Παρασκευή 19 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΤΗΣ ΑΓΛΑ'ΪΑΣ ΑΡΧΟΝΤΙΔΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
"Ποιοι κινούν τα νήματα;"

- Τι σημαίνει για τις αρχαιότητες, η ΑΕ για τη διαχείριση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς που ιδρύεται με το νέο Νόμο;

- Κατά τη γνώμη μας δε θα 'πρεπε να υπάρχει, αφού για τον σκοπό που ιδρύεται υπάρχει το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ) το οποίο ακριβώς διαχειρίζεται τα έσοδα από τα μνημεία, τα οποία επιστρέφουν σε αυτά. Σύμφωνα με μία τροπολογία και τα έσοδα της ΑΕ θα επιστρέφουν στις αρχαιότητες, ύστερα από πρόταση του αρχαιολόγου και βουλευτή Δ. Παντερμανλή, την οποία χαιρετίζουμε. Αυτή όμως η διάταξη καθιστά περισσότερο μη αναγκαία την ύπαρξη της Εταιρείας. Η ευελιξία που επικαλείται, ο υπουργός Πολιτισμού, θα μπορούσε να επιτευχθεί και στο ΤΑΠΑ εφόσον γινόταν μία μελέτη οικονομικοτεχνική για τη σωστή λειτουργία του. Εδώ και πολλά χρόνια δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια βελτίωσης, αντίθετα αφήνεται ηθελημένα στη μοίρα του για να αντικατασταθεί από την ΑΕ. Το θέμα, όμως, είναι, ποιοι θα κινούν τα νήματα. Ο φόβος των αρχαιολόγων αφορά στην εμπλοκή ιδιωτικών συμφερόντων. Αλλωστε πρόσφατα μίλησε ο υπουργός για σπόνσορες - χορηγούς που θα υιοθετήσουν μνημεία και μουσεία. Πιστεύουμε ότι η Αρχαιολογική Υπηρεσία θα μπορούσε να καλύψει όλα αυτά εφ' όσον τα αιτήματά μας έβρισκαν ανταπόκριση. Δηλαδή αύξηση προσωπικού με αντικειμενικά κριτήρια και διαγωνισμό, αύξηση κονδυλίων για το αρχαιολογικό έργο, νέο Οργανισμό και Αρχαιολογικό Νόμο.

- Με τροπολογία δίνεται η δυνατότητα διαχωρισμού των μουσείων από τις Εφορείες. Αυτό τι σημαίνει στην πράξη;

- Ο διαχωρισμός των μουσείων από τις οικείες Εφορείες αλλάζει το πρόσωπο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Τα αρχαιολογικά μουσεία, εκτός από τα μεγάλα όπως το Εθνικό, που παραδοσιακά είναι περιφερειακή υπηρεσία, συνδέονται με το χώρο από τον οποίο τρέφονται και συνεπώς δεν μπορούν να διαχωριστούν από το περιβάλλον τους. Επί παραδείγματι, το Μητροπολιτικό Μουσείο δεν έχει καμία, αγοράζει και πουλάει αντικείμενα για να τα αντικαταστήσει με άλλα και κάπως έτσι πλουτίζει τις συλλογές του. Το Ελληνικό Αρχαιολογικό Μουσείο εμπλουτίζεται από τη διπλανή ανασκαφή και ο ρόλος του, πριν την έκθεση, είναι η φύλαξη και προστασία των ευρημάτων. Το ερώτημα, λοιπόν, είναι, ποιος θα ασκεί την προστασία και με ποια ανταλλάγματα; Τα αρχαία των ανασκαφών θα πηγαίνουν σε αποθήκες.

- Πώς σχολιάζετε την πρωτοφανή επίθεση του υπουργού Πολιτισμού στους αρχαιολόγους, με την οποία σχεδόν ακύρωσε το έργο σας;

- Το έργο ενός επιστημονικού κλάδου δεν ακυρώνεται, από πολιτικές ηγεσίες που έρχονται και παρέρχονται, διότι είναι ορατό. Αν προστατεύονται τα αρχαία διαμέσου δυσκολιών και γνωστών ιδιωτικών συμφερόντων, κι αν διασώζονται, ό,τι έχει διασωθεί, οφείλεται στους αρχαιολόγους της υπηρεσίας, οι οποίοι δε δίστασαν να αντικρούσουν συμφέροντα και πολιτικές ηγεσίες, με έναν ελάχιστο μισθό, και πιστεύοντας μόνο σε ιδανικά.

Μίλησε για αδράνεια, αλλά εμείς θα πούμε ότι τα χρήματα του '97, στις υπηρεσίες άρχισαν να έρχονται μετά τις 15 Αυγούστου. Για ποια αδράνεια μιλάει; Τα μεγάλα έργα από ποιους εποπτεύονται και οι εκθέσεις που εγκαινιάζει από ποιους στήνονται...;

Δ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ