ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Κωμικοτραγικά γεγονότα

Ο πρόεδρος της πειθαρχικής επιτροπής Δ. Αναγνώστου έστησε τρεις φορές τα υπόλοιπα μέλη της, με αποτέλεσμα να μη βγει απόφαση για τον Ολυμπιακό

"Αιδώς Αργείοι". Ούτε στην... μπανανία δε συμβαίνουν πλέον τα κωμικοτραγικά γεγονότα που σημαδεύουν το ελληνικό ποδόσφαιρο. Στο βωμό της εξυπηρέτησης των συμφερόντων που έχουν σφιχταγκαλιάσει το άθλημα θυσιάζονται η αξιοπιστία και ο αυτοσεβασμός θεσμών και προσώπων. Χωρίς καμιά εξήγηση ή λογική ο πρόεδρος της Πειθαρχικής Επιτροπής (ΠΕ), Δ. Αναγνώστου, εμπόδισε την έκδοση απόφασης για τα έκτροπα στο ντέρμπι Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού.

Το χρονικό της ντροπής ξεκίνησε χτες το πρωί. Ο Δ. Αναγνώστου συγκάλεσε στις 10.30 την Επιτροπή σε διάσκεψη. Μετέφερε το ραντεβού για τις 13.30 και στη συνέχεια για τις 15.00. Ομως περίπου στις 14.30 ενημέρωσε πως δε θα παραστεί!! Ο Αν. Μήνης, μέλος της Επιτροπής, σε έξαλλη κατάσταση μπήκε στο γραφείο του Σ. Σφακιανάκη και του είπε μεταξύ άλλων: "Αν ήθελε να μην βγει απόφαση θα μπορούσε να ζητήσει την κατάθεση υπομνημάτων. Χωρίζουν την Ελλάδα σε βόρειους και νότιους. Μ' αυτές τις ενέργειες ξεφτιλίζεται ο Ολυμπιακός. Θα μπορούσε να κερδίσει με τις φανέλες".

Η αναφορά στον πρωταθλητή δεν είναι τυχαία, αφού αυτός ευνοείται. Ακόμα λοιπόν και αν δεν έχει συμμετοχή επωμίζεται τις ευθύνες. Σύμφωνα με το νόμο, από την ημέρα που θα εκδοθεί η απόφαση πρέπει να περάσουν τέσσερις μέρες για να εφαρμοστεί. Αν υποτεθεί λοιπόν πως σήμερα επιβάλλεται τιμωρία (όπως πιθανολογείται) στον Ολυμπιακό, τον αγώνα κυπέλλου με τον Ηρακλή θα τον δώσει στο ΟΑΚΑ... Δικαιολογημένα οι αντιδράσεις στον "γηραιό" ήταν οργισμένες. Ο Τ. Μπατάκης δήλωσε: "Αυτοί που βρίσκονται πίσω από τέτοιες μεθοδεύσεις θα το "βρουν" από το ελληνικό ποδόσφαιρο. Μέχρι σήμερα κρατάγαμε χαμηλούς τόνους, αλλά από δω και πέρα θα μας βρουν μπροστά τους... Αμεσα θιγόμενος δεν είναι ο Ηρακλής, αλλά η αθλητική Δικαιοσύνη".

ΜΠΑΣΚΕΤ-Α1
Στη σκιά του Μυριούνη

ΠΑΟ και Περιστέρι συναντώνται σήμερα στο σημαντικότερο παιχνίδι της αγωνιστικής

Χωρίς τον Μυριούνη, αλλά με τον Μυριούνη στο επίκεντρο, θα διεξαχθεί το ντέρμπι της 12ης αγωνιστικής ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και το Περιστέρι. Ο διεθνής φόργουορντ, που αναρρώνει μετά την εγχείρηση στη μέση, έλαβε εξώδικο από την πρώην ομάδα του, με την οποία τον καλεί να καταβάλει ποσόν 186 εκατ. δρχ. επειδή παρέβη όρο του συμβολαίου του και μεταγράφηκε σε ομάδα της αρεσκείας του. Στους άλλους σημερινούς αγώνες, ο ΠΑΟΚ φιλοξενεί το Ηράκλειο, ο Παπάγου τον Ηρακλή, η Λάρισα σ' ένα παιχνίδι χωρίς αύριο τον Απόλλωνα Πάτρας, ενώ ο Αρης δοκιμάζεται στη Δάφνη. Αύριο ο Πανιώνιος υποδέχεται στη Ν. Σμύρνη την ΑΕΚ, με τη φιλοδοξία να αποδείξει ότι δεν είναι τυχαία η φετινή του πορεία. Ο αγώνας Ολυμπιακού - Σπόρτιγκ θα διεξαχθεί την Τρίτη, στις 17.00, καθώς το στάδιο Ειρήνης και Φιλίας σήμερα και αύριο φιλοξενεί κοινωνικές εκδηλώσεις. Το πρόγραμμα των αγώνων:

Α1 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ (12η αγωνιστική):

ΟΑΚΑ 17.00: Παναθηναϊκός - Περιστέρι, Αλεξάνδρειο 16.30: ΠΑΟΚ - Ηράκλειο, Ολύμπιο 17.00: Παπάγου - Ηρακλής, Νεάπολης 17.00: Λάρισα - Απόλλων Π., Δάφνης 18.40: Δάφνη - Αρης (ΑΝΤ-1).

ΚΥΡΙΑΚΗ - Ν. Σμύρνης 18.40: Πανιώνιος - ΑΕΚ (ΑΝΤ-1).

Α2 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ (11η αγωνιστική):

Λάρισας 17.30: Ολύμπια - Φίλιππος, Ιλισίων 17.30: Ηλυσιακός - Αμύντας, Καισαριανής 17.30: Νήαρ Ηστ - Εσπερος, ΜΕΝΤ 17.30: ΜΕΝΤ - Μαρούσι, Μίλωνα 17.30: Μίλωνας - ΒΑΟ, Νεάπολης 17.30: Μακεδονικός - Πειραϊκός.

Α1 ΓΥΝΑΙΚΩΝ (10η αγωνιστική):

ΚΥΡΙΑΚΗ- Παναθηναϊκού 12.00: Παναθηναϊκός - Σπόρτιγκ, Ρέστειο 12.00: Π. Φάληρο - ΜΕΝΤ, Καλλιθέας 12.00: Εσπερίδες - Καλαμαριά, Ιβανώφειο 12.00: Ηρακλής - Κομοτηνή, Μίκρας 12.00: Μ. Αλέξανδρος - Ολυμπιακός Β., Ηλιούπολης 14.00: Ακαδημία - Θρίαμβος.

ΜΠΑΣΚΕΤ-ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ
Ανοιχτός ο δρόμος για Βαρκελώνη

Σε συμμετοχή στο φάιναλ - φορ ελπίζουν βάσιμα Ολυμπιακός, ΑΕΚ αλλά και ο ΠΑΟΚ

Ανοιχτό το δρόμο για το φάιναλ φορ της Βαρκελώνης, άφησε και για τις τρεις ελληνικές ομάδες, η πρώτη φάση της ευρωλίγκα. Αν δεν υπάρξουν σημαντικές εκπλήξεις, Ολυμπιακός και ΑΕΚ αναμένεται να αποκτήσουν πλεονέκτημα έδρας για την προημιτελική και ημιτελική φάση. Δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς το ίδιο και για τον ΠΑΟΚ, καθώς η Τρεβίζο, που ηγείται στον όμιλό του, έχει ξεφύγει σημαντικάκαι της αρκούν δύο νίκες στα έξι παιχνίδια της δεύτερης φάσης για να εξασφαλίσει αυτό το δικαίωμα.

Ο Ολυμπιακός στον Ε' όμιλο θα αντιμετωπίσει διαδοχικά την πορτογαλική Πόρτο, την Κροάσια Σπλιτ και την Αγκυρα. Οι "ερυθρόλευκοι" χρειάζονται μίνιμουμ τέσσερις νίκες για να διασφαλίσουν το πλεονέκτημα έδρας.

Ο ΠΑΟΚ έχει το δυσκολότερο έργο, καθώς έχει να αντιμετωπίσει την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, τη γαλλική Λιμόζ και τη Ρεάλ Μαδρίτης. Για να διασφαλίσει μια θέση στην τετράδα, το λιγότερο θα πρέπει να κερδίσει τα τρία παιχνίδια που θα δώσει στην έδρα του.

Η ΑΕΚ με το πλεονέκτημα πόντων που έχει έναντι της Τιμσίστεμ Μπολόνια και της Τσιμπόνα του Ζάγκρεμπ, θα πρέπει να "αυτοκτονήσει" για να χάσει την πρώτη θέση του Η ομίλου. Θα αντιμετωπίσει διαδοχικά τη Χάποελ Ιερουσαλήμ, την τουρκική Ούλκερ και την Παρτιζάν Βελιγραδίου. Οι νέοι όμιλοι της δεύτερης φάσης και οι βαθμοί των ομάδων έχουν ως εξής:

Ε ΟΜΙΛΟΣ: Ολυμπιακός 17, Εφές Πίλσεν 16, Μακαμπί Τ.Α. 15, Αγκυρα 15, Κροάσια Σπλιτ 14, Πόρτο 10.

ΣΤ ΟΜΙΛΟΣ: Τρεβίζο 19, Εστουντιάντες 16, ΠΑΟΚ 16, ΤΣΣΚΑ 15, Ρεάλ 14, Λιμόζ 13.

Ζ ΟΜΙΛΟΣ: Κ. Μπολόνια 19, Μπαρτσελόνα 17, Ορτέζ 15, Αλμπα 15, Ολίμπια 14, Ρασίγκ Παρί 14.

Η ΟΜΙΛΟΣ: ΑΕΚ 16, Τ. Μπολόνια 16, Τσιμπόνα 15, Παρτιζάν 14, Ούλκερ 13, Χάποελ 12.

ΒΟΛΕΪ - ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ
Από τα εύκολα στα δύσκολα

Με τη Σουηδία ξεκινά σήμερα η Εθνική. Αμφίβολη η συμμετοχή Χατζηαντωνίου

Με τη θεωρητικά πιο αδύναμη ομάδα του ομίλου, τη Σουηδία, αρχίζει σήμερα η Εθνική ομάδα ανδρών στη Λαμία τους αγώνες της στα προκριματικά για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1998, στην Ιαπωνία. Μέχρι και την τελευταία στιγμή όμως οι αναποδιές δεν άφησαν ήσυχη την Εθνική ομάδα. Μετά τα γνωστά προβλήματα τραυματισμών, που δυσκόλεψαν την προετοιμασία, ήρθε χτες ένας μικροτραυματισμός του Α. Χατζηαντωνίου που καθιστά αμφίβολη τη συμμετοχή του στο παιχνίδι της πρεμιέρας. Ο διεθνής κεντρικός μπλοκέρ υπέστη νευροκαβαλίκεμα και ένας καινούριος "πονοκέφαλος" προστέθηκε στον Στ. Καζάζη.

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός μιλώντας χτες στην επίσημη συνέντευξη Τύπου επέμεινε ότι ο όμιλος της Λαμίας είναι δύσκολος "αλλά εμείς έχουμε στόχο την πρόκριση". Με τη γνώμη του Ελληνα προπονητή συμφώνησαν και οι άλλοι τρεις προπονητές. Ο Γιουγκοσλάβος Ζόραν Γκάετς, ο Σουηδός Στέφαν Βίλεμσον και ο Ρώσος προπονητής της Γαλλίας Βλαντιμίρ Κόντρα. Κανένας τους δε θέλησε να δώσει περισσότερες πιθανότητες πρόκρισης σε καμιά ομάδα, ακόμα και σ' αυτή τη Γιουγκοσλαβία με τις τόσες περγαμηνές.

Ο Βίλεμσον περιορίστηκε να αναφερθεί στη μαχητικότητα της Ελλάδας, λέγοντας: "Η Ελλάδα έχει δείξει ότι όταν θέλει κάτι, μπορεί να το πετύχει". Οι Σουηδοί θα έχουν στις τάξεις και έναν Ελληνα τον πασαδόρο, τον παίκτη του ΠΑΟΚ Γιάννη Καλμαζίδη.

Αυτοί που καλούνται να υπερασπιστούν το όνειρο της Ελλάδας για πρόκριση στα τελικά του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος είναι οι: Ν. Σαμαράς, Μ. Γκιούρδας, Γρ. Ρουσσάκης, Σ. Αθανασιάδης (ακραίοι) Α. Χατζηαντωνίου, Β. Μητρούδης, Γ. Παπάζογλου, Κ. Καλαϊτσίδης (μπλοκέρ), Α. Κοβάτσεφ, Θ. Μπάεφ (διαγώνιοι), Β. Κουρνέτας, Θ. Μποζίδης (πασαδόροι). Στις επιλογές του Στ. Καζάζη δεν υπήρξαν όπως φαίνεται εκπλήξεις σε σχέση με τους 18 παίκτες που είχε στη διάθεσή του. Πάντως την παρθενική τους παρουσία στην Εθνική ομάδα έχουν οι Ρουσσάκης και Καλαϊτσίδης.

Το παιχνίδι - "κλειδί" της Εθνικής είναι το αυριανό με τη Γαλλία. Οι "τρικολόρ" βρίσκονται σε άνοδο και το απέδειξαν κατακτώντας την 4η θέση στο φετινό Ευρωβόλεϊ. Οσο για τους Γιουγκοσλάβους, που βαδίζουν από επιτυχία σε επιτυχία τα τελευταία χρόνια, είναι αρκετά γνώριμοι, αφού έχουν ξανασυναντηθεί τα τελευταία χρόνια με την Ελλάδα.

Δώνης: "Η καλύτερη επιλογή"

"Νομίζω πως έκανα την καλύτερη επιλογή, ελπίζω το μέλλον να δείξει πως αυτό έκανε και η ΑΕΚ". Με τα λόγια αυτά αναφέρθηκε ο Γ. Δώνης στη συνεργασία του με την κυπελλούχο ως το 2002, που θα του αποφέρει περίπου 570 εκατ. δρχ. Τη μεγάλη διάρκεια του συμβολαίου την απέδωσε στην επιθυμία του "για σιγουριά. Να γίνω μόνιμο μέλος της ομάδας". Επίσης ζήτησε μια μικρή πίστωση χρόνου, ώστε να προσαρμοστεί και να επανέλθει σε φόρμα.

Από την πλευρά του ο Ντουμιτρίου παραδέχτηκε πως δεν τον γνωρίζει, αλλά έχει καλές πληροφορίες. Εκτιμάει ότι με το ειδικό πρόγραμμα που θ' ακολουθήσει ο παίχτης μπορεί στις 4 Γενάρη να 'ναι έτοιμος. Οσο για τον εκτός έδρας αγώνα με την Καλαμάτα, δήλωσε: "θέλουμε οπωσδήποτε τη νίκη. Αφ' ενός για να διατηρήσουμε τη διαφορά από τους διώκτες μας, αφ' ετέρου να κλείσουμε καλά τη χρονιά".

ΠΟΛΟ
Ανεβαίνει η Εθνική

Ισόπαλη 6-6 με την Ιταλία αναδείχτηκε η Εθνική μας ομάδα ανδρών, στο πρώτο παιχνίδι του 4εθνούς τουρνουά προετοιμασίας που διοργανώνεται στο κλειστό του ΕΑΚΑ. Τα εφτάλεπτα του αγώνα ήταν: 1-3, 3-0, 2-2, 0-1. Τα γκολ της Εθνικής μας πέτυχαν οι Καϊάφας 2, Λοράντος 2, Λυκούδης 1, Μάζης 1.

Με το ίδιο σκορ έληξε και το άλλο παιχνίδι μεταξύ της Κροατίας και της Ισπανίας που συμμετέχουν στο τουρνουά.

Στο σημερινό πρόγραμμα η Εθνική ανδρών αντιμετωπίζει την Κροατία (19.15), ενώ μια ώρα νωρίτερα θα συγκρουστούν η Ιταλία με την Ισπανία.

Το τουρνουά ολοκληρώνεται αύριο το πρωί με τους αγώνες Κροατίας - Ιταλίας (10.00) και Ισπανίας - Ελλάδας (11.15).

Αντίθετα με τους άνδρες, η Εθνική γυναικών γνώρισε την ήττα από τη Ρωσία με 11-5 στον πρώτο της αγώνα στο 4εθνές τουρνουά προετοιμασίας που συμμετέχει, το οποίο διοργανώνει η Ιταλία με τη συμμετοχή και της Γερμανίας.

Η Εθνική γυναικών αντιμετωπίζει σήμερα την "οικοδέσποινα", Ιταλία (20.15) και αύριο τη Γερμανία.

* Σε αίθουσα του κλειστού κολυμβητηρίου του ΟΑΚΑ διεξάγονται την Κυριακή οι εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης στην ΕΚΟΦ. Ο νυν πρόεδρος, Δημήτρης Διαθεσόπουλος, αναμένεται να επανεκλεγεί, αφού ως γνωστό δεν υπάρχει άλλος υποψήφιος.

Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα των αγώνων: ΣΑΒΒΑΤΟ: Γιουγκοσλαβία - Γαλλία (16.30), Σουηδία - Ελλάδα (19.00). ΚΥΡΙΑΚΗ: Γαλλία - Ελλάδα (16.30), Γιουγκοσλαβία -Σουηδία (19.00). ΔΕΥΤΕΡΑ: Σουηδία - Γαλλία (14.30), Ελλάδα - Γιουγκοσλαβία (17.00).

Ολοι οι αγώνες της Εθνικής μας ομάδας θα μεταδοθούν απ' ευθείας από την ΕΤ-1.

ΠΑΟ
Οι "πονοκέφαλοι" του Δανιήλ

Ολα... του γάμου δύσκολα για τον Βασίλη Δανιήλ που σαν να μην έφθανε ο "ξενιτεμός" του Παναθηναϊκού στα Τρίκαλα για να αντιμετωπίσει τον Ιωνικό, ήρθαν να προσθέσουν και δυο προβλήματα τραυματισμών.

Συγκεκριμένα, αμφίβολη είναι η συμμέτοχη στον αυριανό αγώνα του Κώστα Κωνσταντινίδη που αντιμετωπίζει πρόβλημα στη γάμπα και του Κολιτσιδάκη που επίσης αντιμετωπίζει πρόβλημα τραυματισμού στο πόδι. Ετσι, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, θέση στη βασική ενδεκάδα διεκδικούν ο Μπασινάς και ο Κόλα.

Ο Βασίλης Δανιήλ αναφερόμενος στον αγώνα με τον Ιωνικό τόνισε ότι είναι ένα δύσκολο παιχνίδι, αλλά όμως η νίκη είναι το μόνο αποτέλεσμα που χρειάζεται η ομάδα του.

ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Γρήγορο γκολ θέλει ο Μπάγεβιτς

Ενα γρήγορο γκολ σύμφωνα και με τα λεγόμενα του Ντούσαν Μπάγεβιτς θέλει σήμερα ο Ολυμπιακός στη Ριζούπολη, όπου αντιμετωπίζει τον Απόλλωνα Αθήνας, στον αγώνα που ανοίγει την αυλαία της 15ης αγωνιστικής.

Οι "ερυθρόλευκοι" διψάνε για νίκη, αφού μόνο έτσι θα διατηρηθούν στο κυνήγι της πρωτοπόρου ΑΕΚ.

Στη λίστα των απόντων, εκτός του Οφορίκουε που ως γνωστό αντιμετωπίζει πρόβλημα τραυματισμού, προστέθηκε και ο Ανατολάκης ο οποίος θα απουσιάσει από το σημερινό παιχνίδι αφού υποφέρει από πυώδη αμυγδαλίτιδα. Αν και ο Ντούσκο κρατάει "κλειστά τα χαρτιά" του για την ενδεκάδα, όμως όπως δείχνουν τα πράγματα, ο Ολυμπιακός αναμένεται να παραταχθεί σήμερα με τους: Τοχούρογλου, Πάντοβιτς, Καραταϊδης, Νταμπίζας, Πασσαλής, Πουρσανίδης, Τζόρτζεβιτς, Καραπιάλης, Αλεξανδρής Γεωργάτος, Ιβιτς.

Ο αγώνας θα αρχίσει στις 15.00 (ΦΙΛΜΝΕΤ).

Εξάλλου καμιά εξέλιξη δεν υπήρξε ούτε χτες σχετικά με το θέμα της μετακίνησης του Ρέφικ Σαμπανάτζοβιτς στην αμερικανική Κάνσας, ενώ το θέμα της αναχώρησης του Οφορίκουε για την πατρίδα του θα λυθεί σήμερα ή το αργότερο αύριο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ