Τρίτη 23 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Στόχος, οι εντυπώσεις

Για "προϋπολογισμό - μαϊμού" μίλησε ο Κ. Καραμανλής

Με εμφανή στόχο την εντυπωσιοθηρία παρουσιάστηκε στη Βουλή, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας,Κωνσταντίνος Καραμανλής,κάνοντας "εφ' όλης της ύλης" επίθεση στην κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι προωθεί μια πολιτική ισοπέδωσης "ικανών και ανικάνων, δικαίων και αδίκων", την οποία και ονομάζει "εκδημοκρατισμό". "Αυτή η νοοτροπία", είπε, "της ισοπέδωσης είναι συνώνυμη με το φασισμό, με ολοκληρωτική νοοτροπία".

Ειδικά για τον προϋπολογισμό, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "αυτός ο προϋπολογισμός έχει στοιχεία πλαστότητας, είναι σε μεγάλο βαθμό ανακριβής, διεκδικεί τον αυστηρό, αλλά όχι ανακριβή, τίτλο του προϋπολογισμού - "μαϊμού"". Ιδιαίτερα στάθηκε στο σημείο του χρονικού ορισμού του προγράμματος σύγκλισης που ακολουθεί η κυβέρνηση, υποστηρίζοντας πως υπήρξε δέσμευση για την ικανοποίηση όλων των κριτηρίων σύγκλισης "από το 1998" και καταλήγοντας στο ότι "η χρονική υστέρηση αποτελεί την πιο τρανταχτή απόδειξη πως η πολιτική που ακολουθείται είναι αναποτελεσματική. Δεν οδηγεί στο στόχο". Ο Κ. Καραμανλής επανέλαβε τη γενικότερη κριτική της Νέας Δημοκρατίας, για αδιαφάνεια στις προγραμματικές συμφωνίες προμηθειών του δημοσίου, για προχειρότητα στη διαμόρφωση νομοθετικών πλαισίων και άσκησης εξουσίας, καθώς και για τη μειωμένη απορρόφηση των κονδυλίων του Β' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, ζητώντας διαρθρωτικές αλλαγές στα θέματα αυτά. Τέλος, κλείνοντας την ομιλία του, κατηγόρησε την κυβέρνηση για ατολμία στις επιλογές της (αποκρατικοποίηση, δημόσια διοίκηση), λέγοντας χαρακτηριστικά πως "θωπεύετε το άρρωστο κράτος και την κομματική σας νομενγκλατούρα" και "κάνετε επίδειξη σκληρότητας και αναλγησίας στους πολίτες φορτώνοντας ολοένα και περισσότερους, δυσβάσταχτους νέους φόρους".

  • Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού, το λόγο πήρε και ο Επίτιμος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.Ασκησε ιδιαίτερη κριτική στα "λογιστικά" σημεία του προϋπολογισμού, χαρακτηρίζοντάς τον "ψεύτικο", ενώ υπερασπίστηκε και τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησής του, το 1993, δηλώνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ "ματαίωσε την αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ και συνολικά αύξησε κατά ένα τρισεκατομμύριο δραχμές το έλλειμμα του 1993". Σημείωσε δε ότι "δίπλα στον επίσημο προϋπολογισμό υπάρχει ένας δεύτερος κρυφός προϋπολογισμός, με τον οποίο φορτώνονται τρισεκατομμύρια στην πλάτη του λαού ερήμην της Βουλής και του Συντάγματος".
  • Παρέμβαση έκανε και ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Μιλτιάδης Εβερτ, λέγοντας ότι "η κυβέρνηση είχε υποστηρίξει προεκλογικά ότι δε θα υπάρξουν νέοι φόροι, ότι δε χρειάζεται να ληφθούν νέα μέτρα", ενώ στη συνέχεια "αποδειχθήκατε μοναδικοί στην εφεύρεση νέων φορολογιών".
  • Τέλος, στη δική του ομιλία ο Γ. Σουφλιάς δήλωσε πως "η κυβέρνηση προσπαθεί με άτολμα, μικρά και άτσαλα βηματάκια να επιτύχει τη σύγκλιση με δύο μόνο πολιτικές. Τη φοροεισπρακτική και τη συναλλαγματική".

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ