Παρασκευή 19 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αθλια συμπεριφορά

Ο ΟΠΠΕΘ ανέθεσε μια σειρά ντοκιμαντέρ σε σκηνοθέτες - παραγωγούς. Οι ταινίες αυτές γυρισμένες με το σύστημα νέας τεχνολογίας 16: 9 θα παίζονταν από 13 μέχρι 18 Δεκέμβρη. Τα προγράμματα τυπώθηκαν σε ιλουστρασιόν χαρτί, παρακαλώ! Οπως "επιβάλλεται", άλλωστε, σε εκδήλωση της "Πολιτιστικής Πρωτεύουσας". Ο πρόεδρος (Πάνος Θεοδωρίδης) και ο συντονιστής (Ηλίας Κουτσούκος) της εκδήλωσης "φεστιβάλ ταινιών νέας τεχνολογίας, 16: 9", ποιητές και οι δύο - για την ιστορία - τύπωσαν στις πρώτες - πρώτες ταινίες τα σχετικά "περί πολιτισμού της Μακεδονίας", κλπ., κλπ., τα γνωστά μπλα - μπλα.

***

Και ενώ εμείς σκοτωθήκαμε κυριολεκτικά επί 5 μερόνυχτα για να έχουμε έτοιμη κόπια 16mm Super, οι κύριοι αυτοί χωρίς καμιά ειδοποίηση ανέβαλαν την πρώτη μέρα της προβολής που θα παίζονταν οι ταινίες τριών δημιουργών (Ψαρά, Παπαγιαννίδη, Κρυωνά).

***

Οι θεατές πάντα πρόθυμοι στα σχετικά καλέσματα - δε γίνονται δα κάθε μέρα του κόσμου οι εκδηλώσεις στη συμπρωτεύουσα - γέμισαν όπως ήταν φυσικό, την πρόσφατα ανακαινισθείσα αίθουσα του "Ολύμπιον". Ο πρόεδρος και ο συντονιστής - πάλι αυτοί - στήθηκαν μπροστά στα μικρόφωνα και βγάλανε τους σχετικούς και κουραστικούς τους λόγους. Μετά τους "λόγους" η εκδήλωση προέβλεπε την προβολή των ταινιών. Ομως, ο Θεός της τσαπατσουλιάς τίναξε στον αέρα και τις "νέες τεχνολογίες" και τη σοβαρότητα. Στην καμπίνα του προβολατζή δεν υπήρχε μηχανή προβολής. Ο Τάσος Ψαράς, μάλιστα, αναγκάστηκε να προβάλει αντί για φιλμ, την ταινία του σε βίντεο "μπέτα".

***

Κανένας σεβασμός ούτε για τους τρεις δημιουργούς και τους συντελεστές, ούτε φυσικά για τους θεατές. Ιχνος ντροπής, ίχνος συγνώμης. Θεωρώ ότι αυτή η άθλια συμπεριφορά τους, αποτελεί ύβρη απέναντι στην καλλιτεχνική δημιουργία, τους δημιουργούς και τους συντελεστές.

Προκόπης ΔΑΦΝΟΣ

διευθυντής φωτογραφίας


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ