντροφιά με τον Καραγκιόζη, την Τρίτη 12:30 το μεσημέρι στην αίθουσα συνεδρίων του ΚΚΕ στον Περισσό

Το θέατρο Σκιών, ο κοσμαγάπητος Καραγκιόζης, που συγκίνησε και συγκινεί γενιές και γενιές Ελλήνων, μικρών και μεγάλων, είναι ασφαλώς μια από τις καλύτερες προτάσεις ψυχαγωγίας για τα παιδιά. Με τα επίκαιρα και αξεπέραστα από το χρόνο μηνύματά του, ο Καραγκιόζης αποτελεί σίγουρα μια ποιοτική απάντηση στα κάθε λογής αντιπνευματικά υποπροϊόντα, που κατακλύζουν τα τηλεοπτικά κανάλια και ποτίζουν με βία και τρόμο την αθώα και ευαίσθητη παιδική ψυχή.

Αυτή η μοναδική στο είδος της παραδοσιακή λαϊκή τέχνη, που αγαπήθηκε από σημαντικούς καλλιτέχνες, όπως τον Τσαρούχη,τον Σκαρίμπα,τον Ιωάννου,τον Ρώτα,που αναπτύχθηκε και ρίζωσε στις παλιές αθηναϊκές γειτονιές, παρά τις αντίξοες συνθήκες εξακολουθεί να είναι πρότυπο ζωής, συμπεριφοράς και ψυχαγωγίας. Μια τέτοια ψυχαγωγία, βασισμένη στις ανθρώπινες αξίες, στην επικοινωνία, τον προβληματισμό και τη γνώση θα προσφέρει σε μικρούς και μεγάλους η τρελοπαρέα του Καραγκιόζη και του Γιώργου Μαμάη, σε μια ειδική εκδήλωση που διοργανώνουν, την Τρίτη, στις 12: 30, στην αίθουσα συνεδρίων, η ΚΕ του ΚΚΕ, ο "Ριζοσπάστης", η "Τυποεκδοτική" και ο "902".

"Ο Καραγκιόζης - επισημαίνει ο Γιώργος Μαμάης - είναι ταξικό θέατρο. Από τη μια η παράγκα και από την άλλη το Σαράι. Από τη μια η φτώχεια και από την άλλη η πλουτοκρατία".

- Τι αντιπροσωπεύει, σήμερα, ο Καραγκιόζης;

- "Τη διαμαρτυρία. Ο Καραγκιόζης είναι η φωνή διαμαρτυρίας της φτώχειας και τις παράγκας. Κι αν αμφιβάλλει κανείς για τη σημερινή παράγκα ας κάνει μια βόλτα στην Αθήνα. Παράγκες και παγκάκια θα δει πολλά. Υπάρχουν πολλοί που ζουν στα παγκάκια και θα κάνουν εκεί Χριστούγεννα, περιμένοντας το σάντουιτς ή ένα πιάτο φαϊ από τις κυρίες με τις γούνες ή από τον κύριο Αβραμόπουλο".

Παιδί της Κατοχής ο Γιώργος Μαμάης, ξετυλίγει τις μνήμες του από τον Καραγκιόζη που τους δίδασκε και τους μάθαινε να συλλαβίζουν τον κόσμο. Σήμερα, καραγκιοζοπαίκτης ο ίδιος δίνει το δικό του αγώνα, υπερασπιζόμενος τον παιδαγωγικό χαρακτήρα και ταυτόχρονα την ποιοτική ψυχαγωγία.

Κοσμήματα αιώνων

Αντικείμενα που φορέθηκαν και στόλισαν, που χαρίστηκαν ή διακινήθηκαν, αντικείμενα που αποτέλεσαν σύμβολα και σήμερα τεκμήρια ζωής και πολιτισμού. Τα κοσμήματα από την αρχαιότητα ως σήμερα έχουν τον ίδιο χρηστικό ρόλο και καταδεικνύουν με τον πιο περίτεχνο τρόπο τα αισθήματα, τις προτιμήσεις, τα βιώματα, το επίπεδο ανάπτυξης μιας εποχής.

"Το κόσμημα είναι το πιο προσωπικό είδος της τέχνης",είπε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, ο καθηγητής Βασίλης Λαμπρινουδάκης,πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής για την έκθεση "Το ελληνικό κόσμημα - 6.000 χρόνια παράδοση", που εγκαινιάζεται την Κυριακή, από τον υπουργό Πολιτισμού, στη Βίλα Μπιάνκα της Θεσσαλονίκης.

Η έκθεση, "αποτέλεσμα της συνεργασίας όλων των υπηρεσιών του υπουργείου, της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, αλλά κι εκείνων που αφορούν στον σύγχρονο πολιτισμό",όπως είπε ο γενικός γραμματέας του ΥΠΠΟ, Ευγένιος Γιαννακόπουλος,περιλαμβάνει 540 κομμάτια από την 4η χιλιετία π.Χ. μέχρι την εποχή μας.Κοσμήματα από χαλκό, ασήμι, χρυσό και άλλα υλικά. Σκοπός αυτής της ισόρροπης παρουσίασης είναι να καταδειχτεί η εξέλιξη της κοσμηματικής τέχνης, η αισθητική, η τεχνική, η ποιότητα.

Ο Β. Λαμπρινουδάκης μίλησε για τα κριτήρια επιλογής και τόνισε ότι "τα αντικείμενα, όλα από ελληνικά μουσεία, επιλέχτηκαν σύμφωνα με το είδος του κοσμήματος και την τεχνική.Υπάρχουν, δε, πολύτιμα κομμάτια, αλλά και ταπεινότερα, ώστε να καταδεικνύεται η σχέση και των χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων με το κόσμημα. Οσο για τη σύγχρονη κοσμηματική προτιμήθηκαν εκείνα που εμπνέονται από τη σύγχρονη παράδοση".

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου.Την ασφάλεια των εκθεμάτων ανέλαβε το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, τη μεταφορά ενός τόσο πολύτιμου φορτίου ανέλαβε το υπουργείο Εθνική Αμυνας, ενώ ασφαλίστηκε για 28 δισ.

Αθλια συμπεριφορά

Ο ΟΠΠΕΘ ανέθεσε μια σειρά ντοκιμαντέρ σε σκηνοθέτες - παραγωγούς. Οι ταινίες αυτές γυρισμένες με το σύστημα νέας τεχνολογίας 16: 9 θα παίζονταν από 13 μέχρι 18 Δεκέμβρη. Τα προγράμματα τυπώθηκαν σε ιλουστρασιόν χαρτί, παρακαλώ! Οπως "επιβάλλεται", άλλωστε, σε εκδήλωση της "Πολιτιστικής Πρωτεύουσας". Ο πρόεδρος (Πάνος Θεοδωρίδης) και ο συντονιστής (Ηλίας Κουτσούκος) της εκδήλωσης "φεστιβάλ ταινιών νέας τεχνολογίας, 16: 9", ποιητές και οι δύο - για την ιστορία - τύπωσαν στις πρώτες - πρώτες ταινίες τα σχετικά "περί πολιτισμού της Μακεδονίας", κλπ., κλπ., τα γνωστά μπλα - μπλα.

***

Και ενώ εμείς σκοτωθήκαμε κυριολεκτικά επί 5 μερόνυχτα για να έχουμε έτοιμη κόπια 16mm Super, οι κύριοι αυτοί χωρίς καμιά ειδοποίηση ανέβαλαν την πρώτη μέρα της προβολής που θα παίζονταν οι ταινίες τριών δημιουργών (Ψαρά, Παπαγιαννίδη, Κρυωνά).

***

Οι θεατές πάντα πρόθυμοι στα σχετικά καλέσματα - δε γίνονται δα κάθε μέρα του κόσμου οι εκδηλώσεις στη συμπρωτεύουσα - γέμισαν όπως ήταν φυσικό, την πρόσφατα ανακαινισθείσα αίθουσα του "Ολύμπιον". Ο πρόεδρος και ο συντονιστής - πάλι αυτοί - στήθηκαν μπροστά στα μικρόφωνα και βγάλανε τους σχετικούς και κουραστικούς τους λόγους. Μετά τους "λόγους" η εκδήλωση προέβλεπε την προβολή των ταινιών. Ομως, ο Θεός της τσαπατσουλιάς τίναξε στον αέρα και τις "νέες τεχνολογίες" και τη σοβαρότητα. Στην καμπίνα του προβολατζή δεν υπήρχε μηχανή προβολής. Ο Τάσος Ψαράς, μάλιστα, αναγκάστηκε να προβάλει αντί για φιλμ, την ταινία του σε βίντεο "μπέτα".

***

Κανένας σεβασμός ούτε για τους τρεις δημιουργούς και τους συντελεστές, ούτε φυσικά για τους θεατές. Ιχνος ντροπής, ίχνος συγνώμης. Θεωρώ ότι αυτή η άθλια συμπεριφορά τους, αποτελεί ύβρη απέναντι στην καλλιτεχνική δημιουργία, τους δημιουργούς και τους συντελεστές.

Προκόπης ΔΑΦΝΟΣ

διευθυντής φωτογραφίας

Νέος πρόεδρος στο Μουσείο

Μετά την παραίτηση του Μανόλη Κορρέ από τη θέση του προέδρου του Κέντρου Μελέτης και Ερευνας του Ελληνικού Θεάτρου - Θεατρικού Μουσείου,για λόγους υγείας, το ΔΣ εξέλεξε νέο πρόεδρο τον Κωστή Λειβαδέα και αντιπρόεδρο τον Μάριο Βαλληνδρά.Οι υπόλοιποι σύμβουλοι παραμένουν με ευθύνη των τομέων που είχαν. Δηλαδή, γενική γραμματέας η Μαρία Δημητρέα - Ζαχαριουδάκη,ταμίας ο Ασημάκης Γιαλαμάς και μέλη οι Αλκιβιάδης Κορρές, Αδαμάντιος Λεμός, Γιάννης Μπαστιάς, Κώστας Πολιτόπουλος.Ο Μανόλης Κορρές,που επί είκοσι χρόνια υπήρξε πρόεδρος του Μουσείου, παραμένει μέλος του ΔΣ.

@ Η Χριστουγεννιάτικη συναυλία της Ελληνικής Εταιρείας Επιστημόνων
  • Η χριστουγεννιάτικη συναυλία της Ελληνικής Εταιρείας Επιστημόνων -Καλλιτεχνών θα πραγματοποιηθεί, σήμερα (8μ.μ.), στην Αίθουσα Τελετών "Παρνασσός" (Πλατεία Αγ. Γεωργίου Καρύτση 8). Διευθύνει ο Αναστάσιος Πανουργιάς.
"Για μια στέγη, ένα χαμόγελο σ' ένα ειδικό παιδί" είναι αφιερωμένη η

"Για μια στέγη, ένα χαμόγελο σ' ένα ειδικό παιδί" είναι αφιερωμένη η χριστουγενιάτικη εκδήλωση που διοργανώνουν, σήμερα (7μ.μ.) το Γυμνάσιο των Εκπαιδευτηρίων Ζηρίδη και ο Δήμος Ηρακλείου, στην Αίθουσα "Τερψιχόρη" του Χίλτον. Την προσπάθεια στηρίζουν: Δημήτρης Μυταράς, Γρηγόρης Βαλτινός, Θύμιος Καρακατσάνης, Γιώργος Σταθόπουλος, Εφη Ροδίτη, Γιάννης Γεωργιάδης, Πύρρος Δήμας, Λάκης Παππάς, Νένα Βενετσάνου.

Μηκυναικό σφραγιστικό δαχτυλίδι (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο)
Μελωδική "Μόμο"

"Ηταν κοντούλα, λεπτούλα, έτσι που ήταν αδύνατο να πεις αν ήταν οκτώ χρονών ή δώδεκα". Είναι η "Μόμο", το κοριτσάκι που ξεπήδησε μέσα από το μυθιστόρημα του Μίχαελ Εντε και κατέκτησε τις παιδικές καρδιές σ' ολόκληρο τον κόσμο. Τη Μόμο, που όλοι κρύβουμε μέσα μας, αυτή που αντιδρά στους"Γκρίζους Κυρίους" που καθημερινά μας συνθλίβουν, προτείνει ν' αναζητήσουμε ο Αλκης Μπαλτάς,μέσα από την παιδική όπερα που συνέθεσε και θα παρουσιαστεί σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση σήμερα, στο Μέγαρο Μουσικής. Η "Μόμο" σε λιμπρέτο και μουσική προετοιμασία της πιανίστας Βίκυς Στυλιανού,σκηνοθεσία του Σπύρου Ευαγγελάτου και σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Πάτσα θα παρουσιαστεί επίσης στις 21,22,23,25,27,28,29/12. Την ηρωίδα ενσαρκώνει η σοπράνο Βασιλική Καραγιάννη.Τραγουδούν επίσης οι: Χ. Ανδριανός, Γ. Βασιλάκης, Μ. Γαβριηλίδης, Αντ. Κορωναίος κ.ά. Συμμετέχει η Καμεράτα υπό τη διεύθυνση του Αλ. Μυράτ (στις 22 και 28/12 θα διευθύνει ο συνθέτης).

Μουσική Πρωτοπορία

"Από την Ελληνική Μουσική Πρωτοπορία του 20ού αιώνα" είναι ο τίτλος της έκδοσης, που παρουσιάστηκε χτες και "εικονογραφεί" την ελληνική πρωτοποριακή μουσική, που άνθησε στον αιώνα μας. Η έκδοση, που έχει τη μορφή κασετίνας και σχεδιάστηκε από τον μουσικολόγο Γιάννη Γ. Παπαϊωάννου,με τη βοήθεια του ΚΣΥΜΕ, περιλαμβάνει πέντε CD, όπου ανθολογούνται έργα 34 Ελλήνων συνθετών, καθώς κι ένα βιβλίο με κείμενα του Γ.Γ. Παπαϊωάννου. Το βιβλίο αναφέρεται στην ελληνική μουσική από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και κυρίως στα επιτεύγματα της Νέας Ελληνικής Σχολής και τους συνθέτες που την αποτελούν (με ηγετικές μορφές τους Νίκο Σκαλκώτα, Γιάννη Χρήστου και Γιάννη Ξενάκη). Συνθέτες, οι οποίοι κατατάσσονται μεταξύ των κορυφαίων του αιώνα μας. Οπως τονίστηκε χτες "η σπουδαιότητα της Νέας Ελληνικής Σχολής παραμένει ακόμη ένα γεγονός που η Ελλάδα οφείλει να το γνωρίσει σωστά στον εαυτό της και στον έξω κόσμο". Το έργο εκδόθηκε σε δύο γλώσσες (ελληνικά και αγγλικά) και προσφέρεται δωρεάν από την ΕΤΕΒΑ, που το χρηματοδότησε, σε πνευματικούς, εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς οργανισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν ν' αποταθούν στη διεύθυνση (Λ. Αμαλίας 12-14, τηλ. 3296.383).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ