ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Στόχος, οι εντυπώσεις

Για "προϋπολογισμό - μαϊμού" μίλησε ο Κ. Καραμανλής

Με εμφανή στόχο την εντυπωσιοθηρία παρουσιάστηκε στη Βουλή, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας,Κωνσταντίνος Καραμανλής,κάνοντας "εφ' όλης της ύλης" επίθεση στην κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι προωθεί μια πολιτική ισοπέδωσης "ικανών και ανικάνων, δικαίων και αδίκων", την οποία και ονομάζει "εκδημοκρατισμό". "Αυτή η νοοτροπία", είπε, "της ισοπέδωσης είναι συνώνυμη με το φασισμό, με ολοκληρωτική νοοτροπία".

Ειδικά για τον προϋπολογισμό, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "αυτός ο προϋπολογισμός έχει στοιχεία πλαστότητας, είναι σε μεγάλο βαθμό ανακριβής, διεκδικεί τον αυστηρό, αλλά όχι ανακριβή, τίτλο του προϋπολογισμού - "μαϊμού"". Ιδιαίτερα στάθηκε στο σημείο του χρονικού ορισμού του προγράμματος σύγκλισης που ακολουθεί η κυβέρνηση, υποστηρίζοντας πως υπήρξε δέσμευση για την ικανοποίηση όλων των κριτηρίων σύγκλισης "από το 1998" και καταλήγοντας στο ότι "η χρονική υστέρηση αποτελεί την πιο τρανταχτή απόδειξη πως η πολιτική που ακολουθείται είναι αναποτελεσματική. Δεν οδηγεί στο στόχο". Ο Κ. Καραμανλής επανέλαβε τη γενικότερη κριτική της Νέας Δημοκρατίας, για αδιαφάνεια στις προγραμματικές συμφωνίες προμηθειών του δημοσίου, για προχειρότητα στη διαμόρφωση νομοθετικών πλαισίων και άσκησης εξουσίας, καθώς και για τη μειωμένη απορρόφηση των κονδυλίων του Β' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, ζητώντας διαρθρωτικές αλλαγές στα θέματα αυτά. Τέλος, κλείνοντας την ομιλία του, κατηγόρησε την κυβέρνηση για ατολμία στις επιλογές της (αποκρατικοποίηση, δημόσια διοίκηση), λέγοντας χαρακτηριστικά πως "θωπεύετε το άρρωστο κράτος και την κομματική σας νομενγκλατούρα" και "κάνετε επίδειξη σκληρότητας και αναλγησίας στους πολίτες φορτώνοντας ολοένα και περισσότερους, δυσβάσταχτους νέους φόρους".

  • Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού, το λόγο πήρε και ο Επίτιμος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.Ασκησε ιδιαίτερη κριτική στα "λογιστικά" σημεία του προϋπολογισμού, χαρακτηρίζοντάς τον "ψεύτικο", ενώ υπερασπίστηκε και τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησής του, το 1993, δηλώνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ "ματαίωσε την αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ και συνολικά αύξησε κατά ένα τρισεκατομμύριο δραχμές το έλλειμμα του 1993". Σημείωσε δε ότι "δίπλα στον επίσημο προϋπολογισμό υπάρχει ένας δεύτερος κρυφός προϋπολογισμός, με τον οποίο φορτώνονται τρισεκατομμύρια στην πλάτη του λαού ερήμην της Βουλής και του Συντάγματος".
  • Παρέμβαση έκανε και ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Μιλτιάδης Εβερτ, λέγοντας ότι "η κυβέρνηση είχε υποστηρίξει προεκλογικά ότι δε θα υπάρξουν νέοι φόροι, ότι δε χρειάζεται να ληφθούν νέα μέτρα", ενώ στη συνέχεια "αποδειχθήκατε μοναδικοί στην εφεύρεση νέων φορολογιών".
  • Τέλος, στη δική του ομιλία ο Γ. Σουφλιάς δήλωσε πως "η κυβέρνηση προσπαθεί με άτολμα, μικρά και άτσαλα βηματάκια να επιτύχει τη σύγκλιση με δύο μόνο πολιτικές. Τη φοροεισπρακτική και τη συναλλαγματική".
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Περιέγραψε μία "εικονική πραγματικότητα"

Δεν υπάρχει θέμα λιτότητας αφού, κατά τον πρωθυπουργό, έχουμε πραγματική αύξηση των εισοδημάτων των μισθωτών και οι αυξήσεις σε συνδυασμό με τη μείωση του πληθωρισμού δημιουργούν πραγματικό πλεόνασμα για τον εργαζόμενο!

Μία "εικονική πραγματικότητα" που καμία σχέση δεν έχει με αυτά που βιώνουν καθημερινά οι εργαζόμενοι της χώρας μας, περιέγραψε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός με την οποία έκλεισε η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 1998.

Κατά τον Κ. Σημίτη δεν υπάρχει θέμα λιτότητας καθώς τα προηγούμενα χρόνια τα εισοδήματα των Ελλήνων "αυξήθηκαν" αφού "έχουμε πραγματική αύξηση των εισοδημάτων των μισθωτών και οι αυξήσεις σε συνδυασμό με τη μείωση του πληθωρισμού δημιουργούν πραγματικό πλεόνασμα για τον εργαζόμενο".

Ο πρωθυπουργός μάλιστα προειδοποίησε ότι θα συνεχίσει με "αποφασιστικότητα" την πολιτική του με κύριο στόχο την "ισότιμη συμμετοχή στις διαδικασίες της ευρωπαϊκής ενοποίησης". Επιχείρησε να "κεφαλαιοποιήσει" τα αποτελέσματα της πρόσφατης συνόδου κορυφής στο Λουξεμβούργο, λέγοντας ότι"η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει τη θέση που της αξίζει στην Ευρώπη".

Περιγράφοντας την "εικονική πραγματικότητα" της ελληνικής οικονομίας επιχείρησε να απαντήσει στις κριτικές κατά του προϋπολογισμού λέγοντας απλώς ότι πρόκειται για έναν "λαϊκισμό που εχθρεύεται και υποτιμά το λαό"!Δεν υπάρχει, είπε, ούτε φορολογική λαίλαπα, ούτε συμπίεση των χαμηλών εισοδημάτων αλλά "υπάρχει προσπάθεια δικαιότερης κατανομής του φορολογικού βάρους". Ο Κ. Σημίτης ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση φιλοδοξεί να πετύχει το 1998 έλλειμμα 2,4% και κατά παράβαση κάθε λογικής είπε ότι η κυβέρνηση ούτε αύξησε τη φορολογία εισοδήματος ούτε επέβαλε νέες έμμεσες φορολογίες.

Προανήγγειλε συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων δημόσιων οργανισμών καθώς αυτές για την κυβέρνηση είναι "ένα χρήσιμο εργαλείο αναπτυξιακής πολιτικής" και το 1998 θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για το κλείσιμο του Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων. Είπε μάλιστα ότι αυτές τις μέρες ολοκληρώθηκε η διαδικασία μεταβίβασης της ΜΕΛ και της "Κεραφίνα" ενώ προχωρούν οι διαδικασίες για τους "Βωξίτες Ελευσίνας" και την "Αθηναϊκή Χαρτοποιία".

  • Ο υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος στην ομιλία του προσπάθησε να απαντήσει στις κριτικές για την ολιγωρία του κρατικού μηχανισμού στο τελευταίο αεροπορικό ατύχημα και διαστρέφοντας την κριτική που ασκείται έκανε λόγο για "αδικαιολόγητη και απαράδεκτη επίθεση κατά των ενόπλων δυνάμεων".
  • Μιλώντας το Σάββατο ο Π. Οικονόμου απάντησε στα περί "πόρτας" που έδειξε ο πρωθυπουργός στους "διαφωνούντες" με μία αιχμή και κατά της υποψηφιότητας της Μ. Δαμανάκη για το Δήμο ΑΘήνας. Συγκεκριμένα είπε: "Οι πόρτες του ΠΑΣΟΚ είναι ανοιχτές όχι φυσικά για να ελευθεροδιαβαίνουν οι επιτήδειοι και οι επιτήδειες της μόδας, αλλά για να κυκλοφορούν ελεύθερα οι ιδέες".
Στη Βουλή η αεροπορική τραγωδία

Στη Βουλή θα συζητηθούν το επόμενο διάστημα οι αιτίες που δημιούργησαν το πρόσφατο αεροπορικό δυστύχημα, σύμφωνα με όσα είπε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, με την οποία έκλεισε τη συζήτηση του προϋπολογισμού.

Ο Κ. Σημίτης είπε ότι είναι πρόωρη κάθε κρίση για το δυστύχημα, καθώς δεν έχουν βγει ακόμα τα πορίσματα των εμπειρογνωμόνων και οτιδήποτε λέγεται είναι προϊόν εικασιών. Ο ίδιος, πάντως, δεν έχασε την ευκαιρία να στήσει ένα δικομματικό καυγά για το θέμα, κατηγορώντας τη ΝΔ ότι επιτίθεται στην κυβέρνηση για το ατύχημα επειδή για τον προϋπολογισμό δεν έχει να πει τίποτα διαφορετικό από την κυβερνητική πολιτική. Ισχυρίστηκε δε ότι η κυβέρνηση έκανε το καλύτερο δυνατό για την ανεύρεση του αεροσκάφους, χρησιμοποιώντας μάλιστα όλα τα σύγχρονα μέσα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΒΟΛΑΣ
Απάνθρωπος και κοινωνικά άδικος

Εντονες καταγγελίες, από τον πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ, για τον προϋπολογισμό

Με βαρείς χαρακτηρισμούς για τον προϋπολογισμό και συνολικότερα για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ξεκίνησε την ομιλία του ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, λέγοντας ότι είναι "απάνθρωπος, κοινωνικά άδικος, και θα συμβάλει στην περαιτέρω αύξηση της ανεργίας του δημόσιου χρέους και του ελλείμματος. Είναι προϋπολογισμός μεγαλύτερης εξαθλίωσης των αγροτών, των μισθωτών, των συνταξιούχων, των μικρομεσαίων και σημαντικού τμήματος της νεολαίας". Πρόσθεσε δε πως "αυτός ο προϋπολογισμός θα αποδιοργανώσει περισσότερο οικονομικά και κοινωνικά τη χώρα και θα οδηγήσει με τις άκριτες ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων επιχειρήσεων στρατηγικού χαρακτήρα, στον αφελληνισμό των μέσων παραγωγής".

Επίσης, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, μίλησε για "συντηρητική και νεοφιλελεύθερη πολιτική που άσκησαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ από το 1990 μέχρι σήμερα", που οδήγησε σε "άδικη ανακατανομή του εθνικού εισοδήματος υπέρ των οικονομικά ισχυρών και σε βάρος των χαμηλών και μεσαίων εισοδηματικών στρωμάτων, χωρίς να επέλθει ανάπτυξη". Αναφερόμενος δε στα αριθμητικά στοιχεία του προϋπολογισμού, σημείωσε ότι "το 1997 η εκτέλεση του τακτικού προϋπολογισμού παρουσιάζει υπέρβαση του ελλείμματος, τουλάχιστον κατά 700 δισ. δραχμές σε σχέση με τις προβλέψεις του πλασματικού προϋπολογισμού που ψήφισε η κυβέρνηση το 1996". Καταλήγοντας ο Δημήτρης Τσοβόλας, τόνισε ότι "η συντηρητική νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ανέλαβε εργολαβικά να εφαρμόσει στην Ελλάδα και με το νέο προϋπολογισμό μια οικονομική πολιτική που κάνει κάθε χρόνο τους φτωχούς φτωχότερους και τους πλούσιους, πλουσιότερους".

Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Δε θα μπούμε στην ΟΝΕ!

Χαρακτηρίζεται από έλλειψη διαφάνειας και κινδύνους αποκλίσεων, ο προϋπολογισμός του 1998, υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΝ

"Η Ελλάδα έμεινε έξω από την πρώτη φάση της νομισματικής ενοποίησης. Και δεν είναι καθόλου βέβαιο πια πως θα τα καταφέρει να μπει και στη δεύτερη φάση, εάν δεν αλλάξει ριζικά τον τρόπο προσέγγισης του προβλήματος". Με αυτή την επισήμανση, που προσδιορίζει και το σκεπτικό του, ξεκίνησε την τοποθέτησή του για τον προϋπολογισμό ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος σε έντονα καταγγελτικό ύφος, αναντίστοιχο με τα... καταγγελλόμενα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε ότι η κυβέρνηση μετέθεσε κρυφά τους στόχους του προγράμματος σύγκλισης, από το 1999 στο 2001, ενώ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι "έχτιζε με αυθαίρετο τρόπο μια ωραιοποιημένη εικόνα για την κυβέρνηση και τα επιτεύγματά της. Καλλιεργούσε μια αυταρέσκεια ερήμην της κοινωνίας και της πραγματικότητας. Σήμερα έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση και η αποκαθήλωση αυτής της εικόνας". "Η κυβέρνηση", πρόσθεσε, "δεν πείθει για την ορθότητα της οικονομικής πολιτικής της ούτε και τους ψηφοφόρους της. Είναι διάχυτο το αίσθημα πολιτικής αναποτελεσματικότητας". Επίσης, ο Ν. Κωνσταντόπουλος επανέφερε την πρόταση του ΣΥΝ για "θεσμοθέτηση μόνιμης διαδικασίας κατάρτισης, εκτέλεσης και ελέγχου του προϋπολογισμού" με συνταγματική κατοχύρωση, ζητώντας από την κυβέρνηση να διεξαχθεί ειδική συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 1997, θεωρώντας ότι διαπιστώθηκαν προχειρότητες, καθώς και τεράστιο εύρος αποκλίσεων.

Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό του 1998, ο πρόεδρος του ΣΥΝ μίλησε για "έλλειψη διαφάνειας", "έλλειψη ειλικρίνειας" και "έλλειψη ενότητας στη Δημοσιονομική Διαχείριση", προβλέποντας ότι και από την ίδια τη δομή και τη σύνταξή του θα παρουσιάσει νέα προβλήματα αποκλίσεων στο μέλλον.

Εκδρομή του ΚΜΕ

Το ΚΜΕ διοργανώνει 5ήμερη χριστουγεννιάτικη εκδρομή από αύριο έως και 28.12.97 σε Μονεμβασιά, Γύθειο, Αρεόπολη, Μάνη, Μυστρά. Η αναχώρηση θα γίνει αύριο Τετάρτη, στις 8 π.μ., από τη συμβολή των οδών Χαλκοκονδύλη και 3ης Σεπτεμβρίου.

Στη Λυκόραχη Κόνιτσας

Η ΚΟΒ Κέντρου Χαϊδαρίου διοργάνωσε προς τιμήν των 80 χρόνων του ΚΚΕ εκδρομή στη Λυκόραχη της Κόνιτσας, όπου ήταν το αρχηγείο Ηπείρου του ΔΣΕ. Στην περιοχή έχει τοποθετηθεί αναμνηστική πλακέτα προς τιμήν των νεκρών, όπου αναγράφονται τα ονόματά τους.

Κοντά στην τοποθεσία Λυκόραχη υπάρχει το χωριό Πρωτόπαπα, ένα πρωτοπόρο χωριό, του οποίου οι κάτοικοι επιμένουν να αγωνίζονται με πείσμα για τα ιδανικά του Κόμματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλά σπίτια φέρουν ακόμα το έμβλημα του Κόμματος.

Η φωτογραφία, από την επίσκεψη των εκδρομέων στη Λυκόραχη.

Συνεστίαση Β/Δ Τομέα της ΚΝΕ

Ο Βορειοδυτικός Τομέας της ΚΝΕ διοργανώνει, σήμερα Τρίτη ώρα 9 μ.μ. στο "Ρεμπέτικο Στέκι " (πλατεία Πατριάρχου, Ν. Φιλαδέλφεια), συνεστίαση προς τιμήν των 80 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ