Τρίτη 23 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Επίδειξη ισχύος Σημίτη με "ανώδυνες" διαγραφές
  • Εκτός της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ έθεσε ο πρωθυπουργός τους τρεις που δεν υπερψήφισαν επιμέρους κονδύλια του προϋπολογισμού
  • Εντονη αντίδραση του Αν. Πεπονή

Σε μια επιχείρηση επίδειξης ηγεμονισμού προέβη χτες ο πρωθυπουργός, προχωρώντας στη διαγραφή από την ΚΟ του κόμματός του των βουλευτών Μ. Γικόνογλου, Χρ. Κηπουρού και Β. Κεδίκογλου, επειδή οι τελευταίοι δεν ψήφισαν κάποια κονδύλια του προϋπολογισμού το βράδυ της Κυριακής. Η κίνηση του Κ. Σημίτη - που από πολλούς χαρακτηρίστηκε "ανέξοδη", δεδομένου ότι οι τρεις είναι γνωστό ότι δε συμμετέχουν στη λεγόμενη "εσωκομματική αντιπολίτευση" - προκάλεσε αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος, με σημαντικότερη εκείνη του Αν. Πεπονή. Ας σημειωθεί ότι οι παραπάνω διαγραφές έρχονται σε μια στιγμή που η κατάσταση στη Νομαρχιακή Οργάνωση Α Αθήνας του ΠΑΣΟΚ είναι εξαιρετικά τεταμένη - την Κυριακή η πλειοψηφία ανέτρεψε απόφαση της "εκσυγχρονιστικής" πτέρυγας, που θεωρούσε μη νόμιμες τις εγγραφές 853 νέων μελών - καθώς χτες 8 μέλη του Νομαρχιακού Συμβουλίου τάχθηκαν κατά της Μ. Δαμανάκη. Στο μεταξύ, μαίνεται η σύγκρουση εντός της νεολαίας του κόμματος για το ποιος, οι "εκσυγχρονιστές" ή οι "τσοχατζοπουλικοί - αρσενικοί", θα καταλάβουν την πλειοψηφία στο επικείμενο συνέδριο, στα τέλη Φλεβάρη. Πάντως, λίγες ώρες μετά τη διαγραφή, από το πρωθυπουργικό περιβάλλον διοχετευόταν η πληροφορία πως, αν οι τρεις δείξουν "καλή διαγωγή", η ποινή της αποπομπής τους θα ανακληθεί...

Συγκεκριμένα, χτες ο Κ. Σημίτης με επιστολή που απέστειλε στον πρόεδρο της Βουλής, του έκανε γνωστή την αποπομπή των 3 βουλευτών, γιατί, όπως αναφέρει σε γραπτή του ανακοίνωση, "συμμετέσχαν κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού επιλεκτικά στην υποστήριξη της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ" και "αυτό δε συμβιβάζεται με την ιδιότητα του μέλους της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ".

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ερωτώμενος αργότερα για το θέμα, δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα για την κομματική ιδιότητα των τριών, οι οποίοι παραμένουν μέλη του ΠΑΣΟΚ. Επιχειρώντας να δικαιολογήσει το γιατί ο Κ. Σημίτης είχε προβεί σε δηλώσεις κατά της απόφασης του Α. Παπανδρέου να διαγράψει το 1992 τρεις βουλευτές του κόμματος, είπε ότι τα δυο θέματα είναι διαφορετικά, αφού οι τότε διαγραφές δεν οφείλονταν σε μη υπερψήφιση του προϋπολογισμού. Παράλληλα, όταν ρωτήθηκε, απάντησε ότι επί πρωθυπουργίας Α. Παπανδρέου, ο Κ. Σημίτης ποτέ δεν είχε καταψηφίσει κονδύλια του προϋπολογισμού, αλλά πως τέτοια στάση είχε επιδείξει σε προϋπολογισμούς της ΝΔ, όταν, σε αντίθεση με τη γραμμή του ΠΑΣΟΚ, εκείνος καταψήφισε τις δαπάνες για την εθνική άμυνα.

Οσον αφορά τους 3 βουλευτές, ο Β. Κεδίκογλου, αφού υπενθύμισε ότι στο παρελθόν είχε ταχθεί υπέρ του Σημίτη για τη διαδοχή του Α. Παπανδρέου και αφού δήλωσε ότι "χαίρεται" γιατί ο ο Κ. Σημίτης ενήργησε ως πρωθυπουργός..., κατέληξε ότι είναι ΠΑΣΟΚ και πως "θα αγωνιστεί για το ΠΑΣΟΚ". Ο Μόσχος Γικόνογλου είπε ότι "χτυπούν το σαμάρι για να ακούσει ο γάιδαρος"..., και ο Χρ. Κηπουρός ότι "εγώ είμαι ΠΑΣΟΚ, αυτοί όχι"...

Στο θέμα παρενέβησαν βουλευτές, όπως ο Στ. Παπαθεμελής, που έκανε λόγο για "αδιανόητη απόφαση" του πρωθυπουργού, και ο Λ. Βερυβάκης, που μίλησε για "πλήγμα κατά του κοινοβουλευτισμού" και "απόλυτα αναιτιολόγητη απόφαση". Πάντως η πιο επιθετική ανακοίνωση καταδίκης της πρωθυπουργικής απόφασης εκδόθηκε από τον Αν. Πεπονή, ο οποίος υποστήριξε ότι με την απόφαση του Κ. Σημίτη "διαφαίνεται πρόθεση ελέγχου του ΠΑΣΟΚ και μετατροπής του σε κόμμα υποταγμένο σε συγκεκριμένη ομάδα". Ο πρώην υπουργός κάνει λόγο για "αμφισβήτηση εκ μέρους του πρωθυπουργού ακόμα και του δικαιώματος των επιμέρους επιφυλάξεων". "Πιστεύω - συνεχίζει - ότι όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ θα εξαρθούν πάνω από προσωπικές εξαρτήσεις και δε θα επιτρέψουν να οδηγηθούμε σε ρήξεις που υπονομεύουν την ενότητά του".

Το όλο θέμα τέθηκε και κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης του ΕΓ, η οποία συνεχιζόταν μέχρι αργά το βράδυ. Ο πρωθυπουργός εισαγωγικά υπεραμύνθηκε της απόφασής του, λέγοντας ότι έχει υπάρξει ανεκτικός στις δηλώσεις διαφοροποίησης, αλλά "η διαφωνία στον προϋπολογισμό είναι άλλο πράγμα". Από την άλλη πλευρά, οι Γερ. Αρσένης, Π. Οικονόμου και Μ. Δασκαλάκης φέρονταν αποφασισμένοι να αντιταχθούν στην απόφαση του πρωθυπουργού, επικαλούμενοι τον "τραυματισμό της ενότητας του ΠΑΣΟΚ" που προκαλεί.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Φιέστες και υποψηφιότητες χωρίς αντίκρισμα (2003-11-21 00:00:00.0)
«Κατάλληλοι» άνθρωποι... (2003-07-04 00:00:00.0)
Παρεμβαίνει στη Δικαιοσύνη υπέρ Γιαννόπουλου (2001-08-01 00:00:00.0)
Ακόμα ...αρμενίζουν (2000-09-26 00:00:00.0)
Κυβερνητική κρίση από την επιστολή των "11" (1998-11-04 00:00:00.0)
Γεια σας παιδιά... (1997-12-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ