Τρίτη 23 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο ΠΛΟΥΜΠΙΔΗΣ, ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ
Η τραγική μοίρα του υπόθεση ανίερης εκμετάλλευσης

Με αφορμή τα 80χρονα του ΚΚΕ

Του Γιώργη ΜΩΡΑΪΤΗ

Β ΜΕΡΟΣ

Το ΚΚΕ στο στόχαστρο

Αλλο στόχο έχουν αυτοί. Δεν τους πήρε ο πόνος για τον Πλουμπίδη. (Ούτε τους κατέβηκε ξαφνικά η "ιδέα" εφέτος δεν είναι και στρογγυλή επέτειος να συναγωνίζονται ποιος θα γράψει τα περισσότερα, για να τον... αποκαταστήσει. Από όποια θέση κι αν υπηρετούν την "Καθεστηκυία Τάξη" στόχο μόνιμο, σταθερό, αμετάθετο έχουν το ΚΚΕ.Εναντίον του συγκεντρώνουν την προσοχή τους. Το έχουν στο στόχαστρο. Και βάλλουν αδιαλείπτως με όλα τους τα πυρά. Είτε σκουριασμένα, από παλιές φαρέτρες είτε σύγχρονα "τελευταίο μοντέλο". Είτε κεντροδεξιά ή (κατά προτίμηση) κεντροαριστερά ή νεοφιλελεύθερα. Είτε σοσιαλιστικά! (Να μη βασκαθούνε). Αλλα σε ευθεία βολή, άλλα με πλευροκόπηση, άλλα πισώπλατα. (Τα πιο ύπουλα).

Επιδιώκουν: Να το βλάψουν όσο γίνεται περισσότερο. Αν ήταν δυνατό "να το σβήσουν απ το χάρτη". 'Η να πετύχουν να "αλλάξει" χαρακτήρα, νοοτροπία, συμπεριφορά. Ακόμα και όνομα. (Βρε αδερφέ, όπως τόσα άλλα εδώ και αλλού...) Και να μην είναι τόσο μονολιθικό (σε "πεπαλαιωμένα" σχήματα και δόγματα) και τόσο ορθόδοξο. Δηλαδή μια προσαρμογή στα "νέα" δεδομένα. Για το καλό του βέβαια!.. Οχι να παραμένει αδιάλλακτο και αδιόρθωτο. Και κατά συνέπεια "απομονωμένο". Κρίμα!.. Γι αυτό καλλιεργούν τη φθοροποιό λαθολογία. Του φορτώνουν όλες τις ευθύνες (υπαρκτές και ανύπαρκτες). Υπονομεύουν το κύρος και την πολιτική επιρροή του στην εργατική τάξη και στους εργαζόμενους. Σπέρνουν τη σύγχυση και αποπροσανατολίζουν. (Ωστε πιο εύκολα "να ψαρεύουν στα θολά νερά"). Διαβάλλουν την ιδεολογία, την πολιτική, την ηγεσία του. Καταπολεμούν τη στρατηγική και την τακτική του. Παρεμβάλλουν εμπόδια στην ανάπτυξη του συνδικαλιστικού και του μαζικού κινήματος. Χτυπούν τους αγώνες. Αμαυρώνουν την ιστορία του...

Σ' αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, ευπρόσδεκτη ("μετά φανών και λαμπάδων") κάθε προσφορά από πρώην στελέχη του Κόμματος, κυρίως ανώτερα με προβολή, που αλλαξοπίστησαν. (Και μεταλαβαίνουν τώρα των "Αχράντων Μυστηρίων" ανερυθρίαστα σε άλλους πολιτικούς χώρους). Αυτό δα έλειπε, ν αφήσουν αναξιοποίητες τις αντι ΚΚΕ "ατάκες" και "βολές" του Γρ. Φαράκου, που επιμένει ανέντιμα να εκμεταλλεύεται και τον τίτλο του πρώην ΓΓ της ΚΕ. Μέχρι και "κατασκόπους" μας έβγαλε τώρα! (Ο δυστυχής ρόλο που ζήλεψε!). 'Η πώς να μη χαίρονται όταν έρχεται ο εκ των ηγετών του "Συνασπισμού", πρώην κομμουνιστής, Λ. Κύρκος να δηλώνει ξεδιάντροπα κάτι που οι ίδιοι δύσκολα θα ξεστόμιζαν. Ακουσον άκουσον: "Το ΚΚΕ αποτελεί εμπόδιο στην κοινωνική πρόοδο"! (Ποια πρόοδο Λεωνίδα;).

Μηχανισμοί και μέσα (όχι μόνο ο Τύπος και τα ΜΜΕ) καταγίνονται αποκλειστικά με το ΚΚΕ. Δρουν σε πολλά επίπεδα και τομείς. Σε κάθε χώρο δουλιάς, ζωής, και προπαντός δράσης. Υπό την υψηλή "Εσωθεν" και προπαντός "Εξωθεν" έμπειρη ιδεολογική, πολιτική και τεχνοκρατική καθοδήγηση. Με πλήρη αξιοποίηση της πολύχρονης πλούσιας εγχώριας και προπαντός διεθνούς πείρας. (Διαβάστε στον "Ριζοσπάστη" 24.8.97 αυθεντικά στοιχεία για τη δράση FΒΙ και CΙΑ, από το βιβλίο "Ο βιασμός της Ελληνικής Δημοκρατίας" του Αλ. Παπαχελά). Εξόχως ενδιαφέρουσα είναι και η αστυνομικού χαρακτήρα εμπειρία και καθοδήγηση. Πρόσφατα, απτά και λαμπρά δείγματα: Οι υπουργικές επικλήσεις στο "Ιδιώνυμον" και στον ΑΝ 509 (Ε. Γιαννόπουλος). Η χρήση νόμων της χούντας (Αστυνόμος Πύργου Ηλείας). Η επιχείρηση "Βουλκανιζατέρ" (Γ. Ρωμαίος). Οι ομαδικές δίκες και καταδίκες αγροτών, η βίαιη καταστολή απεργιών και κινητοποιήσεων ναυτεργατών, καθηγητών, συνταξιούχων, οι διώξεις Κνιτών. (Γενικώς κυβέρνηση Σημίτη και "νέου" ΠΑΣΟΚ). Τελευταία και εντυπωσιακή εμφάνιση του "Συνδικαλιστικού" της Ασφάλειας σε σύσκεψη της ΕΣΑΚ. Και "πίσω έχει την ουρά"... η Σένγκεν. Το "ηλεκτρονικό φακέλωμα". (Φασκέλωστα!)

Δεν είναι περίεργο που μας εχθρεύονται οι οχτροί μας. Και χρησιμοποιούν εναντίον μας θεμιτά και αθέμιτα μέσα. Ούτε μας κακοφαίνεται. Οταν είσαι καινοτόμος, παλεύεις για το καινούριο, έχεις τελικό σκοπό τον κομμουνισμό, ξέρεις ότι όλα θα τα τραβήξεις. ('Η για να θυμηθούμε τον Δ. Γληνό: "Ο δρόμος της αλήθειας είναι ο δρόμος του Γολγοθά"). Αυτοί τη δουλιά τους κάνουν, τα συμφέροντά τους υπηρετούν, το σύστημα υπερασπίζονται. Το περίεργο θα ήταν να μας έδειχναν την εύνοιά τους. Τότε... "Κάποιο λάκκο θα χει η φάβα"!

"Εφτάψυχο" και 80χρονο!

Ε, βέβαια, το ΚΚΕ θα πολεμούσαν. Αυτό τους αντιμάχεται ριζοσπαστικά και "κάνει χαλάστρα" στα σχέδιά τους. (Φανταστείτε τι θα ήταν οι αγώνες του λαού και της νεολαίας, χωρίς τους κομμουνιστές. Φανταστείτε τι θα ήταν και η Βουλή). Το ΚΚΕ ήταν, είναι και θα είναι (αν προτιμάτε φιλοσοφικούς όρους) η ΑΝΤΙΘΕΣΗ στο ΚΕΦΑΛΑΙΟ και η ΘΕΣΗ στο ΛΑΟ.(Αυτόν τον υπέροχο κι ανυπόταχτο λαό μα "ευκολόπιστο και πάντα προδομένο"). Είναι η "Αλλη Πολιτική" στην Ολιγαρχία, στα Κόμματά της, στ Αφεντικά (ΗΠΑ, ΕΕ), στο ΝΑΤΟ, στο Μάαστριχτ, στη "Λευκή Βίβλο"... Είναι η Αντίσταση της Εργατικής Τάξης, των Ανθρώπων του μόχθου και της δουλιάς, στην εκμετάλλευση, στην καταπίεση, στην ανεργία... Είναι η Αντεπίθεση των "Πληβείων" στην επίδειξη, στη χλιδή και την παχυδερμία των "Πατρίκιων". Τέλος, είναι το "Φραγγέλιο" Εκείνων, που τους πνίγει το δίκιο, κόντρα στα "Ευαγγέλια" των Αλλων, που παίρνουν όρκους για την "αγάπη προς τον πλησίον" και κάνουν τους "μεγάλους σταυρούς". (Ω, Φαρισαίοι υποκριτές!).

Μηχανεύονται τα πάντα για να χτυπήσουν το ΚΚΕ. "Παλιά τους τέχνη"... Χρόνια 80 δεν κάνουν τίποτα άλλο. Το κατατρέχουν. Το "διαλύουν"! Το "περνούν απ τη φωτιά και το σίδερο"! Το "εξοντώνουν"!.. Αλλο αν δεν τους "βγήκε" να το πετύχουν. Ν απαλλαγούν από την τόσο ενοχλητική και ανεπιθύμητη παρουσία του. Ηθελαν να το θάψουν "εφτά οργιές" υπό την γην! Χαμένος κόπος. Αποδείχθηκε "εφτάψυχο"!.. Πώς τα κατάφερε; Μέσα από τόσες θύελλες... Κοινό μυστικό. (Αν κάποιοι δεν το κατάλαβαν ή δε θέλουν να το "χωνέψουν" τόσο το χειρότερο γι αυτούς). Για τρεις λόγους (θα λέγαμε) σε αδρές γραμμές:

1) Ητανε "νομοτέλεια".Κι όχι κάτι "τυχαίο" κι εφήμερο. Το βαθύτερο νόημα αυτής της αλήθειας "το πιασε" ο μεγάλος Βάρναλης. (Και το καμε μεγάλη εμπνευσμένη ποίηση. Το καμε "Οδηγητή" στο "Φως που καίει").

"Δεν είμαι γω σπορά της τύχης

Ο πλαστουργός της νιάς ζωής.

Εγώ είμαι τέκνο της ανάγκης

κι ώριμο τέκνο της οργής..."

2) Γιατί το στήριξε η εργατική τάξη (σάρκα απ τη σάρκα της και αίμα απ το αίμα της) και ο εργαζόμενος λαός.Που το γνώρισαν σαν καθοδηγητή, οργανωτή και συμπαραστάτη σε όλους τους αγώνες. Και οραματιστή μιας καινούριας κοινωνίας, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

3) Γιατί το στέργιωσαν και το κράτησαν ορθό στρατιές ολόκληρες επώνυμων και ανώνυμων πρωτοπόρων αγωνιστών (μελών, στελεχών και οπαδών) με την πίστη, τη δράση και τις θυσίες τους. Κι ανάμεσα στους πρώτους ο Λιγδόπουλος, ο Μαλτέζος, ο Σουκατζίδης, η Ηλέκτρα, ο Τατάκης, ο Παπαρήγας, ο Μπελογιάννης, ο Πλουμπίδης...

Αυτά τα "ξεγράφουν" οι ιδεολόγοι, οι προπαγανδιστές, γενικά οι καλοπληρωμένοι "κονδυλοφόροι" του αντικομμουνισμού. (Πόσο δίκιο είχε ο Ζ. Ρουσώ όταν έγραφε: "Τίποτα το ρωμαλέο και μεγάλο δεν μπορεί να βγει από πουλημένες πένες"). "Αγνοούν" οτι το ΚΚΕ γαλούχησε και έδωσε τη δύναμη και τη δυνατότητα να αναδειχτούν στο λαϊκό κίνημα και στην ελληνική κοινωνία στελέχη του αναστήματος αυτών των ηρώων. Που απέσπασαν το γενικό θαυμασμό, έτυχαν της γενικής αναγνώρισης και δίνουν ένα υπέροχο παράδειγμα μίμησης στον αγωνιζόμενο λαό μας σήμερα και στις επερχόμενες γενιές αύριο. Αυτά τα "ξεχνούν" και οι άλλοτε δικοί μας "προφεσόροι" (θεωρητικοί, πολιτικοί, ιστορικοί, δημοσιογράφοι), που απεμπόλησαν και ιδεολογία και ιδανικά και την ίδια την προηγούμενη αγωνιστική ιστορία τους. Για να υπηρετήσουν (υπό την απατηλή ετικέτα της "ανανέωσης") σκοπούς "αλλότριους" και αντίθετους στη ριζική αλλαγή και στην κοινωνική πρόοδο. Αφότου πέρασαν στην "Αντίπερα Οχθη" και ("ως διά μαγείας") ανέκτησαν (την "απωλεσθείσα" εντός του ΚΚΕ) "ελευθερία" τους, θεώρησαν τον εαυτό τους αδέσμευτο και ασύδοτο να λένε και να γράφουν ό,τι θέλουν εναντίον του Κόμματος. Χωρίς να σέβονται καν ούτε "τα ιερά και τα όσια".

ΑΥΡΙΟ ΤΟ Γ ΜΕΡΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ