Τρίτη 23 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα περί ΑΕΠ

"Περηφανεύεστε", συνέχισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, "γιατί, τάχα, στην Ελλάδα σημειώνεται αύξηση του ΑΕΠ, μόνο που σκόπιμα κρύβετε από τον ελληνικό λαό ότι πίσω από τους αριθμούς και τα ποσοστά διαμορφώνεται πιο έντονα μια τρομακτική, προκλητική κοινωνική ανισότητα. Οι ταξικές διαφορές στη χώρα μας αυξάνονται συνεχώς, γι' αυτό άλλωστε ξοδεύετε τόσα χρήματα, για να στηρίξετε την πιο αναχρονιστική προπαγάνδα περί κατάργησης των ταξικών διαχωριστικών γραμμών.

Κομπορρημονείτε για το πρωτογενές πλεόνασμα και δεν αισθάνεστε την παραμικρή συγκίνηση και τύψη, όταν γνωρίζετε πολύ καλά ότι πίσω από το δήθεν πρωτογενές πλεόνασμα υπάρχει το πλεόνασμα της λιτότητας, της ληστείας, της βαρβαρότητας και της απανθρωπιάς.

Ο Κρατικός Προϋπολογισμός σας, ακόμα και με τα δικά σας στενά οικονομικά κριτήρια, είναι πλαστός. Ενδεικτικά αναφέρω:

Πρώτο:

Διαχειρίζεστε εκατοντάδες δισ. δραχμές εκτός προϋπολογισμού, για τα οποία δε δίνετε λογαριασμό σε κανένα.

Δεύτερο:

Στο όνομα των αποκρατικοποιήσεων και ιδιωτικοποιήσεων, στο όνομα της ψεύτικης αποκέντρωσης, έχετε ιδρύσει, γύρω από τα διάφορα υπουργεία σας, δεκάδες και εκατοντάδες ανώνυμες εταιρίες και διάφορες επιτροπές μελετών, οι οποίες διαχειρίζονται δισεκατομμύρια, κάνουν προτάσεις και αναθέσεις έργων, χωρίς να δίνετε λογαριασμό σε κανέναν, παρά μόνο στα αφεντικά σας, τους πλουτοκράτες.

Ολα αυτά είναι έξω από τον προϋπολογισμό.

- Δεν περιλαμβάνονται οι προϋπολογισμοί και απολογισμοί των ΔΕΚΟ, η οικονομική δραστηριότητα των οποίων ξεπερνά το ύψος του ΓΚΠ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το συνολικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για το 1997 ήταν ύψους 1,67 τρισ. τα επενδυτικά προγράμματα των 48 ΔΕΚΟ που εποπτεύει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας εκτιμάται ότι φθάνουν την ίδια χρονιά σε 1,26 τρισ. Τα ποσά αυτά είναι εκτός ΓΚΠ.

- Δεν εμφανίζονται στον προϋπολογισμό τα έσοδα και τα χρεολύσια των εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα. Αυτή η πρακτική συνεχίζεται φυσικά και στον προϋπολογισμό του 1998.

- Στον προϋπολογισμό αποκρύπτεται ένας εξαιρετικά σημαντικός μηχανισμός αναδιανομής υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου, υπέρ της πλουτοκρατίας, αφού μεταβιβάζονται με τη μορφή τόκων πολύ μεγάλα ποσά στις τσέπες των μεγιστάνων του πλούτου.

- Δεν περιλαμβάνονται τα εξοπλιστικά προγράμματα. Εμείς που ξέρουμε καλά τι κινδύνους αντιπροσωπεύει για την Ελλάδα η νέα δομή του ΝΑΤΟ, εμείς υποστηρίζουμε ότι το εξοπλιστικό αυτό πρόγραμμα θα φέρει μεγάλα οικονομικά δεινά στο λαό μας. Δε λέμε ΟΧΙ για τον εκσυγχρονισμό της άμυνας της χώρας και των οπλικών της συστημάτων, το πρόβλημα όμως είναι ότι οι παραγγελίες που συζητούνται αφορούν σε μεγάλο μέρος επιθετικά όπλα, ανάμεσα στα άλλα, τους γνωστούς μας ΠΑΤΡΙΟΤ. Επιθετικά όπλα που θα χρησιμοποιηθούν είτε στα Βαλκάνια είτε εναντίον αφρικανικών και αραβικών λαών, ανάλογα με τους σχεδιασμούς που επιβάλλει η νέα δομή του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Ο ελληνικός λαός πρέπει να ξέρει ότι θα πληρώσει ακριβά και, μάλιστα, θα χρωστά σε αυτούς που πρωτοστατούν στην αμφισβήτηση των συνόρων, στην κατάργηση στοιχειωδών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Τρίτο

Η κυβέρνηση κρύβει από τον ελληνικό λαό την αυξανόμενη μείωση της βιομηχανικής παραγωγής σε βασικούς κλάδους μεταποίησης που η Ελλάδα διαθέτει πλεονεκτήματα.Κρύβει ότι η αγροτική παραγωγή ακολουθεί παράλληλη πορεία.Συμμετέχει μ' ένα διαρκώς μειούμενο ποσοστό συμμετοχής στην τελική διαμόρφωση του ΑΕΠ (1982: 18,36%, 1990: 14,50%, 1995: 14,24%). Κρύβει τον μεγάλο αριθμό πτωχεύσεων ελληνικών επιχειρήσεων στα τελευταία πέντε χρόνια, που είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από τον αριθμό των πτωχεύσεων πριν την έναρξη της ενιαίας εσωτερικής αγοράς.

Η συρρίκνωση της βιομηχανικής και αγροτικής παραγωγής συνοδεύεται - δεν είναι βεβαίως καθόλου περίεργο για μας - με την εμφάνιση ισχυρών επιχειρήσεων και βεβαίως επιχειρηματιών που πλουτίζουν από τα συντρίμμια που δημιουργούν γύρω τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι εξελίξεις στη συνεταιριστική επιχείρηση ΑΓΝΟ, που τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά βρίσκει τους εργαζόμενους απλήρωτους εδώ και 5 περίπου μήνες και από ό,τι φαίνεται δε θα πάρουν ούτε δώρο, ενώ στην ίδια κατάσταση βρίσκονται εκατοντάδες παραγωγοί που είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν την οργάνωση. Την ίδια ώρα, η ΑΤΕ κουβεντιάζει να ξεπουλήσει μια επιχείρηση, που μπορεί να έχει κέρδη, αλλά δε θέλησαν να την αφήσουν να έχει κέρδη, στη ΝΟΥΝΟΥ ή στη FRISLAN. Την ίδια ώρα, γιγαντώνονται προκλητικά η ΔΕΛΤΑ, η ΦΑΓΕ, η ΝΕΣΤΛΕ.

Επιπλέον ο προϋπολογισμός σας είναι μνημείο λαθροχειρίας, αφού κρύβετε πολλές σκανδαλώδεις παροχές στο μεγάλο κεφάλαιο".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ