Τρίτη 23 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το πραγματικό νόημα της "ανταγωνιστικότητας"

"Ολο το νόημα και η σημασία του στόχου της ανταγωνιστικότητας", σημείωσε η ομιλήτρια, "(που βεβαίως διέπει και τον προϋπολογισμό) συνίσταται στην άνοδο και την ένταση της ταξικής εκμετάλλευσης και κοινωνικής καταπίεσης, ή ας το πούμε αλλιώς, στο φτώχεμα του λαού. Ο στόχος της ανταγωνιστικότητας δεν αφορά συνολικά την ελληνική οικονομία και κοινωνία έναντι άλλων χωρών, αλλά αφορά την ανταγωνιστική ικανότητα των πιο ισχυρών επιχειρήσεων έναντι άλλων επιχειρήσεων εντός και εκτός, κυρίως, Ελλάδας. Το νόημα του ανταγωνισμού δεν είναι τίποτε άλλο παρά η διεξαγωγή ενός οδυνηρού, αδυσώπητου πολέμου ανάμεσα σε πολυεθνικές, σε ομίλους επιχειρηματιών για το ποιος θα κυριαρχήσει στην αγορά ενός κλάδου, ενός προϊόντος, στις διεθνείς αγορές. Στην πορεία αυτού του αγώνα η μια πολυεθνική, ο ένας κεφαλαιοκράτης πολεμά τον άλλο με όλα τα νόμιμα και παράνομα μέσα ως και με τη βοήθεια του οργανωμένου εγκλήματος. Ολοι μαζί όμως συμφωνούν ότι η ανταγωνιστικότητα πρέπει να στηριχτεί στην πιο στυγνή εργατική, ανθρώπινη εκμετάλλευση, στη χειραγώγηση, στη βία και τον αυταρχισμό.

Τις τελευταίες μέρες ζήσαμε πολλές πλευρές, όψεις του ανταγωνισμού ανάμεσα στη Γερμανία και τις ΗΠΑ, με πρόσχημα την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Παν. Γεννηματάς, σε άρθρο στη ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ (22-3-1997), μεταξύ των άλλων υπογραμμίζει: "... Και ιδού το νέο πολιτικό δίλημμα. Αν η Ελλάδα σήμερα έχει μόνο 9% - 10% ανεργία, τούτο οφείλεται στο ότι η οικονομία της δεν είναι ανταγωνιστική. Αν αρχίσει να γίνεται ανταγωνιστική, η ανεργία θα τιναχτεί στα ύψη...". Τέλος, σε μελέτη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που έγινε για λογαριασμό των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αναφέρει ότι το 1999 η ανεργία στην Ελλάδα θα φθάσει το 18%, ποσοστό που σε απόλυτους αριθμούς σημαίνει άλλους 300 χιλ. ανέργους. Και βέβαια η επίδραση της ανεργίας στη φτώχεια είναι αδιαμφισβήτητη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της "Eurostat" και του "Ευρωβαρόμετρου" το ποσοστό αύξησης της φτώχειας ήταν 20,4% περίπου το 1996, έναντι 18,4% και 13,0% για το 1994 και το 1993 αντιστοίχως".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ