Τρίτη 23 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Περιέγραψε μία "εικονική πραγματικότητα"

Δεν υπάρχει θέμα λιτότητας αφού, κατά τον πρωθυπουργό, έχουμε πραγματική αύξηση των εισοδημάτων των μισθωτών και οι αυξήσεις σε συνδυασμό με τη μείωση του πληθωρισμού δημιουργούν πραγματικό πλεόνασμα για τον εργαζόμενο!

Μία "εικονική πραγματικότητα" που καμία σχέση δεν έχει με αυτά που βιώνουν καθημερινά οι εργαζόμενοι της χώρας μας, περιέγραψε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός με την οποία έκλεισε η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 1998.

Κατά τον Κ. Σημίτη δεν υπάρχει θέμα λιτότητας καθώς τα προηγούμενα χρόνια τα εισοδήματα των Ελλήνων "αυξήθηκαν" αφού "έχουμε πραγματική αύξηση των εισοδημάτων των μισθωτών και οι αυξήσεις σε συνδυασμό με τη μείωση του πληθωρισμού δημιουργούν πραγματικό πλεόνασμα για τον εργαζόμενο".

Ο πρωθυπουργός μάλιστα προειδοποίησε ότι θα συνεχίσει με "αποφασιστικότητα" την πολιτική του με κύριο στόχο την "ισότιμη συμμετοχή στις διαδικασίες της ευρωπαϊκής ενοποίησης". Επιχείρησε να "κεφαλαιοποιήσει" τα αποτελέσματα της πρόσφατης συνόδου κορυφής στο Λουξεμβούργο, λέγοντας ότι"η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει τη θέση που της αξίζει στην Ευρώπη".

Περιγράφοντας την "εικονική πραγματικότητα" της ελληνικής οικονομίας επιχείρησε να απαντήσει στις κριτικές κατά του προϋπολογισμού λέγοντας απλώς ότι πρόκειται για έναν "λαϊκισμό που εχθρεύεται και υποτιμά το λαό"!Δεν υπάρχει, είπε, ούτε φορολογική λαίλαπα, ούτε συμπίεση των χαμηλών εισοδημάτων αλλά "υπάρχει προσπάθεια δικαιότερης κατανομής του φορολογικού βάρους". Ο Κ. Σημίτης ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση φιλοδοξεί να πετύχει το 1998 έλλειμμα 2,4% και κατά παράβαση κάθε λογικής είπε ότι η κυβέρνηση ούτε αύξησε τη φορολογία εισοδήματος ούτε επέβαλε νέες έμμεσες φορολογίες.

Προανήγγειλε συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων δημόσιων οργανισμών καθώς αυτές για την κυβέρνηση είναι "ένα χρήσιμο εργαλείο αναπτυξιακής πολιτικής" και το 1998 θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για το κλείσιμο του Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων. Είπε μάλιστα ότι αυτές τις μέρες ολοκληρώθηκε η διαδικασία μεταβίβασης της ΜΕΛ και της "Κεραφίνα" ενώ προχωρούν οι διαδικασίες για τους "Βωξίτες Ελευσίνας" και την "Αθηναϊκή Χαρτοποιία".

  • Ο υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος στην ομιλία του προσπάθησε να απαντήσει στις κριτικές για την ολιγωρία του κρατικού μηχανισμού στο τελευταίο αεροπορικό ατύχημα και διαστρέφοντας την κριτική που ασκείται έκανε λόγο για "αδικαιολόγητη και απαράδεκτη επίθεση κατά των ενόπλων δυνάμεων".
  • Μιλώντας το Σάββατο ο Π. Οικονόμου απάντησε στα περί "πόρτας" που έδειξε ο πρωθυπουργός στους "διαφωνούντες" με μία αιχμή και κατά της υποψηφιότητας της Μ. Δαμανάκη για το Δήμο ΑΘήνας. Συγκεκριμένα είπε: "Οι πόρτες του ΠΑΣΟΚ είναι ανοιχτές όχι φυσικά για να ελευθεροδιαβαίνουν οι επιτήδειοι και οι επιτήδειες της μόδας, αλλά για να κυκλοφορούν ελεύθερα οι ιδέες".

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ