Παρασκευή 19 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κοσμήματα αιώνων

Αντικείμενα που φορέθηκαν και στόλισαν, που χαρίστηκαν ή διακινήθηκαν, αντικείμενα που αποτέλεσαν σύμβολα και σήμερα τεκμήρια ζωής και πολιτισμού. Τα κοσμήματα από την αρχαιότητα ως σήμερα έχουν τον ίδιο χρηστικό ρόλο και καταδεικνύουν με τον πιο περίτεχνο τρόπο τα αισθήματα, τις προτιμήσεις, τα βιώματα, το επίπεδο ανάπτυξης μιας εποχής.

"Το κόσμημα είναι το πιο προσωπικό είδος της τέχνης",είπε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, ο καθηγητής Βασίλης Λαμπρινουδάκης,πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής για την έκθεση "Το ελληνικό κόσμημα - 6.000 χρόνια παράδοση", που εγκαινιάζεται την Κυριακή, από τον υπουργό Πολιτισμού, στη Βίλα Μπιάνκα της Θεσσαλονίκης.

Η έκθεση, "αποτέλεσμα της συνεργασίας όλων των υπηρεσιών του υπουργείου, της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, αλλά κι εκείνων που αφορούν στον σύγχρονο πολιτισμό",όπως είπε ο γενικός γραμματέας του ΥΠΠΟ, Ευγένιος Γιαννακόπουλος,περιλαμβάνει 540 κομμάτια από την 4η χιλιετία π.Χ. μέχρι την εποχή μας.Κοσμήματα από χαλκό, ασήμι, χρυσό και άλλα υλικά. Σκοπός αυτής της ισόρροπης παρουσίασης είναι να καταδειχτεί η εξέλιξη της κοσμηματικής τέχνης, η αισθητική, η τεχνική, η ποιότητα.

Ο Β. Λαμπρινουδάκης μίλησε για τα κριτήρια επιλογής και τόνισε ότι "τα αντικείμενα, όλα από ελληνικά μουσεία, επιλέχτηκαν σύμφωνα με το είδος του κοσμήματος και την τεχνική.Υπάρχουν, δε, πολύτιμα κομμάτια, αλλά και ταπεινότερα, ώστε να καταδεικνύεται η σχέση και των χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων με το κόσμημα. Οσο για τη σύγχρονη κοσμηματική προτιμήθηκαν εκείνα που εμπνέονται από τη σύγχρονη παράδοση".

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου.Την ασφάλεια των εκθεμάτων ανέλαβε το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, τη μεταφορά ενός τόσο πολύτιμου φορτίου ανέλαβε το υπουργείο Εθνική Αμυνας, ενώ ασφαλίστηκε για 28 δισ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ