Παρασκευή 19 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τα Χριστούγεννα του δικού μας Καραγκιόζη

Συντροφιά με τον Καραγκιόζη, την Τρίτη 12:30 το μεσημέρι στην αίθουσα συνεδρίων του ΚΚΕ στον Περισσό

Το θέατρο Σκιών, ο κοσμαγάπητος Καραγκιόζης, που συγκίνησε και συγκινεί γενιές και γενιές Ελλήνων, μικρών και μεγάλων, είναι ασφαλώς μια από τις καλύτερες προτάσεις ψυχαγωγίας για τα παιδιά. Με τα επίκαιρα και αξεπέραστα από το χρόνο μηνύματά του, ο Καραγκιόζης αποτελεί σίγουρα μια ποιοτική απάντηση στα κάθε λογής αντιπνευματικά υποπροϊόντα, που κατακλύζουν τα τηλεοπτικά κανάλια και ποτίζουν με βία και τρόμο την αθώα και ευαίσθητη παιδική ψυχή.

Αυτή η μοναδική στο είδος της παραδοσιακή λαϊκή τέχνη, που αγαπήθηκε από σημαντικούς καλλιτέχνες, όπως τον Τσαρούχη,τον Σκαρίμπα,τον Ιωάννου,τον Ρώτα,που αναπτύχθηκε και ρίζωσε στις παλιές αθηναϊκές γειτονιές, παρά τις αντίξοες συνθήκες εξακολουθεί να είναι πρότυπο ζωής, συμπεριφοράς και ψυχαγωγίας. Μια τέτοια ψυχαγωγία, βασισμένη στις ανθρώπινες αξίες, στην επικοινωνία, τον προβληματισμό και τη γνώση θα προσφέρει σε μικρούς και μεγάλους η τρελοπαρέα του Καραγκιόζη και του Γιώργου Μαμάη, σε μια ειδική εκδήλωση που διοργανώνουν, την Τρίτη, στις 12: 30, στην αίθουσα συνεδρίων, η ΚΕ του ΚΚΕ, ο "Ριζοσπάστης", η "Τυποεκδοτική" και ο "902".

"Ο Καραγκιόζης - επισημαίνει ο Γιώργος Μαμάης - είναι ταξικό θέατρο. Από τη μια η παράγκα και από την άλλη το Σαράι. Από τη μια η φτώχεια και από την άλλη η πλουτοκρατία".

- Τι αντιπροσωπεύει, σήμερα, ο Καραγκιόζης;

- "Τη διαμαρτυρία. Ο Καραγκιόζης είναι η φωνή διαμαρτυρίας της φτώχειας και τις παράγκας. Κι αν αμφιβάλλει κανείς για τη σημερινή παράγκα ας κάνει μια βόλτα στην Αθήνα. Παράγκες και παγκάκια θα δει πολλά. Υπάρχουν πολλοί που ζουν στα παγκάκια και θα κάνουν εκεί Χριστούγεννα, περιμένοντας το σάντουιτς ή ένα πιάτο φαϊ από τις κυρίες με τις γούνες ή από τον κύριο Αβραμόπουλο".

Παιδί της Κατοχής ο Γιώργος Μαμάης, ξετυλίγει τις μνήμες του από τον Καραγκιόζη που τους δίδασκε και τους μάθαινε να συλλαβίζουν τον κόσμο. Σήμερα, καραγκιοζοπαίκτης ο ίδιος δίνει το δικό του αγώνα, υπερασπιζόμενος τον παιδαγωγικό χαρακτήρα και ταυτόχρονα την ποιοτική ψυχαγωγία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ